شماره روزنامه ۶۱۸۴
|

رشد تقاضا برای دارایی‌های امن؛

دنیای اقتصاد: شرایط منطقه‌ای و بروز تنش‌های سیاسی در منطقه خاورمیانه، تقاضا برای دارای‌های امن را افزایش داده؛ به نحوی که در ۹ ماهه اول سال، طلای ۱۸ عیار با رشد حدود ۴۹.۷۳ درصد، بیشترین بازدهی را در بین بازارهای سکه، دلار و بورس داشته است.

بازار از لنز دنیای اقتصاد؛

دنیای اقتصاد: شیرینی‌ها بخشی از تزیین سفره یلدا هستند و زیبایی سفره را دوچندان می‌کنند و نماد زندگی، محبت و امید به آینده‌ای شیرین‌تر هستند. در این گزارش قیمت انواع شیرینی ها بررسی شده است.

    دوشنبه، ۰۳ دی ۱۴۰۳
  • ۴ نکته سیف درباره سیاست ارزی جدید؛

    سیاست‌های برج لاجوردی میرداماد با چه شروطی اثرگذارتر خواهد بود؟

    دنیای اقتصاد: ولی‌الله سیف، رئیس کل اسبق بانک مرکزی با طرح ۴ نکته مهم درباره سیاست ارزی جدید سیاستگذار ارزی کشور گفت: در شرایط حاضر شتاب در شناور کردن نرخ ارز بنا بر توضیحات فوق منطقی نبوده و هزینه های بیشتری را به اقتصاد تحمیل خواهد کرد.
  • «دنیای‌اقتصاد» گزارش می‌دهد؛

    اظهارنظرهای برخی نمایندگان در خصوص نوسانات نرخ ارز؛ هدفگذاری جدی بانک مرکزی برای کاهش شکاف بازارهای ارزی

    دنیای اقتصاد: برخی نمایندگان در شرایطی سخنان امروز عبدالناصر همتی،‌ وزیر امور اقتصادی و دارایی را عامل افزایش دوباره نرخ ارز پس از روند نزولی ۴۸ ساعته می‌دانند که به اعتقاد کارشناسان، بانک مرکزی به دنبال کاهش شکاف بازارهای ارزی و حرکت به سمت کاهش رانت‌های حاصل از توزیع ارز ارزان است.
  • یک مقام مسئول در بانک مرکزی؛

    تمدید ۱۰ روزه مهلت تخصیص ارز برای متقاضیان آذرماه، اجرایی شد

    یک مقام مسئول در بانک مرکزی از اجرایی شدن تمدید ۱۰ روزه مهلت ‎تخصیص ارز برای متقاضیان آذرماه در سامانه جامع تجارت خبر داد.
  • بنا بر اعلام بانک‌مرکزی؛

    آمار جدید حجم معاملات سامانه ارز تجاری اعلام شد

    دنیای اقتصاد: بانک مرکزی امروز ۳ دی ۱۴۰۳ جدیدترین آمار حجم معاملات سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران را اعلام کرد.
  • پکن باید دست به اقدامات جسورانه بزند؛

    مصائب ادامه‏‌دار اقتصاد چین

    حاکمان چین هر سال در ماه دسامبر در یک کنفرانس اقتصادی گرد هم می‌آیند تا شرایط ۱۲ماهه گذشته و چشم‌انداز سال پیش‌رو را بررسی کنند.بر اساس گزارش اکونومیست، چشم‌انداز اقتصاد چین از دو جهت تیره به نظر می‌رسد. میزان خرده‌فروشی در نوامبر در مقایسه با سال قبل از آن ۳درصد افزایش یافت که کمتر از انتظارات است. قیمت‌های مصرف‌کننده نیز در این بازه تنها ۰.۲درصد رشد کرده‌اند. این ارقام «احتیاط مزمن» خانوارها را منعکس می‌کند. اعتماد مصرف‌کننده پس از سقوط در دوران قرنطینه‌های کرونایی در بهار۲۰۲۲ هرگز احیا نشده است.
  • عوامل افت نرخ ارز بررسی شد؛

