دنیای اقتصاد - اصفهان: مدیر ترافیک شهری شهرداری اصفهان گفت: سامانه اتوبوس‌های تندرو موسوم به BRT یکی از اقتصادی‌ترین سیستم‌های حمل‌و‌نقل عمومی به ویژه نسبت به تراموا است.

به گزارش اداره ارتباطات رسانه‌ای روابط‌ عمومی شهرداری اصفهان، مسعود بنده‌خدا اظهار کرد: این سیستم می‌تواند به صورت شبکه‌ای کامل و با سرعت و کیفیت بالا مسافران را از نقطه‌ای به نقطه دیگر تا حد ظرفیت مترو جابه‌جا کند.

وی افزود: با توجه به اینکه تراموا به نوعی قطار سبک شهری محسوب می‌شود، اما از لحاظ سرمایه‌گذاری و تجهیزات هزینه قابل توجهی را به خود اختصاص می‌دهد، این در حالی است که برای راه‌اندازی سیستم بی‌آرتی تنها به جداسازی مسیرها و روکش آسفالت و اتوبوس‌های دو کابین با هزینه بسیار کمتر حتی یک چهارم تراموا با توجه به کاربرد مشابه نیاز است.

مدیر ترافیک شهری شهرداری اصفهان ادامه داد: با وجود اینکه زمان زیادی یعنی هشت سال از پیاده‌سازی سامانه اتوبوس‌های تندرو در دنیا نمی‌گذرد، در عمل نیز مشخص شده که این سیستم از ظرفیت بالایی در ایجاد تغییر در ساختار حمل‌ونقل شهری برخوردار است و هر روز بر استقبال از این سیستم می‌افزاید.

وی سامانه اتوبوس‌های تندرو را به عنوان یک سیستم حمل‌ونقل شهری با کیفیت دانست و افزود: این سیستم امکان جابه‌جایی سریع، راحت و ایمن مسافران را با در نظر گرفتن حق تقدم نسبت به سایر وسایل نقلیه با امکان خدمات‌رسانی مناسب به مسافران فراهم می‌کند. بنده خدا سامانه اتوبوس‌های تندرو را از نظر سطح کارایی و مشخصه‌های رضایت مسافران قابل رقابت با سیستم حمل‌ونقل ریلی عنوان و خاطرنشان کرد: سامانه اتوبوس‌های تندرو در بسیاری از کلان‌شهرهای آمریکای جنوبی و تعدادی از شهرهای آسیا، استرالیا، اروپا و آمریکای شمالی در دست بهره‌برداری است و در سال‌های اخیر در بیش از ۱۰۰ شهر در پنج قاره جهان سامانه اتوبوس‌های تندرو را اجرا کرده‌اند و در تعداد بیشتری از شهرهای دنیا نیز این سیستم در دست مطالعه یا پیاده‌سازی قرار دارد.

این کارشناس حمل‌ونقل ساختارهای با کیفیت بالا، عملکرد کارآمد، تکنولوژی پیشرفته و خدمات‌‌رسانی عالی به مسافران را از اجزای تشکیل‌دهنده سامانه اتوبوس‌های تندرو بر شمرد و خاطرنشان کرد: در طراحی شبکه اتوبوسرانی تندرو «تعیین مسیر خطوط اتوبوسرانی» و «اختصاص ناوگان مناسب»، دو مساله عمده در بهینه‌سازی وضعیت عملکرد سیستم به شمار می‌آیند.

بنده خدا با اشاره به ویژگی منحصر به فرد زیر گذر امام خمینی (ره) گفت: دهانه‌های این پل ویژه تراموا ساخته شده و راه‌اندازی سیستم بی‌‌آرتی در این محور عملی نیست، اما می‌توانیم این طرح را در بسیاری از نقاط پرتردد شهر به اجرا در آوریم.

وی به پنج نقطه سطح شهر اصفهان برای راه‌اندازی BRT به صورت اولویت بندی اشاره و تصریح کرد: در قائمیه، مسجد سید، جی، کاوه و میدان جمهوری این سیستم راه‌اندازی می‌شود.