روز جهانی بیابانزدایی - ۲۸ خرداد ۹۴
گروه تاریخ و اقتصاد - خردادماه (۱۷ ژوئن) بهعنوان روز جهانی بیابانزدایی نامیده شده است. این روز هر سال اهمیت بیشتری میبابد، بهخصوص در منطقه خاورمیانه که به دلیل کمبارانی هیولای خشکسالی روز به روز آشکارتر و خطرناک تر خود را نشان میدهد. پیشروی بیابانها، فروسایی زمین در نواحی خشک، نیمه خشک و مناطق نیمهمرطوب را دربرمیگیرد و عوامل دخیل در پیدایش آن در وهله اول فعالیتهای انسانی و تغییرات آب و هوا است. این فرآیند در حقیقت به این دلیل رخ میدهد که اکوسیستمهای نواحی خشک که بیش از یکسوم کره زمین را در بر میگیرند شدیدا در معرض استفاده بیش از حد و عدم بهرهبرداری صحیح از زمین قرار دارند.
گروه تاریخ و اقتصاد - خردادماه (۱۷ ژوئن) بهعنوان روز جهانی بیابانزدایی نامیده شده است. این روز هر سال اهمیت بیشتری میبابد، بهخصوص در منطقه خاورمیانه که به دلیل کمبارانی هیولای خشکسالی روز به روز آشکارتر و خطرناک تر خود را نشان میدهد. پیشروی بیابانها، فروسایی زمین در نواحی خشک، نیمه خشک و مناطق نیمهمرطوب را دربرمیگیرد و عوامل دخیل در پیدایش آن در وهله اول فعالیتهای انسانی و تغییرات آب و هوا است. این فرآیند در حقیقت به این دلیل رخ میدهد که اکوسیستمهای نواحی خشک که بیش از یکسوم کره زمین را در بر میگیرند شدیدا در معرض استفاده بیش از حد و عدم بهرهبرداری صحیح از زمین قرار دارند. فقر، عدم ثبات سیاسی، جنگلزدایی و تخریب جنگلها، چرای بیش از حد دامها و روشهای نامناسب و نادرست آبیاری همگی میتواند به کاهش میزان حاصلخیزی زمین بینجامد.
فلات مرکزی ایران یکی از معروفترین مناطق خشک جهان محسوب میشود. حدود ۸۰ درصد از کل سرزمین ایران از آب و هوای خشک و نیمهخشک برخوردار است و به این ترتیب در معرض خطر فرآیند پیشروی بیابانها قرار دارد. کویر لوت و دشت کویر از بیابانهای اصلی و بزرگ ایرانند. میانگین سالانه ریزش باران در بیابانهای ایران کمتر از ۵۰ میلیمتر است و میانگین سالانه ریزش باران در کل کشور به ۳۲۰ میلیمتر در سال میرسد. بیابانها و مناطق بیابانی روی هم ۳۴ میلیون هکتار از اراضی ایران را دربر میگیرند و ۱۲ میلیون هکتار نیز ماسهای بوده یا از شن و ریگ روان پوشیده شده است. بارندگی در ایران یک سوم میانگین بارندگی است؛ درحالیکه به دلیل قرارگرفتن روی کمربند خشکی جهان تبخیر آب ۳ برابر میانگین جهانی است.
ارسال نظر