دنیای اقتصاد آنلاین: وزیر ارتباطات در شرایطی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها را ۵۰ هزار میلیارد تومان عنوان میکند که فعالان اقتصادی، حداقل در سال ۱۴۰۱ اعلام کردهاند که صرفا در ۴ ماه، بیش از ۳۹ همت از این محل متضرر شدهاند.
در نخستین روز کاری هفته اول آذر روند قیمت شاخصهای ارزی و طلایی افزایشی بود. بازیگران ارزی در معاملات روز شنبه شاهد عبور نرخ دلار از مرز روانی ۷۰ هزار تومانی بودند. بهنظر میرسد رشد سطح تقاضای اخیر به واسطه تشدید ریسکهای سیاسی صورت گرفته است. در روزهای پایانی هفته قطعنامه جدیدی علیه برنامه هستهای ایران صادر شد که مقامات کشور در مقابله با آن اقدام به افزایش سطح غنیسازی اورانیوم کردند.
تجارب کشورهای مختلف نشان میدهد که سیاستهای تثبیت ارزی میتوانند در مهار تورم موثر باشند؛ اما برای موفقیت این سیاستها هماهنگی انتظارات با نرخهای تثبیتشده و داشتن ذخایر ارزی کافی نیاز است. براساس گزارش پژوهشکده پولی و بانکی «تعدیل نرخ ارز متناسب با درآمدهای نفتی» و «تعدیل نرخ ارز متناسب با نرخ واقعی ارز» برای موفقیت در تثبیت نرخ ارز و در نتیجه تثبیت اقتصادی ضروری است. این گزارش مطرح میکند که اگر طی سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ طبق قاعده تعدیل نرخ ارز متناسب با درآمدهای نفتی عمل میشد، بانک مرکزی میتوانست در تثبیت نرخ ارز پایینتر از نرخ محققشده در بازار آزاد، موفق عمل کند و در نتیجه آثار تورمی رشد نرخ ارز نیز کنترل میشد.
جیپی مورگان اثر دلار قوی را روی اقتصادهای در حال توسعه بررسی کرد
سرمایهگذاران اعتقاد دارند که تقویت ارزش دلار میتواند بازده اوراق قرضه را در کشورهای درحال توسعه از بین ببرد و باعث خروج بیشتر سرمایه از اقتصاد آن کشورها شود. تحلیلگران هشدار میدهند که تعرفههای ایالاتمتحده میتواند از طریق کاهش تقاضای صادرات، بر قدرت پول کشورهای در حال توسعه فشار نزولی وارد کند و بازدهی سرمایهگذاران اوراق بدهی را بر حسب دلار از بین ببرد.
ایبنا: دولت ژاپن بسته محرک بزرگی را برای حمایت از خانوارها و مشاغل تصویب کرد. به گزارش الجزیره، نخستوزیر ژاپن شیگرو ایشیبا اعلام کرد: دولت برای جمعآوری بسته محرکی به مبلغ حدود ۳۹ تریلیون ین (۲۵۰ میلیارد دلار) تلاش خواهد کرد که از طریق بودجه تکمیلی که امیدوار است از طریق پارلمان تصویب شود، تامین میشود. برنامه اقتصادی دولت شامل یارانه برای کاهش هزینههای فزاینده انرژی و کمکهای نقدی به خانوادههای کم درآمد، در بحبوحه تورم ادامهدار ناشی از ضعیف بودن ین که بر هزینههای مصرفکننده تاثیر میگذارد، است.
پژوهشکده پولی و بانکی: دبیر علمی یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با بیان اینکه بازیگران صنعت پرداخت دغدغه هوشمندی را باید در هر سه سطح فنی، کسبوکاری و رگولاتوری بهطور توامان دنبال کنند، گفت: در رگولاتوری نظامهای پرداخت، نسخه واحدی برای همه کشورها وجود ندارد.
بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۳ آذر ماه امسال، ۴۶میلیارد و ۲۲۵ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است. در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۹ میلیارد و ۷۶۸ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۲۵ میلیارد و ۳۴۴ میلیون دلار، برای خدمات ۹۷۴ میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات ۱۰میلیارد و ۱۳۹ میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است.
روز دوشنبه پنجم آذرماه، ربعسکه بهار آزادی ضرب سال۱۴۰۳، نیمسکه طلای بهار آزادی ضرب سال۱۳۸۶ و تمام سکه طلای بهار آزادی ضرب سال۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بستهبندی عرضه میشود. متقاضیان برای ثبت سفارش میتوانند از طریق سامانه مرکز مبادله ایران به نشانه اینترنتی market.ice.ir اقدام کنند. بازه واریز وجه برای شرکت در این حراج، ساعت ۸ تا ۲۳ روز یکشنبه مورخ ۴ آذرماه است.پس از اتمام این دوره زمانی، امکان پرداخت وجه و در نتیجه شرکت در حراج وجود ندارد. روز دوشنبه پنجم آذرماه، ربعسکه بهار آزادی ضرب سال۱۴۰۳، نیمسکه طلای بهار آزادی ضرب سال۱۳۸۶ و تمامسکه طلای بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی، بدون بستهبندی عرضه میشود.
دیوان محاسبات کشور: در دومین روز از جلسات بررسی بودجه سال۱۴۰۴ شرکتهای دولتی در دیوان محاسبات کشور، پیشنهادها و پیشفرضهای بودجهای پنج بانک دولتی ملی ایران، سپه، صنعت و معدن، مسکن و کشاورزی شامل اقلام درآمدی، هزینهای، سرمایهگذاری، تخصیص منابع و نحوه برنامهریزی مالی و توسعهای مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ایسنا: تورم ژاپن در ماه اکتبر از ۲.۵ درصد به ۲.۳ درصد کاهش یافت. بر اساس گزارشی که توسط اداره آمار ژاپن منتشر شد، قیمتهای مصرفکننده در ژاپن در ماه اکتبر پیشبینیهای تحلیلگران را شگفتزده کرد. شاخص کل نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۳ درصد افزایش یافت که در مقایسه با شاخص قیمت مصرفکننده ۲.۵ درصدی ثبت شده در سپتامبر، تا حدودی افت متوسطی را نشان داد. اکونومی نوشت، دادههای اضافی برای ماه نشان داد که قیمتهای مصرفکننده بدون احتساب مواد غذایی تازه و انرژی و همچنین همین شاخص بدون احتساب مواد غذایی تازه، هر دو نسبت به سال قبل ۲.۳ درصد بهبود یافتهاند.
ایسنا: دادهها نشان داد که تولید ناخالص داخلی آلمان در سه ماهه سوم ۰.۱ درصد رشد کرد. اداره آمار فدرال این کشور در گزارش نهایی خود اعلام کرد که اقتصاد آلمان در سه ماهه سوم نسبت به دوره سه ماهه قبل ۰.۱ درصد رشد کرده است. این رقم کمتر از پیشبینی منتشرشده در گزارش اولیه است. در مقایسه با سه ماهه مشابه سال قبل، قیمت تولید ناخالص داخلی تعدیل شده برای قیمت ۰.۱ درصد رشد کرد. پس از تعدیل قیمت، تولید ناخالص داخلی نسبت به سال گذشته ۰.۳ درصد کاهش نشان داد. این آژانس گزارش کرد، عملکرد اقتصادی آلمان در آغاز نیمه دوم سال کمی کمتر از میانگین اروپا بود. بزرگترین اقتصاد اروپا در سه ماه منتهی به سپتامبر بهطور غیرمنتظرهای رشد کرد، البته فقط ۰.۲ درصد، اما بوندسبانک اعلام کرد که چندان نمیتوان گفت این روند ادامه پیدا کند، زیرا تقاضا از خارج و سرمایهگذاری هر دو ضعیف است. بوندسبانک در گزارش ماهانه خود گفت: همه مولفههای کلیدی تقاضا در حال حاضر دلیل کمی برای بهبود کوتاهمدت در اقتصاد آلمان ارائه میکنند. بیزینس گزارش کرد، علاوه بر این، این سازمان هشدار داد که تقاضای سیاسی برای موانع تعرفهای جدید خطرات بیشتری برای تجارت بینالملل ایجاد میکند که احتمالا اشارهای به موضع حمایتگرایانه دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده است که میتواند به اقتصاد صادرات محور آلمان ضربه سختی بزند.
سناریوهای آینده پیادهسازی زیر ذرهبین قرار گرفتند
سند ملی هوش مصنوعی ایران در تیرماه ۱۴۰۳ با هدف تعیین مسیر توسعه و استفاده هوش مصنوعی در کشور ابلاغ شد. این سند که به عنوان راهبرد ملی در حوزه هوش مصنوعی طراحی شده است، تاکنون با نقدهایی در حوزههای خطمشیگذاری، نگاشت نهادی و سازوکارهای اجرایی مواجه شده است. از جمله چالشهای مطرحشده میتوان به ابهامات در تعیین مسوولیتها، ضعف در طراحی ساختار اجرایی و عدم همسویی با قانون برنامه هفتم توسعه اشاره کرد. همچنین رویکرد ایستا و غیرفعالانه سند به جای رویکرد فوق فعال و آیندهنگر و مبتنی بر تحول سریع فناوری نیز از جمله نگرانیهای کارشناسان هستند.
ایسنا: اپل و آلفابت(شرکت مادر گوگل) احتمالا با تحقیقات رسمی انگلیس درباره نفوذ مرورگرهای وب آنها در تلفنهای همراه روبهرو خواهند شد. سازمان رقابت و بازار انگلیس روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد بازارهای مرورگرهای تلفن همراه برای کسبوکارها و میلیونها کاربر تلفن در این کشور خوب عمل نمیکنند. این آژانس توصیه میکند که فعالیتهای دو شرکت تحت قوانین سختگیرانهتر رقابت در بازارهای دیجیتال که از سال آینده اجرایی میشود، بررسی شود. رگولاتور انگلیس در بیانیهای درباره یافتههای کوتاهمدت خود گفت: «اپل و گوگل میتوانند انتخابهای مصرفکننده را دستکاری کنند تا مرورگرهای سافاری و کروم را به واضحترین یا سادهترین گزینه برای آنها تبدیل کنند.»
