دنیای اقتصاد - ارومیه - امیررضا علیار: پتروشیمی مهاباد از طرح‌های کلنگ‌زنی شده دولت هشتم، بعد از گذشت سه دوره ریاست‌جمهوری در حال حاضر از 71درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار بوده و به عنوان اولین صنعت مادر و بزرگ‌ترین واحد اقتصادی استان در انتظار ترخیص تجهیزات و ماشین‌آلات از گمرک است.
کلنگ احداث کارخانه پتروشیمی مهاباد در سال ۱۳۸۳ با هدف ایجاد تعادل منطقه‌‌ای، تحرک ‌بخشی به فرآیند تولید در مناطق کمتر توسعه‌یافته، ایجاد اشتغال، ارتقای فناوری در بخش صنایع مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین فعال کردن صنایع پایین دستی پتروشیمی در مناطق مختلف کشور توسط هیات دولت تصویب و در همان سال کلنگ ساخت آن با حضور رییس‌جمهور وقت برزمین زده شد. این طرح که مقرر شده بود تا سال ۸۶ به بهره‌برداری برسد، امروز بعد از گذشت ۹ سال از کلنگ‌زنی از ۷۱ درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار بوده و منتظر ترخیص تجهیزات و ماشین‌آلات از گمرک است.
عدم تخصیص اعتبارات ریالی و ارزی، مشکلات تامین مواد اولیه، طولانی بودن زمان اخذ مجوزهای زیست محیطی و تامین زیر‌ساخت‌های خدماتی مورد نیاز این پروژه از مهم‌ترین دلایل تاخیر شش ساله آغاز عملیات اجرایی است که این دلایل در حالی از سوی مجریان این طرح عنوان می‌شود که باید قبل از تصویب و اجرا در مورد این مسائل اندیشیده می‌شد و هم‌اکنون نیز به دلیل نوسانات نرخ ارز و برخی مشکلات اقتصادی تجهیزات در گرو گمرک است.
موقعیت خاص و استراتژیک استان آذربایجان غربی به لحاظ داشتن مرز مشترک با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان و نگرش نبود امنیت با توجه به استقرار اقوام و مذاهب مختلف در این استان نیز می‌تواند از دلایل مهم تخصیص ندادن به موقع اعتبار ارزی ۶۱۴ میلیون و ۳۰۰ هزار یورو و سه هزار و ۱۲۰ میلیارد ریال برای اجرای پروژه‌های پتروشیمی مهاباد و میاندوآب و استقرار صنایع سنگین در شهرهای مرزی و محروم آذربایجان غربی باشد. به این منظور نمی‌توان از کنار عدم توجه مسوولان ارشد استان، نمایندگان مجلس و مدیران اجرایی این طرح به اخذ سریع مجوزها و تخصیص اعتبارات مورد نیاز در این ۹ سال گذشت، چرا‌که عمل به موقع آنها می‌توانست مشکلات اهالی شهرهای اطراف را که با مشکلات معیشتی ناشی از خشکسالی و اجرای طرح انسداد نوار مرزی مواجه هستند، رفع و زمینه شرایط توسعه پایدار در استان به لحاظ افزایش صادرات مستقیم محصولات این کارخانه‌ها و کالاهای پایین دستی آنان به کشورهای منطقه را فراهم کند.

عدم ترخیص تجهیزات مهم‌ترین مشکل پتروشیمی مهاباد
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی از افتتاح پتروشیمی مهاباد به عنوان بزرگ‌ترین طرح صنعتی استان تا پایان سال 92 خبر داد و افزود: در حال حاضر این طرح از 71 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار بوده و مهم‌ترین مشکل بر سر راه اجرای پروژه عدم ترخیص ماشین‌آلات و تجهیزات از گمرک است. عبادالله اکبری با اشاره به اینکه پتروشیمی مهاباد با حجم سرمایه گذاری 7 هزار میلیارد ریال با تولید 330 هزار تن انواع پلی‌اتیلن و اشتغال‌زایی مستقیم 500 نفر شاخص‌ترین طرح صنعتی افتتاحی سال 92 در آذربایجان غربی خواهد بود، افزود: کلنگ احداث این طرح در سال 83 به زمین زده شده است.
وی اظهار کرد: طرح پتروشیمی مهاباد با هدف ایجاد تعادل منطقه‌‌ای، تحرک‌‌بخشی به فرآیند تولید در مناطق کمتر توسعه یافته، ایجاد اشتغال، ارتقای فناوری در بخش صنایع مرتبط با نفت، گاز و پتروشیمی و همچنین فعال کردن صنایع پایین دستی پتروشیمی در دست اجرا است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی با بیان اینکه متاسفانه استان با وجود پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های فراوان معدنی و مواد اولیه صنعتی از نبود صنایع بالادستی و مادر رنج می‌برد، اعلام کرد: امیدواریم با افتتاح طرح پتروشیمی مهاباد شاهد جهشی بزرگ در حوزه صنعتی استان باشیم و این طرح سکوی پرتابی به سوی رونق اقتصادی و تجاری استان باشد.
وی تولید انواع لوله‌های پلاستیکی را با کاربرد در بخش کشاورزی و صنایع ساختمانی، تولید کیسه‌های پلی اتیلنی برای حمل‌ونقل کالا، فیلم‌های پلی‌اتیلنی، کارتن‌های پلاستیکی در صنعت بسته‌بندی، تولید قطعات پلاستیکی مورد کاربرد در صنعت خودروسازی و صنایع و لوازم خانگی که پلی‌اتیلن به نحوی در آنها مورد استفاده دارد، از جمله کالاهایی عنوان کرد که از محصول تولیدی این واحد خواهد بود.

پتروشیمی مهاباد تا پایان سال 92 وارد مدار تولید می‌شود
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی اردیبهشت‌ماه امسال در دیدار از طرح پتروشیمی مهاباد با بیان اینکه این طرح مهر ماندگار با شتاب بسیار خوبی در حال احداث است، افزود: در بخش ساخت و نصب پیشرفت ۹۶/۴۵ درصد و در بخش مهندسی ۹۹ درصد پیشرفت تا پایان اولین ماه سال محقق شده و در بخش تدارکات نیز بیش از ۹۰ درصد پیشرفت انجام شده است. عبدالحسین بیات ادامه داد: محصولات این طرح پلی‌اتیلن سنگین، پلی‌اتیلن خطی و بوتن ۱ است که کاربرد زیادی در تولید انواع فیلم پلی‌اتیلن، ظروف مختلف، قطعه‌های پلاستیکی و لوله و کابل و نیز چندین محصول دیگر دارد. خوراک پتروشیمی مهاباد از طریق خط لوله اتیلن غرب تامین و میزان آن حدود ۳۲۴ هزار تن در سال است.
وی با اشاره به اینکه عملیات ساخت توسط شرکت‌های ایرانی و با استفاده از جدید ترین فناوری‌های روز دنیا انجام و بسیاری از قطعه‌ها و کالاهای مورد نیاز توسط سازندگان ایرانی ساخته شده، یادآور شد: پروژه پتروشیمی مهاباد با برنامه‌ریزی‌های انجام شده تا پایان سال ۹۲ ساخته شده و وارد مدار تولید می‌شود.