سرویس‌های مفیدی که گوگل آنها را برای همیشه تعطیل کرد

فارنت: گوگل در گذشته به‌دفعات محصولاتی را معرفی، آنها را فراموش و درنهایت هم تعطیلشان کرده است. جدیدترین این پروژه‌ها سرویس Google Spaces بود که بسیاری از ما، حتی از وجود آن‌هم خبر نداشتیم. امروز در فارنت، ۱۰ سرویس محبوبی که گوگل در طول سال‌ها آنها را تعطیل کرده است را باهم بررسی می‌کنیم. با ما همراه باشید!

Google Buzz

Google Buzz در سال ۲۰۱۰ میلادی معرفی‌ و در سال ۲۰۱۱ هم تعطیل شد. Buzz اساسا شبیه فیس‌بوک عمل می‌کرد، با این تفاوت که بنا به دلایلی با ایمیل شخص یکپارچه می‌شد. می‌توانستید در آن عکس، ویدئو و لینک‌هایی را به‌صورت مستقیم برای مخاطبان خود ارسال کرده یا به‌صورت عمومی به اشتراک بگذارید. Buzz پایان سریع و بی‌سروصدایی داشت، چراکه دقیقا معلوم نبود کاربران به چه منظوری باید از آن استفاده کنند؛ اما توانست بذر ایده‌های تازه‌ای را برای رقیبش فیس‌بوک بکارد. چند سال بعد گوگل پلاس جایگزین سرویس Google Buzz شد، اما از این سرویس نیز استفاده آن‌چنانی نمی‌شود.

Picnik

Picnik ابزار آنلاین رایگان ویرایش عکس بود که ایجاد اصلاحات کوچک در عکس‌ها را بدون نیاز به نصب نرم‌افزار دسکتاپ در کامپیوتر آسان می‌کرد. بعد از آپلود کردن عکس‌ها می‌توانستید به‌سادگی نور، رنگ و دیگر ویژگی‌ها را تغییر دهید؛ درنهایت هم عکس ویرایش شده را در هارددرایو خود ذخیره کنید. امروزه نمونه سرویس‌های این‌چنین در وب فراوان است. حتی وقتی سرویس Picnik در سال ۲۰۱۲ تعطیل شد، سرویس Google+ Photos از خود گوگل بهترین جایگزین آن بود. درنهایت شرکت، برنامه بسیار بهتر Google Photos را با تمرکز بر حریم خصوصی افراد معرفی کرد.

Picasa

این ابزار یک نرم‌افزار دسکتاپ بود که می‌توان از آن به‌عنوان کتابخانه‌ای از عکس‌های دیجیتال یادکرد. Picasa کار مرتب کردن عکس‌ها را به‌خوبی انجام می‌داد، تا اینکه گوگل تصمیم به تعطیل کردن آن در سال ۲۰۱۶ میلادی گرفت. خبر خوب اینکه بیشتر قابلیت‌های Picasa راه خود را به Google Photos باز کردند. بااینکه Google Photos فاقد ابزارهای مدیریتی دسکتاپ Picasa است، نسخه آنلاین آن به‌عنوان جایگزینی قدرتمند عمل می‌کند. البته دیگر به‌جز Apple Photos، اپلیکیشن‌های دسکتاپ چندانی در زمینه مدیریت عکس باقی نمانده است.

Google Answers

گوگل مدت‌ها قبل در سال ۲۰۰۶ به سرویس Google Answers خود پایان داد. برخلاف رقبای فعلی نظیر Stack Exchange، Quora و Yahoo Answers که همیشه پاسخ مناسب را در آستین دارد؛ Google Answers برای انگیزه دادن به افرادی که پاسخ‌های خوب ارائه می‌دادند، به آنها پول و وجه نقد پرداخت می‌کرد. وقتی کاربری در Google Answers سوالی می‌پرسید، می‌توانست مبلغی بین ۲ تا ۲۰۰دلار برای پاسخ‌دهنده آن‌هم در نظر بگیرد. اگر از یک پاسخ که از سر دانش و تحقیق ارائه‌شده بود راضی می‌شد، می‌توانست مبلغ در نظر گرفته‌شده را به‌علاوه مبلغی اضافی به آن پاسخ‌دهنده بدهد.

Google Wave

Google Wave که از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۲ زنده بود، یکی از بزرگ‌ترین شکست‌های شرکت گوگل محسوب می‌شود. موفقیت آن غیرمحتمل به نظر می‌رسید، چراکه هیچ‌کس دقیقا نمی‌دانست چگونه از این ابزار فعال در حوزه‌های متنوع ایمیل، پیام‌رسانی، همکاری در ویرایش اسناد، ویکی، انجمن و وبلاگ‌نویسی استفاده کند. بعدازاینکه گوگل به سرویس Wave پایان داد، آپاچی برخی از پروتکل‌های آن را کار گرفت که محصول چشمگیری از آنها تولید نشد. بااینکه Google Wave برای عمده کاربران گیج‌کننده بود، اساس بسیاری از سرویس‌هایی که اکنون به شهرت دست‌یافته‌اند مثل Slack و Discord را بنا کرد.

Google Helpouts

کاربران به کمک سرویس Google Helpouts می‌توانستند با متخصصان تماس ویدئویی برقرار کنند. این سرویس به مدت دو سال به کار خود ادامه داد. کارکردی مشابه وب‌سایت Quora داشت، اما با این تفاوت که سوال و جواب در آن به‌صورت زنده و ویدئویی انجام می‌شد. ایده کلی پشت این سرویس، متصل کردن یک کاربر عادی گوگل به کارشناس مربوطه بود تا بتواند سوال خود را به‌صورت زنده بپرسد. برای استفاده از برخی از کانال‌های آن باید هزینه‌ای پرداخت می‌کردید، اما استفاده از بیشتر آنها رایگان بود و به همین علت در طولانی‌مدت باعث شد که سرویس شکست بخورد.