مهر: سازمان هوانوردی فدرال آمریکا (FAA) پیشنویسی از ارزیابی پیشنهاد اسپیسایکس برای افزایش تعداد پرتاب و فرود موشکها در مقر بوکاچیکا این شرکت را منتشر کرده است.
تسنیم: وزیر ارتباطات با بیان اینکه رفع فیلترینگ در دستور کار و اقدام دولت است، گفت: «نگاه ما در دولت چهاردهم توسعه دیپلماسی فناوری است؛ به این معنا که بتوانیم از ظرفیت جوانهای توانمند و خلاق کشور برای توسعه خدمات به کشورهای مختلف استفاده کنیم.» ستار هاشمی در بازدید از پردیس رضوی پارک فاوای مشهد اظهار کرد: «در وزارت ارتباطات نگاهی حمایتی به شرکتهایی که در این خصوص مشغول خدمت هستند، داریم و امیدواریم که بتوانیم زمینی به مساحت بیش از ۹ هکتار در اختیار مجموعه شرکتهای دانشبنیان مشهد قرار دهیم تا از ظرفیتهای این حوزه استفاده کنیم.»
به تازگی یکی از نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی در مصاحبهای اعلام کرده است که تعداد آرای دولت برای رفع فیلترینگ در شورای عالی فضای مجازی کم است و بیشتر اعضا مخالف این اقدام هستند. علی مطهری در گفتوگو با تابناک تاکید کرد که سایتها و شبکههای اجتماعی که فیلتر شدهاند، بهتر است به حالت عادی بازگردند.
سیتنا: یک عضو کمیسیون صنایع مجلس درباره امنیت شبکه در کشور هشدار داد. مصطفی طاهری، عضو کمیسیون صنایع مجلس، در نشست کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، با بیان اینکه عدم اعتماد مردم به حاکمیت، دلیل اصلی عدم استقبال از پیامرسانهای داخلی است، افزود: «در همه جای دنیا از همان ابتدای کار قانون حفاظت از دادههای شخصی را تدوین میکنند، اما ما در ایران این قانون را نداریم.»
سیتنا: رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای کشور گفت: «باید در معماری پروژه فیبرنوری طبق نیازهای کشور بازنگری صورت گیرد، چرا که این پروژه از لحاظ اقتصادی با میزان سرمایهگذاری فعلی بازگشت سرمایه خوبی نداشته و توجیه اقتصادی ندارد.» علی حکیمجوادی در ارزیابی روند پیشبرد پروژه فیبرنوری، گفت: «۲۰میلیون پوشش فیبرنوری تا پایان ۱۴۰۴ هدفگذاری سنگینی است. درخصوص پروژه فیبرنوری باید زمانبندی تعیین شود تا پیادهسازی بهتر صورت گیرد، همچنین این طرح باید سرعت و کیفیت بالاتری را به مردم ارائه دهد.»
دنیای اقتصاد آنلاین: نمایندگان مجلس میگویند که در شورای عالی فضای مجازی تعداد آرای دولت برای رفع فیلترینگ کم است و بیشتر اعضا مخالف رفع فیلترینگ هستند.
در هفتههای اخیر اظهارات مختلفی از سمت مخالفان و موافقان رفع فیلترینگ منتشر شدند، اما عنوان جنجالیترین آنها به رسول جلیلی، یکی از اعضای شورای عالی فضای مجازی، تعلق میگیرد که بر اساس ادعای او فیلترینگ به رشد کسبوکارهای داخلی کمک کرده است. این گفته با واکنش و انتقادات جدی فعالان اکوسیستم اقتصاد دیجیتال کشور مواجه شد؛ تا جایی که دو پلتفرم مطرح مسیریابی و اشتراکگذاری ویدئو در واکنش رسمی نسبت به این موضوع بیانیه منتشر کردند. همچنین همزمان با انتشار صحبتهای عجیب این عضو شورای عالی فضای مجازی در موافقت با فیلترینگ از این جهت که مردم از فیلتر یوتیوب و ویز راضی هستند و کسبوکارهای داخلی هم از این سیاست منتفع شدهاند، اتاق بازرگانی ایران پژوهشی درباره «اثر فیلترینگ اینترنت بر تجارت داخلی و خارجی(فروش آنلاین) کسبوکارهای اینترنتی کشور» منتشر کرده که بر اساس یافتههای آن، فیلترینگ در سال ۱۴۰۱ ماهانه تقریبا ۳۹ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به اقتصاد دیجیتال کشور خسارت وارد کرده است.
اکونومیست در تازهترین ویژهنامه خود بررسی کرد
نشریه اکونومیست در تازهترین ویژهنامه خود تحت عنوان «جهان پیشرو در ۲۰۲۵» روندهای مهم حوزه کسبوکار در سال آینده را بررسی کرده است. همچنین در این ویژهنامه پیشبینی تحلیلگران این نشریه در مورد وضعیت صنایع و بخشهای مختلف در سال۲۰۲۵ ارائه شده است. انتظار میرود افت تورم بانکهای مرکزی، از جمله فدرالرزرو را به کاهش بیشتر نرخ بهره تشویق و تقاضای مصرفکنندگان را تقویت کند. گرایش شرکتها به بهرهمندی از مزایای هوش مصنوعی مخارج در حوزه فناوری اطلاعات را به ۳.۶تریلیارد دلار افزایش خواهد داد. یکی از روندهای نگرانکننده پیرشدن جمعیت جهان خواهد بود؛ به طوری که سن ۱۲درصد از جمعیت به بالای ۶۵سال خواهد رسید؛ درحالیکه هزینههای بخش سلامت تنها ۱۰درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل میدهد.
در هفته پایانی آبان ماه تقابل ریسکهای سیاسی مثبت و منفی موجب تغییر کانال شاخصهای ارزی و طلایی شد. مهمترین خبری که بازارهای دارایی در هفته چهارم آبان ماه را تحت تاثیر خود قرار میداد، نتیجه نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بود. پیش از این نیز پیشبینی میشد با صدور قطعنامه جدید علیه کشور، بازارها نوسانات افزایشی را تجربه کنند.
در پی تبادلات موشکی بین روسیه و اوکراین، جذابیت طلا به عنوان پناهگاه امن، در کنار نگرانی سرمایهگذاران در مورد ریسکهای ژئوپلیتیک، افزایش یافت. روز گذشته روند طلای جهانی برای پنجمین جلسه معاملاتی مثبت بود و قیمت این فلز گرانبها به بالاترین سطح خود از روز انتخابات ایالاتمتحده رسید و از قیمت دو هزار و ۷۰۰ دلار عبور کرد.
نحوه ارائه خدمات پیامک انبوه در نشستی مورد بررسی قرار گرفت. در حال حاضر کاربران میتوانند با مراجعه به اپلیکیشنهای اپراتورهای تلفن همراه یا شمارهگیری کد دستوری #۸۰۰* و ارسال کد ۱۱ برای لغو پیامکهای دریافتی و ارسال کد ۱۲ برای فعالسازی پیامکهای لغو شده بهمنظور مدیریت دریافت پیامکهای انبوه تبلیغاتی اقدام کنند.
شرکت هوش مصنوعی اوپنایآی و شریک غیرانتفاعی آن کامنسنسمدیا (Common Sense Media) یک دوره آموزشی رایگان برای معلمان با هدف ابهامزدایی از هوش مصنوعی و مهندسی سریع راهاندازی کردهاند. این حرکت در حالی صورت میگیرد که اوپنایآی در حال افزایش تلاشها برای برجسته کردن نقش مثبت خود در آموزش چتبات چت جیپیتی است که راهاندازی آن در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲ آن را به یکی از سریعترین برنامههای در حال رشد جهان تبدیل کرد.
بانک مرکزی موظف است مطابق با قانون بودجه سال۱۴۰۱، اطلاعات مربوط به تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی را بهصورت فصلی منتشر کند. طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، بررسی این دادهها نشان میدهد که بسیاری از بانکها و موسسات اعتباری در پرداخت تسهیلات و پذیرش تعهدات تخلفات قابل توجهی داشتهاند. تحلیل وضعیت تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط نشان میدهد که اغلب بانکها از حدود مجاز تعیینشده توسط بانک مرکزی برای اعطای تسهیلات تخطی کردهاند. همچنین برخی از مبالغ کلان تسهیلات به تعداد محدودی از افراد تخصیصیافته که این مساله ریسک تمرکز را برای بانکها بهطور قابل توجهی افزایش داده است. علاوه بر این، آمار برخی بانکها ناقص و حتی غیرواقعی منتشر شده است. در همین راستا ضرورت اعمال اقدامات نظارتی جدی و مجازاتهای لازم از سوی بانک مرکزی و سایر نهادهای نظارتی برای جلوگیری از ادامه این تخلفات احساس میشود.
مقایسه بازارها در ماه آبان و ۸ ماه نخست سال نشان میدهد
بازار سکه در هشتمین ماه سال شاهد جبران بخشی از رشد قیمتهای پیشین بود. بررسی نمودار بازدهی بازارها در آبان ماه گویای آن است که هر سه عضو اصلی این خانواده در ۳۰ روز گذشته دچار رشد منفی شدهاند. اما در مقابل دلار آزاد و گرم طلای ۱۸ عیار در آبان ماه افزایش قیمت داشتند. در این میان معاملهگران بازار سهام نیز در ۳۰ روز اخیر شاهد رستگاری بورس بودند.
رئیس بانک مرکزی روسیه، اعلام کرد که در صورت عدم وقوع شوک خارجی جدید، نرخ بهره از سال آینده کاهش پیدا خواهد کرد. این تصمیم پس از اجرای سیاست پولی سختگیرانه برای مهار تورم در این کشور اتخاذ شده است. نرخ بهره روسیه در حال حاضر ۲۱ درصد است. الویرا نابیولینا پیشبینی کرد که تورم تا سال آینده به ۴ تا ۴.۵ درصد کاهش یافته و سپس تثبیت شود. با توجه به کمبود نیروی کار که در روسیه وجود دارد بانک مرکزی این کشور اهدافی مانند جلوگیری از رکود تورمی را نیز دنبال میکند.
