مدیرعامل شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران مطرح کرد
رشد کشاورزی با حضور شرکتها
غلامحسین طباطبایی با اشاره به اینکه این پنج شرکت سهامیزراعی با خواست و اصرار مردم باقی ماندند، ادامه داد: شرکت سهامیزراعی تربتجام، خضری، اسلامآباد، دهکده رضوی و گلپایگان بهعنوان شرکتهای سهامیزراعی نسل اول اکنون زنجیره تولید نیز دارند. این پنج شرکت، بالای ۸۵درصد از اهداف و برنامههای خود را اجرایی کردهاند.
ثبت ۳۱ شرکت سهامیزراعی در کشور
طباطبایی با اشاره به توقف فعالیت شرکتهای سهامیزراعی تا سال ۱۳۸۴ ادامه داد: پس از آن شرکتهای دیگری بهعنوان شرکتهای نسل دوم در این زمینه آغاز به کار کردند. ۳۱ شرکت سهامیزراعی در این دولت، اقدام به ثبت کردهاند که تاکنون ۲۵ شرکت سهامیزراعی وارد عملیات شدهاند.
این شرکتهای سهامیزراعی عمدتا در ۱۲ استان کشور وجود دارند که استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی به دلیل آنکه مهد ایجاد شرکتهای سهامیزراعی بودهاند، پیشتاز هستند. در این میان، پنج شرکت بهعنوان نسل دوم شرکتهای سهامیزراعی فعالیت گستردهتری را دنبال کرده و در جایگاه خوبی قرار گرفتهاند.
مدیرعامل شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران در ادامه با اشاره به اینکه اساسنامه این شرکت در سال ۱۳۵۵ به تصویب هیاتوزیران رسیده است، افزود: اساسنامه این شرکت در سال ۱۳۹۰ بهروزرسانی شد. این اساسنامه بسیار کامل است و به دلیل دربرگیری بالا، جذابیتهایی را برای شرکتهای غیر حوزه کشاورزی بهویژه در بخش تجاری نیز ایجاد کرده است.
به گفته او، صاحبان آب و زمین و بهرهبرداران در این نظام بهرهبرداری، با یک مدیریت واحد فعالیت میکنند و در ارتباط سیستمی با هم هستند.
صادرات به روسیه و ارمنستان
طباطبایی با بیان اینکه نزدیک به ۱۵ماه قبل، این شرکت آغاز به کار کرد، گفت: در این مدت توانستهایم گامهای نخستین را برداریم. برای اولینبار در قالب شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران بهعنوان شبکه تحت پوشش سازمان مرکزی تعاون روستایی توانستیم محصولات پسته و خرمای مضافتی از استان کرمان، سیب درختی از آذربایجان غربی و فلفل رنگی از استان اصفهان را به مقصد روسیه و ارمنستان صادر کنیم.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه طبق اساسنامه این شرکت، شرکتهای تعاونی تولید، سهامیزراعی و افراد حقیقی و حقوقی میتوانند سهام شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران را خریداری کنند، اعلام کرد: در همین راستا و با استفاده از این ظرفیت، با یکی از شرکتهای بزرگ بنیاد مستضعفان تفاهمنامهای امضا کردیم که ذیل آن، تمامی فعالیتهای جمعآوری، بستهبندی، ذخیره، بازاریابی و فروش مربوط به باغ سیب مهرشهر در سطح ۲۷۲هکتار در قالب ارائه خدمات فنی به این شرکت واگذار شد.
فعالیت ۲۵ شرکت سهامیزراعی در سطح ۷۰هزار هکتار
طباطبایی با اشاره به سطح کل اراضی تحت پوشش این شرکت گفت: ۲۵ شرکت سهامیزراعی عضو این شرکت مرکزی، حدود ۷۰هزار هکتار را دربرمیگیرد که در این زمینه بالغ بر ۷۷۰۰ بهرهبردار در این مجموعه حضور دارند. همچنین درحالحاضر در هر شرکت حداقل ۱۰۰ نفر کارمند بیمه تامین اجتماعی فعالیت دارند.
او با بیان اینکه بهرهبرداران از این شرکت دو انتظار عمده دارند، گفت: تدارک نهاده براساس کیفیت و قیمت و همچنین بازاریابی و فروش محصولات دو انتظار اصلی بهرهبرداران از این شرکت است.
طباطبایی، مدیرعامل شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران با تاکید بر اینکه ادامه روشهای گذشته در بخش کشاورزی بهدلیل محدودیت آب و خاک و افزایش کمی و کیفی میل به مصرف مواد غذایی و همچنین رقابتهای گسترده در این بخش، غیرممکن است، گفت: کشاورزی بدون الگوی کشت راه بهجایی نمیبرد. همانگونه که اگر حد مطلوب مزرعه (حد فنی- اقتصادی) در نظر گرفته نشود و از خردهمالکی خارج نشویم، امکانپذیر نخواهد بود. این دو اصل در کنار رویکرد کشاورزی منطقی و علمی در تمامی بخشها شروط اصلی تولید در بخش کشاورزی مطلوب است. طباطبایی سپس با بیان اینکه تمامی این شروط باید در یک بستر مناسب جای گیرد، ادامه داد: الگوی سهامیزراعی بهعنوان یک نظام بهرهبرداری مناسب میتواند بهعنوان بستری برای نیل به این هدف شناخته شود.
ثبت برند تجاری سزا
طباطبایی با اشاره به اهمیت برندسازی برای بازاریابی و فروش محصولات افزود: در این زمینه، محصولات تولیدی شرکتهای سهامیزراعی زیرمجموعه این شرکت با برند تجاری «سزا» وارد بازارهای داخلی و خارجی میشوند.
امتیازات ویژه برای شرکتهای سهامیزراعی
مدیرعامل شرکت مرکزی سهامیزراعیهای ایران با اشاره به اینکه راندمان در واحد سطح (میزان تولید) در شرکتهای سهامیزراعی ۵/ ۲ برابر واحدهای مجاور آنهاست، از امتیازاتی گفت که برای تشکیل شرکتهای سهامیزراعی بهعنوان یکی از اصلیترین نظامهای بهرهبرداری وجود دارد. به گفته او، دو امتیاز فراتر از امتیازات سایر نظامهای بهرهبرداری برای شرکتهای سهامیزراعی وجود دارد. نخست، این شرکتها تا ۱۰ سال از پرداخت هرگونه مالیات معاف هستند. دوم، اگر در کنار اراضیای که در قالب نظام بهرهبرداری سهامیزراعی فعالیت میکنند، اراضی دولتی وجود داشته باشند، این اراضی بهصورت رایگان و بدون محدودیت در اختیار شرکت سهامیزراعی قرار میگیرد.