شماره روزنامه ۶۱۶۹
|

معامله گران غافلگیر شدند؛

دنیای اقتصاد: در حالی که به نظر می‌رسید صدور قطعنامه ضد ایرانی توسط شورای حکام، وضعیت بازارهای داخلی را برهم بزند؛ اما اتفاقات دیگری رقم خورد.

بازار طلا و ارز در هفته ای که گذشت؛

دنیای اقتصاد: در حالی که نرخ طلا طی هفته گذشته روندی کاهشی را تجربه کرد، اما در بازار ارز شاهد افزایش در قیمت ها بودیم.

    چهارشنبه، ۱۴ آذر ۱۴۰۳
  • دنیای اقتصاد بررسی کرد؛

    بازار طلا و سکه در هفته‌ای که گذشت؛ مسیریابی فلز زرد

    دنیای اقتصاد: بازار طلا و سکه در هفته‌ای که گذشت افزایش قیمت را تجربه کرد؛ ولی کارشناس بازار طلا و جواهر به بررسی و تحلیل بازار در هفته‌ای که گذشت پرداخت.
  • چگونه ضریب نفوذ بیمه افزایش می‌یابد؟

    هدف‌گذاری جهانی صنعت بیمه

    همایش بین‌المللی بیمه با حضور رئیس‌جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس کل بیمه مرکزی برگزار شد. در این همایش، توسعه و اهمیت صنعت بیمه در ایران و جهان مورد تاکید قرار گرفت و توسعه بیمه زندگی، ناعادلانه بودن توزیع بیمه و خودکفایی این صنعت محورهای اصلی آن را تشکیل می‌دادند.
  • حباب قطعات بزرگ‌تر خانواده سکه کوچک می‌شود؟

    ترمز سکه با ضرب قطعات جدید

    پس از موفقیت ربع‌سکه‌های طلای «تاریخ جدید» در کاهش حباب قطعات پیشین، این‌بار مرکز مبادله ارز و طلای کشور از ضرب تمام سکه طلا با تاریخ ۱۴۰۳ خبر می‌دهد. به گفته روابط عمومی این نهاد نخستین عرضه تمام سکه بهار آزادی بانک مرکزی ضرب ۱۴۰۳ در روز چهارشنبه ۱۴ آذرماه در مرکز مبادله ایران انجام می‌شود. تحلیلگران معتقدند که این خبر مانع از رشد ارزش سکه طلا در روزهای اخیر شده است.
  • تورم سالانه ترکیه برای ششمین‌ماه متوالی کاهش یافت

    تقاطع تورم و رکود

    دنیای‌اقتصاد: تورم سالانه ترکیه در ماه نوامبر با کاهش ۱.۵واحد درصدی نسبت به اکتبر به ۴۷.۰۹درصد رسید. این ششمین ماه متوالی است که تورم ترکیه در روند نزولی قرار گرفته و کمترین میزان تورم از ژوئن سال ۲۰۲۳ است. تورم ماهانه ترکیه نیز در نوامبر با کاهش ۰.۶۴واحد درصدی نسبت به ماه اکتبر به ۲.۲۴درصد رسیده است. در حال حاضر تورم ماهانه ترکیه به سطحی پایین‌تر از تورم ماهانه ایران در آبان ماه یعنی ۲.۸درصد رسیده است. کاهش تورم ترکیه در ماه‌های گذشته نتیجه سیاست‌های انقباضی است که بانک مرکزی از ژوئیه سال۲۰۲۳ اتخاذ کرده است.
  • به بهانه‌ ۱۵ آذرماه؛ روز حسابدار

    قرار است که «روز حسابدار» بهانه‌ای باشد که ضمن ارج نهادن به خدمات حسابداران، در خصوص موضوعاتی مثل آموزش، ارتقای کیفیت خدمات مالی، استانداردهای جدید و نوآوری‌ها سخن گفته شود. اما در سال‌های اخیر هرچه می‌نگریم، بخش عمده‌ای از زمان تیم‌های مالی شرکت‌ها و کسب‌و‌کارها محدود به انجام تکالیف قانونی، مخصوصا در حوزه مالیات و تامین اجتماعی و البته وزارت صمت شده است. امروزه چنان کار شرکت‌ها و فعالان اقتصادی با موضوعات قانونی گره خورده است، که تسلط بر امور قانونی بر تسلط بر امور فنی حسابداری غلبه کرده است و صاحبان کسب‌و‌کار عملا به‌جز تکالیف و امور قانونی، انتظار بیشتری از مدیران مالی خود ندارند. اکنون انجام تکالیف وقت‌گیر و نابسامان، به ویژه سر‌و‌کله زدن با انواع سامانه‌های ریز و درشت، یکی از بدیهیات روزمره امور مالی است، به طوری که یادگیری این قبیل سامانه‌ها به یکی از پایه‌های مهم آموزشِ ورود به بازار کار برای دانشجویان و تازه‌کارها شده است.
  • مقامات چینی معتقدند که اقتصاد چین نیازمند محرک بیشتر است

