اهواز - کیوانه گرجی: دستگاه حفاری دریایی شهید مدرس پس از بازسازی و ارتقای کیفی در خارج از کشور به ناوگان شرکت ملی حفاری ایران خواهد پیوست.

این دستگاه حفاری دریایی که از دستگاه‌های منحصر به فرد در خلیج فارس به شمار می‌رود، قرار است در آب‌های جزیره کیش رونمایی شود. بر اساس این گزارش، بازسازی و روزآمد کردن دستگاه حفاری شهید مدرس که ۳۸ سال از زمان ساخت آن می‌گذرد، پس از ساخت و نصب ریل برای جابه‌جایی دکل (CANTILEVER )کامل و برای دوره جدید فعالیت حفاری دریایی مطابق با استانداردهای روز جهانی آماده می‌شود.

این دستگاه در سال ۱۳۶۵ یک بار تعمیر اساسی شده بود و فعالیت آن از سال ۱۳۸۴ به علت نداشتن ایمنی، شرایط فنی، عملیاتی و زیست‌محیطی متوقف شد و به عنوان پایگاه پشتیبانی دریایی کاربرد داشت.

از جمله موارد بازسازی کیفی و ارتقای این دستگاه می‌توان نصب گرداننده فوقانی (تاپ درایو)، نصب دو دستگاه جرثقیل با تناژ بالا، نصب دستگاه تصفیه گل و سیال حفاری، ارتقای توان دکل حفاری از ۷۵۰‌هزار به یک‌میلیون پوند، تعمیرات اساسی شیرهای فوران گیر، تعویض و نصب دراورکس و نصب سامانه‌های مخابراتی را نام برد. نوسازی ۶۵‌درصد کل دستگاه به وزن ۶۵۰ تن، تعویض تمام کابل‌های الکتریکی، نصب ماشین‌آلات جدید شامل ژنراتور موتورها و برق اضطراری، اتاق کنترل، تجهیزات ایمنی پیشرفته، اتاق‌های خوابگاهی و اردوگاهی، تعویض موتورها و نصب دستگاه آب شیرین‌کن، ارتقای باند هلی‌کوپتر و رنگ آمیزی ۱۰۰‌درصدی دستگاه، از دیگر موارد انجام شده روی این دستگاه حفاری دریایی است.

با تحقق بخش عمده‌ای از بازسازی کیفی و ارتقای دستگاه حفاری دریایی شهید مدرس، این دستگاه موفق به اخذ گواهینامه DNV با آخرین روش‌های جدید در دریا مطابق با استانداردهای بین‌المللی شد.

شرکت ملی حفاری ایران هم اکنون افزون بر دستگاه حفاری شهید مدرس، دو دستگاه حفاری ملکی دیگر به نام‌های دستگاه حفاری شهید رجایی و مورب (ابوذر) در خلیج فارس دارد و برای حفاری در فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی از دو دستگاه استیجاری استفاده می‌کند.

دستگاه حفاری دریایی شهید مدرس قرار است در چارچوب قراردادی به مبلغ نزدیک به ۸۹‌میلیون یورو میان شرکت ملی حفاری ایران با شرکت نفت و گاز پارس به مدت پنج سال در میدان گازی پارس شمالی برای حفاری ۱۷ حلقه چاه به کار گرفته شود.