    عقب‌نشینی دلار به کانال ۷۵

    روز گذشته فعالان ارزی بازار تهران شاهد افت ارزش نرخ دلار تا کانال قیمت ۷۵ هزار تومانی بودند. به عقیده برخی از تحلیلگران دو عامل حمایت‌های نهاد بازارساز از ریال از طرق عرضه ارز، در کنار سیگنال‌های مذاکراتی منتشر شده از سوی وزیر امور خارجه نیروهای کاهشی بازار در روزهای اخیر است. پاسخگویی به‌نیازهای کلان ارزی در معاملات توافقی نیز می‌تواند دیگر عاملی باشد که در هفته‌های پیش‌رو موجب کاهش نرخ ارز شود.
  • نرخ پاسخ دهی به نظرسنجی LCF در سال گذشته تنها ۲۲درصد بود

    بحران اعتماد به آمارهای اقتصادی بریتانیا

    دفتر آمار ملی بریتانیا از کاهش شدید پاسخ‌ها به نظرسنجی هزینه‌های زندگی و غذا (LCF) که برای محاسبه رشد اقتصادی از آن استفاده می‌شد، خبر داد. به گزارش بلومبرگ، نرخ پاسخ‌دهی به نظرسنجی‌ها در دهه‌های اخیر کاهش یافته و این روند از سال۲۰۲۰ شدت گرفته است؛ به‌طوری‌که در سال گذشته تنها ۲۲درصد از خانوارها به نظرسنجی LCF پاسخ داده‌اند.
  • پیش‌بینی کاهش نرخ بهره در ترکیه

    ایسنا: اقتصاددانان انتظار دارند، ترکیه نرخ بهره را به ۴۸.۵درصد کاهش دهد. بر اساس نتایج نظرسنجی صورت‌گرفته، انتظار می‌رود بانک مرکزی ترکیه در هفته آینده نرخ بهره را با ۱.۵ واحد درصد کاهش به ۴۸.۵درصد برساند. اگر بانک نرخ بهره را پایین بیاورد، این اولین اقدام بانک در کاهش نرخ بهره از ماه ژانویه۲۰۲۳ یعنی نزدیک به ۲سال پیش خواهد بود.
  • کاهش پیش‌بینی رشد اقتصادی فرانسه برای سال۲۰۲۵

    تسنیم: درحالی‌که تنش‌های سیاسی و بن‌بست بودجه دولت فرانسه همچنان نگرانی اقتصاددانان و سرمایه‌گذاران را افزایش می‌دهد، بانک مرکزی این کشور در آخرین گزارش خود پیش‌بینی رشد اقتصادی در سال۲۰۲۵ را به ۰.۹درصد کاهش داد.
  • مشکلات مالی چه رابطه‌ای با خودکشی دارد؟

    ضربه بحران بدهی بر خانوار ژاپنی

    افزایش نرخ بهره و هزینه‌های زندگی باعث شده تعداد بیشتری از مردم ژاپن با بحران بدهی مواجه شوند. نرخ وام‌های مصرفی به بالاترین حد خود در ۱۶ سال گذشته رسیده و بدهی خانوارها از درآمدشان فراتر رفته است. ورشکستگی‌های شخصی به بالاترین میزان از زمان همه‌گیری رسیده و خودکشی‌های مرتبط با بدهی در حال افزایش است.
  • حاشیه سود شرکت‌های مخابراتی ۱۳درصد کاهش یافت؛

