دنیای اقتصاد - اهواز - کیوانه گرجی: نخستین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی در اهواز برگزارشد.

در این نمایشگاه که با محوریت ساخت داخل و با نگاه و رویکرد ملی و استانی برگزار شد، توان سازندگان و تولید‌کنندگان داخلی و استانی در این حوزه‌ها به نمایش گذاشته شد.برگزاری این نمایشگاه به مثابه آغازی است برای صنعتگران و متخصصان داخلی تا بتوانند حتی در زمان تحریم‌ها نیز ضمن نمایش توانمندی‌های خود، تلاش کنند تا هر چه بیشتر در این صنعت به خودکفایی دست یابند.

رونمایی توربین ساخت داخل

در نخستین روز برگزاری نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی خوزستان نخستین روتور توربین‌های گازی ساخت داخل رونمایی شد.

روتور توربین ساخت داخل پس از ۳ سال تلاش کارشناسان شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و یک شرکت سازنده داخلی طراحی و ساخته شده است که پس از آزمایشات مختلف و اطمینان از عملکرد آن در نخستین روز از برگزاری نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی خوزستان رونمایی شد.خرید هر عدد از این روتورها ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار دلار هزینه دارد که با ساخت آن به همین میزان از خروج ارز از کشور جلوگیری می‌شود، ضمن آن که تولید آن از انحصار کشورهای بیگانه خارج شده است.همچنین قرارداد ساخت روتور توربین‌های گازی ساخت داخل برای نخستین بار در کشور توسط شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به یک شرکت سازنده داخلی واگذار شد.ارزش این قرارداد بیش از ۴۱ میلیارد ریال است و در حاشیه برگزاری نخستین نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی خوزستان به امضای مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و مدیر‌عامل شرکت توربین خاورمیانه رسید.

مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در مراسم امضای این قرارداد با بیان اینکه امضای این قرارداد یکی از راهکارها برای ایجاد انگیزه در سازندگان داخلی به منظور حضور در نمایشگاه است، اظهار امیدواری کرد: در نمایشگاه‌های بعدی این قراردادها به شکل گسترده‌تری اجرا شود. مهندس سیف‌الله خواجویان افزود: روتورهای توربینی که در چارچوب این قرارداد ساخته خواهند شد تنها در انحصار دو کشور انگلیس و آمریکا قرار داشت. مدیر‌عامل شرکت توربین خاورمیانه نیز گفت: ساخت این قطعات مهم توربین سالانه بین ۵ تا ۷ میلیون دلار ارزش افزوده برای کشور خواهد داشت.مهندس حسن هلالی افزود: برنامه این شرکت ساخت روتورهای ۳۰۰ تا ۴۰۰ دستگاه از یک هزار دستگاه توربین گازی موجود در صنعت نفت است.

قرارداد ساخت شیرهای ایمنی سرچاهی

همچنین قرارداد ساخت شیرهای ایمنی سرچاهی مورد نیاز شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به ارزش ۳۲ میلیارد ریال در نخستین روز از برگزاری این نمایشگاه با شرکت فناوری تجهیزات سرچاهی(وتکو) امضا شد.

در قالب این قرارداد ۷۰ دستگاه شیر ایمنی سرچاهی در اندازه ۷ و یک شانزدهم اینچ و کلاس ۵ هزار در مدت ۱۴ ماه ساخته خواهد شد. ساخت این شیرها که از فنی‌ترین و پیچیده‌ترین شیرآلات صنعت نفت هستند با حمایت شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در داخل کشور محقق شد در حالی که پیش از این از کشورهای ایتالیا، آمریکا، انگلیس و چین وارد می‌شد.

قرارداد ساخت لوله‌های بدون درز

قرارداد ساخت لوله‌های بدون درز مورد نیاز شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب به ارزش ۴۴۰ میلیارد ریال با گروه ملی صنعتی فولاد ایران به امضا رسید.در قالب این قرارداد که بین مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب و مدیر‌عامل شرکت گروه ملی صنعتی فولاد ایران به امضا رسید، لوله‌های بدون درز یک دوم تا ۴ اینچ مصرفی در پروژه‌های نفت و گاز در مدت ۳ سال ساخته می‌شود.لوله‌های بدون درز، پرمصرف‌ترین کالا در صنعت نفت هستند و شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب به عنوان بزرگ‌ترین شرکت تابع شرکت ملی نفت ایران بخش عمده‌ای از لوله‌های انتقال نفت خود را با هزینه سالانه ۱۰۰میلیون دلار از خارج کشور تامین می‌کرد و به همین دلیل امکان ساخت این لوله‌ها را در گروه ملی صنعتی فولاد ایران بررسی کرد.

بررسی راهکارهای حمایت از ساخت داخل

میزگرد بررسی راهکارهای عملی حمایت از ساخت داخل نیز در این نمایشگاه با حضور سازندگان صنعت نفت برگزارشد.

مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در این میزگرد گفت: در کنار بیان مشکلات ساخت داخل باید افتخارات کسب شده در این زمینه نیز بازگو شوند تا مردم نسبت به آن آگاهی پیدا کنند. مهندس سیف‌الله خواجویان با اشاره به ساخت برخی قطعات مهم و حساس صنعت نفت توسط سازندگان داخلی اظهار داشت: این در حالی است که برخی از بخش‌های وزارت نفت از این دستاوردها آگاهی ندارند و در برخی موارد کالاهای مورد نظر را از خارج خریداری می‌کنند. وی در این ارتباط به ساخت رشته‌های تکمیلی درون چاهی، شیرهای ایمنی سرچاهی، قطعات حساس توربین و لوله‌های بدون درز اشاره کرد.مهندس خواجویان همچنین در ادامه افزود: شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب در ۳ سال گذشته بیش از ۵ هزار میلیارد ریال کالا خریداری کرده است که حدود ۳ هزار میلیارد ریال آن تحویل گرفته شده و بقیه در دست ساخت است که طی امسال و سال آینده تحویل گرفته خواهد شد.

قرارداد ساخت رشته‌های تکمیلی درون چاهی

قرارداد ساخت رشته‌های تکمیلی درون‌چاهی به ارزش ۱۱ میلیارد ریال توسط شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نیز در حاشیه این نمایشگاه با یک سازنده داخلی منعقد شد.

این قرارداد که مدت اجرای آن۱۲ ماه است به امضای مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیرعامل شرکت خرد صنعت اروند رسید. رشته‌های تکمیلی درون چاهی جزو ابزار اساسی مورد استفاده در فرآیند تکمیل‌سازی چاه‌ها به منظور بهینه‌سازی تولید نفت و گاز هستند.

قرارداد ساخت اتصالات سرچاهی

در این نمایشگاه قرارداد ساخت ۱۷۵ قلم انواع اتصالات سرچاهی مورد نیاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب با شرکت بهسازان جنوب منعقد شد.

این قرارداد به ارزش ۲ میلیارد و ۲۳۳ میلیون ریال به امضای معاون مدیر تدارکات و امور کالای شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب و مدیرعامل شرکت بهسازان جنوب رسید.

در قالب این قرارداد اتصالات مهم سرچاهی از جمله انواع فلنج‌ها که تا کنون از خارج کشور وارد می‌شد در مدت ۱۲ ماه ساخته خواهد شد.