کاهش تعرفه ترافیک داخلی اینترنت

سونیتا سراب‌پور: اواخر اردیبهشت‌ماه سال جاری و همزمان با روز جهانی ارتباطات، وزارت ارتباطات در یک مراسم ویژه از پروژه‌های زیرساختی خود رونمایی کرد. در این مراسم در کنار راه‌اندازی فاز اول پروژه دولت الکترونیک، از مرکز تبادل ترافیک داده زیرساخت (NIX) نیز رونمایی شد. پروژه‌ای که مسوولان شرکت زیرساخت از آن به‌عنوان بستر یکپارچه تبادل ترافیک شبکه ملی اطلاعات یاد می‌کنند. با راه‌اندازی این مرکز اپراتورهای اینترنتی و موبایلی می‌توانند به کمک این مرکز قراردادهای تبادل ترافیک را با یکدیگر برقرار کنند. در راستای رسیدن این پروژه به تعهداتش روزگذشته، ‌شرکت ارتباطات زیرساخت در یک مراسم با سه اپراتور اینترنتی و سه تولید‌کننده محتوای داخلی تفاهم‌نامه‌ای در راستای کاهش تعرفه ترافیک داخلی برای کاربران نهایی امضا کرد. در فاز نخست این تفاهم‌نامه شرکت زیرساخت با سه سرویس‌دهنده ارتباطی یعنی شرکت شاتل، آسیا‌تک، رایتل و سه تولید‌کننده محتوای داخلی یعنی آپارات، فیلیمو و تله‌وبیون تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد تا این شرکت‌ها ترافیک اطلاعات خود را از مسیر مرکز تبادل ترافیک داده زیرساخت یا NIX انتقال دهند.

کاهش تعرفه ترافیک داخلی برای کاربران نهایی

اما این کاهش تعرفه چگونه روی تعرفه کاربران نهایی تاثیرگذار خواهد بود؟ در مراسم امضای این تفاهم‌نامه، محمدجواد آذری‌جهرمی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت در این خصوص گفت: به‌دلیل رایگان شدن تعرفه انتقال ترافیک از طریق این مرکز تبادل داده، تعرفه نهایی کاربران ۵۰ درصد به ازای هر گیگابایت مصرف، کاهش پیدا خواهد کرد. ازآنجاکه عمده مصرف کاربران اینترنت مربوط به دانلود فیلم و صوت در شبکه‌های اجتماعی است، اجرای این طرح می‌تواند هزینه بسیاری از مصرف کاربران را کاهش دهد. جهرمی در ادامه افزود: ۳ تولید‌کننده محتوا یعنی آپارات، فیلیمو و تله‌وبیون با سه اپراتور ارتباطی یعنی شاتل، اسیاتک‌ و رایتل تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده‌اند تا قیمت سرویس خود را به مصرف‌کنندگان نهایی که از طریق این سه اپراتور به این سه سرویس متصل می‌شوند، کاهش دهند. برای مثال سرویس فیلیمو در ماه مبارک رمضان به تمام کاربران خود که از سه اپراتور ارتباطی نام برده شده خدمات دریافت می‌کنند ترافیک رایگان اهدا کرده است یعنی کاربران سه اپراتور در این یک‌ماه به‌صورت مجانی از سرویس فیلیمو استفاده خواهند کرد. همچنین کاربران سه‌اپراتور ارتباطی که از سرویس اپارات و تله‌وبیون استفاده می‌کنند نیز در ترافیک مصرفی خود با ۵۰ درصد تخفیف روبه رو خواهند شد. به باور جهرمی، این تفاهم‌نامه یک مدل اقتصادی به صرفه برای سرویس‌دهندگان ارتباطی و تولید‌کنندگان محتوا است و همچنین باعث اصلاح رفتار کاربران در استفاده از سرویس‌های اینترنتی می‌شود.

براساس اظهارات جهرمی تا پیش از راه‌اندازی این مرکز هر ۱۰ گیگابیت پهنای باند از طریق شرکت ارتباطات زیرساخت حدود ۷/ ۱ میلیارد تومان هزینه در پی داشت؛ اما امروز با اتصال شرکت‌های ارائه دهنده به هسته مرکزی شبکه ملی اطلاعات (NIX)، این هزینه به ۹میلیون تومان کاهش پیدا کرده است. جهرمی تاکید می‌کند که این اقدام در راستای مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات انجام شده است که شرکت ارتباطات زیرساخت را مکلف کرده بود تا مسیر تبادل ترافیک شرکت‌های اینترنتی را عهده‌دار شود که با اجرای این طرح تقریبا هزینه انتقال شرکت‌های ارتباطی به صفر رسیده است و این یعنی کاربران کاهش ملموسی در هزینه خود هنگام استفاده از ترافیک داخلی احساس خواهند کرد.

به گفته مدیرعامل شرکت زیرساخت تا پیش از راه‌اندازی مرکز تبادل ترافیک داده زیرساخت حجم ترافیک داخلی برابر ۸ گیگ بود؛ اما حالا این میزان به ۳۱ گیک رسیده و امید می‌رود با اتصال همه نهاد‌ها از جمله مراکز امنیتی، بانکی، علمی و.. این میزان به ۸۰ گیگ برسد.جهرمی تاکید کرد که برای افزایش شاخص کیفیت در مناطق جنوب و شمال شرق کشور نیز به زودی مراکز تبادل ترافیک داده زیرساخت در مشهد، تبریز و شیراز راه‌اندازی خواهد شد.

