صادرات غیر نفتی خوزستان تقویت می‌شود

دنیای اقتصاد - اهواز - کیوانه گرجی: بازار‌های هدف آفریقا به منظور حضور هر چه بیشتر خوزستان و صادرات به این کشور‌ها بررسی شدند. استاندار خوزستان در کارگروه صادرات غیر‌نفتی با بیان اینکه بحث حضور در بازار آفریقا از سال گذشته و بنا به توصیه وزارت بازرگانی مورد بررسی قرار گرفت، اظهار کرد: با بررسی‌های به عمل آمده از بین ۲۶ کشور در این قاره ۴ کشور بیشتر مدنظر قرار گرفت که ضروری است تا از بین این چهار کشور، کشوری انتخاب شود که بیشترین محصولات وارداتی آنها در خوزستان موجود است و قابلیت صادرات را دارد.سید جعفر حجازی با تاکید بر فراهم کردن مقدمات اعزام تجار و بازرگانان خوزستانی و فعال کردن موضوع و تبادل اطلاعات افزود: در این میان ضروری است اطلاعات نرخ تولید کالا در خوزستان و بازار هدف مقایسه شود و کاهالایی برای صادرات انتخاب شوند که قابلیت کارکرد و رقابت را داشته باشند.

وی همچنین گفت: ضروری است روند اجرایی برنامه‌ها در آفریقا نیز به جد دنبال شود تا ضمن مشخص شدن اقدامات حمایتی، در صورت نیاز با هماهنگی با تهران مقدمات حضور در این بازارها تسریع شود.

استاندار خوزستان همچنین در ادامه با اشاره به مشکلات و موانع صادرات غیرنفتی گفت: لازم است همچنین با تشکیل کمیته‌ای موانع و مشکلات در این بخش دسته‌بندی شود تا بتوانیم کمبود زیرساخت‌ها، فعال کردن بخش خصوصی برای تامین نیازمندی‌های منطقه و ارتقای سطح کیفیت و بسته‌بندی محصولات و مشکلات مربوط به این بخش‌ها را تسهیل کنیم.

این مقام مسوول اظهار امیدواری کرد: ظرف یک ماه آینده با تشکیل این کمیته و برگزاری جلسات، تصمیمات لازم برای استفاده از منابع بودجه با استفاده از تسهیلات بانکی گرفته شود و از این طریق می‌توانیم بسیاری از موانع موجود را رفع کنیم.

مقام عالی استان همچنین در ادامه به مشکلات و موانع استفاده از منابع بانکی برای تجار گفت: بحث حضور فعال‌تر بانک‌ها نیز باید به جد دنبال شود؛ چراکه به رغم اجازه ۸درصدی بانک‌ها از منابعشان در امور صادرات، اما این موضوع در استان به جهت برخی پیچیدگی‌های نظام بانکی غیر‌فعال است و تنها بانک توسعه صادرات نسبت به سال گذشته ۴۷ درصد رشد داشته است.

رشد ۷۱ درصدی صادرات

مدیرکل گمرکات خوزستان نیز در این نشست ضمن ارائه آخرین آمار صادرات غیر‌نفتی استان گفت: صادرات غیرنفتی به گمرکات خوزستان طی دو ماه سال‌جاری، با دو میلیون تن صادرات به ارزش ریالی ۹۵۵ میلیون دلار رسید که این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر وزنی ۴۲ درصد و ارزشی ۷۱ درصد رشد داشته است.علیدادی با بیان اینکه عمده صادرات گمرکات خوزستان به کشور‌های عراق، کویت، امارات، کره،ژاپن، چین و هند است، افزود: صادرات به عراق از طریق مرزهای شلمچه، چزابه، مرز دریایی خرمشهر، اهواز و سایر گمرکات انجام می‌شود که در دو ماه اول سال‌جاری این رقم برابر با ۲۸۱ هزار و ۵۴۷ تن و به ارزش ریالی ۱۱۱ میلیون و ۷۷ هزار و ۷۰۶ دلار است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۲ درصد رشد را نشان می‌دهد.

وی همچنین با بیان اینکه اگر مرز چزابه به مانند سال گذشته فعال بود، رشد چشمگیری را در صادرات به عراق داشتیم، گفت: شش گروه کالاهای صادراتی از طریق گمرکات خوزستان صادر می‌شود که کالاهای پتروشیمی با وزن ۲۹/۶۰ درصد و سهم ارزشی ۸۷/۸۷ درصد بیشترین سهم صادراتی کالا از این گمرکات است.