    اهداف غیرشفاف اژدهای زرد

    رئیس بانک مرکزی چین، پان گونگ‌شنگ، بر تعهد خود به سیاست پولی حمایتی برای تقویت رشد اقتصادی در سال ۲۰۲۵ تاکید کرد. بانک مرکزی چین قصد دارد از ابزارهای مختلف برای حفظ نقدینگی کافی و کاهش هزینه‌های استقراض استفاده کند. این اقدامات برای مقابله با چالش‌های اقتصادی، از جمله تهدید تعرفه‌های بالای آمریکا در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ انجام خواهند شد.
  • با مصوبه مجلس تکلیف واردات گوشی‌های اپل در سال آینده چه خواهد بود؟ 

    تعرفه واردات آی‌فون همچنان در محاق

    نمایندگان مجلس در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده تصویب کردند تا تعرفه واردات تجاری گوشی‌های بالای هزار دلار به میزان ۳۰ درصد و نرخ ارز حقوق ورودی کالاها میانگین نرخ ارز مرکز مبادله در اسفند سال ۱۴۰۳ باشد. با توجه به اینکه عمده گوشی‌های بالای هزار دلار شامل گوشی‌های آی‌فون و مدل‌های پرچم‌دار یک برند پرفروش می‌شود و هنوز رویه تجاری واردات آی‌فون تعیین تکلیف نشده و با مصوبه مجلس تعرفه واردات مسافری آی‌فون در سال آینده ۶۰ درصد خواهد بود، این وضعیت موجب انتقاد کارشناسان شده است.
  •  معاون فناوری رئیس‌جمهور در پاسخ به «دنیای اقتصاد» مطرح کرد‌

    تهاتر کارخانه نوآوری آزادی 

    در حالی‌که در ماه‌های ابتدایی سال جاری برخی اخبار از احتمال خروج پارک فناوری پردیس از کارخانه نوآوری آزادی گفتند، در حال حاضر و با گذشت ماه‌ها بلاتکلیفی در این خصوص معاون علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در نخستین نشست خبری خود به «دنیای اقتصاد» درباره سرنوشت کارخانه نوآوری آزادی توضیح داده است که املاک دولت و کارخانه نوآوری آزادی تهاتر می‌شود. حسین افشین در این باره گفت: «در حال بازدید از برخی ساختمان‌های دولت هستیم تا بتوانیم تهاتری بین ساختمان‌های دولت و کارخانه آزادی انجام شود. البته موقعیت مکانی دیگری برای جابه‌جایی شرکت‌های این کارخانه داریم، اما این کار هزینه‌بر است و به صلاح نیست.» او همچنین از اصلاح آیین‌نامه توزیع اینترنتی دارو تا دو هفته دیگر خبر داده و معتقد است که با این آیین‌نامه مشکلات شرکت‌های فعال در این حوزه رفع خواهد شد.
  • کنترل‌گری اپل کارمندان را جان به لب کرد

    مهر: در شکایتی جدید اپل متهم شده به‌طور غیرقانونی دستگاه‌های خصوصی کاربران و حساب‌های آی‌کلود آنها را رصد کرده است و همزمان به آنها اجازه نداده درباره دستمزد و شرایط کاری صحبت کنند.
  • اظهارات ضدو نقیض اوپن‌ای‌آی برای انتشار آگهی

    مهر: هرچند نمایش آگهی برای کاربرانی که به ایده‌های بلندپروازانه اوپن‌ای‌آی در سال‌های اولیه فعالیتش عادت کرده‌اند، چندان جالب نیست، اما با توجه به گزارش‌هایی مبنی بر آنکه این شرکت توسعه‌دهنده هوش مصنوعی سعی دارد ساختار خود را به یک ماهیت درآمدزا تبدیل کند، چندان عجیب نیست. البته سرویس‌های این شرکت مشترکانی نیز دارد، اما با توجه به سلطه اوپن‌ای‌آی در فضای هوش مصنوعی، افزودن آگهی‌ها به آنها ممکن است برای استراتژی‌های تجاری کارآمد باشند. ‌
  • هوش مصنوعی با شنیدن صدا‌ عکس می‌سازد