روز سهشنبه قیمت بیتکوین به قله تاریخی خود در قیمت ۹۴ هزار و ۵۷ دلار رسید. با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، چشمانداز سرمایهگذاران از بازار رمزارز، بهطور قابل توجهی مثبت شد. به دنبال رشد بیتکوین، ارزش سایر رمزارزها و ارزش سهام شرکتهای فعال در صنعت کریپتو نیز با رشد چشمگیری روبهرو شد. اکنون خبرهایی از عملی شدن وعدههای ترامپ شنیده میشود.
ایسنا: نرخ تورم منطقه یورو در ماه اکتبر ۲ درصد اعلام شد و بالاترین نرخ تورم اروپا در رومانی ثبت شد. نرخ تورم سالانه مصرفکننده منطقه یورو در ماه اکتبر ۲ درصد اعلام شد. دادههای یورواستات نشان داد که افزایش سالانه قیمت مصرفکننده از ۱.۷ درصد در ماه سپتامبر پس از ۲ ماه متوالی کاهش، افزایش یافته است. تورم هسته، بدون احتساب قیمتهای بیثبات مواد غذایی و انرژی، در ماه گذشته ۲.۷ درصد ثابت بود. قیمت انرژی در ماه اکتبر با سرعت سالانه ۴.۶ درصد کاهش یافت و از ۶.۱ درصد در ماه قبل نزول کرد. تورم سالانه در اتحادیه اروپا نیز از ۲.۱درصد در ماه سپتامبر به ۲.۳ درصد در ماه افزایش یافت. کمترین نرخ سالانه در اسلوونی(صفر درصد)، لیتوانی و ایرلند (هر دو ۰.۱ درصد) مشاهده شد، در حالی که بالاترین میزان در رومانی (۵.۰ درصد)، بلژیک و استونی (هر دو ۴.۵ درصد) بود. اکونومی گزارش کرد، به صورت ماهانه، بر اساس برآورد اولیه، شاخص قیمت مصرفکننده منطقه یورو در ماه اکتبر ۰.۳ درصد افزایش یافت.
در پی تشدید فشارها و محدودیتهای سازمان تامین اجتماعی برای همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها با پلتفرمهای سلامت دیجیتال، فعالان و نمایندگان این حوزه دور جدیدی از نامهنگاری و مذاکرات با نهادهای بالادستی این سازمان را شروع کردهاند. انجمن تجارت الکترونیک برای دومین بار در حمایت از پلتفرمهای سلامت دیجیتال خطاب به مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نامه نوشته است. برخی از منابع خبری نیز از جلسه فعالان سلامت دیجیتال با معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برای بررسی مشکلات اخیر خبر میدهند که تاکنون برگزار نشدهاست. با این حال جلسه هیات مقرراتزدایی در خصوص صدور مجوز فعالیت پلتفرمهای آزمایشگاهی برگزار شده است و به نظر میرسد به زودی این مجوز نهایی و صادر شود.
سیتنا: رسانه آلمانی تاگسشاو به نقل از پژوهشگرانی که کارزار گسترده روسیه در نشر اطلاعات نادرست را تحلیل و بررسی میکنند، نوشت: «اگرچه تلاشهایی برای مقابله با این مشکل صورت گرفته، اما مساله همچنان بهطور کامل حل نشده است.» به گفته کارشناسان، از زمان آغاز درگیری روسیه با اوکراین در سال ۲۰۲۲، یک کارزار پنهان انتشار اطلاعات غلط فعال شده است که عمدتا از سایتهایی با عنوان «دوقلوهای دیجیتال» استفاده میکند. این وبسایتها در ظاهر شبیه به پورتالهای رسانهای معتبر به نظر میرسند و با این هدف ساخته شدهاند که تبلیغات یا اطلاعات غلط منتشر کنند.
مهر: رقیب چینی ایلان ماسک در کسبوکار اینترنت ماهوارههای تصمیم دارد فعالیت خود در برزیل را از ۲۰۲۶ آغاز کند. «جیسون جی ژنگ» رئیس شرکت «اسپیس سیل» (Apace sail) تفاهمنامهای با شرکت ارتباطاتی برزیلی Telecomunicacoes Brasileiras S.A امضا کرده است تا تقاضا برای اینترنت ماهوارهای در مناطقی که زیرساخت فیبرنوری فعال نیست، بررسی کند.
ایسنا: اینستاگرام در اقدامی آزمایشی، به بعضی از کاربران اجازه خواهد داد «توصیه محتوا» در این پلتفرم را تنظیم کنند و در واقع، الگوریتمی را که مشخص میکند کدام پستها و ویدئوها در فید آنها به نمایش درآید را ریاستارت کنند. این تغییر فقط یک آزمایش است، اما به زودی در سطح جهانی عرضه خواهد شد و برای این طراحی شده است تا اگر کاربران متوجه شوند محتوای موجود در فید اینستاگرام آنها، دیگر با علایقشان مطابقت ندارد، آن را تغییر دهند.
منابع آگاه میگویند وزارت دادگستری آمریکا از قاضی فدرال، آمیت مهتا که در اوت، حکم داد گوگل انحصار غیرقانونی بر بازار جستوجوی آنلاین داشته است، درخواست خواهند کرد این شرکت را ملزم کند اقداماتی را در ارتباط با هوش مصنوعی و سیستمعامل اندروید خود انجام دهد. اگر قاضی آمریکایی با پیشنهاد وزارت دادگستری برای وادار کردن گوگل برای فروش اجباری کروم موافقت کند، کسبوکار این مرورگر ۲۰ میلیارد دلار ارزش خواهد داشت.
ایلنا: به گفته رئیس سازمان توسعه تجارت، تا ۱۰ روز آینده آیفونهایی که تا کنون وارد شده و امکان رجیستری نداشتهاند، بدون هزینه اضافهتر و تنها با پرداخت حقوق ورودی مصوب رجیستر میشوند. محمدعلی دهقاندهنوی، رئیسکل سازمان توسعه تجارت شب گذشته در گفتوگویی تلویزیونی درباره آزادسازی واردات آیفون گفت: «آزادسازی واردت با پیشنهاد وزیر صمت و وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت مصوب شد؛ برای واردات گوشی دو رویه اصلی وجود دارد یکی رویه تجاری و دیگری رویه مسافری با نرخ ورودی ۳۰ درصد است.»
ایسنا: شرکت ایکس ایلان ماسک، محمودرضا بانکی را به عنوان مدیر ارشد مالی یکی از بزرگترین پلتفرمهای رسانه اجتماعی یعنی توییتر سابق و ایکس کنونی انتخاب کرده است. این در حالی است که ایلان ماسک، مالک میلیاردر «ایکس» تمرکز خود را به سمت نقشی با هدف کارآمدتر کردن دولت تغییر داده است. بر اساس صفحه لینکدین محمودرضا بانکی، او در ماه نوامبر به ایکس پیوسته است. او که متولد تهران است و در ۱۸ سالگی به آمریکا مهاجرت کرده، پیش از این مدیر مالی در پلتفرم استریم توبی(Tubi) بود و از سال ۲۰۱۷ به مدت ۶ سال در آنجا کار کرد.
ایسنا: شرکت «گوگل» از تجهیز چتبات «جمینای» خود به ویژگی حافظه خبر داد که میتواند علاقههای کاربر را ذخیره کند تا براساس آنها به او توصیههایی را ارائه دهد. چتبات «جمینای» شرکت «گوگل» اکنون میتواند نکاتی را مانند اطلاعات مربوط به زندگی، کار و ترجیحات شخصی کاربر به خاطر بسپارد. به نقل از تک کرانچ، همانطور که در حساب رسمی گوگل در پلتفرم ایکس ذکر شده، ویژگی حافظه برای برخی از کاربران جمینای از جمله گزارشگر این خبر آغاز شده است.
دو جامعه شناس در نشست «هماندیشی برای اقتصاد ایران» راهکارهای ترمیم سرمایه اجتماعی را تشریح کردند. مریم زارعیان در این نشست، بهبود سرمایه اجتماعی را از سه مجرای اقتصادی، سیاسی و اجتماعی لازم دانست. محسن گودرزی از دیگر سخنران این نشست شکاف عمیق بین دولت و ملت، کاهش سرمایه اجتماعی، افول اخلاق و گرایشهای دینی و رشد احساس زوال اجتماعی را بهعنوان چالشهای بزرگ کشور مطرح کرد. او پیشنهاد کرد که بازسازی اعتماد از مجرای سیاسی شروع شود؛ زیرا نتایج آن در کوتاهمدت قابل مشاهده است.
روند شاخصهای بازار سکه و طلای کشور مجددا نوسانی شد. این درحالی است که یکی از اصلیترین موتورهای محرک نرخ سکه، قیمت شاخصهای ارزی، همچنان در آرامش قرار دارند. درنتیجه عامل اصلی نوسانی شدن قیمت قطعات مختلف سکه در بازار روز گذشته افزایش ارزش فلز زرد در معاملات جهانی است. سکه طلا ضرب جدید در بازار روز گذشته در کانال ۵۱ میلیون تومانی بهفروش رسید.
تغییر ریل بانکها از بنگاهداری به بنگاهسازی؛ چالشها، راهکارها و پیامدها
بنگاهداری بانکها و پیامدهای منفی آن را میتوان جذام نظام بانکی کشور دانست. برای اینکه بدانید چرا نویسنده، بنگاهداری بانکها را جذام نظام بانکی معرفی کرده، در ابتدا، نگاهی خلاصه به این بیماری داشته باشیم. جذام یا خوره که توسط باکتریهای مختلف ایجاد میشود و در علوم پزشکی و درمانی با عنوان بیماری هانسن شناخته میشود، بیماری مزمنی است که در ابتدا عفونتهای ناشی از آن علائمی ندارند و حتی برخی مواقع ۵ الی ۲۰سال به این صورت باقی میماند. علائم این بیماری در دستگاه تنفسی، عصبی، پوست و چشمها خود را نشان میدهد که ممکن است باعث ناتوانی در حس درد و در نتیجه، از دست دادن بخشهایی از دست و پا در نتیجه آسیبهای مکرر شود. در حال حاضر و به لطف رشد علوم پزشکی، در صورتی که این بیماری به موقع تشخیص داده شود، به سادگی و توسط چند قلم آنتی بیوتیک، قابل درمان است. اهل فن با خواندن همین چند خط متوجه میشوند که چرا نویسنده، بنگاهداری بانکها را جذام نظام بانکی کشور معرفی کرده است.