    بن‌بست توسعه‏‏‌ای صنعت ارتباطات

    با وجود وضعیت نامناسب لیدر مخابراتی‌‌‌ها یعنی شرکت «اخابر» وضعیت دیگر شرکت‌های هم‌‌‌گروه آن بهتر است. درآمد ارائه خدمات صنعت ارتباطات در سال ۱۴۰۲ به میزان ۶۴هزار و ۶۲۱میلیارد تومان بوده که در مقایسه با سال ماقبل ۲۹درصد افزایش را تجربه کرده است. در سال‌جاری وضعیت درآمدی این صنعت بهبود یافته و طی هشت‌ماه امسال درآمد شرکت‌های مخابراتی بازار سرمایه با رشد ۳۳درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۵۴هزار میلیارد تومان افزایش یافته است. با شنیدن نام صنعت مخابرات، ناخودآگاه نام دو شرکت مخابرات ایران و همراه‌‌‌اول در ذهن همگان پدیدار می‌شود.
  • به دنبال عدم رفع محدودیت‌های اینترنتی،کارزار برکناری وزیر ارتباطات به راه افتاد؛

    پرونده رفع فیلترینگ مختومه می‌شود؟

    بعد از ماه‌ها چشم‌انتظاری برای تحقق وعده دولت چهاردهم مبنی بر رفع محدودیت‌های اینترنتی، حالا تعلل و تاخیر در اجرای آن موجب شده است تا کارزار «درخواست برکناری وزیر ارتباطات به دلیل عدم رفع فیلترینگ» راه بیفتد. در حالی بیش از ۱۹هزار نفر این کارزار را تا زمان نگارش گزارش امضا کرده‌اند که عضو شورای عالی فضای مجازی از احتمال به نتیجه رسیدن رفع فیلترینگ در جلسه هفته جاری این شورا خبر می‌دهد.
  • تحقق وعده ۹ ساله؛

    چین دسترسی به تلویزیون دیجیتال را فراهم می‌کند

    سیتنا: نزدیک به ۹ سال پیش شی‌جین‌پینگ به سران برخی کشورها قول داد که چین دسترسی به تلویزیون دیجیتال را برای بیش از ۱۰ هزار روستای دورافتاده در ۲۳کشور آفریقایی فراهم کند، حال با تکمیل نصب زیرساخت‌های ماهواره‌ای در بیش از ۹۶۰۰روستا، این پروژه به مرحله پایانی خود نزدیک می‌شود. به گزارش بی‌بی‌سی، در آن زمان شی‌جین‌پینگ به سران کشورهایی که در نشست «مجمع همکاری‌های چین و آفریقا» در ژوهانسبورگ شرکت کرده بودند، قول داد که چین دسترسی به تلویزیون دیجیتال را برای بیش از ۱۰‌هزار روستای دورافتاده در ۲۳ کشور آفریقایی فراهم کند. این وعده بلندپروازانه که در دوره‌ای از روابط گرم چین و آفریقا مطرح شد و از محل بودجه کمک‌های چین تامین مالی می‌شد، به شرکت استار‌تایمز سپرده شد که یک شرکت خصوصی چینی است که در چند کشور آفریقایی فعالیت می‌کرد. این اقدام ظاهرا نشانه‌ای از حسن‌نیت و فرصتی برای چین بود تا قدرت نرم خود را در منطقه‌ای راهبردی به نمایش بگذارد.
  • وزیر ارتباطات تاکید کرد

    پرهیز از نگاه جزیره‌ای و سطحی به هوش مصنوعی

    ایسنا: وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در نشست هم‌اندیشی با بانوان فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال که به مناسبت میلاد حضرت فاطمه زهرا(س) و روز زن انجام شد، از عطش زیاد به هوش مصنوعی در کشور انتقاد و تاکید کرد که در این خصوص باید از نگاه جزیره‌ای و سطحی به موضوع هوش مصنوعی به‌جد پرهیز کرد. ستار هاشمی در این نشست اظهار کرد: «به دلایل مختلف باور و اعتقاد راسخ به حضور بانوان در عرصه‌های مختلف دارم و معتقدم که حوزه کاری ارتباطات و فناوری اطلاعات هیچ تضادی با نقش مادری خانم‌ها ندارد.»
  • دبیر هیات‌مدیره سندیکای صنعت مخابرات:

