فرش ایرانی در نصف جهان
دومین جشنواره ملی قالی فاخر ایران در اصفهان برگزار میشود
دنیای اقتصاد_اصفهان: رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان اصفهان ضمن اعلام این خبر افزود: دبیرخانه دائمی جشنواره قالی فاخر به اصفهان واگذارشده و این جشنواره هرساله در این استان برگزار خواهد شد.
سعید عصاچی که در نشستی خبری سخن میگفت ادامه داد: معرفی تنوع و ویژگیهای فرش دستباف ایران در سطح ملی و بینالمللی، ترغیب و تشویق بافندگان، طراحان، نقاشان، تولیدکنندگان و فروشندگان به تولید و عرضه قالیهای فاخر و ایجاد انگیزه برای بروز استعدادها، نوآوری و خلاقیت در تولید فرش دستباف با حفظ اصالت قالی و کمک به بازاریابی فرشهای تولیدی از اهداف اصلی این جشنواره است.
رییس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف استان اصفهان با اشاره به روند برگزاری این جشنواره اظهار داشت:ثبتنام این جشنواره بهصورت رسمی از امروز آغازشده و هنرمندانی که دارای فرش فاخر هستند تا آخر آذرماه میتوانند در سایت جشنواره به آدرس ISF festival.ir ثبتنام کنند.
او اضافه کرد: پس از معرفی فرشها در هر استان و برگزاری داوری اولیه توسط داوران استانی، فرشهای قابلعرضه در این جشنواره به اصفهان ارسال خواهند شد و پس از داوری نهایی فرشهای که امتیاز قابلقبول را کسب کنند از چهارم تا نهم بهمنماه در نمایشگاه اصفهان به نمایش گذاشته خواهند شد.
به گفته وی، فرشهای فاخر در این جشنواره در هشت رسته و سه گروه فرشهای روستایی و عشایری، فرشهای شهری باف و فرشهای مدرن ارائه خواهد شد.
عصاچی گفت: بیست و ششمین نمایشگاه فرش دستباف ایران همزمان با جشنواره قالی فاخر در اصفهان برگزار خواهد شد و در تلاشیم که این فرشهای برتر پس از انتخاب، در نمایشگاههای خارجی و بینالمللی به نمایش گذاشته شوند تا بتوانیم بازاریابی خوبی برای فرشها انجام دهیم.
به گفته عصاچی ۲۲۰ هزار بافنده فعال فرش دستباف در استان وجود دارد.
مژگان ایزدی رییس کمیسیون گردشگری و صنایعدستی اتاق بازرگانی اصفهان نیز در این نشست گفت: اصفهان یکی از قطبهای اصلی تولید هنر صنعت فرش دستباف ایران است.
او افزود: بیش از ۲میلیون بافنده فعال فرش در کشور وجود دارد که از این تعداد بیش از ۲۲۰ هزار نفر مربوط به استان اصفهان است.
به گفته ایزدی تحریم فرهنگی فرش ایران بسیار زودتر از تحریمهای اقتصادی و از اوایل دهه هفتاد میلادی شروعشده بود.
او بابیان اینکه فرش دستباف ایران در دورهای به درجهای از شهرت و عظمت رسیده بود که ایران را یکهتاز بازار جهان کرده بود ادامه داد: اتاق بازرگانی اصفهان بر خود لازم میداند پاسدار این میراث کهن بوده و تا زمان شکوه و رونق با اقداماتی همچون برگزاری جشنواره قالی فاخر از این هنر صنعت حراست کند.
ایزدی گفت: رسالت اتاق بازرگانی، ارائه خدمات به اعضای این اتاق و ازجمله فعالان هنر صنعت فرش دستباف است و در این راستا از هیچ تلاش و کوششی دریغ نخواهد کرد.
حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش و صنایعدستی اتاق ایران هم خلق آثار فاخر در فرش اصفهان را زمینه فرصتهای واگذاری اجرای جشنواره قالی فاخر ایران به اصفهان دانست و گفت: آثار ارزشمندی از فرش اصفهان در موزههای جهان نگهداری میشود.
او با اذعان به هماهنگی اولین جشنواره با آغاز فعالیت کمیسیون فرش ایران، بیان کرد: جشنواره قالی فاخر با نگاه ملی در اصفهان اجرا میگردد.
یاسر حنیفی، معاون مرکز ملی تولید فرش ایران با اشاره به تغییراتی که در حوزه ستادی فرش دستباف در وزارت صمت صورت گرفته، گفت: این تغییرات در برنامههای کلان وزارت مانعی برای فرش نیست و دومین جشنواره قالی فاخر معطوف به جشنواره فرش برتر و باهدف الگوسازی و ارتقای معیارهای انتخاب قالی فاخر برگزار میگردد.
او اجرایی شدن شناسنامه فرش دستباف و فعالیت کارگزاری صدور شناسنامه فرش در استان اصفهان را حائز اهمیت خواند و افزود: صدور شناسنامه و گسترش فرهنگ اصالت فرش دستباف میتواند به ارتقای جایگاه آن کمک نماید.
حنیفی به مشکلات تامین مواد اولیه، تحریمها و شرایط ارزی کشور پرداخت و گفت: اقتصاد فرش چندان مطلوب نیست. سعی میکنیم موانعی ازجمله تعهدات ارزی را بهطور کامل برطرف سازیم.
دهقانی، معاون اداره کل صمت استان اصفهان، تلاش انجمنها، اتحادیه و اتاقهای بازرگانی برای برگزاری جشنواره را ستودنی خواند و گفت: به همت بخش خصوصی این جشنواره از ظرفیت بالایی برخوردار شده است.
او با اشاره به تلفیق مرکز ملی فرش ایران با صنایع خلاق، از کمبود بودجهها سخن راند و نقش اتاق بازرگانی و بخش خصوصی در تامین هزینهها را حائز اهمیت دانست و افزود: لازم است حمایتهای بیشتری از این بخش شود تا هزینه مازادی به بخش خصوصی تحمیل نشود.
توکلی زواره نایبرئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان فرش دستباف ایران با انتقاد از تلفیق مرکز ملی فرش ایران با صنایع خلاق، اعلام کرد: امریکا اولین تحریم را برای فرش ایران رقم زد و دولت ما نیز با تلفیق این دو نهاد بدون هماهنگی با بخش خصوصی ضربه دیگری به هنر صنعت فرش دستباف وارد کرد.
او در صحبت از مشکلات نقلوانتقال مبالغ حاصل از صادرات، از دست دادن بازارها و دیگر محدودیتها که موجب کاهش نرخ صادرات فرش شدهاند، افزود: ما در تلاش هستیم تا جایگاه فرش را ارتقا دهیم و مرکز ملی فرش ایران بهعنوان یک سازمان مستقل زیر نظر ریاست جمهوری فعال باشد.