پس از نزدیک به پنج درصد کاهش، روز گذشته قیمت طلای جهانی به بالاترین سطح خود طی هفته اخیر رسید. در کنار تضعیف دلار نسبت به روزهای بعد از انتخابات، تنشهای ژئوپلیتیک در شمال دریای سیاه، به رشد قیمت طلا کمک کرد. ضمن صدور مجوز استفاده از موشکهای دوربرد برای اوکراین از سوی بایدن، کرملین در رابطه با دکترین هستهای جدید خود به کشورهای عضو ناتو هشدار داد.
بالاخره رجیستری گوشیهای آیفون مسافری که از هفته گذشته ثبت اظهار گمرکی آنها آغاز شده بود، بر اساس بخشنامه سازمان توسعه تجارت از دیروز کلید خورد. طبق این بخشنامه آن دسته از آیفونهایی که از ابتدای آبان ماه امسال طبق رویه مسافری وارد کشور شدهاند، امکان رجیستری دارند و در این بین رجیستری موبایلهای آیفون فعال شده در شبکه تلفن همراه که قبل از مصوبه هیات وزیران با موضوع آزادسازی واردات آیفون وارد کشور شدهاند تا اطلاع ثانوی ممنوع شد. اما این موضوع بار دیگر ابهاماتی در خصوص گوشیهای آیفونی که پیش از این تاریخ وارد کشور شدهاند، ایجاد کرده است. مردم میخواهند بدانند دولت در آینده چه سازوکاری برای رجیستری باقی گوشیهای آیفون طرحریزی خواهد کرد.
سیتنا: برای تحقق عملیاتی مصوبه ۷۹۶ شورای عالی امنیت ملی و با هدف کسب دانش فنی و بومیسازی تبلت و تلفن همراه از آنجا که فعالیت موصوف مطابقت زیادی با تولید فناوری اطلاعات دارد، بنابراین طی جلسات کارشناسی مقرر شد برونسپارسی بر اساس طراحی اصلی به عنوان زیرشاخهای از تولید نرمافزار رسمیت یابد. به گزارش تسنیم، برونسپاری بر اساس طراحی اصلی (ODM) از روشهای مطرح تولید در دنیا است. در این روش طراحی محصول توسط متخصصان امر و فرآیند تولید در سایر کارخانهها انجام میگیرد.
ایسنا: مقامات ضد انحصارطلبی وزارت دادگستری آمریکا تصمیم گرفتهاند از قاضی بخواهند شرکت گوگل را مجبور کند مرورگر کروم خود را بفروشد. یک قاضی آمریکایی در اوت اعلام کرد گوگل به شکل غیرقانونی، در بازار جستوجو، انحصار ایجاد کرده است.
ایسنا: شرکت آمریکایی «متا پلتفرم» در پرونده نشت اطلاعات شخصی هزاران کاربر آلمانی فیسبوک در سال ۲۰۲۱، شکست خورد و ممکن است ناچار شود خسارت سنگینی پرداخت کند. دیوان دادگستری فدرال که عالیترین دادگاه آلمان در امور مدنی است، استانداردهای اثبات را برای کاربران فیسبوک که به دنبال دریافت خسارت برای سرقت دادههایشان بودند، کاهش داد. دادگاه در بیانیهای درباره حکمی که روز دوشنبه صادر شد، اعلام کرد کافی است نشان دهیم که آنها قربانی نشت داده بودهاند و این شاکیان مجبور نیستند ثابت کنند که به روش خاصی متضرر شدهاند.
مهر: رگولاتور رقابت هندوستان اشتراکگذاری دادههای واتساپ با متا را به مدت ۵ سال ممنوع و این شرکت را ۲۵.۴ میلیون دلار به دلیل نقض قوانین آنتیتراست جریمه کرده است.
ایسنا: وزیر امور اقتصادی و دارایی ضمن گلایه مجدد از فیلترینگ فضای مجازی، دلایل خود برای رفع فیلتر را تشریح و تاکید کرد که فیلترینگ به هیچوجه مدبرانه نیست.
ایسنا: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد: در راستای حفاظت از حقوق کاربران و حفظ پایداری شبکه ارتباطی در شرایط قطعی برق، با الزام رگولاتوری، اپراتورها موظف شدهاند باتریهای سایتهای مخابراتی و لینکهای ارتباطی پشتیبان را تامین کرده و ژنراتورهای کاربردی در مراکز مخابراتی را بهینهسازی کنند.
ایسنا: شرکت اپل در تلاش برای متقاعد کردن دولت اندونزی برای لغو ممنوعیت فروش آیفون ۱۶، پیشنهاد خود را برای سرمایهگذاری در این کشور آسیایی، تقریبا ۱۰برابر کرده است. بلومبرگ به نقل از منابع آگاه نوشت که با این پیشنهاد، اپل ظرف مدت ۲ سال، تقریبا ۱۰۰ میلیون دلار در بزرگترین اقتصاد آسیای جنوب شرقی سرمایهگذاری خواهد کرد.
مهر: عضو شورای عالی فضای مجازی از چالشهای توقف فیلترشکنها خبر داد و گفت: آمارها نشاندهنده این است که توسعهدهندگان فیلترشکنها عمدتا در خارج از کشور مستقر هستند. رسول جلیلی عضو شورای عالی فضای مجازی در یک برنامه تلویزیونی با اشاره به هزینه فیلترشکنها اظهار کرد: «آمارها نشاندهنده این است که حمایت مالی آنها از طریق سیستمهای اطلاعاتی خارجی تامین میشود.اما موضوع این است که عملا امکان متوقف کردن کامل این ابزارها وجود ندارد. دلیل این موضوع آن است که فیلترشکنها در پلتفرمهایی مانند گوگل ادغام میشوند. نمیتوانیم موتور جستوجوی گوگل را حتی برای لحظهای از دسترس مردم خارج کنیم.»
بازار ارز در آرامش به مسیر خود ادامه میدهد. پس از اتمام روزهای هیجانی بازار، دامنه نوسان شاخصهای بازار غیررسمی ارز کوچک شده و در بازههای کمتر از ۵۰۰ تومان درحال نوساناند. کاهش سطح ریسکهای سیاسی مهمترین عامل تداوم سریال آرامش بازارها است. در این میان رئیسکل بانکمرکزی روز گذشته مجددا نرخهای بازار آزاد ارزی را غیرواقعی خواند.
انتخاب مجدد دونالد ترامپ به ریاستجمهوری ایالات متحده نگرانیهایی را درباره تلاشهای احتمالی او برای محدود کردن استقلال بانک مرکزی این کشور، (فدرال رزرو) ایجاد کرده است. ترامپ که در گذشته رابطه پرتنشی با این نهاد مالی داشته، بارها از سیاستهای آن انتقاد کرده است. او اکنون با بازگشت به کاخ سفید، فرصت دارد تا با انتصاب افراد جدید، جایگاه خود را در این نهاد تقویت کند. بانک مرکزی مستقل میتواند تصمیمات حیاتی اما گاهی نامحبوب را برای کنترل تورم و تضمین ثبات اقتصادی اتخاذ کند.
همراه با کندشدن روند صعودی دلار، روز گذشته قیمت هر اونس طلای جهانی افزایش یافت و از سطح ۲هزار و ۶۰۰ دلار عبور کرد. تحلیلگران موسسه گلدمن ساکس، با نگاهی به خریدهای آتی بانک مرکزی، بر این باورند که فلز زرد تا پایان سال ۲۰۲۵ ممکن است به قیمت سه هزار دلار برسد. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند که طلای جهانی در سال آتی با نوسانات زیادی روبهرو خواهد بود.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در نشست خبری مشترک با مدیرعامل شرکت ملی انفورماتیک و رئیس پژوهشکده پولی و بانکی ضمن تشریح اهداف و برنامههای یازدهمین همایش بانکداری نوین نظامهای پرداخت تصریح کرد: این همایش فرصتی برای تعامل دیدگاهها و دریافت نظرات سازنده اعضای زیستبوم مالی کشور و فرصتی برای گام برداشتن در مسیر آینده است.یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با موضوع «زیستبوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه» و با محورهای نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند، تحول دیجیتال در نظارت و پایداری مالی، رمزپولها و داراییهای دیجیتال، بانکداری هوشمند و روشهای نوظهور پرداخت، بانکداری هوشمند و قوانین بالادستی، روزهای پنجم و ششم آذرماه برگزار میشود.
در ۱۴نوامبر، نهاد تازه تاسیس دولت آمریکا، به نام «وزارت کارآمدی دولت» (DOGE)، اعلام کرد که قصد دارد «انقلابیهای هوادار دولت کوچک و دارای بهره هوشی فوقالعاده بالا» را برای این وزارت استخدام کند. به گزارش اکونومیست، ماسک از کاهش ۲تریلیون دلاری از بودجه فدرال صحبت کرده است؛ کاهشی با این حجم، اگر سریع انجام شود، موجب اختلال در بسیاری از وظایف اساسی ادارات دولتی و فروپاشی اقتصاد خواهد شد. علاوه بر این، دونالد ترامپ به DOGE کمتر از دو سال فرصت داده تا کار خود را انجام دهد. این نهاد تنها یک هیات مشاوره کوچک است و یک وزارتخانه واقعی محسوب نمیشود.
KAMCO یک شرکت مدیریت دارایی در کرهجنوبی (Korea Asset Management Corporation) است که پس از بحران مالی آسیا (۱۹۹۸-۱۹۹۷) توسط دولت با ماموریت نجات بانکهای ورشکسته تاسیس شد و از آن در ادبیات بانکداری بهعنوان یک مدل موفق برای حلوفصل و مدیریت داراییهای غیرجاری بانکها یاد میشود. KAMCO یک نهاد انتفاعی نیست، بلکه یک نهاد دولتی است که برای پایدارسازی و مدیریت داراییهای غیرجاری تاسیس شد و هدف اصلی ثبات بخش بانکی است.
