افزایش بازرسی‌ها تخلفات صنفی را کم کرد

بهنام نیک‌منش بیان کرد: گاهی تصور می‌شود که تشدید بازرسی‌ها، آمار تخلفات کشف شده را افزایش می‌دهد، اما این طور نیست. در یک محله هر چه گشت‌زنی پلیس بیشتر شود، آمار جرم پایین‌تر می‌آید. همین مثال ساده نشان‌دهنده علت کاهش تعداد پرونده‌های متشکله با وجود افزایش تعداد بازرسی‌‌ها است. هرچند تعطیلی واحدهای صنفی بر اثر شیوع بیماری کرونا و چند عامل دیگر نیز بر این امر موثر بوده است.

وی ادامه داد: در چهار ماه اول سال در سراسر کشور، ۹۸۸ هزار و ۹۹۸ بازرسی توسط بازرسان اصناف از واحدهای صنفی انجام گرفت و ۴۶هزار و ۳۸۳ پرونده تشکیل شد. این تعداد بازرسی نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶درصد افزایش داشته است؛ اما پرونده‌های متشکله ۸درصد کاهش یافته‌اند. در این مدت گران‌فروشی ۱۹درصد، عدم درج قیمت ۲۱درصد، عدم صدور صورت حساب ۲۳درصد، تقلب ۱۹درصد و احتکار ۹درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است.

نیک‌منش خبر داد: بر اساس تازه‌ترین آمار هفتگی، طی هفته منتهی به ۱۹تیر، ۳۸ هزار و ۵۶۹ مورد بازرسی در کل کشور انجام شد که تعداد تخلفاتی که به سازمان تعزیرات حکومتی ارجاع داده شده، یک هزار و ۹۶۷ فقره پرونده به ارزش ریالی بالغ بر ۱۰میلیارد ریال بود. از این تعداد، ۹۵۹ فقره گران‌فروشی، ۳۴۱ فقره عدم درج قیمت، ۳۱ فقره احتکار و ۳۱۴ فقره تقلب بوده است.

سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اتاق اصناف ایران بر اجرای طرح تشدید بازرسی‌ها تاکید و درخصوص جزئیات این طرح گفت: مدتی است که شورای تشدید کنترل و بازرسی ذیل ستاد تنظیم بازار تشکیل شده است. یکی از مهم‌ترین اقداماتی که معاونت بازرسی اتاق ایران در سه ماه نخست سال ۹۹ برای تنظیم بازار انجام داده‌ است، تنظیم برنامه بازرسی و نظارت ویژه هر ماه است.نیک‌منش توضیح داد: بازرسان اصناف طی ماه‌های گذشته در کنار رصدهای معمول و روزانه، مامور به تشدید بازرسی در چند گروه کالایی شده‌اند. به‌عنوان نمونه، اولویت بازرسی در اردیبهشت ماه، حبوبات، مرغ، تخم مرغ و شکر بود. خرداد ماه لبنیات، لوازم‌خانگی، لوازم یدکی و لاستیک و … و در تیر ماه، برنج، لوازم بهداشتی، لوازم فولادی، نهاده دامی، لوازم بهداشتی و شوینده

 و… در اولویت قرار گرفتند. در ماه مبارک رمضان هم فروشندگان میوه و تره‌بار، قنادی‌ها، آش و حلیم فروشان و کالاهای خاص آن ایام بیشتر مد نظر قرار گرفتند.

به گفته نیک‌منش، همه این برنامه‌ها از طریق معاونت نظارت و بازرسی اتاق اصناف ایران به اتاق‌های اصناف کشور که ذیل آنها واحد بازرسی قرار دارد، اعلام و آمار عملکرد ایشان در فواصل زمانی معین به دست ما رسیده و جمع‌بندی می‌شود. پس از تهیه و تحلیل گزارش‌ها، نتیجه به‌صورت هفتگی و ماهانه به دفتر وزیر صنعت، معدن و تجارت، معاون بازرگانی داخلی، شورای امنیت ملی، سازمان بازرسی کل کشور و سازمان تعزیرات حکومتی، اعلام می‌شود.

وی افزود: طی ماه‌های گذشته همه مصوبات ستاد تنظیم بازار کشور در ارتباط با اتاق‌های اصناف سراسر کشور به‌طور منظم انجام شده است. به‌عنوان مثال، طرح تشدید نظارت بر بازار، ابلاغ دستورالعمل نظارت بر بازار برنج و شکر، ابلاغ طرح تشدید بازرسی از پارکینگ مجتمع‌های تهران برای منع نگهداری خودروهای صفر، ابلاغ بررسی وضعیت بازار لاستیک، لوازم‌خانگی، مرغ و تخم‌مرغ برای حمایت از حقوق مصرف‌کننده و نظم بازار انجام شده است.سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اتاق اصناف ایران با تاکید بر لزوم همکاری متقابل اتحادیه‌ها و این معاونت ادامه داد: طی ماه‌های اخیر، جلساتی با کارشناسان بازرسی اتحادیه‌ها و روسای اتحادیه‌ها داشته‌ایم که از آن جمله می‌توان به اتحادیه گوشت مرغ و ماهی، گوشت‌های گوسفندی و گاوی، لوازم‌خانگی و لوازم یدکی اشاره کرد.وی افزود: در بحث بازرسی و نظارت از ظرفیت اتحادیه‌ها نیز استفاده می‌شود و از آنها خواسته‌ایم با توجه به تخصصی که در رسته‌های اتحادیه خود دارند، تخلفات احتمالی اعضای اتحادیه را بررسی کنند و در صورت رعایت نکردن پروتکل‌های بهداشتی تذکرات لازم را به ایشان بدهند.

به گفته نیک‌منش، آمار بازرسی‌هایی که اتحادیه‌ها در سراسر کشور طی تیر ماه ۹۹ انجام داده‌اند هنوز کامل نشده، اما تا کنون انجام ۲۰۰ هزار و ۲۹۶ مورد بازرسی از طریق اتحادیه‌ها تایید شده است. از این تعداد، ۲۳ هزار و ۶۸۳ فقره شکایات دریافتی بوده که ۱۵هزار و ۴۴۸ فقره با رسیدگی فوری بازرسان مختومه و منجر به صلح و سازش شده است. همچنین ۲۶۷ فقره واحد صنفی نیز در تیر ماه پلمب شده‌اند.سرپرست معاونت نظارت و بازرسی اتاق اصناف ایران خاطرنشان کرد: به جز بازرسی‌های متداول که هر سازمان و نهادی انجام می‌دهد، ۱۹۸ اکیپ‌ در سراسر کشور در قالب گشت مشترک با سایر دستگاه‌ها اعم از سازمان صنعت، معدن و تجارت، اداره بهداشت و درمان، سازمان استاندارد، سازمان تعزیرات حکومتی و دادستانی دو نوبت در روز بازار را رصد می‌کنند که ۱۷اکیپ از آنها در تهران فعال هستند. گشت‌های مشترک، عموما رسیدگی به تخلفات را سرعت و حالت بازدارندگی موثری می‌بخشد.