وضعیت تجارت در دوران جنگهای صلیبی
در نتیجه جنگهای صلیبی، اروپاییان قطبنما را از مسلمانان فرا گرفته و به کمک آن صنعت دریانوردی خود را توسعه بخشیدند. اروپاییان با این وسیله به دورترین مناطق دنیا سفر کرده و سرزمینهای ناشناخته را کشف و مردمان بومی آن مناطق را استثمار میکردند. نخستین دریانوردان اروپایی که قطب نما را به کار بردند، دریانوردان آمالفی در جنوب ایتالیا بودند که با مصر و سوریه مناسبات بازرگانی داشتند. در هنگام جنگهای صلیبی، روابط بازرگانی ایتالیا و فرانسه با شرق گسترش یافت. به اندازهای که بیزانس، رقیب تجاری شهرهای ایتالیا، ضربه سختی خورد و ژنوا، ونیز و پیزا در مدیترانه و دریای سیاه به تجارت خوبی دست زدند.
در نتیجه جنگهای صلیبی، اروپاییان قطبنما را از مسلمانان فرا گرفته و به کمک آن صنعت دریانوردی خود را توسعه بخشیدند. اروپاییان با این وسیله به دورترین مناطق دنیا سفر کرده و سرزمینهای ناشناخته را کشف و مردمان بومی آن مناطق را استثمار میکردند. نخستین دریانوردان اروپایی که قطب نما را به کار بردند، دریانوردان آمالفی در جنوب ایتالیا بودند که با مصر و سوریه مناسبات بازرگانی داشتند. در هنگام جنگهای صلیبی، روابط بازرگانی ایتالیا و فرانسه با شرق گسترش یافت. به اندازهای که بیزانس، رقیب تجاری شهرهای ایتالیا، ضربه سختی خورد و ژنوا، ونیز و پیزا در مدیترانه و دریای سیاه به تجارت خوبی دست زدند. در این تجارتها، غربیها بهطور معمول به کشورهای اسلامی سلاح میآوردند و طلا و کالاهای کمیاب در اروپا را به غرب میبردند. هرچند پاپ بارها تجارت با کشورهای اسلامی را تحریم کرده بود؛ ولی کسی به تحریم پاپ اهمیت نمیداد؛ چون سود سرشاری که در نتیجه تجارت با کشورهای اسلامی، نصیب غربیها میشد، بر ایمان مردم اروپا میچربید.
البته کلیسا تنها بهطور ظاهری تاجران را از انجام امور تجاری با شرق اسلامی منع میکرد؛ زیرا خود در نتیجه این تجارت، بسیار سود میبرد، بهگونهای که کلیسا یکی از نهادهای تامینکننده نقدینگی برای تاجران غربی شمرده میشد. کلیسا در برابر وامهایی که به تاجران میداد، سود (ربا)های کلانی به دست میآورد. این در حالی بود که ربا و بهره از سوی حضرت مسیح امری زشت شمرده شده بود. این تاجران اروپایی، افزون بر طلا، بیشتر پارچههای حریر را نیز از شرق به غرب میبردند. بازار اروپا از منسوجات کشورهای اسلامی پر شده بود. همچنین پشم و پنبه نیز بهگونه چشمگیری از مصر به ایتالیا و دیگر کشورهای اروپایی صادر میشد.صنعت نساجی از بزرگترین اقتباسهای مسیحیان غربی از مسلمانان، در نتیجه تعاملهای بلندمدت در جنگهای صلیبی بود.
- تاریخ قرون وسطی، کاسمینسکی، برگردان: انصاری و مومنی، نشر اندیشه، تهران، 1353، ص 40.
ارسال نظر