۱۲سال از آغاز اجرای این پروژه مهم ملی گذشت
گره کور راهآهن مراغه – ارومیه
دنیایاقتصاد، ارومیه، امیررضا علیار: اجرای راهآهن مراغه - ارومیه از سال ۸۰ آغاز شده ولی با گذشت ۱۳ سال فراز و فرود و موانع متعدد اعتباری و پیمانکاری همچنان نیمهتمام باقی مانده و به گفته مسوولان امسال هم امیدی به اتمام این طرح نیست. طرح ملی راهآهن ارومیه - مراغه به طول ۱۸۴ کیلومتر در پنج قطعه باید در سال ۸۸ به اتمام میرسید ولی با گذشت ۵ سال از وعده اتمام، طرح همچنان درگیر مشکلات اعتباری است، استاندار آذربایجان غربی وقتی اعلام کرد بهدلیل مشکلات اعتباری امسال قطار به ارومیه نمیرسد معلوم شد بار دیگر وعدههای مسوولان درخصوص این طرح رنگ واقعیت نمیگیرد.
دنیایاقتصاد، ارومیه، امیررضا علیار: اجرای راهآهن مراغه - ارومیه از سال ۸۰ آغاز شده ولی با گذشت ۱۳ سال فراز و فرود و موانع متعدد اعتباری و پیمانکاری همچنان نیمهتمام باقی مانده و به گفته مسوولان امسال هم امیدی به اتمام این طرح نیست. طرح ملی راهآهن ارومیه - مراغه به طول ۱۸۴ کیلومتر در پنج قطعه باید در سال ۸۸ به اتمام میرسید ولی با گذشت ۵ سال از وعده اتمام، طرح همچنان درگیر مشکلات اعتباری است، استاندار آذربایجان غربی وقتی اعلام کرد بهدلیل مشکلات اعتباری امسال قطار به ارومیه نمیرسد معلوم شد بار دیگر وعدههای مسوولان درخصوص این طرح رنگ واقعیت نمیگیرد.
از آذربایجان غربی بهدلیل هممرز بودن با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان غربی بهعنوان شاهراه ارتباطی ایران به اروپا یاد میشود اما ارومیه با وجود ضرورت و اهمیت توسعه زیرساختهای راه و حملونقل محروم از شبکه ریلی است.
حملونقل ارزان، ظرفیتهای گسترده انتقال بار و مسافر و راحتی و سهولت در امر ارتباطات، امنیت و راحتی آن برای مسافرتهای طولانی از بزرگترین مزایای خط آهن در این منطقه است، ولی مردم این دیار سالها است از این نعمت محروم اند.
موقعیت جغرافیایی ویژه آذربایجان غربی دسترسی آسان کشورمان به بازارهای جهانی را فراهم کرده است به طوری که جاده و ریلهای ارتباط با اروپا و بهویژه مبادی اصلی ورود و خروج کالا و مسافر از کشور به اروپا و بالعکس در آذربایجان غربی قرار دارد اما متاسفانه شاخصهای توسعهای حملونقل بهویژه ضریب نفوذ شبکه ریلی کمتر است.
بیتوجهی برخی مسوولان به ضرورت توسعه راههای استان بهویژه خط راهآهن مراغه - ارومیه و نیز اتمام طرحهای نیمهتمام این حوزه از سالهای گذشته تاکنون نهتنها موجب عقب ماندگی در اقتصاد استان میشود بلکه سبب مشکلات فراوانی برای شهروندان نیز میشود.
اتصال نقده به شبکه راهآهن
معاون وزیر راه و شهرسازی در دیدار از راهآهن نقده از اتمام مراحل ساخت ایستگاه راهآهن نقده و خط ریلی مهاباد- نقده تا پایان امسال خبر داد. این درحالیاست که استاندار آذربایجان غربی در نشستی از کمبود اعتبار آن خبر داده است.
علی نورزاد با بیان اینکه ایستگاه راهآهن نقده با ۷۴ درصد پیشرفت اجرایی تا پایان امسال تکمیل میشود، اظهار کرد: عملیات زیرسازی و ریلگذاری خط ریلی مهاباد- نقده در دست اقدام است و پیشبینی میشود شهرستان نقده در آیندهای نزدیک به شبکه راهآهن کشور وصل شود.
تحقق مبادلات با کشورهای همسایه نیازمند اتمام راهآهن مراغه - ارومیه
معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی نیز در این دیدار گفت: آذربایجان غربی به لحاظ مرز مشترک و دسترسی آسان با چهار کشور آسیایی و اروپایی میتواند در توسعه تجارت و رونق اقتصادی کشور به شکل پایانه بزرگ تجاری و خدماتی و ترانزیت کالا از کشورهای جنوب غربی آسیا و دیگر مناطق کشور به بازارهای اروپایی نقشآفرینی کند.