    تعلل در منطقی‌سازی تعرفه‌های مخابراتی جایز نیست

    سیتنا: دبیر و نایب‌رئیس هیات‌مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران گفت: «برخی می‌گویند اول کیفیت ارتباطات را ارتقا دهید و بعد تعرفه را زیاد کنید. کسانی که با شبکه‌های ارتباطی آشنایی دارند متوجه هستند که ما در ارتباطات مشکل آنچنانی در کیفیت نداریم. مساله ما کمیت است؛ یعنی که نتوانسته‌ایم با افزایش تقاضا برای ارتباطات و اینترنت بیشتر، ظرفیت شبکه را توسعه دهیم.» فرامرز رستگار، دبیر و نایب‌رئیس هیات‌مدیره سندیکای صنعت مخابرات ایران در دیدار فعالان صنفی حوزه فاوا با محمد مخبر، مشاور و دستیار رهبری، موضوعات خود را به این شرح مطرح کرد: «چرا در مورد عادلانه کردن نرخ تعرفه تلفن و اینترنت در ۱۰ سال گذشته تعلل شده است؟ مگر هزینه توسعه، نگهداری و بهره‌برداری از شبکه‌های ارتباطی و فناوری اطلاعات در این مدت چند برابر نشده است؟ چرا وقتی که هزینه تلفن از روز ایجاد آن در ایران (حد ۶۰سال پیش) تاکنون بر دوش مردم بوده و همواره مشارکت مردم برای توسعه ارتباطات شهری و روستایی وجود داشته است، امروز همه در مورد گران نشدن تعرفه‌ها صحبت می‌کنند، الا خود مردم که تامین‌کننده منابع توسعه هستند.»
  • تیک‌تاک در آلبانی ممنوع شد

    ایسنا: دولت آلبانی تیک‌تاک را به مدت حداقل یک سال ممنوع کرد. نشریه دیلی‌نیوز آلبانی به نقل از اِدی راما، نخست‌وزیر آلبانی نوشت: «فیلتر تیک‌تاک از ژانویه آغاز می‌شود و مدت ۶ تا هشت هفته طول خواهد کشید تا این پلتفرم ویدئوی کوتاه به‌طور کامل بسته شود.» اقدام اخیر آلبانی در پی قتل یک پسر ۱۴ ساله توسط هم‌مدرسه‌ای او در ماه گذشته و ارسال تصاویر مربوط در اسنپ‌چت صورت می‌گیرد که اعتراضات عمومی را در سراسر این کشور برانگیخت.
    یکشنبه، ۰۲ دی ۱۴۰۳
  • روایت یک فعال اقتصادی از روزهای پایانی «ارز نیما»

    پشت‌صحنه «ارز توافقی»

    دنیای‌اقتصاد: یک فعال اقتصادی در نشست «گفت‌وشنود اقتصادی» گروه رسانه‌ای «دنیای‌اقتصاد»، روزهایی را روایت کرد که دسترسی تجار به «ارز نیمایی» بسیار سخت شد و پس از آن، با اختلال در سامانه ثبت سفارش، علائم روشنی از «آستانه رونمایی از سیاست جدید ارزی» برای فعالان این حوزه مشاهده شد.
  • یادداشت اختصاصی «دنیای‌اقتصاد»؛

    عربستان سعودی و الزامات پیشرفت در خاورمیانۀ ناپایدار

    دنیای اقتصاد: ریاض با تمرکز بر توسعه پایدار و هوش مصنوعی، در صدد است تا در راستای طرح «چشم‌انداز ۲۰۳۰» به اهداف بلندپروازانه خود دست یابد.
  • نقش گوشی‌های هوشمند در زندگی نوابغ دیروز!