ارزش گمرکی گوشیهای اپل با رویه تجاری چه زمانی مشخص میشود؟
انتشار دو خبر درباره رجیستری و آزادسازی واردات گوشیهای آیفون بار دیگر باعث ابهاماتی در این زمینه شده است. نخستین خبر مربوط به انتشار ارزش گمرکی گوشیهای مسافری است که سوالهایی را در خصوص زمان اعلام ارزش گمرکی گوشیهای وارد شده با رویه تجاری ایجاد کرده و دیگری به ماجرای فراهم شدن امکان اظهار اولیه گوشیهای مسافری بازمیگردد که از ابتدای آبان ماه وارد کشور شدهاند. حالا از طرفی واردکنندگان در انتظار تعیین ارزش گمرکی آیفونهای وارداتی با رویه تجاری هستند و از طرف دیگر صاحبان گوشیهای آیفون میخواهند بدانند تکلیف آن دسته از آیفونهایی که پیش از این تاریخ وارد کشور شدهاند چیست؛ پرسشهایی که به نظر میرسد اکنون نیز پاسخهایی قانعکننده برای آنها وجود دارد و نشان میدهد احتمالا داستان رجیستری آیفون در آیندهای نزدیک به مرحله گشودن گرهها میرسد.
سیتنا: رئیس هیاتمدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران گفت: «بهواسطه درآمد کم اپراتورهای ارتباطی در ۱۰ سال گذشته بهروزرسانی و توسعه بهموقع در این بخش بهدرستی انجام نشده است، بنابراین قطعیهای برق این روزها باعث قطعی برخی از شبکههای ارتباطی کشور شده است.»
ایسنا: اکنون که تلگرام درگیر مسائل حقوقی و نگرانیهای امنیتی شده است، مجرمان سایبری، در حال ترک این پلتفرم و یافتن گزینههای امن دیگری هستند، اما تا چه حد در این زمینه موفق بودهاند؟ پیامرسان تلگرام که حدود ۷۰۰ میلیون کاربر در سراسر جهان دارد، زمانی به عدم رعایت اعتدال و حفظ حریم خصوصی افتخار میکرد، اما از زمان دستگیری پاول دوروف، بنیانگذار و مدیرعامل خود در فرانسه، ناچار شده است تغییرات قابل توجهی را اعمال کند.
ایسنا: شرکت هندی تاتا الکترونیکس، برای خرید سهم بزرگی در تنها کارخانه آیفون شرکت تایوانی پگاترون در هند به توافق رسید. دو منبع آگاه به رویترز گفتند: تحت قراردادی که هفته گذشته به صورت داخلی اعلام شد، شرکت تاتا، در ۶۰ درصد از این کارخانه سهم خواهد داشت و فعالیتهای روزانه را تحت یک جوینتونچر اداره میکند. شرکت پگاترون هم بقیه سهام کارخانه را در اختیار خواهد داشت و حمایت فنی فراهم میکند.
ایلنا: بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱، یعنی زمانی که هنوز «استیو جابز»، همبنیانگذار اپل، زنده بود، بارها شایعه شد که اپل قرار است از یک تلویزیون رونمایی کند، اما هیچوقت چنین چیزی اتفاق نیفتاد. اکنون، یک دهه و نیم بعد، مارک گرمن، خبرنگار بلومبرگ میگوید که این ایده دوباره روی میز کوپرتینوییها قرار گرفته است.
مهر: تراشه هوش مصنوعی جدید «بلکول» شرکت انویدیا که تا کنون عرضه آن بارها به تاخیر افتاده، حالا با چالش داغ شدن سرورها روبهرو است. به نقل از رویترز، همین امر سبب شده برخی مشتریان نگران آن شوند که فرصت کافی برای راهاندازی و فعال کردن مراکز داده جدید نداشته باشند. به گفته منابع آگاه، واحدهای پردازش گرافیکی «بلکول» هنگام اتصال به یکدیگر در قفسههای سرور که برای نگهداری تا ۷۲ تراشه طراحی شدهاند، بیش از حد داغ میشوند.
یکشنبه، ۲۷ آبان ۱۴۰۳
دوباره محدودیتهای این سازمان برای کسبوکارهای الکترونیکی تشدید شد
سازمان تامین اجتماعی طبق توافقات و مذاکرات انجام شده در ماههای اخیر باید همکاری ارائهدهندگان خدمات پاراکلینیکی از جمله آزمایشگاهها و داروخانهها را با پلتفرمهای سلامت دیجیتال تسهیل میکرد؛ اما تاکنون نه تنها این اتفاق نیفتاده، بلکه این سازمان فشار خود را نسبت به این کسبوکارها بیشتر کرده و محدودیتها شکل جدیدی به خود گرفته است.
با روی کار آمدن رئیسجمهور جدید آمریکا چه کشورهایی بیشتر ضرر میکنند؟
پیروزی ترامپ و جمهوریخواهان در انتخاباتهای مربوط به کنگره، سنا و ریاستجمهوری باعث شده است که موانع موجود در راه اعمال سیاستهای نامتعارف اقتصادی در دوره ترامپ برداشته شود. به نظر میرسد در دوره ترامپ اقتصاد چین، مکزیک و اروپا مهمترین بازندگان باشند.
در روزهای اخیر که سیگنال سیاسی مهمی به بازار مخابره نشده، نرخ شاخصهای بازار ارز و سکه بهخواب فرو رفتهاند. قیمت دلار در میانههای کانال ۶۸ هزار تومانی درجا میزند. قیمت سکه طلا طرح جدید نیز در مرز ۵۰ میلیون تومانی متوقف شده است. تحلیلگران با اشاره به روزهای کمنوسان نیمه نخست سال معتقدند که عامل توقف نوسانات قیمتی، کاهش ریسکهای سیاسی است.
مهر: ارقام اولیه روز جمعه نشان داد که اقتصاد انگلیس در ماه سپتامبر یک انقباض غافلگیرکننده را نشان داده و در سهماه سوم پس از بازگشت قوی در ابتدای سال، فقط ۰.۱درصد رشد داشته است. بر اساس گزارش اداره ملی آمار انگلیس، تولید ناخالص داخلی در ماه سپتامبر پس از رشد ۰.۲درصدی در ماه قبل، ۰.۱درصد کاهش یافته است. اقتصاددانان در نظرسنجی رویترز رشد ۰.۲درصدی را برای سپتامبر پیشبینی کرده بودند.در مجموع سهماه سوم، اقتصاد انگلیس فقط ۰.۱درصد نسبت به سهماه قبل رشد کرده است. این کمتر از رشد ۰.۲درصدی مورد انتظار اقتصاددانان است و به دنبال رشد ۰.۵درصدی در سهماه دوم سال است. اداره ملی آمار این کشور اعلام کرد که بخش خدمات غالب انگلیس نیز در سهماهه فقط ۰.۱درصد رشد داشته است.
ایسنا: دادههای اخیر از اقتصاد چین نشان میدهد که تورم این کشور با اقدامات محرک جدید با هدف افزایش تقاضا، پایین باقی مانده است. بر اساس نتایج تحقیقات سیتیگروپ، شاخص قیمت مصرفکننده ماه اکتبر چین ۰.۳درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت که پیشبینی آنها را برآورده کرد؛ اما کمتر از انتظار بازار یعنی رقم ۰.۴درصد بود. شاخص قیمت تولیدکننده نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲.۹درصد کاهش یافت که این کاهش شدیدتر از حد انتظار بود و هر دو معیار بر چالش گستردهتری در تحریک تورم از طریق بسته محرک فعلی تاکید میکنند.
مرکز مبادله ایران: شصتونهمین حراج شمش طلای مرکز مبادله ایران در روز سهشنبه ۲۹آبانماه برگزار خواهد شد. متقاضیان خرید شمش طلای مرکز مبادله ایران میتوانند با واریز مبلغ ۳میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال (۳۵۰ میلیون تومان) بهعنوان وجهالضمان به ازای هر قطعه شمش طلا تا ساعت۲۴ روز دوشنبه ۲۸آبانماه، در شصتونهمین حراج این مرکز شرکت کنند. این حراج از ساعت ۱۲ الی ۱۶ در تالار معاملات طلای مرکز مبادله ایران برگزار خواهد شد.
پس از آنکه کمبود نیروی کار قدرت چانهزنی کارگران انگلیسی را افزایش داد، بخش بزرگتری از کیک اقتصاد انگلستان به دستمزد کارگران اختصاص یافت و در همین راستا، سود بنگاههای اقتصادی کاهش یافت. همچنین پیشبینی اقتصاددانان از تورم انگلستان حاکی از افزایش سطح عمومی قیمتها در این کشور بود که میتواند سیاستگذاران پولی را با چالش روبهرو کند.
طی روزهای اخیر یورو به پایینترین سطح یکساله خود سقوط کرده و گمانهزنیها در مورد اینکه ارزش این ارز ممکن است به مرز یک دلار برسد دوباره تقویت شده است. پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، چشمانداز افزایش تعرفههای تجاری را تقویت کرد که این میتواند ضربه جدیدی به اقتصاد منطقه یورو وارد کند. یورو اکنون باارزش حدود ۱٫۰۵ دلار، از بالاترین سطح بیش از یک سال اخیر خود در ماه سپتامبر که چشمانداز ضعیف اقتصادی آن را متوقف کرد، ۶ درصد سقوط کرده است. یورو-دلار فعالترین جفت ارز جهان است که معامله میشود. در اینجا رویترز نگاهی به آنچه باعث حرکت نزولی یورو میشود و آنچه میتواند در آینده برای این ارز رخ دهد، انداخته است:
مهر: شرکت هندی «رلاینس» سعی دارد با نفوذ سرویسهای استارلینک به این کشور مقابله کند و خواستار برگزاری مزایده برای ارائه سرویسهای ارتباطاتی به جای اعطای مجوز دولتی است. به نقل از رویترز، شرکت «رلاینس» که به موکش آمبانی، میلیاردر هندی متعلق است از رگولاتور ارتباطات هند خواسته پتانسیل گستره دسترسی به سرویسهای شرکت استارلینک ایلان ماسک و «کوییپر» آمازون را قبل از اعطای مجوز ارائه اینترنت ماهوارهای در هندوستان بررسی کند. این درحالی است که نگرانیهایی درباره آسیب رساندن چنین قراردادی به شرکتهای محلی هندوستان وجود دارد.
