ضرورت استفاده از استارت آپها در مخابرات ایران
ایسنا: شرکتهای نوپا یا همان استارتآپها، کسبوکارهای تازه شکلگرفتهای هستند که در ابتدای راه نیاز به سرمایهگذاری داشته و چنانچه بتوانند با استفاده از ابزارهای حمایتی به بازار و حجم بزرگی از مشتریان متصل شوند به یک کسبوکار موفق مبدل خواهند شد. شرکت مخابرات ایران در حوزه حمایت از شرکتهای نوپا، اعلام کرده که از تمامی ایدههای نو و خلاقانه در این زمینه استقبال میکند. در صورتی که هر یک از کارکنان در حوزه کسب وکارهای نو و استارتآپها، فعالیت، ایده یا راهکاری داشته باشند، میتوانند اعلام کنند.
ایسنا: شرکتهای نوپا یا همان استارتآپها، کسبوکارهای تازه شکلگرفتهای هستند که در ابتدای راه نیاز به سرمایهگذاری داشته و چنانچه بتوانند با استفاده از ابزارهای حمایتی به بازار و حجم بزرگی از مشتریان متصل شوند به یک کسبوکار موفق مبدل خواهند شد. شرکت مخابرات ایران در حوزه حمایت از شرکتهای نوپا، اعلام کرده که از تمامی ایدههای نو و خلاقانه در این زمینه استقبال میکند. در صورتی که هر یک از کارکنان در حوزه کسب وکارهای نو و استارتآپها، فعالیت، ایده یا راهکاری داشته باشند، میتوانند اعلام کنند. به گفته کارشناسان، شرکت مخابرات ایران با توجه به نیازهای متنوع و وسیع مشتریان و سایر صنایع در دنیای فناوری امروز، باید سازماندهی جدیدی در حوزه خدمات کسبوکارهای اصلی شرکت و همچنین کسبوکارهای مبتنی بر خدمات جدید انجام دهد و گروههای جدیدی را در داخل سازمان در قالب R&D شکل داده و یا با حمایت از کسبوکارهای نوپا که وظیفه بررسی مشکلات و لزوم ارائه سرویسهای جدید و نحوه ارائه آن را انجام داده هم به انجام مسوولیتهای اجتماعی خود بپردازد و هم از این طریق فرصتی برای ایجاد کسبوکارهای نوپا فراهم آورد و با مشارکت با ایشان خدمات نوین دیجیتال را به مشتریان ارائه کند. بنا بر اعلام، در سه ماه گذشته از ابتدای شروع این فعالیت در مخابرات سعی شده با نمایندگان شرکتهای شتابدهنده برتر و همچنین شرکتهای سرمایهگذاری در این حوزه ملاقات شود و مسائل و مشکلات با ادبیات کاربردی و در کنار مطالعات دانشگاهی کلاسیک مورد بررسی قرار گیرد و در این رهگذر نقاط قوت و ضعف این فعالیت از زبان فعالان این حوزه شنیده شود.
به گفته علمایی، مشاور مدیرعامل، مدیرکل تنظیم مقررات و مجری توسعه شرکتهای نوپا در شرکت مخابرات ایران، این شرکت به دنبال ایجاد و توسعه شبکهای از شرکای تجاری است. برای اینکه بخواهیم طبق هدف ره نگاشت، خدمات جدید را در کلاس جهانی به مشتری ارائه کنیم؛ باید شرکای جدیدی را به شبکه ارتباطی خودمان اضافه کنیم؛ یعنی علاوه بر شبکهسازی و توسعه آن در حوزه ICT و مخابرات، به دنبال توسعه شبکهای از شرکای تجاری نیز هستیم. نکته مهم دیگری که شرکت مخابرات ایران در حمایت از شرکای تجاریاش، به آن توجه دارد این است که تاکنون روی ارائه سرویسهای زیرساختی در شرکت کارهای تخصصی انجامنشده است. شرکت مخابرات ایران این امکان را دارد که در بخش سرویسهای زیرساخت حمایتهای لازم را برای شرکای تجاری خود انجام دهد و سرویسهایی را در این قالب در اختیار آنها قرار دهد.
شاید لفظ حمایت شرکت مخابرات از شرکتهای نوپا این تصور را ایجاد کند که این شرکت برای حمایتهای صرفا مالی اقدام میکند؛ اما واقعیت امر این است که شرکتهای ارائهدهنده سرویس بیشتر از اینکه به حمایتهای مالی دلبسته باشند، نیازمند بازار شرکت مخابرات ایران هستند؛ بازاری با ۹۰ میلیون مشترک بالقوه که در اختیار شرکت مخابرات ایران است. از طرف دیگر مخابرات ایران، یک سیستم صورتحسابگیری برای مشتریانش دارد. دغدغه بسیاری از شرکتهای نوپا این است که چطور درآمدهایشان را از مشتریان اخذ کنند؛ بنابراین شرکت مخابرات ایران این بستر مناسب را برای شرکای تجاریاش فراهم میکند تا صورتحسابها را بدون دغدغه از مشتریان اخذ کنند؛ بنابراین این دو مورد بسیار پراهمیتتر از حمایت مالی مخابرات است که برای شرکای تجاری ارائه میشود. در واقع مخابرات همچون تعداد زیادی از شتابدهندگان در کشور، نیازهای شرکتهای نوپا را بهطور مؤثر و موردی تعیین میکند که با حمایتهای آنها، یک شریک تجاری برای خود میسازد.
ارسال نظر