    این عادت بیل گیتس در کودکی او را میلیاردر کرد

    دنیای اقتصاد: بیل گیتس در وبلاگ شخصی خود نوشته است مطمئن نیست که اگر مثل بچه‌های امروزی بزرگ می‌شد و دائما مشغول گوشی هوشمند و شبکه‌های اجتماعی بود، می‌توانست موفق یا میلیاردر شود.
  • «دنیای اقتصاد» نتایج سیاست‌های ارزی بازارساز را بررسی کرد؛

    کاهش نرخ دلار ادامه پیدا می‌کند؟

    دنیای اقتصاد: با اجرای سیاست‌های ارزی بازارساز، نرخ دلار کاهش اندکی را تجربه کرد. گفته می‌شود بانک‌مرکزی قصد دارد طی روزهای آتی با هدف کاهش شکاف ارز رسمی و غیررسمی عرضه خود را در بازار تشدید کند.
  • «دنیای‌اقتصاد» به یک ابهام پاسخ می‌دهد؛

    عیار سکه‌های مرکز مبادله پایین است؟

    دنیای اقتصاد: در روزهای اخیر، برخی صرافی‌ها و فعالان بازار طلا و جواهر شایعاتی را درباره کیفیت و عیار سکه‌های عرضه‌شده در حراج بانک مرکزی مطرح کرده‌اند. این ادعاها شامل پایین بودن عیار سکه‌ها، وجود خط و خش روی آن‌ها و حتی تفاوت قیمتی بین سکه‌های ضرب جدید و قدیمی بوده و این در حالی است که بانک مرکزی به عنوان عرضه‌کننده اصلی سکه‌های طلا، این ادعاها را رد کرده و بر استانداردهای بالای ضرب سکه‌های حراجی تأکید دارد. اما چرا این شایعات مطرح می‌شوند و چه اهدافی را دنبال می‌کنند؟
  • در معاملات امروز؛

    نرخ دلار توافقی از مرز ۶۳ هزار تومان گذشت

    دنیای اقتصاد: نرخ دلار توافقی امروز یک‌شنبه دوم دی ماه سال جاری به سطح ۶۳ هزار و ۳۵۴ تومان رسید.
  • «دنیای‌اقتصاد» آمار آبان‌ماه از ابزار پرداخت اعتباری را بررسی کرد

    برگشت چک‌های برگشتی از قله

    بانک مرکزی آخرین آمار چک‌های مبادله‌ای آبان‌ماه۱۴۰۳ را منتشر کرد. طبق این گزارش، نسبت تعداد چک‌های برگشتی به کل چک‌ها از ۹.۶ در مهرماه به ۹.۱درصد در آبان رسیده است. همچنین نسبت مبلغ چک‌های برگشتی به کل چک‌ها نیز از ۱۴.۶درصد در مهر به ۱۴درصد در آبان رسیده است. نسبت مبلغ چک‌های برگشتی پس از طی کردن روند افزایشی از اردیبهشت۱۴۰۳ و تجربه کردن قله ۱۹درصدی در مردادماه شروع به کاهش کرده است. با این حال، اگرچه آمار چک‌های برگشتی روندی کاهشی داشته است، اما این ارقام همچنان بالا بوده و گویای وضعیت نامناسب اقتصادی و چالش‌های جدی در بخش تولید است.
  • روند نرخ دلار تغییر کرد؛

    ورود بازارساز به بازار ارز

    بررسی‌های به‌عمل آمده از معاملات غیررسمی ارزی تهران گویای آن است که روند افزایشی هفته گذشته جای خود را به یک روند اصلاحی داده و شاخص‌ها کاهش یافته اند. دلار آزاد در کانال ۷۶ هزار تومانی عقب‌نشینی کرد. یورو نیز به زیر مرز ۸۰ هزار تومان بازگشت. تحلیلگران معتقدند که بخشی از افت قیمت‌ها در اثر سیگنال حضور بازارساز در معاملات صورت گرفته است.
  • اولویت مهار تورم به جای حذف صفر