کاربران سرویس‌دهندگان دیگر در انتظار تخفیف

اما نزدیک به ده میلیون کاربر اینترنت پرسرعت و نزدیک به ۱۹ میلیون کاربر اینترنت همراه همگی از این سه سرویس‌دهنده ارتباطی(شاتل، اسیا‌تک، رایتل) استفاده نمی‌کنند. بنابراین امضای این تفاهم‌نامه به این معنی خواهد بود که تنها کاربران این سه اپراتور ارتباطی از تخفیف تعرفه ترافیک داخلی برخوردار خواهند شد و کاربران سایر سرویس‌دهندگان ارتباطی از این تخفیف ۵۰درصدی برخوردار نخواهند بود.

جهرمی در پاسخ به سوال «دنیای‌اقتصاد» که چرا سایر سرویس‌دهندگان اینترنتی و تولید‌کنندگان محتوا در کشور در این مراسم حضور ندارند و چه زمانی کاربران سرویس‌دهندگان دیگر نیز از این تخفیف برخوردار خواهند شد، گفت: سرویس‌دهندگان محتوا نیاز دارند برای ارتباط با این مرکز تبادل داده در شبکه خودشان تغییراتی ایجاد کنند و به اصطلاح یک شبکه مستقل داشته باشند. تولید‌کنندگان محتوا باید ترافیک خودشان را برای خودشان تصاحب کنند. برای مثال تا یک‌ماه پیش آپارات ترافیکش متعلق به کسی بود که دیتاسنترش در آنهاست. در واقع ترافیک این تولید‌کنندگان متعلق به سرویس‌دهندگان بود؛ بنابراین تولیدکنندگان محتوا باید شبکه مستقل خودشان را راه‌اندازی کنند که بتوانند به سراغ اپراتورهای ارتباطی بیایند و چنین تفاهم‌نامه‌هایی را امضا کنند. جهرمی در ادامه به محدودیت‌های اپراتورهای ارتباطی برای امضای چنین تفاهم‌نامه‌ای اشاره کرد و افزود: این گروه نیز ملزوماتی دارند و به راحتی شاید نتوانند راضی به امضای این تفاهم‌نامه شوند برای مثال باید سیستم‌حسابداری قوی داشته باشند که برای اعمال این تخفیف‌ها اشتباهی صورت نگیرد.

جهرمی تاکید می‌کند که امضای این تفاهم‌نامه گام نخست در زمینه ارائه تخفیف به کاربران نهایی در زمینه استفاده از ترافیک داخلی است و در ماه‌های اخیر تعداد سرویس‌دهندگان ارتباطی و تولید‌کنندگان محتوا برای ارائه چنین تخفیف‌هایی به کاربران نهایی بیشتر خواهد شد. اما جهرمی تاکید می‌کند برای افزایش تعداد شرکت‌کنندگان در این پروژه تخفیفی باید فشار رسانه‌ای وجود داشته باشد و اینکه رفتار کاربر در انتخاب یک اپراتور در نهایت دیگر بازیگران را مجاب به وارد شدن به این چرخه تخفیفی
کند.

کاهش تعرفه اینترنت بین‌الملل در دستور کار

یکی دیگر از وعده‌های وزارت ارتباطات در حوزه اینترنت تلاش این وزارتخانه برای کاهش قیمت اینترنت بین‌الملل بود. وعده‌ای که وزیر ارتباطات تاکید کرده تا فصل اول سال 95 نتیجه نهایی آن اعلام خواهد شد. جهرمی در این نشست در پاسخ به سوالی که انحصار زیرساخت عامل گرانی سرویس اینترنت در کشور است، گفت: برآورد هزینه‌ها که شامل هزینه‌های انتقال، زیرساخت و مخابرات می‌شود، نشان می‌دهد شرکت ارتباطات زیرساخت سهم ۲۰ درصدی دارد و ۴۳ درصد این هزینه‌ها مربوط به هزینه‌هایی است که شرکت‌های اینترنتی بابت هزینه انتقال ترافیک به شرکت مخابرات می‌دهد.

جهرمی تاکید کرد انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت در تامین پهنای باند به واسطه مقولات امنیتی است و نباید تنها نگاه اقتصادی به آن داشت.جهرمی همچنین در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درخصوص اینکه چه زمانی وعده وزارت ارتباطات برای ارائه اینترنت باکیفیت به اجرا گذاشته می‌شود، گفت: اینکه کیفیت اینترنت قابل قبول نیست، تایید می‌کنیم؛ اما این به معنی آن نیست که کاری برای ارتقای کیفیت انجام نشده است.۸۰ درصد اینترنت کشور از جنوب و از کابل‌های دریایی تامین می‌شد که یک مسیر دور و پر از اختلال بود؛ اما هم اکنون با مذاکرات صورت گرفته برای اتصال ما به اروپا، بیش از ۷۰ درصد ترافیک کشور از شمال برقرار می‌شود که این موضوع بالغ بر ۶۰ میلی ثانیه تاخیر در ترافیک ارتباطی را ارتقا داده است. وی همچنین از راه‌اندازی مرکز پیرینگ بین‌الملل در چابهار خبر داد و تاکید کرد: در این زمینه با شرکت مخابراتی ایتالیا وارد مذاکره شده‌ایم که این موضوع نیز می‌تواند کیفیت انتقال پهنای باند را با حداقل زمان ممکن ارتقا بخشد. اما مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت درخصوص سوال دیگر «دنیای اقتصاد» درخصوص اینکه آمار قطعی شبکه چرا به‌صورت شفاف اعلام نمی‌شود، گفت: آمار قطعی‌ها به درد کاربران نمی‌خورد؛ چرا که این قطعی‌ها مشترکان نهایی را در بر نمی‌گیرد و تنها به کار شرکت‌های سرویس دهنده ارتباطی می‌آید و اگر اینترنت اختلالی داشته باشد باید کاربران آن را از شرکت‌های خدمات‌دهنده پیگیری کنند.