کرایه تاکسی را چگونه قسمت کنیم؟

تیم‌هارفورد

مترجم: مجید روئین پرویزی

اقتصاددان عزیز

من اغلب اوقات موقع برگشت به خانه به اتفاق دوستانم تاکسی سوار می‌شوم‌ و این مساله سوالی را برایم ایجاد کرده که بهترین راه حساب کردن کرایه کدام است. وقتی طوری می‌رویم که دوست‌هایم زودتر پیاده می‌شوند، مبلغی به اندازه بخشی یا حتی تمام کرایه، به نفع من می‌شود؛ اما اگر من اول پیاده بشوم چطور، آنوقت چقدر باید بپردازم؟ به عنوان زنی با کفش‌های پر دنگ و فنگ، پیاده‌روی آخرین گزینه‌ای است که بتوانم فکرش را بکنم.

فرانسیس فرانسیس عزیز

البته که ممکن است نفع تو هربار تغییر کند.

وقتی به رستوران می‌روی آیا متوجه نشده‌ای که گاهی دیگری پول غذایت را حساب می‌کند‌ و گاهی هم تو همه را میهمان می‌کنی؟

اما به هر حال در بلند مدت منافع باید منصفانه توزیع شده باشد. حرفی که می‌توان از آن برداشت‌های متفاوت کرد. اگر سه دوست که با یکدیگر هم مسیر هستند هر یک به طور جداگانه ۴، ۸‌ و ۱۲ یورو برای رسیدن به مقصدشان می‌پرداخته‌اند، وقتی به اتفاق سوار تاکسی می‌شوند در کل تنها کرایه بلندترین مسیر؛ یعنی ۱۲ یورو را می‌پردازند که این؛ یعنی مجموعا ۱۲ یورو پس‌انداز شده است.

این پس‌انداز می‌تواند به طور برابر بین همه تقسیم شود؛ یعنی هر نفر ۴ یورو که آن وقت کرایه هر کدام به‌ترتیب می‌شود: صفر، چهار‌ و هشت یورو یا اینکه می‌توان آن را به نسبت کرایه‌های اولیه قسمت کرد که یعنی کرایه‌ها به‌ترتیب ۲، ۴‌ و ۶ یورو بشوند. اینکه کرایه اولین قسمت مسیر میان سه نفر تقسیم شود، کرایه دومین قسمت میان دو نفر‌ و کرایه سومین قسمت هم توسط آخرین نفر پرداخت شود که یعنی می‌شود ۳۴/۱، ۳۴/۳‌ و ۳۴/۷یورو.

هیچ فرمول جادویی برای این کار وجود ندارد. برای همین است که هیچ اقتصاددانی پیش از معین کردن شرایط، با رفقایش سوار تاکسی نمی‌شود!