توسعه کشتیرانی ساحلی زمینهساز تحول در حملونقل کشور
دنیایاقتصاد، بندرعباس: مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در نشستی مشترک با اعضای انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته کشور، بر ضرورت توسعه کشتیرانی ساحلی و بهرهگیری بیشتر از ظرفیت شبکه ریلی بهعنوان راهکارهای تحول در صنعت حملونقل کشور تاکید کرد. ابراهیم ایدنی در این نشست که با حضور رئیس کمیته کانتینر انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران و همچنین یکی از اعضای هیاتمدیره این انجمن برگزار شد، اظهار کرد: طی یکسال گذشته، حضور دو اپراتور در بندر شهید رجایی، تفکیک ترمینالهای کانتینری و مستقر شدن اپراتورهای جدید، اقدام بزرگی در بزرگترین بندر کانتینری کشور انجام شد و در حال حاضر اصلاح رویهها و شدیدتر شدن نظارتها در دستور کار قرار دارد.
دنیایاقتصاد، بندرعباس: مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان در نشستی مشترک با اعضای انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته کشور، بر ضرورت توسعه کشتیرانی ساحلی و بهرهگیری بیشتر از ظرفیت شبکه ریلی بهعنوان راهکارهای تحول در صنعت حملونقل کشور تاکید کرد. ابراهیم ایدنی در این نشست که با حضور رئیس کمیته کانتینر انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران و همچنین یکی از اعضای هیاتمدیره این انجمن برگزار شد، اظهار کرد: طی یکسال گذشته، حضور دو اپراتور در بندر شهید رجایی، تفکیک ترمینالهای کانتینری و مستقر شدن اپراتورهای جدید، اقدام بزرگی در بزرگترین بندر کانتینری کشور انجام شد و در حال حاضر اصلاح رویهها و شدیدتر شدن نظارتها در دستور کار قرار دارد. وی ادامه داد: به فعالان کشتیرانی اطمینان خاطر میدهیم و هماکنون تمرکز خود را روی ارائه خدمات مطلوب به خطوط گذاشتهایم. زیرا معتقدیم مهمترین عامل اثرگذار در جذب خطوط کشتیرانی یا بازگشت آنها به بندر شهید رجایی نحوه خدماتدهی مطلوب به خطوط است نه تغییر تعرفههای بندری. ایدنی پاسخگویی به دغدغههای فعالان کشتیرانی را جزو اولویتهای مهم مسوولان بندر شهید رجایی دانست و مهمترین خواسته خود را از انجمن کشتیرانی، همکاری و مشارکت فعالانه در مباحث کلان از جمله زمینه سازی برای بازگشت خطوط کشتیرانی بینالمللی عنوان کرد و افزود: در همین راستا، ارتباطات و تعاملات این بندر با انجمن را تقویت خواهیم کرد.
مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان با اعلام این مطلب که ۸۸ درصد کالای حمل شده از بندر شهید رجایی به داخل کشور از طریق جاده جابهجا میشود گفت: باید تدابیری اندیشیده شود تا جابهجایی بخشی از این محمولهها از خشکی به دریا منتقل شده و از طریق توسعه کشتیرانی ساحلی زمینه رونق بنادر دیگر جنوب کشور نیز فراهم شود. وی اضافه کرد: توسعه کشتیرانی ساحلی علاوهبر اینکه باعث کاهش ترافیک جادهای، استهلاک راهها و آلودگی هوا میشود، تقویت ناوگان ملی را نیز در پی خواهد داشت و با بهرهگیری از شناورهای خارج از سرویس موجود در لنگرگاه، میتوان تحولی اساسی را در زمینه توسعه بخش ترانشیپ نیز شاهد بود. ایدنی یکی دیگر از تدابیر اتخاذ شده در سطح کلان برای تحول آفرینی در صنعت حملونقل کشور را ایجاد یک کمیته مشترک متشکل از مدیران عامل سازمان بنادر و شرکت راهآهن دانست که جلسات آن با حضور مدیران کل این دو سازمان در استانهای ساحلی بهمنظور یافتن راهکارهای اجرایی توسعه سهم شبکه ریلی در حملونقل کالا و رونق ترانزیت تشکیل میشود.
وی افزود: بحث استفاده از ظرفیتهای ریلی در بنادر تجاری کشور بهویژه بندر شهید رجایی از جمله دغدغههای مهم مسوولان عالی نظام محسوب میشود که جلسات متعددی نیز در این رابطه در بنادر کشور ازجمله بندر شهید رجایی برگزار شده است.
ارسال نظر