ایسنا- در طرح بازار رهن ثانویه مسکن به پشتوانه ملک و وثیقه افرادی که وام مسکن دریافت کرده‌اند، اوراق بهاداری منتشر می‌شود که به واسطه کارگزاران در بورس معامله می‌شود.

نصرا... برزنی، نایب رییس هیات‌مدیره شرکت بورس اوراق بهادار، در مورد نحوه تشکیل بازار رهن ثانویه مسکن گفت: در این طرح به پشتوانه ملک و وثیقه افرادی که تسهیلات وام مسکن دریافت کرده‌اند، نوعی اوراق بهادار منتشر می‌شود که علاوه بر تنوع بخشی بازار سرمایه به رونق بازار مسکن نیز کمک می‌کند زیرا با ورود سرمایه‌گذار جدید و خریداری اوراق منتشره منابع بانک‌ها یا موسساتی که تسهیلات مسکن ارائه کرده‌اند، افزوده شده و از این منابع می‌توان دوباره در اعطای تسهیلات جدید به متقاضیان استفاده کرد.
او با ذکر مثالی ادامه داد: به عنوان مثال فردی که با دریافت وام مسکن دریافت ملکی را خریداری کرده است و ملک خریداری شده در وثیقه بانک و سند رهنی است، به دلیل دریافت تسهیلات از بانک ملک خود را به همراه سند رهنی در اختیار بانک مسکن قرار می‌دهد. بانک مسکن برای این سند ابزار مشتقه و اوراق بهادار تعریف ‌کرده است و آنرا پشتوانه ورقی می‌کند که قرار است در بازار سهام به فروش برسد، در این طرح قیمت اوراق تابعی از قیمت ملک است که در صورت افزایش قیمت ملک ارزش اوراق منتشره نیز افزایش می‌یابد.
وی با اشاره به این‌که این طرح در بسیاری از بازارهای دنیا اجرا می‌شود، گفت: این کشورها به پشتوانه اسناد رهنی اوراق دیگری تعریف کرده و می‌فروشند و هنگامی‌که قیمت مسکن در آمریکا سقوط کرد، قیمت این ابزار مشتقه نیز کاهش یافته و باعث بحران شد و این طرح برگرفته از شیوه‌های رایج دنیا است.
او یادآور شد: معمولا ابزار مشتقه یا این نوع قراردادها در بازارهای اوراق بهادار آتی معامله می‌شود و اگر این ابزار در بازار سهام یا بازار ثانویه وارد شود، موضوعی است که باید بررسی شود.
مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین خاطرنشان کرد: اوراق منتشره هم می‌تواند در بورس و هم در بانک‌ها به صورت OTC‌ (بازارهای خارج از بورس) معامله شود، ولی در بیشتر بازارهای جهان در بورس‌های رسمی معامله خواهد شد.
برزنی در مورد نقش کارگزاران در این طرح گفت: بانک، عرضه اولیه را انجام داده یا ممکن است موسسات تامین سرمایه آن‌ را خریداری کنند و تنها کارگزار است که می‌تواند این نقل و انتقال را انجام دهد و مردم این اوراق را از طریق کارگزاران خریداری می‌کنند.
وی به مزایای این طرح اشاره کرد و افزود: اجرای این طرح نه تنها باعث تنوع بخشی بازار و عمیق ترشدن آن خواهد شد بلکه در بازار مسکن نیز تاثیر گذاشته و برای بانک‌ها منابع جدیدی ایجاد می‌کند که با استفاده از آن تسهیلات ارائه شده به متقاضیان افزایش می‌یابد.
نایب رییس هیات‌مدیره شرکت بورس تاکید کرد: این طرح در ایران قابل اجرا است و مطالعات گسترده‌ای روی آن صورت گرفته و در اکثر کشورهای دنیا نیز موفقیت‌‌آمیز بوده است.