۱۶۳ بازی ایرانی ثبت شد
تشریح برنامههای ایران در صنعت گیم
سونیتا سرابپور: صنعت بازی رایانهای ایران، یکی از صنعتهایی است که در چند سال گذشته روزهای سختی را پشتسر گذاشته است. صنعتی که تولدش همزمان با شروع تحریمهای بینالمللی (در بخش هستهای) علیه ایران بود. شاید به همین دلیل هم هست که این صنعت حالا پس از رفع تحریمهای بینالمللی برای بسیاری از بازیسازان خارجی ناشناخته است. به گفته مدیران بنیاد ملی بازیهای رایانهای بسیاری از شرکتهای بازیساز خارجی حتی نمیدانند در ایران بازی تولید شده یا ایران از جمله کشورهایی است که «گیمر» هم دارد.
سونیتا سرابپور: صنعت بازی رایانهای ایران، یکی از صنعتهایی است که در چند سال گذشته روزهای سختی را پشتسر گذاشته است. صنعتی که تولدش همزمان با شروع تحریمهای بینالمللی (در بخش هستهای) علیه ایران بود. شاید به همین دلیل هم هست که این صنعت حالا پس از رفع تحریمهای بینالمللی برای بسیاری از بازیسازان خارجی ناشناخته است. به گفته مدیران بنیاد ملی بازیهای رایانهای بسیاری از شرکتهای بازیساز خارجی حتی نمیدانند در ایران بازی تولید شده یا ایران از جمله کشورهایی است که «گیمر» هم دارد. در چند سال اخیر بازار بازیهای رایانهای با مشکلات گوناگونی دست و پنجه نرم کرده است. عدم نظارت بر ورود بازیهای خارجی و نبود قانون کپیرایت، توزیع نامناسب یا به عبارتی نبود شبکه توزیع برای بازیهای تولید شده از اصلیترین مشکلات این روزهای بازار بازیهای رایانهای کشور است.
بنیاد ملی بازیهای رایانهای که بهعنوان متولی بازیهای رایانهای در ایران شناخته میشود تاکنون برنامههای مختلفی برای سرو سامان دادن به این بازار در نظر گرفته است، از راهاندازی جشنواره و نمایشگاههای مختلف گرفته تا راهاندازی نظام ردهبندی سنی و برگزاری کلاسهای آموزشی از طریق انستیتو بازیسازی. برنامههایی که باعث نجات این بازار نشده و کمک به تولیدکنندگان بازی و همچنین نظاممند شدن بازار بازیهای رایانهای نکرده است. هرچند همزمان با روی کار آمدن دولت یازدهم و تغییرات در بخشهای مختلف، این بنیاد و برنامههایش نیز دستخوش تغییرات شد. از دو سال پیش که حسن کریمیقدوسی، بهعنوان مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای انتخاب شد، او اعلام کرد که در تلاش است تا مشکلات بازار بازیهای رایانهای را با نگاه منصفانه و بر محور فراهم کردن لازم حل کند. حالا قدوسی در آستانه دو ساله شدن ورودش به این بنیاد برنامههای جدیتری را برای رشد بازار بازیهای رایانهای در نظر گرفته و میگوید برجام و برداشته شدن تحریمها فرصتی برای جلب نظر سرمایهگذاران خارجی به این بازار فراهم کرده است.
تلاش برای جذب سرمایهگذاران خارجی
در نشست خبری که روز گذشته بنیاد ملی بازیهای رایانهای به منظور اعلام برنامههایش در سال ۹۵ برگزار کرد، مدیرعامل این بنیاد تاکید کرد که امسال اولین سال است که بنیاد بعد از ۸ سال از زمان شروع به فعالیتش، سال کاری خود را با برنامه شروع کرده است. قدوسی با اشاره به سه وظیفه اصلی که بنیاد در سال ۹۵ روی آن تمرکز خواهد کرد، گفت: «جریانسازی، حمایت و نظارت سه وظیفه اصلی بنیاد ملی بازیهای رایانهای در سال جاری خواهد بود که برای هر بخش نیز برنامههای مشخصی در نظر گرفته شده است.» وی با اشاره به برنامه بنیاد در بخش جریانسازی به تمرکز این بنیاد روی سرمایهگذاران و بازیسازان خارجی به بازیسازی ایران اشاره کرد و افزود: «در حوزه جریانسازی، بخشی را برای برقراری ارتباط با جامعه بینالمللی درنظر گرفتهایم چراکه بعد از رفع تحریمها سرمایهگذاران زیادی برای ورود به این بازار علاقهمندی نشان دادهاند اما به دلیل ناشناخته ماندن بازار بازی رایانهای ایران (که همان تحریم باعث آن بوده است) آنها آنچنان که باید با این بازار آشنا نیستند و حتی نمیدانند در ایران بازی تولید میشود و گیمرهای علاقهمندی هم ایران دارد. به همین منظور کتابچهای با عنوان «کسب و کار صنعت بازیهای رایانهای» را در دست انتشار داریم تا به نوعی راهنمای سرمایهگذاران خارجی باشد و این کتاب صنعت بازیسازی ایران را به آنها معرفی کند.»
