تعیین حریم 12 «شهررود» در خوزستان

دنیای اقتصاد- اهواز - کیوانه گرجی: مصوبه تعیین حریم و بستر رودخانه استان خوزستان از جمله بهترین مصوباتی بود که در سفر دوم سفر هیات دولت به خوزستان مصوب شد و بر اساس آن وزیر نیروی وقت باب اختیار بازنگری طرح حریم و بستر رودخانه‌های استان به ویژه در مناطق شهری و روستایی را به کمیته‌ای در استان و به ریاست استاندار داد. تشکیل این کمیته فرصت مغتنمی برای شهرداران شد تا از این امتیاز به خوبی بهره برده و بتوانند با مدیریت کارآمد شهرها را مدیریت کنند؛ چرا که در صورت تعیین حریم جدید زمین‌های استحصالی با کاربری‌های فضای سبز، رستوران‌های باغی و پارک متعلق به شهرداری‌های شهر رود‌ها می‌شد.

پیگیری برای تصویب این مصوبه به دنبال تصویب قانون حریم بستر رودخانه‌های کشور در مجلس با توجه به مشکلات بسیاری که مردم در شهر رودهای خوزستان با آن مواجه بودند، صورت گرفت؛ چرا که طبق این قانون، ساختمان‌هایی که در حریم رودخانه‌ها احداث شده بودند قادر به هیچ فعالیت عمرانی اعم از نوسازی و ساخت و‌ساز نبودند. این موضوع با توجه به اینکه اکثر شهرهای استان خوزستان دارای رودخانه بودند، مردم را با مشکلاتی فراوانی مواجه کرد؛ به طوری که اجازه فروش این گونه املاک و اراضی واقع در حریم بستر جدید را از آنها سلب می‌کرد.

در جلساتی که با حضور دستگاه‌های دخیل در این طرح برگزار شد، مقرر شد تا کل رودخانه‌های استان چه در مقاطع شهری و چه در مقاطع روستایی ظرف مدت سه ماه تعیین تکلیف شده و خط حریم و بستر جمع شود و بستر رودخانه‌های استان تعیین حریم مجدد شوند؛ چراکه با توجه به تعدد ساخت سد‌ها و مهار آب لزومی نداشت که حریم بستر تا این اندازه زیاد باشد و زمین‌ها نیز همین طور بدون استفاده بمانند.همچنین در تعیین حریم جدید، زمین‌هایی استحصال می‌شود که در اختیار شهرداری با کاربری جدید قرار می‌گیرد و شهرداری نیز بسته به کاربری تعریف شده در این بخش‌ها اقدام به ساخت فضای سبز، رستوران‌های باغی، پارک‌ها و... می‌کند و حریم جدید را بر اساس سیلاب‌ها تعریف می‌کند.بررسی کارشناسی این طرح با اولویت شهر اهواز در دستورکار دستگاه‌های استان به خصوص سازمان آب و برق خوزستان به عنوان متولی رودخانه‌های استان قرار گرفت و در مرحله اول تعیین حریم بستر شهرها به پایان خواهد رسید و بعد از آن به علت تعداد بالای روستا، این مناطق نیز بررسی می‌شوند. استاندار خوزستان در کارگروه تعیین حریم بستر جدید رودخانه‌های استان با اشاره به مشکلات مردم در شهر رودهای استان پس از تصویب قانون جدید تعیین حریم بستر در سال ۸۰ اظهار کرد: در سال ۸۴ نیز به صورت رسمی آگهی شد که ساخت و‌ساز در محدوده حریم بستر جدید که شامل بسیاری از خانه‌ها و زمین‌های شخصی مردم است، ممنوع می‌باشد و این موضوع علاوه بر مشکلاتی که در تجدید و بازسازی ساختمان‌های موجود در این حریم‌ها داشت، گلایه‌های شهروندی بسیاری را نیز به دنبال داشت. سید جعفر حجازی با اشاره به مصوبه تعیین حریم بستر رودخانه‌های استان گفت: به این منظور با بررسی مجدد یک‌هزار و۵۰۰ هکتار از سواحل رودخانه‌های استان تلاش شد تا حریم و بستر جدید رودخانه‌های استان تعیین شود و مقرر شد در صورت عدم رعایت ساخت‌و‌ساز حتی در حریم قدیم یا شکستگی رود‌خانه، ساختمان‌های موجود در این مناطق جابه‌جا شوند.

