دنیای اقتصاد: لینک‌های آبی‌رنگ، چه از نوع زیرخط‌دار و چه ساده، تا حدی به قالب پیش‌فرض در دنیای وب تبدیل شده‌اند که حالا اجرایی شدن راهکار آزمایشی شرکت گوگل به‌منظور سیاه‌رنگ کردن لینک‌های متنی در قسمت نتایج جست‌وجو، تعجب کاربران را برانگیخته است. این در حالی است که در سال ۱۹۹۳ تیم بارنزلی که از او به‌عنوان پدر اینترنت یاد می‌شود در دنیای شبکه جهانی مدرن وب، استفاده از رنگ آبی را در کنار نوشته‌های زیرخط‌دار برای متمایز کردن لینک‌ها از نوشته‌های سیاه‌رنگ متن اطراف آن برگزید.

اولین مرورگرهای وب شامل Mosiac نیز از لینک‌های متنی آبی‌رنگ استفاده کردند. با این وجود، بارنزلی را نباید ابداع‌کننده متن‌های هایپرلینک به حساب آورد؛ زیرا به‌کارگیری این مفهوم به ۳۰ سال قبل‌تر یعنی در حدود سال ۱۹۶۵ میلادی باز می‌گردد که تد نلسون، مفهومی به نام «هایپرتکست» را معرفی کرد. در سال ۱۹۶۵ رایانه‌ها از نوع مونوکروماتیک بودند و معمولا از رنگ‌های سیاه و سفید یا سیاه و سبز بهره می‌برند و بهترین راه برای ایجاد تمایز میان نوشته‌ها، ایجاد زیرخط بود. در سال ۱۹۹۴، بارنزلی تحت تاثیر ورود صفحه‌نمایش‌های رنگی به بازار قرارگرفت و اولین اسکرین‌شات‌ها را از لینک‌های آبی‌رنگ و تصاویری از درون مرورگر Mosiac منتشر کرد. مرکز ملی برنامه‌های ویژه سوپررایانه‌ها در توضیح استفاده از لینک‌های آبی‌رنگ در مرورگر اینچنین عنوان کرد: «هر کلیدواژه های‌لایت شده (با زیرخط یا رنگ آبی) در واقع لینک ارتباطی به منابع اطلاعاتی یا مستندات دیگری در اینترنت خواهد بود. با یک‌بار کلیک روی هر لینک می‌توانید مطالب مربوط به آن‌را مشاهده کنید.» اگرچه بارنزلی استفاده از رنگ سبز را به آبی ترجیح می‌داد اما باتوجه به تیره‌تر بودن رنگ آبی در کنار رنگ سیاه، تصمیم‌گیری نهایی مبنی بر انتخاب رنگ آبی به‌عنوان یک استاندارد انجام شد. آنچه مشخص است، لینک‌های آبی‌رنگ به‌عنوان گزینه پیش‌فرض مورد استفاده در فضای وب چیزی بیش از ۲۰ سال است که مورد استفاده کاربران قرار گرفته‌اند. همین امر باعث شده برنامه آزمایشی گوگل برای تغییر رنگ لینک‌ها به رنگ سیاه، به‌رغم تاثیرگذاری بالای این شرکت بر محتویات اینترنتی، از سوی اکثر کاربران قابل هضم نباشد.

سخنگوی شرکت گوگل نیز وجود چنین طرح آزمایشی را با اظهارنظر رسمی و البته همراه با شک خود تایید کرده است: «ما همواره آزمایش‌هایی در ابعاد محدود را درخصوص تغییراتی که می‌توانیم روی صفحه نمایش نتایج جست‌وجو اعمال کنیم در نظر داریم اما هنوز از اینکه رنگ سیاه بتواند آبی جدید دنیای وب باشد اطمینان خاطر نداریم.» این در حالی است که متن بدنه و آدرس لینک‌ها در نتایج جست‌وجو بدون تغییر باقی مانده اما لینک‌های آبی‌رنگ با نمونه‌های سیاه رنگ جایگزین شده‌اند تا حالا شاهد ترکیب رنگ سیاه و سبز در نتایج باشیم. گوگل پیش از این نیز تغییراتی را روی طراحی و رنگ‌بندی المان‌های گرافیکی محتویات موتور جست‌وجو و لوگوی خود اعمال کرده بود. به‌عنوان نمونه می‌توان به آزمایش A/ B این شرکت اشاره کرد که با عنوان «۵۰ سایه‌زنی برای رنگ آبی» مطرح و باعث شد از سایه‌زنی‌های مختلف برای رنگ آبی در المان‌های گرافیکی لوگوی این شرکت استفاده شود تا مشخص شود کاربران کدام نمونه از رنگ آبی را به سایز گزینه‌ها ترجیح می‌دهند. در جدیدترین نمونه نیز گوگل در سال گذشته ماه‌ها وقت صرف بررسی لینک‌های پیمایش آبی‌رنگ کرد تا بالاخره این ترکیب جدید رنگی را جایگزین نمونه‌های قرمز رنگ آن کرد. پروژه‌های اینچنینی معمولا انتقادهای زیادی را هم به دنبال داشته‌اند. به‌عنوان نمونه وقتی دوج بومن، طراح ارشد گوگل این شرکت را در سال ۲۰۰۹ میلادی ترک گفت در اظهارنظری عنوان کرد: «این موضوع که تیمی از متخصصان در شرکت گوگل نمی‌توانند گزینه نهایی برای رنگ آبی را مشخص کنند حقیقت دارد و از همین رو هم مجبور می‌شوند ۴۱ سایه‌زنی متفاوت را برای انتخاب گزینه نهایی آزمایش کنند. شخصا نمی‌توانم در چنین محیطی کار کنم، زیرا مشکلات طراحی جالب‌تر و با اهمیت بیشتری در دنیای وب وجود دارد.»

با این وجود، چنین روندی در میان دیگر شرکت‌های فعال در حوزه تکنولوژی نیز مرسوم است. به تازگی نت‌فلیکس آزمایش‌هایی را برای استفاده از تصاویر مختلف برای عناوین تلویزیونی و فیلم‌های سینمایی مورد استفاده قرارداده تا مشخص شود کدام تصویر باعث جذب بیشتر مخاطبان و افزایش کلیک خواهد شد. فیس‌بوک نیز آزمایش‌هایی را در دستور کار قرارداده تا با های‌لایت کردن نظرات مثبت و منفی، عکس‌العمل‌های احساسی کاربران را بررسی کند. با تمام این توضیحات، در صورتی که شما از جمله کاربرانی هستید که دوست ندارید رنگ آبی نتایج جست‌وجو به گزینه سیاه رنگ تغییر یابد می‌توانید با انتخاب گزینه My Account از صفحه حساب کاربری خود، در قسمت Personal info & Privacy، گزینه Activity Control را انتخاب کنید و از این قسمت گزینه Your searches and browsing activity را با بهره‌گیری از نوار کشویی، غیرفعال کنید. علاوه بر این، با استفاده از افزونه‌هایی مانند Stylist در مرورگر اینترنتی مورد استفاده می‌توانید ترکیب رنگ دلخواه خود را در صفحات پیاده‌سازی کنید.