مشهدی‌ها از بنزین آزاد استقبال نمی‌کنند

جایگاه‌های پمپ بنزین در ایران همچنان براساس دهه ۷۰ ساخته می‌شوند

مشهد - زهره الوندی: کاهش ۲۰ لیتری سهمیه ماهانه بنزین در زمستان، نگرانی‌هایی را در میان دست‌اندرکاران و شهروندان به‌وجود آورده است. به طور حتم در صورت کاهش سهمیه بنزین، اقشار مختلفی از جمله جایگاه‌داران پمپ بنزین و شهروندانی که از وسایل حمل‌ونقل عمومی استفاده می‌کنند، آسیب می‌بینند.

درچنین شرایطی دبیر انجمن جایگاه‌داران پمپ‌بنزین خراسان رضوی گفت: کاهش ۲۰ لیتری سهمیه‌ بنزین زمستانی خودروهای شخصی منجر به کاهش فروش جایگاه‌های سوخت خواهد شد. قاسم کامران‌فر افزود: این موضوع توازن اقتصادی در جایگاه‌های بنزین را از بین می‌برد و دولت باید برای حل این مشکل راهکارهایی تعیین کند.

وی با تاکید براینکه با کاهش سهمیه بنزین فشار مردم برای استفاده از گاز در جایگاه‌های CNG افزایش می‌یابد، گفت: کاهش سهمیه بنزین منجر به افزایش فروش بنزین آزاد در جایگاه‌ها نمی شود، زیرا مردم به خرید بنزین ۴۰۰ تومانی عادت ندارند.

وی با بیان اینکه با واقعی شدن قیمت فرآورده‌های نفتی باید کارمزد فروش سوخت نیز آزاد شود، گفت: هزینه‌های جانبی جایگاه‌های پمپ بنزین خیلی بالا است و کاهش سهمیه باعث کاهش فروش ودریافت کارمزد این قشر می‌شود. وی با بیان اینکه جایگاه‌داران بیش از مسوولان با اعتراضات مردمی در خصوص کاهش سهمیه بنزین و قیمت بالای بنزین آزاد مواجه هستند، گفت: در مواقعی حتی شهروندان نازل بنزین را پرت کرده یا به پمپ‌ها آسیب می‌رسانند.

وی استقبال مردم مشهد از بنزین آزاد را بسیار اندک عنوان کرد وگفت: کاهش ۲۰ درصدی سهمیه بنزین باعث افزایش دو درصدی بنزین آزاد بوده است. به گفته وی؛ وسایل نقلیه عمومی به اندازه نیاز مردم نیست و قیمت بنزین آزاد نیز با درآمد‌های آنان همخوانی ندارد واین مساله مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.

وی با اشاره به اینکه به جایگاه‌داران بنزین براساس درجه بندی کارمزد پرداخت می‌شود، گفت: در جایگاه‌های ممتاز، دولت به ازای هر لیتر بنزین ۱۲۵ ریال کارمزد به جایگاه دار پرداخت می‌کند که البته این رقم اصلا با هزینه‌های جانبی همخوانی ندارد. وی ادامه داد: در جایگاه‌های درجه یک ۹۶ ریال، در جایگاه‌های درجه دو ۸۲ ریال، در جایگاه‌های درجه سه ۷۰ ریال و در جایگاه‌های در جه چهار ۶۰ ریال از دولت کارمزد دریافت می‌کند.

وی با تاکید براینکه جایگاه‌دار هر میزان بنزینی که فروش داشته باشد به همان میزان هم کارمزد دریافت می‌کند، تصریح کرد: کاهش سهمیه بنزین به معنای کاهش درآمد جایگاه‌دار است، به طوری که با ادامه این روند احتمال ورشکست شدن برخی جایگاه‌داران قوت می‌گیرد. وی با بیان اینکه ۴۵ جایگاه پمپ بنزین در مشهد داریم، اظهار کرد: از این تعداد تنها پنج جایگاه ممتاز است.

وی همچنین عنوان کرد: سال گذشته مشهد مقام نخست کیفیت جایگاه‌های بنزین را در کشور داشته است. وی همچنین امکاناتی مثل دستگاه جمع‌آوری بخارات بنزین وسیستم‌های الکترونیک کنترل بنزین را از جمله ملزومات جایگاه‌های پمپ بنزین استاندارد دانست وگفت:خوشبختانه اکثر جایگاه‌های مشهد به این سیستم‌ها مجهز شده‌اند.

دبیر انجمن جایگاه‌داران پمپ بنزین خراسان رضوی گفت: با توجه به اینکه جایگاه‌های پمپ‌بنزین در ایران براساس استانداردهای دهه ۷۰ ساخته می‌شود، اکنون در حال اجرای مقررات و استانداردهای جدید و بومی در کشور هستیم.

وی اظهار کرد: استاندارد و روش ساخت جایگاه‌های پمپ بنزین در ایران حتی جایگاه‌های جدید همچنان براساس دهه ۷۰، هنگامی که انگلیسی‌ها برای اولین بار جایگاه را در پمپ‌بنزین ایجاد کردند، ساخته می‌شود.

وی درباره نحوه ساخت جایگاه‌های جدید در دنیا گفت: هم اکنون در دنیا سیستم جایگاه‌ها بسیار محدود شده است و مخازن در زیر تلمبه‌ها جاسازی می‌شوند، به گونه‌ای که امکان بازنگری تمام لوله‌ها و بررسی آنها به منظور جلوگیری از عدم نشتی فرآورده‌ها به آبهای سطحی و خاک وجود دارد در صورتی که در ایران این مخازن و لوله‌ها در زیر زمین در وسعتی بسیار بزرگ دفن می‌شود. وی ادامه داد: بالا بردن سطح استاندارد جایگاه‌ها در سطح استانداردهای اروپا نیاز به عزم ملی وسرمایه‌گذاری دولت در این زمینه دارد.

وی سود دهی جایگاه‌ها را اندک ومشکلات آنان را بسیار بالا عنوان کرد وگفت: هنگام ثبت یک جایگاه بنزین، شرکت پخش فرآورده‌های نفتی از متقاضی تعهد می‌گیرد که نسبت به سوددهی پایین هیچ اعتراضی نداشته باشد.

وی تصریح کرد:متاسفانه هزینه تغییر وتحولاتی را که هر روز دولت در زمینه بنزین دارد از جمله سامانه کارت هوشمند وغیره نیز به عهده جایگاه‌دار است.

وی ادامه داد:اگر دولت به این رویه ادامه دهد ممکن است جایگاه‌های بنزین یا ورشکست شوند یا اینکه مشکلاتی مثل قاچاق سوخت را در پی داشته باشند.