نفیسه حقیقت‌جوان

با تصویب طرح بحث‌برانگیز نجات مالی ایالات متحده با تزریق ۷۰۰‌میلیارد دلار به بدنه اقتصادی این کشور از سوی مجلس نمایندگان و امضا‌ شدن این طرح از سوی جورج بوش، ‌رییس‌جمهوری آمریکا، امید برای بهبود وضعیت بحرانی این کشور و به تبع آن اروپا و آسیا بیشتر و بیشتر می‌شود.

اخبار اقتصادی مایوس‌کننده‌ای که بعد از رد این طرح از سوی مجلس نمایندگان، منتشر شد، بازار بحران‌زده بورس، گزارش‌هایی دال بر عدم توانایی مالی مصرف‌کنندگان در کسب اعتبار، آمار ناامید‌کننده مربوط به تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی، بیکار شدن کارمندان دولت در کنار دورنمای ورشکستگی مالی و رکود اقتصادی شدید در سراسر جهان موجب شد تا سرانجام بسیاری از مخالفان با وجود نگرانی‌های موجود در مورد مناسب بودن این طرح، رای خود را به نفع تصویب آن تغییر دهند.

کارشناسان اقتصادی و مشاوران مالی کاخ سفید بر این اعتقادند که پذیرفته شدن طرح نجات مالی آمریکا با ۲۶۳ رای موافق در برابر ۱۷۱ رای مخالف مجلس نمایندگان آن هم با ایجاد تغییراتی همچون افزایش موقت اعتبار تضمین‌ سپرده‌های بانکی از طرف دولت، پیش‌بینی‌ تدابیری برای کاهش مالیات و... در طرح اولیه به معنای زمینه‌سازی برای تقویت بنیه و تامین ثبات نظام مالی آمریکا و جهان است تا به این ترتیب بازار اعتبارها از رکود دراید و راهی برای جلوگیری از ورشکستگی بانک‌ها اتخاذ شود.

دولت، بانک مرکزی، رهبران کنگره آمریکا و سایر مدافعان طرح ۷۰۰‌میلیارد دلاری معتقدند که چنین طرح نجات بخشی قبل از اینکه پیامدهای عدم واکنش به موقع و تاخیر در اقدام‌های ضروری، منجر به رکود اقتصادی و ورشکستگی مالی در سراسر جهان شود؛ می‌تواند به سرعت توان از دست‌رفته اقتصاد آمریکا را به بدنه بی‌جان آن بازگرداند و به این کشور کمک کند تا با سرپا شدن دوباره، بار دیگر امنیت مالی را به دنیای اقتصاد بازگرداند.

با این حال برخی از قانونگذاران، کارشناسان اقتصادی، صاحب‌نظران امور مالی بخش خصوصی و... که در زمره مخالفان این طرح قرار دارند همچنان آن را طرحی عجولانه و ناشیانه می‌دانند که تنها و تنها موجب بهبود شرایط و اوضاع وخیم سرمایه‌داران بی‌مسوولیت وال‌استریت با مالیات‌های مردم می‌شود.

به خصوص که کسانی همچون زک وامپ، یکی از اعضای حزب‌جمهوریخواه آمریکا و عضو مجلس نمایندگان که در جمع مخالفان طرح جای دارد، تصویب این طرح را از روی ناچاری و فشار حاکم بر مجلس نمایندگان عنوان می‌کند و معتقد است این طرح پیچیده هنوز به تفصیل شرح داده نشده و به اجرا درآمدن آن با مخاطرات زیادی همراه خواهد بود.

از سوی دیگر هنری پالسون، وزیر خزانه‌داری آمریکا که طرح اولیه نجات مالی را تسلیم کنگره کرد به این موضوع اعتراف کرده است که با تاکیدهای فراوانی که بر روی نجات بخش بودن طرح ۷۰۰‌میلیاردی می‌شود همچنان نمی‌توان با اطمینان از آن به عنوان راه‌حل مشخص و الگوی راهگشا برای پایان دادن به بحران نظام مالی کنونی یاد کرد‌ باید برنامه‌های جدید راهبردی را تدوین کرد تا به اقتصاددانان آمریکایی فرصت تطبیق با وضعیت و شرایط متفاوت را داده شود و زمینه مناسب برای به جذب سرمایه‌های خصوصی فراهم شود.

ادامه دارد