وی در ادامه یکی دیگر از اهداف بنیاد در سال ۹۵ را برگزاری یک کنفرانس بینالمللی در حوزه بازیهای رایانهای اعلام کرد و گفت: «اسفند ماه سال ۹۵ برج میلاد شاهد برگزاری کنفرانسی بینالمللی با نام (TGC(Tehran Game Connect خواهد بود که این کنفرانس در قالب برگزاری نشستهای تخصصی فضایی را برای افراد خارجی فراهم میکند تا با محیط کسب و کار بازی و قانونگذاریها در این حوزه آشنا شوند و در نهایت برای سرمایهگذاری رغبت پیدا کنند.» برگزاری کنفرانس بازیهای جدی در پاییز امسال با محوریت تولید بازیهای آموزشی و درمانی نیز یکی دیگر از برنامههای بنیاد در سال ۹۵ خواهد بود. به گفته مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای، این بنیاد تصمیم دارد در تابستان امسال نیز رویداد بینالمللی مسابقات بازیسازی را بین انستیتو ملی بازیسازی ایران با انستیتو بازیسازی ترکیه و دانشگاه IIM فرانسه برگزار کند تا دانشجویان این سه نهاد بیشتر با فضای بازیسازی یکدیگر آشنا شوند و باب تعامل بین این کشورها برای تولید بازیهای قابل قبول باز شود. قدوسی در ادامه این نشست با اشاره به ناشناخته ماندن گیمرهای ایرانی نیز اعلام کرد: بنیاد تصمیم دارد در سال جاری حمایت معنوی و مادی خود را از گیمرهای ایرانی با ارائه شخصیتهای حقوقی و اعتبار بخشیدن به آنها شروع کند، کاری که تا پیش از این از سوی بنیاد صورت نگرفته بود.
انتشار ژورنالهای تخصصی و پژوهشی، برگزاری برنامههای آموزشی برای خانوادهها در برخی سراهای محله و فرهنگسراهای تهران، ایجاد رشته بازیسازی در سطح ارشد دانشگاه آزاد، ارائه مشاورههای تلفنی و اینترنتی برای استفاده صحیح خانوادهها از بازی، راهاندازی سامانهای برای رای دادن به بازیها و... از جمله دیگر برنامههایی است که بنیاد در بخش «اهداف جریانسازی» خود در سال جاری دنبال خواهد کرد. اما در بخش حمایتی نیز بنیاد برنامههای گوناگونی را در نظر گرفته است که یکی از این برنامهها راهاندازی سایتی است تا بازیسازها و گیمرها در آن با یکدیگر تعامل داشته باشند. مدیرعامل بنیاد ملی بازیهای رایانهای در اینخصوص میگوید: «به زودی سایتی به نام «چه جوری» را راهاندازی خواهیم کرد تا بازیسازان با یکدیگر به راحتی در ارتباط باشند یعنی اگر سوال یا راهنمایی نیاز دارند از طریق این سایت مطرح کنند.»وی در ادامه افزود برای بالا بردن سطح کیفی بازیها نیز با سه دانشگاه مطرح کشور وارد مذاکره شدهایم تا آزمایشگاههای خود را مجهز به لوازم مورد نیاز در این زمینه کنند. همچنین بنیاد از راهاندازی سایتی به نام CG jobs خبر داد که به افرادی که به دنبال کار هستند یا شرکتهایی که نیروی متخصص میخواهند کمک میکند.
