چالش‏ تولید خودروهای الکتریکی از زبان مدیر شرکت فورد

آی‌تی ایران: مدیرعامل شرکت خودروسازی فورد، می‌گوید برای تولید و فروش خودروهای الکتریکی هنوز مشکلات زیادی پیش روی سازندگان قرار دارد. به نظر او زمان خیلی زیادی از سال ۲۰۱۰ تا الان گذشته است. سالی که به نظر می‌رسید آینده پرکاری برای خودروهای الکتریکی در حال آغاز است. شرکت «Tesla» در شرف رونمایی از طرح خودروی SUV این شرکت بود که در ادامه به‌عنوان خودروی برتر سال ۲۰۱۳ انتخاب شد. در آن سال شرکت‌ها و استارت آپ‌های متعددی قصد پیوستن به تسلا را داشتند و شرکت‌های قدرتمند در بخش تولید خودرو نیز در حال ساخت اولین خودروهای برقی بودند. اولین خودروی برقی از سوی شرکت «جنرال موتورز» در دهه ۹۰ میلادی ساخته شده بود. از آن موقع تا به امروز، انقلاب خودروهای الکتریکی نه تنها پیشرفتی نداشته، بلکه دچار عقب نشینی هم شده است. دلیل آن بسیار ساده است: مردم خودروهای الکتریکی را نمی‌خواهند. در اصل تقاضایی وجود ندارد.

بازار خودروسازها در حال حاضر مشغول جنگ مستقیم با قوانین سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا در مورد کاهش سهمیه سوخت خودروها است. سازندگان خودرو از دولت می‌خواهند که سختگیری‌ها را کاهش دهد تا بتوانند تا جایی که می‌توانند خودروهای SUV و وانت خود را در ایالات متحده به فروش برسانند. و این در حالی است که فروش خودرو در آمریکا در بالاترین رکورد خود در تاریخ قرار دارد و قیمت سوخت نیز بسیار ارزان است. تجارت خودرو در حال حاضر بسیار عالی است. شرکت‌ها به دنبال افزایش درآمدها هستند و درحالی‌که فرصت‌های افزایش همچنان اضافه می‌شود، رکورد جدیدی در این زمینه به‌دست خواهد آمد.

ترامپ ناجی خواهد شد؟

مدیران صنعت خودرو قصد دارند با استفاده از فرصتی از رئیس‌جمهوری جدید آمریکا درخواست کنند که برای ساخت خودروهای برقی از سوی این شرکت‌ها به آنها فرصت بیشتری بدهد و در عین حال از موضع الکتریکی سازی خودروها نیز کاملا عقب نشینی نکنند. شرکت خودروسازی فورد قصد دارد طی جلسه‌ای از دونالد ترامپ درخواست کند که قوانین کاهش سهمیه سوخت خودروها در ایالات متحده را با ملایمت بیشتری اجرا کنند چرا که طبق قوانین، شرکت‌های خودروساز آمریکایی موظفند خودروهای الکتریکی و هیبریدی بیشتری تولید کنند و این در حالی است که متقاضی خودروهای الکتریکی بسیار کم و محدود است. «Mark Fields» مدیر ارشد اجرایی شرکت فورد در مصاحبه با «Bloomberg» گفت: «در سال ۲۰۰۸، در بازار آمریکا ۱۲ مدل خودروی الکتریکی وجود داشت که ۳/ ۲ درصد از سهم این صنعت را به خود اختصاص می‌داد، با رسیدن به سال ۲۰۱۶، این تعداد به ۵۵ مدل رسیده و سهم آن در بازار هنوز ۸/ ۲ درصد است.

مارک فیلد وظیفه دارد از نقش کمپانی فورد در هرگونه انقلاب‌ در بخش حمل‌ونقل اطمینان حاصل کند اما او به اندازه کافی از حس آینده نگری خلاقانه بهره نمی‌برد. او تنها وظیفه دارد از سود شرکت و از اینکه ترازنامه شرکت مثبت باشد اطمینان حاصل کند. به علاوه، باید سهم کمپانی فورد در بازارهای حساس جهانی را حفظ کرده یا گسترش دهد و نهایتا از نوآوری در بخش‌های مختلف این تجارت عقب نماند. اگر به آمارهای ساده‌ای که «Fields» از آن صحبت کرد نگاه کنید، دلیل درخواست آنها برای کاهش سطح انتظارات سازمان محیط زیست را خواهید دانست. از سال ۲۰۰۸ تا کنون تعداد خودروهای الکتریکی برای فروش در بازار آمریکا ۴ برابر شده اما سهم این خودرو‌ها در این بازار تنها ۵ درصد افزایش داشته است. میلیاردها دلاری که صرف گسترش و تبلیغ برای خودروهای الکتریکی شده کاملا بی نتیجه هم نبوده است.

چون حد اقل این خودروها با قوانین زیست محیطی ایالات متحده مطابقت دارند اما تولید بیشتر این محصولات کاملا به ضرر سازندگان خودرو تمام خواهد شد. این وضعیت به هیچ وجه پایدار نیست. تقریبا تمامی خودروهای دنیا با استفاده از سوخت بنزین یا دیزلی فعالیت می‌کنند و تغییر این موضوع به چند دهه زمان نیاز خواهد داشت. همه مردم دنیا می‌دانند که از رده خارج شدن خودروهایی که از سوخت بنزین یا گازوئیل استفاده می‌کنند، به نفع محیط خواهد بود اما تحقق این هدف و جایگزینی آنها با خودروهای الکتریکی نیازمند موقعیت کسب‌وکار مناسب است. تا آن زمان که مردم و تولیدکنندگان خودرو به دنبال راهی برای تحقق این هدف هستند، درخواست خودروسازان از دولت به‌منظور عقب‌نشینی از خواسته‌های زیست‌محیطی خود، با جدیت ادامه خواهد داشت.