وی با بیان اینکه به غیر از شهرهایی که در بستر رودخانه کرخه قرار دارند، حریم جدید سایر شهرها و رودخانه‌های کارون و دز به تصویب نهایی رسیده است، افزود: شش شهر واقع در حوزه رودخانه کرخه نیز در جلسه بعدی طرح و به تصویب نهایی خواهند رسید تا به این ترتیب مشکل مردم استان در ساخت‌و‌ساز حل شود. به گفته حجازی، تعیین حریم و بستر رودخانه‌ها در مقاطع روستایی نیز در آینده‌ای نزدیک صورت می‌گیرد.معاون حفاظت از منابع آبی سازمان آب و برق خوزستان نیز در این نشست گفت: از ۵۴ شهر استان ۳۴ شهر به عنوان شهر رود وجود دارد که رودخانه یا از وسط یا در کنار آنها جاری است.دهکردی با اشاره به اینکه از این تعداد تعیین حریم ۱۲ شهر از طرف کارگروه آماده و نهایی شده است، افزود: نقشه‌های ۲۲ شهر باقیمانده نیز در اختیار شهرداری یا سازمان آب و برق برای بررسی و ورود به کار گروه است.

وی با بیان اینکه تاکنون ۶۶ جلسه مدیریتی و کارشناسی تشکیل شده است، افزود: در این راستا ۱۵۷۰ کیلومتر بازه رودخانه‌ای استان مورد بررسی قرار گرفت که در حوزه کارون تعیین حریم شهر‌های شوشتر، ملاثانی، ویس و خرمشهر نهایی شد. معاون سازمان آب و برق با بیان اینکه تعیین حریم در شهرهای شیبان وگتوند با شهر در تعارض نبود، گفت: در حوزه بهمن شیر، نقشه‌های شهرهای آبادان و چوئبده به شهرداران ارائه شد، همچنین شهرهای مینو شهر، اروند کنار و آبادان در محدوده اروند نیز مطالعاتشان انجام شده است. دهکردی با بیان اینکه مطالعات شهر رود حسینه در بالارود قبل از شروع به‌ کار کارگروه انجام و به تایید رسیده است، ادامه داد: نقشه‌های شهر دزفول نیز که به عنوان مهم‌ترین بازه دزفول تلقی می‌شد، عملی شدند و هفت تپه نیز در سال جاری محقق خواهد شد. همچنین تعیین حریم در شوش دانیال در حوزه شاوور نیز انجام شده است. وی با اشاره به اینکه مطالعات شهر اندیکا به جهت قرار گرفتن در شور اندیکا صورت نگرفت و با بیان اینکه تعیین حریم سیدون نیز مراحل تکمیلی خود را سپری می‌کند، خاطر‌نشان کرد: در شادگان نیز به خاطر پیچیدگی رود خانه و تالاب کار به بعد موکول شد تا با دقت بیشتری کار شود. وی همچنین در ادامه با بیان اینکه رامشیر در حوزه جراحی فاصله کمی با حریم بستر داشت، گفت: این موضوع مورد تایید دو جانبه با شهرداری قرار گرفت. در حوزه مارون نیز جایزان با حریم بستر فاصله داشت و رامهرمز نیز در خارج از حریم و بستر رود خانه واقع شده است.گفتنی است در این نشست حریم و بستر جدید شهر‌های دزفول، شوشتر، شوش، ملاثانی و خرمشهر تایید و به تصویب نهایی کارگروه رسید.