هادی بهادری افزود: قابلیتهای استان برای توسعه در بخش گردشگری و بازرگانی برسایر حوزهها برتری دارد و آذربایجان غربی در حوزه راههای دسترسی بهعنوان مهمترین شاخص توسعه از جایگاه قابل قبولی برخوردار نبوده و متاسفانه عقب مانده است که باید توجه ویژهای به این بخش در سطوح ملی انجام گیرد.
وی با اشاره به چشمانداز توافقهای تجاری کشور جمهوری اسلامی ایران باکشورهای همسایه و بهویژه با کشور جمهوری ترکیه افزود: در حال حاظر میزان تراکنش مرزی ایران با ترکیه از طریق پایانههای مرزی آذربایجان غربی بیش از ۱۶ میلیارد دلار است که این میزان در چند سال آینده به بیش از ۳۰ میلیارد دلار خواهد رسید و برای تحقق آن باید شبکه ارتباطی از جمله راه و راهآهن دراین استان توسعه یابد.
معاون امورعمرانی استاندار آذربایجان غربی در ادامه در تشریح توافقات انجام شده در این دیدارگفت: پروژه راهآهن مراغه - ارومیه پس از گذشت بیش از یک دهه همچنان به سرانجام نرسیده است که با اهتمام دولت و مدیریت ارشد استانی برای اتمام این پروژه ملی در استان گامهای جدی برداشته شده است.
اتمام راهآهن مراغه - ارومیه نیازمند اعتبار
بهادری با بیان اینکه مجموعه دستاندرکاران این پروژه بر بهرهبرداری آن تا ایستگاه نقده تا پایان امسال همت گماردهاند، افزود: برای اتمام این پروژه ملی نزدیک به ۵۰۰۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است که در این دیدار نیز بر اتمام آن در دو سال آینده تاکید شد.
وی همچنین ادامه داد: با وجود مشکلات اعتباری پروژههای عمرانی درکشور با تلاشهایی که صورت گرفته است و با همکاری قابل تقدیر مجموعه پیمانکاران این پروژه، عملیات اجرایی طرح درقطعات باقی مانده همچنان فعال است و در صورت تخصیص کامل ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبارمصوب این پروژه در سالجاری امیدواریم تا پایان امسال ایستگاه نقده به بهرهبرداری برسد.
معاون عمرانی استاندار آذربایجان غربی بر نقش ترانزیت کالا به مرز تجاری تمرچین از طریق ایستگاه نقده تاکید کرد و افزود: ساختمان این ایستگاه در حال حاضر ۷۳درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
هادی بهادری ادامه داد: ایستگاه ارومیه نیز با ۶۷ درصد پیشرفت در حال اجرا است و براساس برنامهریزیهای انجام شده تا پایان سال آینده به بهرهبرداری میرسد.
صدای سوت قطار مهاباد دیگر شنیده نمیشود
بعد از ۱۲ سال از آغاز بهکار این طرح پروژه راهآهن مراغه به ارومیه سال گذشته به مهاباد رسید و در دولت دهم با حضور رئیسجمهوری وقت پانزدهم اردیبهشت ماه سال گذشته در قالب طرحهای مهر ماندگار به بهرهبرداری رسید. درحالیکه مهاباد بیش از یک سال است به راهآهن سراسری وصل شده است ولی ایستگاه قطار آن همچنان در حسرت شنیدن سوت قطار بوده و شهروندان مهابادی در انتظار حضور قطار و استفاده از آن در شهر خود هستند.
فرماندار مهاباد نیز در این زمینه میگوید: راهآهن مهاباد تا آذرماه سال گذشته با دو سرویس از مقصد مهاباد به تهران و مشهد در روزهای شنبه و چهارشنبه و از مشهد و تهران به مهاباد در روزهای دوشنبه و جمعه فعالیت داشت.
جعفر کتانی میافزاید: بهدلیل پایین بودن شمار مسافران این شهرستان و عدم صرفه اقتصادی برای راهآهن حرکت قطارها از مراغه به این شهرستان از آذرماه قطع شد که پیشبینی میشود با تکمیل قطعه مهاباد به نقده و نقده به ارومیه و بهرهبرداری از آن بر شمار مسافران و میزان بار افزوده شده و سرویس قطارها مجددا برقرار شود.
وی معتقد است، ایستگاه قطار مهاباد نیز نواقصی دارد که پیشبینی میشود در آیندهای نزدیک این نواقص بهویژه تامین گاز آن به اتمام رسیده و بهطور کامل تکمیل شود.
ارسال نظر