    مهر: هم اکنون سیستم‌های هوش مصنوعی جلوه‌های صوتی برای تصاویر ساکن از خیابان‌های شهر و اماکن دیگر می‌سازند، اما یک فناوری آزمایشی جدید برعکس این فرآیند را انجام می‌دهد. یوهائو کانگ و همکارانش در دانشگاه تگزاس «مدل انتشار صدا به تصویر» (Soundscape-to-Image Diffusion Model) را براساس مخزن داده‌ای از کلیپ‌های صوتی و تصویری ۱۰ ثانیه‌ای آموزش دادند.
  • رئیس‌جمهور: فیلترینگ را با وفاق حل می‌کنیم

    ایسنا: مسعود پزشکیان در دومین گفت‌وگوی تلویزیونی خود درباره آخرین وضعیت رفع فیلترینگ با اشاره به این نکته که تاکید رهبر انقلاب نیز بر حل موضوع فضای مجازی است، گفت: «موضوع فیلترینگ در جلسه سران قوا بررسی شده و درنهایت توافق صورت گرفته است. بحث به شورای عالی فضای مجازی رفته که در آنجا با وجود نگاه‌های خاص، کار کارشناسی دیگری در حال انجام است. تلاش خواهیم کرد که با وفاق این موضوع حل شود.»
    سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳
  • «ارث‏‌سالاری» جایگزین شایسته‌‏سالاری می‌شود؟

    اثر ماندگار ثروت والدین

    اقتصاد وقتی در کارآمد‏ترین حالت خود کار می‏کند که از شایستگی‏های شهروندان به نحو بهینه بهره‏برداری شود. اما به دنبال سال‌ها سیاستگذاری نامناسب در برخی کشورها، به‏ویژه در حوزه مسکن، روندی نامطلوب شکل گرفته و «ارث‏سالاری» جایگزین شایسته‏سالاری شده است.
  • استراحت یک روزه بازار ارز به پایان رسید

    خیز افزایشی جدید دلار

    روز گذشته دلار آزاد روند افزایشی تازه‌ای از خود به نمایش گذاشت و بار دیگر جهت عبور از کانال ۷۰ هزار تومانی تلاش کرد. بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که برخلاف روز یکشنبه، عمده فعالان بازار دیروز را خریداران تشکیل می‌دادند. به عقیده برخی از تحلیلگران، درگیری‌های جدید صورت گرفته در سوریه مهم‌ترین ریسک سیاسی روزهای اخیر بازار ارز محسوب می‌شود.
  • وزیر اقتصاد در یک گفت‌وگوی تلویزیونی توضیح داد

    الزامات رشد ۸درصدی

    دنیای‌اقتصاد: وزیر اقتصاد در یک گفت‌وگوی تلویزیونی به بررسی الزامات تحقق رشد اقتصادی ۸درصدی پرداخت. همتی از اهمیت جذب سرمایه‌گذاری خارجی و افزایش بهره‌وری برای افزایش رشد اقتصادی گفت. او در سخنان خود تاکید کرد که برای تحقق رشد ۸درصدی ۱۳۰میلیارد دلار یا ۸هزار همت سرمایه لازم است؛ درحالی‌که ظرفیت سیستم بانکی و بازار سرمایه حدود ۳هزار همت است. به گفته وزیر اقتصاد، در حال حاضر کمتر از ۰.۳درصد از کل تامین مالی کشور توسط سرمایه‌گذاری خارجی انجام می‌شود.
  • توضیحات مرکز پژوهش‌های مجلس درباره یک گزارش

    دنیای‌اقتصاد: مرکز پژوهش‌های مجلس با توجه به سوءبرداشت‌های صورت‌گرفته از گزارش «وضعیت تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط با شبکه بانکی در سال۱۴۰۱» توضیحاتی را ارائه کرد.
  • تامین ۹.۹میلیارد دلاری برای کالاهای اساسی و دارو

    بانک مرکزی: بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۱۲آذرماه امسال، ۴۷میلیارد و ۷۴۸میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تامین کرده است.در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۹میلیارد و ۹۲۷میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۲۶میلیارد و ۳۷۴میلیون دلار، برای خدمات ۹۹۶میلیون دلار و برای واردات در مقابل صادرات ۱۰میلیارد و ۴۵۱میلیون دلار تامین ارز صورت گرفته است.
  • اقتصاد ایالات‌متحده هفته گذشته را چگونه پشت سر گذاشت؟