تونس و بازار هدف خرما

رییس اتاق بازرگانی خوزستان نیز در این نشست با بیان اینکه برای شناسایی بازار هدف شاخص‌هایی در نظر گرفته می‌شود که محدودیت‌هایی را نیز به دنبال دارد، اظهار کرد: در شناسایی بازار‌های هدف باید این نکته مورد توجه قرار گیرد که آیا تولیدات ما قادر به رقابت با دیگر کشور‌هایی که این بازار‌ها را در اختیار دارند می‌باشند، به همین دلیل مطالعات میدانی در بازارسنجی‌ها همواره یک اصل اساسی است.

سلیمانی با بیان اینکه در بررسی بازارهای آفریقا کشورهایی به عنوان هدف انتخاب شدند که درصدد اعزام هیات تجاری به آنها هستیم، افزود: اتاق‌های بازرگانی خوزستان نیز در راستای هم افزایی به صورت متقابل به این جمع‌بندی رسیدند که هیات‌هایی را ادغام کرده و به عنوان یک هیات مشترک اعزام کنند تا به این وسیله بتوانیم از ظرفیت‌های بیشتری بهره ببریم.

وی با بیان اینکه برخی از این کشور‌ها مثل الجزایر را نمونه موفقی برای تجارت نمی‌بینیم، گفت: کشور تونس توانسته است تجارت جهانی خرما را در اختیار بگیرد و با عمل آوری در بازار‌های لوکس دنیا و با قیمت بالا این محصول را به فروش برساند که با توجه به ظرفیت موجود در این بخش در استان به راحتی می‌توانیم با تمرکز روی میوه و خرما در این زمینه با تونس همکاری جدی داشته باشیم و بسیار هم موفق باشیم. رییس اتاق بازرگانی خوزستان در عین حال به مشکلات موجود بین بانک‌ها و تجار اشاره کرد و گفت: بحث ارتباط بانک‌ها با صادر‌کنندگان و فعالان صادراتی به گونه‌ای است که با توجه به بافت صادر‌کنندگان این بخش با مشکلاتی جدی مواجه است که ضروری است تا به صورت ریشه‌ای دنبال شود.

وی خاطرنشان کرد: عمده صادرکنندگان به لحاظ توانمندی‌های مدیریتی در سطحی نیستند که به لحاظ نرم افزاری با بانک‌ها و ضوابط آنها تطبیق یابند و از طرفی بانک‌ها نیز ضوابطی دارند که به راحتی نمی‌توانند تسهیلات مورد نظر را در اختیار صادرکنندگان قرار دهند.

آمادگی بانک‌های عامل برای همکاری با صادر‌کنندگان

مدیران شعب بانک‌های عامل استان نیز در این نشست با اشاره به تعلق ۸ درصد مصارف بانک‌ها در بخش صادرات اعلام آمادگی کردند طی نشستی با بررسی موانع و مشکلات نسبت به رفع مشکلات موجود اقدام کنند.

اشکنیان، مدیر امور شعب بانک صادرات با بیان اینکه صادرات در مرزهای خوزستان به صورت غیررسمی و نقدی انجام می‌شود، گفت: بحث صادرات را در قالب شرایط خاص آن نداریم و این موضوع منجر به این می‌شود که همخوانی گرفتن تسهیلات موجود نباشد و اگر بانک‌ها تاکنون در این بخش عملکرد مناسبی نداشته‌اند، به جهت آن است که متقاضی متناسب با شرایط بانک نبوده است.

وی گفت: شاید بانک در بخش‌های دیگر در ارائه تسهیلات با محدودیت‌هایی روبه رو باشد، اما خوشبختانه در بخش صادرات مشکلی ندارند و در این بخش روش‌های مختلفی برای تامین تسهیلات وجود دارد.

اشکنیان تصریح کرد: به منظور تقویت این بخش نشستی با صادر‌کنندگان و مسوولان خواهیم داشت تا آنچه را که بانک قابلیت تغییر رفتاری دارد، بررسی شود.

ستوده، مدیر امور شعب بانک تجارت خوزستان با بیان اینکه در تمام بخش‌ها علاقه‌مند به همکاری هستیم، گفت: حتی با تجار و صادر‌کنندگانی که با بانک نیز گردش مالی و کاری ندارند، همکاری خواهد شد.رستمی، معاون مالی اداری بانک ملت نیز از دادن سرمایه در گردش به صادر‌کنندگان خبر داد و گفت: در سال گذشته ۳۵۶ میلیارد تومان به صادرکنندگان خرما از طریق این بانک پرداخت شده است

رافعی، مدیر عامل بانک کشاورزی نیز از افتتاح اولین واحد ارزی این بانک در خوزستان خبر داد و گفت: به رغم تحریم‌ها، طی دو سال گذشته تلاش شد تا بانک کشاورزی نیز در راستای همکاری با دیگر بانک‌ها وارد عمل شود و هم‌اکنون با راه‌انداری این واحد ارزی آماده همکاری و حمایت از صادرکنندگان هستیم.