دنیای‌اقتصاد- کرج- رسول باقری: مذاکرات شرکت سوئیسی برای احداث کارخانه زباله‌سوز در شهر کرج با برگزاری چند دور مذاکرات فشرده با مدیران شهری وارد فاز جدیدی از توافقات شده و در صورت تایید نهایی، این کلانشهر در آستانه خداحافظی با مرکز دفن زباله حلقه‌دره به عنوان یک تهدید زیست محیطی قرار می‌گیرد.
به گزارش پایگاه خبری مدیریت شهری کرج، گرچه «زباله» به خودی خود یک آلاینده محسوب نمی‌شود، اما نبود برنامه‌ریزی منسجم برای بازیافت آن از یکسو و تمرکز بر دفن به شیوه‌های سنتی از دیگر سو می‌تواند ضمن ایجاد گورستان‌های زباله‌ای به خطر جدی برای منابع طبیعی و زیست‌محیطی تبدیل شود به نحوی که اکنون مرکز دفن زباله حلقه دره در مسیر بادهای ورودی به شهر کرج قرار دارد و کارشناسان هواشناسی تاثیر مخرب آن را بر آب و هوا تایید کرده‌اند.
گرچه طی سال‌های اخیر تمایل به واردات دستگاه‌های زباله‌سوز (صنعتی، بیمارستانی، شهری و...) از شرکت‌های چینی به‌دلیل تحریم‌های اقتصادی و محدودیت در واردات از دیگر کشورها برای مدیریت زباله شکل گرفته است، اما اخبار واصله از برخی استان‌های چین همچون گوانگجو از تظاهرات هزاران نفری بر علیه آلایندگی این دستگاه‌ها حکایت دارد.
در کلانشهر کرج روزانه بیش از یک هزار تن زباله خانگی تولید می‌شود که پروسه جمع‌آوری آنها از در منازل تا دفن، بخش اعظمی از بودجه خدمات شهری را جذب می‌کند و صدها نفر از پرسنل شهرداری به همراه ده‌ها دستگاه ماشین‌آلات سبک و سنگین در چرخه‌ای تکراری هر روز تابوت زباله را برای تدفین تا مرکز دفن حلقه دره همراهی می‌کنند.
انباشت هزاران تُن نخاله‌های ساختمانی و آلایندگی ناشی از سوزاندن زباله‌ها در حلقه دره با توجه به قرار گرفتن سایت ۱۲ هزار واحدی مسکن مهر با ظرفیت اسکان ۶۰ هزار نفر در جوار این مرکز نگرانی شدید کارشناسان را به دنبال داشته و تبعات جبران‌ناپذیری را برای آب و هوا، محیط‌زیست و منابع طبیعی به دنبال داشته است.
مراکز جدید دفن زباله
البته این تنها یک روی سکه است و در طرف دیگر سکه نگرانی بزرگ‌تری به نام «راه‌اندازی مراکز جدید دفن زباله» به چشم می‌خورد؛ چرا که با مرورِ زمان و افزایش جمعیت بی‌شک به همین سمت نیز هدایت می‌شویم و حلقه دره تا همیشه پاسخگوی نیازها نخواهد بود.
هرچند سازمان مدیریت پسماند نسبت به این مساله مهم و حیاتی بی‌تفاوت نبوده و طی سال‌های اخیر پرونده احداث و راه‌اندازی کارخانه (نیروگاه) زباله‌سوز مطابق با آخرین استانداردهای بین‌المللی را به‌عنوان گزینه‌ای جدی روی میز شورا و شهرداری کرج قرار داده است.
در همین رابطه، اخیرا هیاتی از شرکت سوئیسی بسته پیشنهادی برای مدیریت بازیافت زباله‌ها به مدیران کرجی ارائه داده که در صورت به ثمر نشستن آن، مرکز دفن زباله حلقه دره یکبار و برای همیشه از نقشه جغرافیایی کلانشهر کرج حذف می‌شود و ضمن کاهش نگرانی کارشناسان محیط‌زیست، عرصه برای زندگی آسوده اهالی مسکن مهر و همچنین بهبود فعالیت‌های فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی پیام فراخ‌تر می‌شود.
این شرکت که با احداث ۴۹۵ کارخانه زباله‌سوز در جهان کارنامه‌ای قابل قبول ارائه کرده، پس از گشوده شدن پنجره‌ای جدید در عرصه سیاست خارجی کشورمان امکان فعالیت در ایران را یافته و شهرمان کرج را به عنوان دومین منطقه احداث کارخانه زباله‌سوز در منطقه خاورمیانه پس از بغداد برگزیده است.
با راه‌اندازی نیروگاه زباله‌سوز در کرج به جای هزینه‌های سنگین و تحمیل آلایندگی‌ها، محصولاتی شامل برق، انرژی گرمایی و خاکستر حاصل می‌شود که دارای ارزش اقتصادی هستند و باری سنگین از دوش مدیریت شهری بر می‌دارد.
اکنون در سوئیس فرهنگ تفکیک زباله از مبدا در جامعه نهادینه شده و شهروندان با جداسازی زباله‌های خشک و تر، آنها را در سطل‌های مخصوص نصب شده در معابر قرار می‌دهند و جمع‌آوری زباله‌ها نیز به صورت هفتگی انجام می‌شود.
اورس آلتنبرگر، مدیر اقتصادی شرکت سوئیسی در حاشیه مذاکره با معاون توسعه شهری و برنامه‌ریزی گفت: احداث نیروگاه زباله‌سوز به عنوان اقدامی برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی هوا، ضمن کاهش هزینه‌های شهری و صرفه‌جویی در منابع ملی، زمینه تبدیل به احسن این طلای سیاه را فراهم می‌آورد و برای طرفین مقرون به صرفه است.
وی با بیان اینکه امروز در کشورهای اروپایی چیزی به نام تلمبار زباله یا دفن آن کاملا بی‌مفهوم بوده و استانداردهای سختگیرانه از سوی سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت کشور برای راه‌اندازی کارخانه‌های زباله‌سوز اعمال شده است، خاطرنشان کرد: با راه‌اندازی نیروگاه زباله سوز در کرج به جای هزینه‌های سنگین و تحمیل آلایندگی‌ها، محصولاتی شامل برق، انرژی گرمایی و خاکستر حاصل می‌شود که دارای ارزش اقتصادی هستند و باری سنگین از دوش مدیریت شهری بر می‌دارد.
به گفته آلتنبرگر، نیروگاه زباله‌سوز ظرفیت پذیرش روزانه ۱۳۰۰ تن زباله را دارد و در صورت موافقت طرف ایرانی، گروه کارخانه‌های قندی آمادگی خود را برای سرمایه‌گذاری در این پروژه عظیم ملی اعلام کرده است.
وی همچنین از حمایت دولت‌های سوئیس و ژاپن از راه‌اندازی نیروگاه زباله سوز در کرج در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات خبر داد.
وی تصریح کرد: بر اساس توافقات اولیه، این شرکت برای راه‌اندازی نیروگاه زباله سوز علاوه‌بر واردات ۶۰ درصد تجهیزات از کشور سوئیس، ۴۰ درصد از دانش فنی راه‌اندازی و مدیریت این کارخانه را نیز از طریق آموزش نیروهای ایرانی به کشورمان منتقل می‌کند.
یادآور می‌شود سازمان مناطق آزاد کشور، فرودگاه و منطقه ویژه اقتصادی پیام، دولت‌های ژاپن و سوئیس و... حمایت مادی و معنوی خود از به ثمر نشستن این پروژه عظیم ملی در کلانشهر کرج را اعلام کرده‌اند.