    سایه ترامپ در حرکت بازارها

    هفته اول ماه دسامبر، روزهای شلوغی را برای ادارات آمار رقم زده‌ است، زیرا داده‌های مهمی منتشر شده و خواهند شد. مخارج مصرف‌کننده در ایالات‌متحده، تغییر چندانی را حس نکرد. چشم‌انداز سرمایه‌گذاران در خصوص ارزش بازار سهام آمریکا افزایش یافت. همچنین شاخص مک‌دونالد نشان از رشد قیمت‌ها داشت. به‌طور کلی می‌توان گفت که نااطمینانی بعد از حضور ترامپ، داده‌های زیادی را دستخوش تغییر کرده است.
  • تمام سکه ضرب ۱۴۰۳ به مرکز مبادله ایران آمد

    مرکز مبادله ایران: نخستین عرضه تمام سکه بهار آزادی ضرب ۱۴۰۳ روز چهارشنبه ۱۴ آذر‌‌‌ماه در مرکز مبادله ایران صورت می‌گیرد. با تمهیدات بانک مرکزی و در راستای برنامه عرضه مسکوکات طلا با درج تاریخ ضرب سالانه و به دنبال عرضه ربع‌سکه بهار آزادى به تاریخ درج ۱۴۰۳ و استقبال متقاضیان، عرضه سکه تمام بهار آزادى نیز با تاریخ درج ۱۴۰۳، از روز چهارشنبه مورخ ۱۴ آذرماه در مرکز مبادله ارز و طلاى ایران آغاز می‌شود. براساس آگهی چهل و سومین حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران، متقاضیان می‌توانند برای ثبت سفارش خرید تمام سکه طلای بهار آزادی و ربع‌سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۴۰۳ بانک مرکزی از ساعت ۱۲‌تا ۱۴ روز چهارشنبه از طریق سامانه حراج سکه این مرکز به نشانی market.ice.ir اقدام کنند.
  • ورود دادستانی به تخلفات خرید آنلاین طلا

    تسنیم: در ماه‌های اخیر تعداد پلتفرم‌‌‌های خرید آنلاین طلا رشد زیادی داشته است که اما و اگرهای زیادی پیرامون فعالیت‌‌‌شان وجود دارد. یک مقام بانک مرکزی از جدی شدن سامان‌دهی این پلتفرم‌‌‌ها خبر داد و اعلام کرد: به دادستانی نامه زدیم و مواردی که خلاف باشد به زودی جمع‌آوری می‌شود.
  • چالش بانک‌‌‌های انگلیسی با بحران در بازار کار

    مهر: بانک‌‌‌های بریتانیا ممکن است به دلیل ابهام در داده‌های رسمی بازار کار این کشور، مجبور شوند ذخایر بیشتری برای پوشش وام‌‌‌های معوق اختصاص دهند. وام‌‌‌دهندگان برای پیش‌‌‌بینی میزان نکول وام‌‌‌ها، از شاخص‌‌‌هایی مانند نرخ بیکاری، تولید ناخالص داخلی، قیمت مسکن، تورم و نرخ بهره استفاده می‌‌‌کنند. اما خطاهای دفتر آمار ملی انگلیس در جمع‌آوری داده‌های اشتغال، منجر به انتقادات شدید از سوی بانک مرکزی و سیاستمداران شده است.
  • گزارش‏‌های داخلی و بین‌المللی درباره جایگاه ایران در این حوزه چه می‏‌گویند؟

    نزول در استفاده از هوش مصنوعی

  • محدودیت‌های جدید آمریکا علیه صنعت تراشه چین

    ایسنا: آمریکا، در سومین دور سرکوب صنعت نیمه‌رسانای چین در سه سال اخیر، صادرات به ۱۴۰ شرکت از جمله شرکت سازنده تجهیزات تراشه‌سازی «نورا تکنولوژی» را محدود می‌کند. اقدامات آمریکا برای مهار پیشرفت صنعت تراشه چین، به شرکت‌های تراشه‌سازی «پایوتِک» و «سای کریر تکنولوژی» هم آسیب می‌زند، زیرا به دنبال جلوگیری از ارسال تراشه‌های حافظه پیشرفته و سایر ابزارهای تراشه‌سازی است.
    دوشنبه، ۱۲ آذر ۱۴۰۳
  • برگ برنده مهار تورم