کاهش نصب هولوگرامها روی بازی
یکی از برنامههایی که بنیاد ملی بازیهای رایانهای در چند سال گذشته پیگیر انجام آن بوده کاهش حجم بازیهای قاچاق با نصب «هولوگرامهای» مخصوص روی این بازیها بوده است. طرحی که در ۵ سال اخیر اما و اگرهای زیادی را به دنبال خود داشته است. در ابتدای شروع این پروژه یعنی شهریورماه سال۱۳۹۰ کار نظارت بر بازار بازیهای رایانهای در ایران به مدت ۶ماه بر عهده بنیاد گذاشته شده اما پس از آن و بنا به تصمیم وزیر ارشاد دولت دهم، ستاد صیانت از آثار فرهنگی این وظیفه را بر عهده گرفت و به گفته فعالان بازار در این دوران به دلیل نظارت ضعیف دولت بر بازار بازیهای رایانهای، طرح ارائه هولوگرام به این بازیها بهدرستی اجرا نشد. با روی کار آمدن دولت یازدهم و البته پس از منحل شدن این ستاد، بنیاد ملی بازیهای رایانهای ۸ آذر ۱۳۹۳ دوباره وظیفه شناسایی و نظارت بر بازیهای رایانهای غیرمجاز را در حکمی از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بهطور رسمی برعهده گرفت و در حال حاضر ستاد مبارزه با بازیهای غیر مجاز رایانهای زیر نظر این بنیاد، مشغول ارائه هولوگرامهای مخصوص به بازیهای رایانهای است. در حالی که مسوولان بنیاد ملی بازیهای رایانهای این طرح را راهی برای استخراج آمار از میزان فروش بازیهای مجاز و حمایت از تولیدکنندگان بازیهای ایرانی میدانند، گروهی از فعالان بازار نظرهای مختلفی در این خصوص دارند. برای مثال در حالی که برخی فروشندگان بازار اعلام میکنند خریداران اطمینانی به هولوگرام نصب شده روی بازیها ندارند از طرف دیگر برخی فروشندگان، اقدام بنیاد ملی برای نظارت فروش بازی مجاز و غیرمجاز را با توجه به دسترسی کاربران به سرویس اینترنت و دانلود بازی با کمترین هزینه، کاملا بینتیجه عنوان میکنند.
کریمی قدوسی در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درخصوص سرنوشت این هولوگرام و اینکه آیا این طرح کمکی به استخراج میزان توزیع بازیهای رایانهای در بازار داشته است یا خیر، میگوید: «از دو سال پیش اقدام به نظارت بر هولوگرامها کردیم و تعدادی از هولوگرامها را برای نصب در اختیار توزیعکنندگان بازی گذاشتیم اما باید بگویم نصب آنها روی بازیها با ریزش قابل توجهی همراه بوده است. برای مثال در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۸ میلیون هولوگرام به توزیعکنندگان تنها ارائه شده بود ولی آماری درخصوص اینکه چه تعداد از این هولوگرامها نصب شده در دسترس نیست. در ادامه در سال ۱۳۹۳، ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار و در سال ۱۳۹۴ حدود هفت میلیون و ۶۰۰ هزار هولوگرام برای انتشار بازیها داده شد.» به باور وی کم شدن نصب هولوگرامها در طول سالهای اخیر نشان از کاهش بازیهای فیزیکی و افزایش بازیهای دیجیتالی دارد. یکی دیگر از ضعفهای بازیسازی در ایران، انتشار آن است. براساس اعلام بازیسازان ایرانی در حال حاضر میزان منتشرکنندگان بازی که بهصورت تخصصی و همچون کشورهای خارجی روی این صنعت سرمایهگذاری کنند، وجود ندارد و همین امر باعث شده بازیهای ایرانی و حتی خارجی بهصورت استاندارد و با سرعت مناسب در بازار توزیع نشوند. قدوسی در پاسخ به سوال «دنیای اقتصاد» درخصوص برنامههای بنیاد برای سیستم توزیع بازی رایانهای در ایران میگوید: «یکی از برنامههایی که از سال گذشته پیگیر آن بودیم راهاندازی Digital distribution یا توزیع دیجیتالی بود. در حال حاضر بازار به سمت بازیهای آنلاین و دیجیتال پیش میرود و متاسفانه در بخش خرید و توزیع دیجیتال بازی هیچ زیرساخت قوی وجود ندارد.
هچنین سرمایهگذاری در این زمینه ریسک بالایی دارد؛ بنابراین جایی مانند بنیاد باید ریسک در این بخش را از بین ببرد. از سال گذشته با یک شرکت خصوصی وارد تعامل شدهایم تا فضای فروش دیجیتالی بازیهای کامپیوتری مخصوصا بازیهای pc در کشور را به وجود بیاوریم. در این فروشگاههای دیجیتالی بازیهای مجاز ایرانی و خارجی به فروش خواهند رسید.» او در پاسخ به «دنیای اقتصاد» درخصوص انتقاد بازیسازان به طولانی شدن ارائه مجوز بنیاد، نیز گفت: ارائه مجوز به یک بازی مانند فیلم دیدن نیست که در ۶ ساعت فیلم را دید و بخشهای نامناسب آن را نیز سانسور کرد برای ارائه مجوز یک تیم حرفهای نزدیک به ۱۰۰ ساعت باید روی بازی وقت بگذارند تا تمام جوانب بازی را بررسی کنند و همین امر باعث طولانی شدن ارائه مجوز از سوی ما میشود.» او تاکید میکند بنیاد در تلاش است به زمان بررسی بازیها با توجه به این مسائل باز هم سرعت ببخشد و بازی را در تاریخ مشخص منتشر کند. همچنین به گفته وی در ۵ سال اخیر ۳۶۱ بازی ایرانی ثبت شده است.
ارسال نظر