اکیولوس، زاکربرگ رابه دادگاه کشاند

آی‌تی ایران: موسس فیس‌بوک، مارک زاکربرگ روز گذشته ژانویه برای شهادت در برابر طرح دعوی با این ادعا که استارت آپ واقعیت مجازی Oculus خریداری شده از سوی او بر پایه یک تکنولوژی دزدی ساخته شده، به دادگاه رفته است. این شکایت که دو سال از طرح آن از سوی شرکت سازنده بازی Zenimax می‌گذرد، با محاکمه علنی گذاشتن آن از سوی هیات‌ ژوری دادگاه ایالت دالاس در نهم ژانویه، به اوج حساسیت خود رسید. شرکت Zeinmax خواستار ۲ میلیارد دلار غرامت از طرف شرکت فیس‌بوک است که برابر است با رقمی که این غول شبکه اجتماعی در سال ۲۰۱۴ برای خرید Oculus پرداخته است. نمایندگان شرکت Zeinmax در پاسخ به Business Insider تایید کردند که مارک زاکربرگ روز سه شنبه در دادگاه حاضر خواهد شد و «Palmer Luckey» موسس شرکت Oculus نیز در هفته جاری به دادگاه خواهد آمد. جلسات دادرسی از روز نهم ژانویه آغاز شد و «John Carmack» مدیر ارشد فناوری Oculus و کارمند سابق شرکت Zeinmax روز دهم ژانویه به عنوان اولین نفر در دادگاه حاضر شد. فیس‌بوک تلاش می‌کرد که مارک زاکربرگ را از پاسخ به سوالات دادگاه در رابطه با Oculus منع کند، اما قاضی پرونده این درخواست را رد کرد. این اولین حضور Luckey در انظارعمومی پس از اقرار او به تشکیل کمپین سیاسی ضدهیلاری کلینتون در ماه سپتامبر است.

یکی از بزرگ‌ترین سرقت‌های تکنولوژی

در مرکز اتهامات مطرح شده در دادگاه، نام «John Carmack» مدیر ارشد فناوری شرکت Oculus دیده می‌شود که در گذشته با همکاری شرکت Zeinmax، شرکت بازی‌های رایانه‌ای «id Software» را هدایت می‌کرد و به عنوان مغز متفکر در ساخت بازی‌هایی از جمله «Doom» و «Quake» شناخته می‌شود. Zeinmax مدیران شرکت Oculus را متهم به سرقت آگاهانه نرم‌افزار و اسرار تجاری این شرکت از طریق به خدمت گرفتن Carmack و ۵ نفر دیگر از کارکنان «id Software» کرده است. شرکت ادعا می‌کند Carmack با انتشار اطلاعات محرمانه‌ای که بعدها از آن در ساخت Oculus استفاده شد، توافقنامه همکاری‌اش با شرکت Zeinmax را نقض کرده است. Tony Sammi، وکیل مدافع شرکت Zeinmax در اظهارات اولیه خود در مقابل هیات‌ ژوری در روز دهم ژانویه پا را فراتر نهاد و مالکیت Oculus از سوی فیسبوک را «یکی از بزرگ‌ترین‌ سرقت‌های تکنولوژی» نامید. فیس‌بوک نیز ادعاهای Zeinmax را بی پایه و اساس خوانده و معتقد است تنها دلیل این شکایت لین این است که Zeinmax قبل از خرید Oculus از سوی فیس‌بوک سرمایه خود را از این شرکت خارج کرده است. فیس‌بوک Oculus را با مبلغ ۲ میلیارد دلار به علاوه پرداخت ۸۰۰ میلیون دلار هزینه حفظ منابع انسانی، به خدمت گرفت.

سخنگوی Oculus در مصاحبه خود اینگونه توضیح داد: «Oculus و سازندگان آن، زمان و پول و ثروت خود را در بخش واقعیت مجازی سرمایه‌گذاری کرده‌اند چون ما بر این باوریم که واقعیت مجازی می‌تواند نحوه تعامل و ارتباط انسان‌ها را تغییر بدهد. بسیار متاسف شدیم وقتی شنیدیم شرکتی از طریق راه‌های قضایی بی‌فایده، قصد تصاحب تکنولوژی را دارد که هیچ بینش، تخصص و توانی در ساخت آن نداشته است.» زاکربرگ، Luckey، Iribe و دیگر کارمندان ارشد شرکت Oculus قرار است به نوبت در جلسات سه هفته‌ای دادرسی حضور یافته و شهادت بدهند. از آنها درباره نحوه به خدمت گیری Oculus توسط فیسبوک، جزئیات نحوه اختراع «Oculus Rift» و اینکه آیا Carmack قراردادش با Zeinmax را نقض کرده، سوالاتی پرسیده خواهد شد. البته اکثر جزئیات و اقدامات این پرونده تحت نظارت دادگاه قرار داشته و به‌صورت محرمانه حفظ می‌شود.