    دیوید رومر و کریستینا رومر، اقتصاددانان سرشناس آمریکایی در یک پژوهش به بررسی اهمیت تعهد سیاستگذاران در رابطه با کنترل تورم در کاهش این متغیر پرداختند. براساس یافته‌های این دو اقتصاددان، زمانی که سیاستگذاران تعهد خود را در رابطه با هدف کنترل تورم نشان می‌دهند، نرخ تورم ۲.۵واحد درصد بیشتر از حالت عدم تعهد سیاستگذار کاهش می‌یابد.
  • شاخص ارزی با مقاومت بازار روبه‌رو شد؟

    بازگشت دلار از قله

    نرخ دلار آزاد بار دیگر هسته سخت کانال ۷۰ هزار تومانی را تست کرد. در روزهای اخیر قیمت شاخص‌های ارزی در راستای روند افزایشی جدید خود به قله‌های قیمتی رسیدند. درهمین راستا قیمت دلار آزاد نیز در کانال ۷۰ هزار تومانی پیشروی کرد و به رقم ۷۰ هزار و ۸۰۰ تومان رسید. اما بررسی‌ها حاکی از آن است که دلار مجددا نتوانست از هسته سخت کانال ۷۰ عبور کند و با افت قیمت ۸۰۰ تومانی به مرز کانال پایین‌تر بازگشت.
  • در روز حراج بزرگ، ۱۰.۸ میلیارد دلار خرید آنلاین ثبت شد

    رشد سبز در جمعه سیاه

    مصرف‌کنندگان آمریکایی در روزهای پایانی سال ۲۰۲۴ خرید‌های خود را در روز جمعه سیاه افزایش دادند. طبق گزارش تراکنش‌های مسترکارت، در این روز، خرده‌فروشی به استثنای خودرو، ۳.۴ درصد رشد کرد. اقتصاددانان پیش‌بینی می‌کنند که رشد مصرف در آستانه کریسمس افزایش داشته باشد. با این حال، برخی هشدار دادند که با وجود سیاست‌های اقتصادی ترامپ مبنی بر افزایش تعرفه‌های تجاری، این می‌تواند آخرین جمعه سیاه پررونق باشد.
  • ۳۳۰میلیون دلار ارز مورد نیاز حج تمتع تامین شد

    بانک مرکزی: بانک مرکزی در راستای تسهیل و فراهم کردن مقدمات لازم برای برگزاری مراسم حج تمتع ۱۴۰۴ و تسریع در انتقال ارز به طرف سعودی، با امضای تفاهم‌نامه‌ای با سازمان حج و زیارت نسبت به تامین ارز و صدور دستورپرداخت به مبلغ معادل ۳۳۰میلیون دلار با احتساب نرخ ثابت اقدام کرد. پیرو درخواست سازمان حج و زیارت و مصوبه مورخ ۲۷آبان‌ماه۱۴۰۳ هیات وزیران درخصوص تامین ارز هزینه‌های برگزاری مراسم حج تمتع سال۱۴۰۴، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در راستای تسهیل و فراهم کردن مقدمات لازم برای برگزاری مراسم حج و تسریع در انتقال ارز به طرف سعودی، با امضای تفاهم‌نامه‌ای با سازمان حج و زیارت نسبت به تامین ارز و صدور دستورپرداخت به مبلغ معادل ۳۳۰میلیون دلار اقدام کرد. برای همراهی حداکثری با حجاج، این بانک ارز مذکور را با احتساب نرخ ثابت تامین کرده است.
  • گردشگران ایرانی می‌توانند با کارت شتاب روبل برداشت کنند

    دنیای‌اقتصاد: ایرانی‌ها می‌توانند با کارت‌های بانکی خود از خودپردازهای کشور روسیه استفاده کنند. به گزارش بانک مرکزی، اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه (میرشتاب) گامی بزرگ در جهت ایجاد همکاری اقتصادی یکپارچه در منطقه است. فاز اول پروژه اتصال شبکه‌های پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه که در انتهای شهریورماه به بهره‌برداری رسید، امکان استفاده از کارت‌های بانکی کشور ایران و عضو شبکه شتاب در دستگاه‌های خودپرداز کشور روسیه را برای گردشگران فراهم کرده است. هم‌اکنون گردشگران ایرانی می‌توانند به راحتی با استفاده از موجودی ریالی کارت‌های شتابی خود اسکناس روبل از دستگاه‌های خودپرداز روسیه دریافت کنند. در حال حاضر ارز مسافری به میزان مشخص‌شده در مقررات ارزی بانک مرکزی از طریق این بستر عرضه می‌شود و در آینده سایر سرفصل‌های ارز خدماتی برای کشور روسیه نیز در این بستر عرضه خواهد شد.