دنیای اقتصاد - بیرجند- محبوبه قاسم‌زاده: استاندار خراسان جنوبی با بیان اینکه ایران از جمله کشورهای غنی در زمینه معادن است، گفت: با پیوستن شهرستان طبس به خراسان جنوبی، این استان رتبه هشتم دخایر معدنی را در کشور به خود اختصاص داده است. قهرمان رشید در ستاد اجرایی توسعه بخش معدن استان، افزود: تعداد پروانه بهره‌برداری در بخش معدن استان از ۱۲۲ فقره با ذخیره ۳۶۰ میلیون تن در سال ۸۴ به ۳۱۶ فقره با ذخیره ۶۸۵ میلیون تن در سال ۹۲ رسیده است.

وی ادامه داد: میزان استخراج اسمی معادن استان نیز در سال ۸۴ بیش از ۲ میلیون و ۱۱۱هزار تن بوده است که این میزان در سال جاری به ۶ میلیون و ۵۰۳ هزار تن افزایش یافته است.

استاندار خراسان جنوبی میزان اشتغال استان در بخش معدن در سال ۸۴ را ۱۷۵۷ نفر اعلام کرد و گفت: این رقم در سال جاری به ۶۲۲۵ نفر رسیده، این در شرایطی است که میزان سرمایه‌گذاری در بخش معدن در استان در سال ۸۴ بالغ بر ۱۴۱ هزار میلیون ریال بوده که در سال ۹۲ به ۱۳۰۰میلیون ریال رسیده است.

رشید ادامه داد: به‌رغم تحریم‌ها و فشارهای اقتصادی در سال گذشته میزان صادرات خراسان جنوبی نسبت به میزان مشابه سال قبل از آن ۲۰درصد افزایش یافته است و ۳۸۰ میلیون دلار نیز حجم مبادلات تجاری استان در سال گذشته بوده است.

رشید با بیان اینکه ثبت محدوه‌های معدنی بر اساس دستورالعمل کارگروه توسعه بخش معدن در استان باید متوقف شود، گفت: باید به گونه ای برنامه‌ریزی شود تا ظرفیت‌های معدنی در استان پهنه‌بندی، بلوک‌بندی و اولویت‌گذاری شود، در یک فراخوان عمومی و برنامه زمان‌بندی واگذاری معادن به افراد واجد شرایط و دارای صلاحیت به انجام برسد.

مجید امینی، معاون برنامه ریزی و بودجه استاندار خراسان جنوبی نیز معادن را بخش مهمی از اقتصاد کشورها معرفی کرد و گفت: خام فروشی یکی از معضلات و مشکلات پیش روی معادن است که باید چگونگی فرآیند تبدیل به کالای نهایی را مورد توجه قرار داد.

وی با اشاره به اینکه توسعه زیرساخت‌های معادن در استان مورد توجه قرار گرفته است، گفت: هر چقدر فعالیت‌های بخش معدن را به سمت کارشناسی شدن پیش ببریم به استفاده بهینه‌تری از منابع و ذخایر دست می‌یابیم.

افتتاح مرکز زمین‌شناسی در بیرجند

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی نیز در این جلسه از افتتاح مرکز زمین شناسی و اکتشافات معادن شرق کشور در بیرجند خبر داد.

علیرضا جمیع گفت: مصوبه ایجاد مرکز زمین شناسی و اکتشافات معادن شرق کشور در بیرجند اخذ شده و تا پایان نیمه اول سال جاری افتتاح می‌شود.

وی با بیان اینکه ۵۰ نیروی متخصص در این مرکز مشغول به کار خواهند شد، افزود: این مرکز از اعتبارات ملی احداث و اطلاعات پایه‌ای زمین‌شناسی و اکتشاف معادن را جمع‌آوری می‌کند.

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با اشاره به اینکه این مرکز معادن سطح استان را شناسایی می‌کند، ادامه داد: خراسان جنوبی از لحاظ معدنی بسیار غنی است به گونه‌ای که زغال‌سنگ این استان رتبه اول خاورمیانه را به خود اختصاص داده و حدود ۵۶ معدن گرانیتی کشف شده است.

جمیع با اشاره به فرآوری سنگ‌های معدنی در استان، گفت: در حال حاضر ۳ واحد فرآوری سنگ‌های تزئینی در نهبندان و ۴ واحد در بیرجند فعال هستند.

پتانسیل معدنی فرصتی برای تبدیل شدن به قطب اقتصادی

فرماندار طبس نیز در ادامه این جلسه توسعه معادن خراسان جنوبی را بخشی رو به جلو دانست و گفت: شهرستان طبس دارای ۱۲۰ معدن در حال اکتشاف است و ۸۱ معدن نیز به بهره‌برداری رسیده است.

احمد طالبیان با بیان اینکه ۱۵۵ ماده معدنی در گستره این شهرستان کشف شده است، اظهار کرد: نفت گاز شهرستان طبس می‌تواند حرف اول را در اقتصاد این استان بزند.

فرماندار طبس پتانسیل معدنی خراسان جنوبی را فرصتی برای تبدیل شدن به قطب اقتصادی کشور عنوان و تصریح کرد: با توجه به این پتانسیل، خراسان جنوبی می‌تواند اشتغال پایدار برای جوانان به وجود آورد.

طالبیان کمک به زیرساخت‌های توسعه معادن به ویژه راه‌های دسترسی، پرداخت تسهیلات آسان به صنعت معدن و تصویب بیمه طرح‌ها و استفاده از توانایی نظام مهندسی معدن را از پیشنهادهای خود در رابطه با توسعه معادن استان عنوان کرد.