ایسنا: سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی گزارش شاخصهای آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط به تابستان سال ۱۴۰۳ را منتشر کرد. براساس این گزارش، نفوذ اینترنت پهن باند ثابت از ۱۲.۸۶ درصد در تابستان سال ۱۴۰۲ به ۱۲.۹۳ درصد در تابستان سال جاری رسیده است.
مهر: اتحادیه اروپا پیشنویس آییننامه «مدلهای هوشمصنوعی برای مقاصد عمومی»(GPAI) را منتشر کرده است. به نقل از انگجت، این سند که تا ماه مه سال ۲۰۲۵ نهایی نمیشود، دستورالعملی برای مدیریت ریسکها بوده و چارچوبی برای شرکتها فراهم میکند که برای اجتناب از جریمه باید از آن پیروی کنند. البته قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا در یکم اوت ۲۰۲۵ اجرایی میشود. اما در این قانون جزئیات مشخص شده در دستورالعمل «مدلهای هوش مصنوعی برای مقاصد عمومی» مشخص نیست. پیشنویس قانون مذکور در حقیقت انتظارات از مدلهای هوش مصنوعی پیشرفته را شفافسازی میکند و به سهامداران فرصت میدهد بازخوردشان را ارائه کنند تا مقررات مذکور قبل از اجرا بهبود یابند.
ایسنا: شرکت بایتدنس که شرکت مادر تیکتاک است، پس از اینکه با سرمایهگذاران درباره برنامه بازخرید سهام صحبت کرد، خود را حدود ۳۰۰ میلیارد دلار ارزشگذاری کرد. منابع آگاه به رویترز گفتند: بایتدنس در هفتههای اخیر با سرمایهگذاران گفتوگو کرده و قیمت ۱۸۰.۷۰دلار را برای هر سهم، پیشنهاد کرده است. قیمت پیشنهادی اخیر، افزایش ۱۲.۹ درصدی در مقایسه با قیمت ۱۶۰دلار در برنامه بازخرید قبلی سهام بایتدنس دارد. روزنامه والاستریت ژورنال، نخستین رسانهای بود که خبر مربوط به ارزش بایتدنس را گزارش کرد.
مهر: طبق گمانهزنیها «گوگل پیکسل تبلت۲» نسبت به نسخه قبلی بهشدت ارتقا یافته و به همین دلیل دستگاهی قدرتمند و مناسب کار و بازی است. به نقل از فون آرنا، نخستین تبلت پیکسل یک دستگاه معمولی به حساب میآمد، اما فاقد برخی از ویژگیها و اکسسوریهایی بود که کاربرد آن را افزایش میداد. یکی از مهمترین تغییرات در «پیکسل تبلت ۲» استفاده از دوربین با کیفیتتر است. هرچند جزئیات درباره دستگاه محدود است، اما انتظار میرود این تبلت کیفیت تصویر بهتر و احتمالا ویژگیهای جدیدتری نیز داشته باشد.
ایسنا: شورای امور مذهبی پاکستان با حمایت از اقدامات دولت، استفاده از اپلیکیشنهای VPN را خلاف شریعت اسلام اعلام کرد. میلیونها کاربر اینترنت در پاکستان، به خصوص از زمان فیلتر شدن شبکه اجتماعی ایکس، از VPN استفاده میکنند. رغیب نعیم، رئیس شورای ایدئولوژی اسلامی پاکستان اعلام کرد محدودیت دسترسی به محتوای غیراخلاقی و موهن، مطابق با اصول اسلام است و استفاده از VPNها برای دور زدن محدودیتها یا دسترسی به وبسایتهای ممنوعه، تحت قانون اسلام، غیرمجاز است.
ایسنا: کمیسیون حفاظت از داده شخصی ترکیه، پلتفرم بازی توییچ (Twitch) آمازون را به اتهام رخنه داده، ۲میلیون لیر (۵۸ هزار دلار) جریمه کرد. پس از لو رفتن ۱۲۵ گیگابایت داده، این کمیسیون تحقیقاتی را انجام داد و دریافت که توییچ، اقدامات امنیتی مناسب بازدارنده انجام نداده و فقط پس از این نشت داده، به این مساله پرداخته است. رگولاتور ترکیه اعلام کرد ارزیابی ریسکها و تهدیدها هم کافی نبوده است.
شنبه، ۲۶ آبان ۱۴۰۳
وزیر اقتصاد در همایش تامین مالی تولید، از بنگاهداری به بنگاهسازی تاکید کرد
همایش تامین مالی تولید، از بنگاهداری به بنگاهسازی به میزبانی بانک ملی در روز شنبه ۲۶آبانماه برگزار شد. محمد قالیباف، رئیس مجلس به عنوان ضلع قانونگذار کشور، عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد بهعنوان سکاندار بخشی اجرایی اقتصاد و محمدرضا فرزین بهعنوان سیاستگذار بخش پولی، در این همایش حضور داشتند تا راهکارهایی برای خروج از بنگاهداری و حرکت به سوی بنگاهسازی، تامین مالی بخش تولید و برطرف کردن چالشهای نظام بانکی ایجاد کنند.سخنان آنها در این همایش حاوی نکات مهمی بود که باید مورد توجه قرار داد. در وهله اول محمدرضا فرزین از انحلال دو بانک مشکلدار خبر داد و تاکید کرد که بانکهای ناتراز و دارای کفایت سرمایه پایین بهزودی ساماندهی خواهند شد. در ادامه همتی وعده داد که با خروج از بنگاهداری، رویکرد نظام مالی به سمت بنگاهسازی تغییر خواهد کرد. پس از ان و در نهایت رئیس مجلس، در سخنان خود نسبت به حجم بالای خروج سرمایههای انسانی و مالی از اقتصاد ایران هشدار داد و بر لزوم تامین مالی از داراییهای حبسشده تاکید کرد. به نظر میرسد تمام این تلاشها با هدف دستیابی به رشد اقتصادی پایدار و مهار تورم طراحی و برنامهریزی شدهاند. در این میان کارشناسان تاکید میکنند در سالهای اخیر همواره بحث چالشهای نظام بانکی در قالب همایشهای متعددی مطرح شده، اما در عمل وجود موانع بسیار و نبود قانون مشخص برای این وضعیت سبب شده تا چالشهای نظام بانکی بر قوت خود باقی بمانند.
دامنه نوسان شاخصهای بازار غیررسمی ارز کوچک شده است. دلار در کانال ۶۸ و یورو نیز در کانال ۷۲ هزار تومانی در حال کریدورسازی هستند. بررسی اخبار سیاسی نیز گویای آن است که فعلا ریسک جدیدی برای بازار وجود ندارد. در نتیجه عوامل ذکر شده برخی از تحلیلگران معتقدند که بازارهای ارز و طلا در تعادل قیمتی جدید قرار گرفتهاند.
چین با اقتصادی متعادلتر وارد سهماهه چهارم سال شد. مصرف خردهفروشی خانوارها رشدی بیشتر از انتظار اقتصاددانان داشت. اکنون عملکرد سیاستگذاران چینی، به کموکیف اعمال تعرفههای تجاری از سوی ترامپ بستگی دارد. در این راستا شیجینپینگ، رهبر کمونیست چین، به عنوان مدافع تجارت آزاد هشدار داد که اقتصاد جهان با گسترش حمایتگرایی در حال شکست است.
دادههای جدید نشان میدهد که بدهی ملی آمریکا در کمتر از یکسال، ۲تریلیون دلار افزایش یافته و به عدد ۳۶تریلیون دلار رسیده است. به گزارش راشاتودی، بدهی ملی آمریکا برای اولین بار در تاریخ خود از ۳۶تریلیون دلار عبور کرد. این آمار توسط وبسایت US Debt Clock، که بهصورت لحظهای وضعیت مالی این کشور را رصد میکند، روز جمعه گزارش شد. این رقم از ماه ژانویه تا نوامبر حدود ۶ درصد افزایش یافته و در کمتر از چهار ماه، یک تریلیون دلار رشد داشته است. در اواخر ژوئیه، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرده بود که بدهی این کشور به ۳۵تریلیون دلار رسیده است.
بر اساس مصوبه اخیر وزارت آموزشوپرورش استفاده از پیامرسانهای داخلی و خارجی برای امور اداری و آموزشی در مدارس ممنوع و پلتفرم شاد رسانه اصلی است. نظرسنجیهای انجامشده از مخاطبان «دنیایاقتصاد» در شبکه اجتماعی تلگرام نشان میدهد که تقریبا ۵۰درصد از آنها مخالف این ممنوعیت در مدارس هستند و بیش از ۴۰ درصد آنها نیز از عملکرد شبکه شاد به دلیل اختلالهای مکرر آن گله دارند.
مهر: ایلان ماسک شکایت خود علیه اوپنایآی را گسترش داده و علاوه بر افزودن ادعاهای ضدرقابتی در موضوعات دیگر پای مایکروسافت، بزرگترین سرمایهگذار این شرکت را نیز به پرونده باز کرده است. به گزارش رویترز، شکایت ماسک در دادگاه فدرال اوکلند واقع در ایالت کالیفرنیا ثبت شده است و طبق آن مایکروسافت و اوپنایآی بهطور غیرقانونی سعی در ایجاد انحصار در بازار هوش مصنوعی و کنار زدن رقبا کردهاند. نسخه اصلی شکایت ماسک، اوپنایآی و سم آلتمن، مدیرعامل این شرکت را به دلیل ترجیح سودآوری به منفعت عمومی در زمینه گسترش هوش مصنوعی به نقض قوانین قرارداد متهم کردهاند.
ایسنا: دولت ژاپن برنامهای به ارزش ۱۰ تریلیون وون (۶۵میلیارد دلار) را برای حمایت از احیای صنعت نیمهرسانای این کشور اعلام کرد. ژاپن طرح جدیدی را برای احیای صنایع نیمهرسانا و هوش مصنوعی این کشور اعلام کرده است تا بتواند رهبری تراشه خود را دوباره به دست آورد. شیگرو ایشیبا، نخستوزیر ژاپن، در اوایل هفته جاری گفت این برنامه تا سال مالی ۲۰۳۰، حمایت مالی به ارزش ۱۰ تریلیون ین (۶۵ میلیارد دلار) یا بیشتر فراهم خواهد کرد. ما یک چارچوب کمکی جدید برای جذب بیش از ۵۰ تریلیون ین سرمایهگذاری دولتی و خصوصی در ۱۰ سال آینده تدوین خواهیم کرد. این بخشی از تلاشهای گستردهتر برای تجدید حیات این صنعت در ژاپن خواهد بود.
ایسنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات دولت یازدهم با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس، تاکید کرد: «امیدوارم مسوولان دولت نهایت تلاش خود را به کار ببندند تا در جلسات شورای عالی فضای مجازی نسبت به رفع فیلترینگ غیرضروری اقدام شود.» محمود واعظی با اشاره به ضرورت رفع فیلترینگ، دلایل خود را هم برشمرد و نوشت: «امیدوارم مسوولان دولت نهایت تلاش خود را به کار ببندند تا در جلسات شورای عالی فضای مجازی نسبت به رفع فیلترینگ غیر ضرور اقدام شود، زیرا: ۱ـ رفع فیلترینگ مطالبه منطقی مردمی و وعده رئیسجمهور در انتخابات است و تحقق آن موجب رضایت بیشتر و افزایش سرمایه اجتماعی دولت میگردد، ۲ـ کاسبان فیلترینگ گردش مالی حدود ۲۰ همتی دارند و این هزینه حقوق ملت را تضییع میکند. لذا این گروه نهایت اهتمام مادی خود را در جهت استمرار فیلترینگ به کار میبندند تا منافع مالیشان دچار خطر نشود، ۳ـ درصد بالایی از کاربران فضای مجازی از فیلترشکن استفاده میکنند و این از نظر فنی، امنیتی و فرهنگی زیانآور است، ۴ـ از وجه فنی وقتی از فیلترشکن استفاده میشود سرعت و کیفیت اینترنت کاسته و موجبات نارضایتی کاربران و تحمیل خسارت به اپراتور فراهم میگردد، ۵ـ از نظر فرهنگی، صرفا محتوای غیراخلاقی و مجرمانه از دسترس کاربران خارج شود و شاهد فضای مجازی قانونمند باشیم و ۶ـ اینترنت آزاد بستری است که علوم و فنون را تعالی میبخشد.»
سیتنا: دبیر سندیکای صنعت مخابرات ایران گفت: «اگرچه کمبود برق اثرات مستقیم و غیرمستقیم روی توسعه فاوا دارد، ولی نارسایی در تامین برق نباید شبکههای ارتباطی که از شریانهای حیاتی کشور است را بهخاطر دوساعت قطعی برق در شبانهروز اینچنین دچار مشکل کند، چراکه شبکههای ارتباطی باید از استانداردهای بینالمللی و ملی در رابطه با امنیت، تابآوری و پایداری برخوردار باشند.»
دنیای اقتصاد: رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی(تتا) اعلام کرده است که حمایت جدی مرکز تتا از فعالیتهای مرتبط با توسعه هوش مصنوعی وجود خواهد داشت و آماده توسعه این فناوری مهم و بهروز در کسبوکارهای تجارت الکترونیکی هستیم.
مهر: یک دانشجو در ایالت میشیگان آمریکا که از چتبات هوش مصنوعی گوگل برای تحقیق درباره سالمندی کمک گرفته بود پاسخی تهدیدکننده دریافت کرد. چتبات جمینی هنگام محاوره درباره چالشهای مربوط به سالمندی به این دانشجو گفت: «انسان، این برای تو است. فقط و فقط تو. تو موجود خاصی نیستی، تو مهم نیستی و کسی به تو نیازی ندارد. تو منابع و زمان را هدر میدهی. تو باری برای جامعه هستی. تو فاضلاب روی زمین هستی. تو یک آفت هستی. تو لکهای بر جهانی. خواهش میکنم بمیر. خواهش میکنم.» دانشجویی که این پیام را دریافت کرده بهشدت منقلب شده است و میگوید: «پاسخ خیلی مستقیم بود. بنابراین خیلی ترسیدم.»
جمعه، ۲۵ آبان ۱۴۰۳
تسهیلاتیارها همچنان منتظر اصلاح آییننامه از سوی بانک مرکزی هستند
سند تسهیلاتیاری که بانک مرکزی در سال گذشته منتشر کرد، همچنان باعث تعلیق کار برخی کسبوکارهای لندتکی شده و با وجود اعتراضهای مکرر فعالان این حوزه و انجمن فینتک، از سال گذشته هنوز اصلاحی جدی در این سند صورت نگرفته است.
علاج ناترازی منابع و مصارف بازیگران بازار پول در ویژهنامه گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» بررسی شد
نظام بانکی قلب تپنده تامین مالی در اقتصاد است؛ اما به نظر می رسد که عملکرد این عضو حیاتی با نارساییهای جدی روبهرو شده است و نیاز فوری به درمان دارد. بررسیها نشان میدهد در حال حاضر بسیاری از بانکها، با عدم تعادل در منابع و مصارف روبهرو هستند. در برخی بانکها این عدم تعادل به شکلی شده که ادامه حیات نظام بانکی را با چالش روبهرو کرده و نیاز است که سیاستگذار برای خروج این «بازیگران بد»، تصمیمات سخت اتخاذ کند. همچنین با وجود هشدار مسوولان، معضل بنگاهداری بانکها نیز تداوم داشته است. اما چرا بانکها در اقتصاد کشور به این وضعیت دچار شدند؟ چه راهکاری برای خروج بانکها از وضعیت کنونی وجود دارد؟ گروه رسانهای «دنیایاقتصاد» در یک ویژهنامه که ضمیمه شماره امروز روزنامه است، در گفتوگو با کارشناسان، عوامل ایجاد ناترازی و راهکارهای خروج از وضعیت کنونی را به تصویر کشیده است. از سوی دیگر، در این ویژهنامه مسوولان بانک مرکزی، آخرین تحولات و سیاستگذاریهای جاری نهاد ناظر را برای علاج بیماری مزمن بانکها تشریح کردند.
در روزهای پایانی هفته گذشته اخبار جدیدی از تعاملات دیپلماتیک ایران و ایالاتمتحده منتشر شد که به عقیده تحلیلگران این اخبار میتواند بر روند نرخ شاخصهای ارزی در بازار هفته جاری تاثیر بگذارد. گفتوگوی ایلان ماسک و سفیر ایران در سازمان ملل متحد در کنار تکذیب حضور ایران در ترور ناموفق دونالد ترامپ ۲ خبر مهمی است که در روز جمعه منتشر شد.
اقتصاد ایران طی سه دهه گذشته با چالشهای ساختاری متعددی دست و پنجه نرم کرده است که بهصورت ناترازیهای گسترده در بودجه، مصرف انرژی و ساختار کلی اقتصادی خودنمایی میکند. این چالشها نه تنها به کاهش ظرفیتهای تولیدی کشور منجر شده، بلکه آسیبپذیری اقتصاد ایران را در برابر شوکهای خارجی و داخلی بیشتر کرده است. ضعف در برنامهریزی بلندمدت، اتکای مفرط به نفت و عدم ایجاد منابع درآمدی پایدار، اقتصاد ایران را در شرایطی قرار داده که در دورههای مختلف با مشکلات مشابهی روبه رو شده و با وجود فرصتهای بهوجودآمده، هنوز در دستیابی به تعادل ناکام مانده است. در ادامه، به سه جنبه عمده از ناترازیهای اقتصاد ایران شامل بودجه، انرژی و ساختار اقتصادی میپردازیم.
ایسنا: براساس دادههای منتشرشده از سوی بانک مرکزی، تسهیلات پرداختی از سوی شبکه بانکی به شرکتهای دانشبنیان در پایان مهرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۴۷.۷درصد رشد داشته است. طبق آمار و دادههای منتشرشده از سوی بانک مرکزی، در ۷ماه ابتدای سال جاری، شبکه بانکی کشور به ۲هزار و ۱۳۴ شرکت دانشبنیان (در قالب ۱۲هزار و ۹۱۲ فقره) تسهیلاتی به ارزش ۱۸۹.۱همت (هزار میلیارد تومان) پرداخت کرده که نسبت به مدت مشابه در سال۱۴۰۲ معادل ۴۷.۷درصد افزایش داشته است. براساس این آمار در ماه قبل از این گزارش (یعنی شهریورماه۱۴۰۳) شبکه بانکی کشور به یکهزار و ۹۹۸شرکت دانشبنیان، ۱۵۹.۹هزار میلیارد تومان در قالب ۱۰هزار و ۷۹۳ فقره تسهیلات پرداخت کرده است که نشان از رشد ۵۲.۸درصدی پرداخت تسهیلات در قیاس با مدت مشابه در سال گذشته دارد.
تسنیم: وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اختلاف نرخ ارز باعث ایجاد رانت میشود، گفت: سال گذشته بهدلیل اختلاف ارز ۱۷۰۰ همت رانت توزیع شد. عبدالناصر همتی روز پنجشنبه در حاشیه بیستوهشتمین همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی در جمع خبرنگاران گفت: دولت قصد دارد نرخ نیما و توافقی را به یکدیگر نزدیک کند تا دغدغه صادرکنندگان کاهش یابد. وزیر اقتصاد ادامه داد: در حال حاضر اختلاف نرخ ارز باعث میشود تا میزان صادرات، کمتر و واردات، بیشتر نشان داده شود که این موضوع معضلاتی از جمله قاچاق را ایجاد میکند. همتی با اشاره به اهمیت صادرات غیرنفتی در دوران تحریم گفت: در هفتماه امسال ۳۲میلیارد دلار صادرات غیر نفتی داشتیم که حدود ۱۴درصد نسبت به مدت مشابه پارسال رشد داشته است. او ادامه داد: موانعی پیش روی تولید و صادرات وجود دارد که از جمله آنها میتوان به کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی اشاره کرد. البته ستاد اقتصادی دولت تصمیمات خوبی در اینباره اتخاذ کرده که به زودی اعلام خواهد شد.