    دنیای‌اقتصاد: روز گذشته خبری درباره لایحه اصلاح قانون پولی و بانکی کشور منتشر شد. این لایحه که برای حذف چهار صفر از پول ملی و اصلاح نظام پولی کشور تهیه شده است، به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد. لایحه‌ای که پیش از این در دولت دوازدهم به تصویب رسیده بود، دوباره به‌عنوان لایحه یک فوریتی به مجلس ارائه شده است.در متن لایحه آمده است که واحد پول ایران «تومان» خواهد بود و هر تومان معادل ۱۰هزار ریال جاری و یکصد پارسه است. همچنین، برای تسهیل روند انتقال به سیستم جدید، دوره‌ای دوساله به عنوان «دوره گذار» برای استفاده همزمان از تومان و ریال در نظر گرفته شده است. در این مدت، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ترتیبات اجرایی لازم را برای جمع‌آوری و جایگزینی اسکناس‌ها و سکه‌های ریال با تومان فراهم کند.
  • دولت تقاضای جدیدی از مجلس برای حذف ۴صفر از پول ملی نداشته است

    ایسنا: معاون رئیس‌جمهور در امور مجلس گفت: لایحه جدیدی درخصوص حذف ۴صفر از پول ملی به مجلس ارائه نشده است.
  • نبرد‌جهانی بانک‌های مرکزی علیه تورم به کجا می‌رسد؟

    مسیر زیگزاگی فلز زرد

    با رونمایی فدرال‌رزرو از پیش‌بینی‌های اقتصادی خود، بازارهای جهانی با یک سقوط ناگهانی روبه‌رو شدند. با این حال، طلای جهانی روز جمعه از سطح نمادین دو هزار و ۶۰۰ دلار عبور کرد. همچنین شاخص اس‌اندپی‌۵۰۰ و قیمت بیت‌کوین پس از کاهش ناگهانی روزهای گذشته، تا حد کمی به سطوح بالاتر بازگشتند. باید دید که آینده بازارها چگونه است؟
  • رئیس بانک مرکزی روسیه قول داد

    کاهش تورم تا سه ماه آینده

    ایسنا: رئیس بانک مرکزی روسیه گفت: تصمیمات اتخاذ شده بانک روسیه کاهش تورم این کشور در سه ماهه آینده را تضمین خواهد کرد. الویرا نابیولینا، اظهار کرد که پیش از این، بانک روسیه به‌‌‌طور سالانه نرخ اصلی بهره را ۲۱ درصد نگه داشت و انتقادات از تنظیم‌‌‌کننده به ویژه در دوره نرخ‌‌‌های بالا تشدید می‌شود و افزود که بر اساس ارزیابی خود از وضعیت و پیش‌‌‌بینی‌‌‌ها تصمیم می‌گیرد. او بیان کرد: تنگنای حاصل از شرایط پولی، با وجود افزایش رشد قیمت فعلی و تقاضای بالای داخلی، پیش‌‌‌نیازهای لازم را برای از سرگیری فرآیندهای کاهش تورم و بازگشت تورم به هدف ایجاد می‌‌‌کند. بانک مرکزی با تاکید بر اینکه انتظارات تورمی همچنان رو به افزایش است، با تاکید بر ادامه روند افزایشی انتظارات تورمی‌ اعلام کرد: نیاز به افزایش نرخ بهره در ماه‌های آینده را بر اساس عملکرد وام‌‌‌دهی و تورم ارزیابی خواهد کرد.
  • افت اعتماد تجاری در فرانسه بی‌دولت

    ایبنا: پس از برکناری دولت میشل بارنیه، نخست‌وزیر فرانسه و اعضای کابینه، وضعیت ‌‌‌اعتماد شرکت‌های محلی به اقتصاد این کشور بحرانی شده است. به گزارش المیادین، بلومبرگ فاش کرد که اعتماد تجاری فرانسه به دلیل ادامه بن‌بست سیاسی‌ کاهش یافته است.