به علت کارآمد نبودن مدیریت در شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور بیش از ۳۰‌درصد هزینه‌های خودروهای تولیدی متعلق به هزینه‌های انبارداری است. پیمان پورمقیمی، مجری برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی خودرو در استان مرکزی، در گفت وگو با «ایسنا»، با بیان این مطلب گفت: در جهان ۱۲ شرکت بزرگ خودروساز فعالیت دارند که این تعداد شرکت برای بیش از ۸هزار شرکت پایین‌دستی خود ایجاد اشتغال کرده‌اند.

وی افزود: شرکت‌های بزرگ خودروسازی درجهان به منظور بالا بردن ایمنی و کیفیت قطعات تولیدی خود در حال ادغام در یکدیگر هستند تا با این روش ضمن کاستن از ضایعات محصولات تولیدی خود بتوانند کیفیت و خدمات بالاتری را به مشتریان این محصولات ارائه دهند. وی با بیان این که خودروسازان داخلی برای کسب سهمی از بازارجهانی و یا افزایش این سهم در کشورهای منطقه می‌کوشند با افزایش کیفیت از طریق بازرسی و استفاده ازروش‌های تولید استاندارد و کاهش قیمت‌ها به این مهم دست پیدا کرده و سهم خود را در بازار حفظ کنند، گفت: این رویکرد در چهار سال اخیر از سوی خودروسازان داخلی مورد توجه قرار گرفته و ثمره آن حضور برخی شرکت‌های بزرگ خودروساز داخلی در بازارهای منطقه است. وی به بالا بودن قیمت خودرو در کشور اشاره کرد و افزود: به علت نبود سیستم مدیریت روزآمد ومدرن و نبود نیروی کارآزموده و ضایعات کم مواد، قیمت خودروهای تولیدی درجهان بسیار پایین است، ولی به علت کار آمد نبودن مدیریت در شرکت‌های بزرگ خودروسازی کشور بیش از ۳۰‌درصد هزینه‌های خودروهای تولیدی متعلق به هزینه‌های انبارداری است و این در حالی است که درسایر کشورها کوچک‌ترین هزینه‌ای برای انبارداری خودروهای تولیدی به علت وجود مشتری کافی و تولید اندازه به بهای خودرو افزوده نمی‌شود. پورمقیمی با بیان اینکه خودروسازی در ایران در دوران رشد خود به سر می‌برد، تصریح‌کرد: برای رشد شرکت‌های خودروساز داخلی، این شرکت‌ها باید با برقراری تعامل سازنده با یکدیگر با تقویت خطوط تولید خودرو کاهش قیمت‌های تمام شده زمینه موفقیت بیش از پیش این صنعت در کشور را فراهم کنند.

وی خودروسازی در کشورها را نشانه توسعه و پیشرفت جوامع عنوان کرد و گفت: این صنعت به دلیل حساسیت فوق‌العاده، اشتغالزایی بالا، تکنولوژی پیشرفته و ارز آوری در بسیاری از جوامع پیشرفته مورد توجه دولت‌ها و سرمایه‌گذاران بخش‌خصوصی قرار گرفته است که این موضوع نشان از اهمیت بالای این صنعت در جهان دارد.