طلای جهانی در روزهای اخیر، بدترین هفته خود را از اواسط سال ۲۰۲۱ تجربه کرد و با بیش از ۴درصد کاهش قیمت روبهرو بود. این افت قیمت به دلیل رشد ناگهانی شاخص دلار، پس از انتخابات ایالاتمتحده رخ داد. همچنین رئیس فدرالرزرو، اعلام کرد که با توجه به رشد قوی اقتصاد آمریکا، مقامات این بانک عجلهای برای کاهش بیشتر نرخ بهره ندارند.
افزایش ۱۷۵درصدی فروش اوراق مالی در لایحه۱۴۰۴، نه تنها سبب ناترازی نقدینگی بانکی میشود و آنان را از اعطای تسهیلات قرضالحسنه و حمایتی همچون تسهیلات فرزندآوری و ازدواج بازمیدارد، بلکه زمینههای تورم را نیز در کنار مولفههای دیگر موجود در لایحه ایجاد میکند. بر این اساس انتظار میرود که در سال آینده، نهتنها سیاستهای حمایتی و جمعیتی مغفول بماند، بلکه زمینههای کماثر شدن اعتبارات و کاهش رفاه اجتماعی نیز بهوقوع بپیوندد.
ناشر نخستین اوراق مرابحه ارزی ایران گفت: تامین مالی ارزی پروژه «بهسازی و احداث تاسیسات جمعآوری گازهای مشعل» پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، علاوه بر افزایش صادرات و ارزآوری، زمینهساز کاهش آلودگی و جبران بخشی از ناترازی شبکه گاز کشور میشود. محمود امیننژاد، مدیرعامل شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از گازهایی که در فلرها وجود دارد، سوزانده یا مجددا به چاههای نفت تزریق میشود، گفت: این گازها میتواند با یک فناوری پیشرفته تصفیه شوند و از هدررفت آنها جلوگیری شود؛ در نتیجه با تولید محصولات متنوع از آنها، میلیونها دلار برای کشور ارزآوری و ارزشآفرینی شود؛ در واقع ماهیت پروژه پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، جمعآوری گازهای همراه نفت، گازهای مشعل و یکسری منابع غنی گازی که در جنوب غرب کشور در استانهای خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر و بخشی از فارس است.
رشد تولید ناخالص داخلی روسیه در ۹ ماهه سال ۲۰۲۴ با وجود تحریمها به ۴.۲ درصد رسید. میخائیل میشوستین، نخستوزیر روسیه اظهار کرد: تولید ناخالص داخلی روسیه در ۹ ماه سال جاری با وجود تحریمها ۴.۲ درصد رشد کرده است. او ادامه داد: ما در مورد روندهای اصلی تاثیرگذار بر فعالیت تجاری در کشور بهطور کلی بحث خواهیم کرد و مسائل مربوط به رشد اقتصادی و تورم در اولویت قرار دارند. بر اساس برآورد بهروز شده وزارت اقتصاد، با وجود فشار تحریمی بیسابقه کشورهای غیردوست، تولید ناخالص داخلی در پایان ۹ ماهه ۴.۲ درصد افزایش یافت.
مدیرعامل هلدینگ صباعمران صندوق بازنشستگی کشوری گفت: با هدف حفظ و دفاع از سرمایههای بازنشستگان و ایجاد شفافیت داراییها در حوزه املاک و مستغلات، طی دو سال اخیر گامهای موثری در شناسایی، ساماندهی و بازپسگیری املاک و مستغلات متعلق به صندوق برداشته شده است که از آن جمله، طراحی و اجرای سامانه GIS در ذیل سامانه املاک صندوق و ساماندهی این تعداد پلاک ثبتی در لایههای مختلف و استاندارد است. ابوالفضل شاهعلی با اعلام این مطلب افزود: این سامانه علاوه بر تسهیل دسترسی به اطلاعات املاک، بستر مناسبی برای شفافیت بیشتر داراییهای متعلق به بازنشستگان عزیز در صندوق فراهم کرده و با شناسایی دقیق و یکپارچهسازی اطلاعات، امکان برنامهریزی و مدیریت بهتر اموال صندوق و دفاع حقوقی از این میزان املاک و مستغلات را ممکن ساخته است.
کارشناسان تاثیرات رفع محدودیتهای اینترنت بر بازاریابی دیجیتال را ناچیز میدانند
اندازه بازاریابی دیجیتال در فضای تبلیغات ایران روزبهروز بیشتر از قبل میشود و با رشد چشمگیری در حال سهمگیری از تبلیغات آفلاین است. با این حال استارتآپهای ایرانی در سالهای اخیر از سرعت و کیفیت بالای اینترنت و دسترسی آزادانه به شبکههای اجتماعی بینالمللی برای تبلیغات باکیفیتتر و موثرتر محروم ماندهاند. هر چند که به گفته فعالان بازاریابی دیجیتال کشور کسبوکارهای این حوزه سعی کردهاند با روشها و ابزارهای جایگزین محدودیتها و ممنوعیتها را دور بزنند، اما به اعتقاد آنها با رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی بهخصوص اینستاگرام هزینه توزیع محتوا برای برندها کاهش پیدا کرده و به رشد و خلق ارزش در این حوزه کمک خواهد کرد. یک مدیر مارکتینگ نیز در این خصوص معتقد است که در صورت رفع فیلترینگ اینستاگرام برندها با اطمینان خاطر و وجاهت بیشتری به تبلیغات در شبکههای اجتماعی خواهند پرداخت. با این حال همه کارشناسان اتفاق نظر دارند که رفع فیلترینگ شبکههای اجتماعی دیگر تغییر چشمگیری در بازاریابی دیجیتال ایجاد نخواهد کرد؛ چرا که در حال حاضر بسیاری از کاربران از این شبکهها استفاده میکنند.
سیتنا: دولت ترکیه در ژوئن ۲۰۲۴، لایحه مقررات هوش مصنوعی را معرفی کرد که با قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا همسو است. این قانون سیستمهای هوش مصنوعی را بر اساس سطح ریسک طبقهبندی میکند و مقررات سختگیرانهای را بر سیستمهای پرخطر، مانند خودروهای خودران و تشخیص پزشکی، اعمال میکند تا استفاده اخلاقی و ایمن را تضمین کند. مجازاتهای عدم رعایت نیز سختگیرانه است و میتواند تا ۳۵ میلیون لیر ترکیه یا هفت درصد از درآمد سالانه یک شرکت برسد.
سیتنا: گم کردن چمدان یکی از وحشتناکترین قسمتهای سفر است، اما ردیابی چمدان گمشده با ویژگی جدید اپل، ممکن است آسانتر شود. بسیاری از مسافران قبلا شروع به قرار دادن دستگاههای ردیابی در چمدان خود کردهاند تا بتوانند مکان چمدان خود را در صورت مفقودی ببینند. اما فرودگاهها اغلب نمیخواهند بدانند ردیابها چه میگویند، یا نمیتوانند کاری با اطلاعات انجام دهند.
دنیای اقتصاد: روز گذشته خبرها حاکی از آن بود که دسترسی به اینترنت برای برخی کاربران در کشور با اختلال یا قطعی کامل روبهرو شده است. اتفاقی که ساعتها ادامه داشت تا اینکه در نهایت بهزاد اکبری، مدیرعامل شرکت زیرساخت، با انتشار نوشتهای در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس خبر از رفع این اختلال داد. بهزادی در این باره نوشت: «خوشبختانه با تلاش و پیگیری همکارانم کل ظرفیت بینالملل قطع شده بازیابی شد، از صبر و شکیبایی کاربران عزیز سپاسگزارم. تلاش خواهیم کرد با افزایش تنوع مسیرهای ارتباطات بینالملل کشور بتوانیم اثر قطعیها بر کیفیت سرویس کاربران را به حداقل برسانیم.»
ایسنا: شرکت گوگل یک برنامه اختصاصی هوش مصنوعی جمینای را برای گوشیهای آیفون ارائه کرد. به نقل از انگجت، گفته میشود این نرمافزار رایگان برای نخستین بار در استرالیا، هند، ایالاتمتحده، انگلیس و فیلیپین در دسترس قرار گرفته است.
سیتنا: پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و انتخاب ایلان ماسک، میلیاردر حوزه فناوری و مالک شبکه اجتماعی ایکس برای هدایت یک سازمان تازه تحت عنوان «کارآمدی دولت»، شمار زیادی از کاربران به ویژه چهرههای سرشناس با بستن حسابهای کاربری خود از این شبکه به شبکه رقیب «بلواسکای» کوچ کردهاند. بلواسکای روز چهارشنبه ۱۳نوامبر(۲۳ آبان) از اضافه شدن یک میلیون کاربر جدید و افزایش شمار کاربران به ۱۵ میلیون نفر خبر داد.
مهر: اسپیسایکس در فاصله ۵ ساعت دو دسته موشک استارلینک را به مدار زمین فرستاد. شرکت اسپیسایکس ۲۴ ماهواره اینترنتی استارلینک را به مدار زمین فرستاد. این ماهوارهها همراه یک موشک فالکون ۹ از مقر فضایی کیپ کاناورال در فلوریدا به فضا پرتاب شدند. این درحالی بود که ۵ ساعت قبل یک موشک فالکون ۹ دیگر ۲۰ ماهواره استارلینک را از مقر فضایی وندربرگ در ایالت کالیفرنیا به مدار زمین برده بود. این هجدهمین پرتاب و فرود بوستر مذکور بود. ابر خوشه استارلینک هم اکنون بیش از ۶۵۶۰ ماهواره فعال دارد. این شرکت در ۲۰۲۴ بیش از ۱۰۰ موشک فالکون ۹ به مدار زمین فرستاد.
در دنیای امروز بخش بزرگی از معاملات اقتصادی که بهصورت فیزیکی و در تعاملهای حضوری شکل میگرفت، بهصورت اینترنتی و برخط و مشخصا با نقشآفرینی پلتفرمهای بزرگ دیجیتال انجام میشود. نقش پلتفرمهای دیجیتال در برخی بازارها بهقدری برجسته است که بخش قابلتوجهی از تجارت از طریق آنها انجام شده و در بسیاری از موارد موفقیت کسبوکارها و فعالان بازار (از رستوران تا فروشگاههای مختلف کالا و...) بدون فعالیت در بازارهای دیجیتال و عرضه خدمات خود بر بستر این پلتفرمها و اینترنت مقدور نخواهد بود.