کاربری دیجیتالی کودکان را کنترل کنید

دنیای اقتصاد: تابستان در راه است و کودکان برای رسیدن تعطیلات آن که با خودش گرما و تفریح را برای آنها می‌آورد، لحظه‌شماری می‌کنند. در این سال‌ها اما با پیشرفت تکنولوژی، سرگرمی‌های کودکانه هم دیجیتالی شده‌اند. درست به همین دلیل هم هست که آنها را بیشتر سرگرم گوشی‌های موبایل یا تبلت می‌بینیم تا بازی در حیاط خانه. با این اوصاف است که باید تلاش کنیم استفاده آنها از این ابزارهای دیجیتال را کنترل کنیم.

دستورالعمل‌هایی را تعیین کنید

وقتی کسی برای اولین‌بار سوار خودروی شخصی‌اش می‌شود، می‌تواند همه‌جا برود، اما باید قوانین راهنمایی و رانندگی را رعایت کند. بنابراین وقتی به یک کودک موبایل هوشمند یا تبلت می‌دهید، به نظر می‌رسد هیچ قانون و قاعده‌ای برای استفاده از آن ندارند. طبیعتا هیچ‌کس محدودیت را دوست ندارد اما یادتان باشد که همه گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها دارای سیستم‌های کنترل برای والدین هستند. سال گذشته محققان دانشگاه بوستون به این نتیجه رسیدند که بسیاری از کودکانی که به کار با این ابزارهای دیجیتال از سن کم علاقه‌مندند، توانایی‌شان برای مقابله با زندگی را از دست می‌دهند. از آنجا که تعیین قانون و مقررات برای کودکانی با سن پایین مشکل است، می‌توانید تعداد و زمان استفاده آنها از این ابزارهای دیجیتال را کنترل کنید. آنها می‌توانند در طول یک روز حداکثر تا ۳۰ دقیقه از ابزارهای دیجیتال استفاده کنند. اما اگر کودک شما آنقدر بزرگ شده که بتواند منطق و معنای مقررات را درک کند، بهتر است یک قرار دو طرفه با او امضا کنید که چه مدتی اجازه استفاده از ابزارهای دیجیتال را دارد. سرپیچی از این مقررات به معنی آن است که دیگر اجازه استفاده از موبایل یا تبلتش را ندارد.

معامله کنید

شما می‌توانید یک سیستم معاوضه‌ای را برای زمان استفاده از ابزارهای دیجیتال ایجاد کنید. اگر کودک شما می‌خواهد یک ساعت یا بیشتر را با دستگاهش سرگرم باشد، از او بخواهید که همان زمان را هم به خواندن کتاب یا انجام یک فعالیت فیزیکی بگذراند. همچنین می‌توانید به او بگویید که به اندازه همین زمان باید کارهای روزمره یا تکالیفش را انجام بدهد. اگر می‌خواهند زمان بیشتری را به کار با موبایل و تبلت بگذرانند، باید همانقدر هم برای خواندن کتاب و انجام تکالیفشان وقت صرف کنند.

زمان و مکان را مشخص کنید

یک راه برای کمک به از بین بردن عادت به استفاده زیاد از موبایل و تبلت ایجاد منطقه مکانی و زمانی امن است. یک سبد کوچک جلوی در بگذارید تا هرکس از اعضای خانواده که بخواهد از آنجا عبور کند دستگاه‌های دیجیتالش را درون سبد قرار دهد. سعی کنید این کار را کمی جذاب‌تر کنید؛ مثلا یک شارژر همراه یا کابل USB درون سبد بگذارید طبیعتا همه افراد همیشه به شارژ نیاز دارند. استفاده از گوشی‌های موبایل سر میز غذا را ممنوع کنید. حتی خود والدین هم اجازه ندارند از این قانون سرپیچی کنند. در واقع هرچه والدین قوانین و مقررات حساب شده‌تری برای استفاده از ابزارهای دیجیتال تعیین کنند، کودکان در مسیر استفاده بهتر از این ابزار قرار می‌گیرند.

دوباره ارتباط برقرار کنید

بسیاری از خانواده‌ها تلاش می‌کنند به سنت قدیمی سفرهای تابستانی پایبند بمانند. این کار تجربه خوبی خواهد بود. به کودکان‌تان بگویید که اگر در طول سفر جاده‌ای حواسشان تنها به موبایل و تبلت باشد، زیبایی‌ها و دیدنی‌های سفر را از دست می‌دهند. قبل از آنکه وارد خودرو بشوید، برنامه‌ریزی کنید. تصمیم بگیرید که چقدر زمان برای گوش دادن به موسیقی پخش شده از موبایل افراد خانواده اختصاص می‌دهید. سپس تصمیم بگیرید که هر نفر اجازه دارد چند دقیقه در ساعت به نمایشگر دستگاه دیجیتالش خیره بماند. همچنین می‌توانید تصمیم بگیرید که یک کتاب صوتی را در طول سفر با همه اعضای خانواده گوش کنید. زمانی را هم به استراحت کنار جاده و انجام یک بازی گروهی با همه اعضای خانواده اختصاص بدهید تا به این ترتیب کودکان مجبور باشند به محیط اطراف جاده هم توجه کنند.

آن را خاموش کنید

تابستان زمانی است که کودکان از مدرسه و تکالیفش فارغ شده و طبیعتا تا دیروقت بیدار می‌مانند. آنها همچنین با دلایل توجیه‌کننده‌ای گوشی‌هایشان را هم با خود به رختخواب می‌برند؛ مثلا می‌گویند ساعت آن را برای بیدار شدن تنظیم کرده‌اند. استفاده کودکان از موبایل در آخرین ساعات شب مشکل بسیار بزرگی است. آنها آنقدر با آن بازی می‌کنند تا خوابشان ببرد و در نهایت گوشی را می‌توان زیر دست و پایشان در رختخواب پیدا کرد. کودکان زیر ۱۳ سال نباید گوشی موبایل را به رختخواب ببرند. یک ساعت زنگ‌دار بامزه و جالب می‌تواند به آنها برای بیدار شدن از خواب کمک کند. در زمان خواب آنها باید گوشی موبایل‌شان را در سبد پشت در اتاق بگذارند.