افق‌های توسعه در استان‌های غربی

ایرنا- بررسی دو دور سفرهای رییس‌جمهوری و اعضای دولت نهم به استان‌های غرب کشور از نوعی نگاه باز به افق‌های توسعه در این مناطق حکایت دارد. این گزارش نتایج اجرای مصوبات دو دور سفر هیات دولت به این استان‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهد.

آذربایجان شرقی

محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری ۱۹ تیرماه سال ۸۵ در ادامه سفرهای استانی هیات دولت به آذربایجان شرقی سفر کرد که حاصل این سفر تصویب ۱۶۹ مصوبه و ۳۲ توافقنامه برای تسریع در توسعه و پیشرفت این استان بود.

بر اساس این گزارش، تاکنون اجرای بیش از ۹۵‌درصد این مصوبات به صورت قطعی پایان یافته و مورد بهره‌برداری قرار گرفته یا در دست اقدام و پیگیری است.

سفر دوم هیات دولت به آذربایجان شرقی نیز که در آذرماه سال گذشته انجام شد در مجموع ۲۶۳ مصوبه و توافق‌نامه داشت که تاکنون از این تعداد تنها حدود ۶۰ مصوبه اجرایی شده است.

استاندار آذربایجان شرقی در یکی از نشست‌های شورای برنامه‌ریزی این استان با تایید سرعت پایین اجرایی شدن مصوبات سفر دور دوم استانی اظهار کرد: از ۲۶۳مصوبه و توافق سفر دوم هیات دولت به آذربایجان شرقی حدود ۶۰ مصوبه اجرا شده و ۸۹ مصوبه نیز در دست اجراست. احمد علیرضابیگی افزود: از مجموع مصوبات سفر دوم ۱۱۳ مصوبه هنوز در دست پیگیری است.

آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی، ابتدا در شهریور سال ۱۳۸۵ و بار دیگر در اسفند ماه سال ۱۳۸۷ میزبان رییس‌جمهوری و اعضای هیات دولت بود.

حاصل جلسه هیات دولت در سفر اول رییس‌جمهوری به آذربایجان غربی تصویب ۱۷۱ مصوبه و ۴۱ توافق‌نامه بود.

در جلسه دوم سفر استانی رییس‌جمهوری و دولت به آذربایجان غربی نیز ۲۰۰ مصوبه تصویب و برای اجرا ابلاغ شد.

معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی گفت: تاکنون بیش از ‎ ۹۵درصد از مصوبات دور اول سفر رییس‌جمهوری به استان، اجرایی شده است. محمدباقر عفتی داریانی افزود: در سفر اول رییس‌جمهوری و هیات دولت به استان ‎۱۷۱ مصوبه تصویب شد که از این تعداد ۱۶۷ مورد آنها عملیاتی شده است.

وی گفت: مصوبات و توافق‌نامه‌های دور اول سفر هیات دولت به آذربایجان غربی مشتمل بر ۵۱۰ طرح است که حدود یک‌هزار و ۵۰۰ طرح را شامل می‌شود. وی گفت: از یک‌هزار و ۵۰۰ طرح حدود یک‌هزار و ۳۵ طرح با یک‌هزار و ‎‌۷۳۶میلیارد‌ ریال به بهره‌برداری رسیده است.

دومین سفر استانی رییس‌جمهوری به آذربایجان غربی در قالب پنجاه و سومین سفر استانی تقریبا جزو آخرین سفرهای استانی دور دوم بود که در چهاردهم اسفندماه و تقریبا در روزهای پرشور تبلیغات دهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری تحقق یافت.

در دور دوم سفر رییس‌جمهوری و هیات دولت به آذربایجان غربی ۳۳ طرح بزرگ در بخش‌های مختلف صنعتی، معدنی و تولیدی در شهرهای مختلف استان به تصویب رسید. مصوبات دور دوم سفر استانی رییس‌جمهوری و اعضای هیات دولت به آذربایجان غربی نیز که تقریبا پنج ماه از انجام آن می‌گذرد در دست پیگیری و عقد قرارداد با وزارتخانه‌های مربوط است.

ایلام

در دو سفر استانی هیات دولت به این استان ۲۶۹ مصوبه و توافق در زمینه‌های عمرانی، اشتغال‌زایی، اقتصادی، کشاورزی، فرهنگی، ورزشی، خدماتی و بهداشتی تصویب شده است. استاندار ایلام گفت: از مجموع ۶۳ مصوبه دور نخست هیات دولت به استان ایلام ۴۸ مصوبه به صورت صددرصد تحقق یافته است.

میرمحمد غراوی افزود: ۱۵ مصوبه هیات دولت در استان ایلام در مرحله نخستین سفر استانی نیز در دست اقدام و اجرا است.

غراوی خاطرنشان کرد: از مجموع ۱۲۶ مصوبه دور دوم سفر استانی هیات دولت به استان ایلام نیز ۲۸ مورد صددرصد تحقق یافته، ۶۷ مورد در دست انجام و ۳۱ مورد در دست پیگیری است.

زنجان

بر اساس این گزارش، با اجرایی شدن بیش از ۹۶‌درصد مصوبات سفر اول رییس‌جمهوری و دولت به استان زنجان که سال ۸۵ انجام شد، تحول چشمگیری در مناطق مختلف این استان و در عرصه‌های عمرانی، اقتصادی، ورزشی و فرهنگی ایجاد شده است. ۳۳۷ مصوبه و موافقت نامه با ۵۴۰ طرح مهم حاصل سفر اول و دوم رییس‌جمهوری و هیات دولت به این استان بوده است. در دور اول سفر استانی رییس‌جمهوری و هیات دولت به زنجان ۱۷۷ مصوبه و در دور دوم ۱۶۰ مصوبه برای توسعه و آبادانی بیشتر این استان تصویب شد.

محمد رئوفی نژاد، استاندار زنجان از تحقق و پیشرفت ۸۷/۵۸‌درصدی مصوبات دور دوم سفر رییس‌جمهوری در این استان خبر داد و گفت: از مجموع ۲۱۷ مورد مصوبه، جز، توافق‌نامه و تبصره، در زمان حاضر ۲۶ مورد اقدام، ۱۱۵ مورد در دست اقدام، ۶۲ مورد در دست پیگیری و ۱۴ مورد نیز اقدام نشده است.

کردستان

سفر نخست هیات دولت به این استان در آبان ماه سال ۱۳۸۵ و دومین سفر در روزهای پایانی اسفندماه سال ۱۳۸۷ انجام شد.

ارمغان این سفرها برای مردم تشنه عدالت و مهرورزی این منطقه مرزی، در سفر نخست ۱۹۱ مصوبه در قالب ۳۵ تصویب‌نامه و در دور دوم ۲۳۵ مصوبه در قالب ۴۰ تصویب‌نامه هیات دولت بود.

از مجموع مصوبات استانی هیات دولت از سفر اول ۱۱۴ مصوبه اقدام شد، ۷۲ مصوبه در دست اقدام و پنج مصوبه در دست پیگیری است.

این مصوبات در قالب طرح شامل یک‌هزار و ۱۳۴ طرح تعریف شده است که از این تعداد ۸۳۱ طرح به میزان صد در صد به اتمام رسید، ۱۱۰ طرح با متوسط پنج تا ۴۰‌درصد پیشرفت فیزیکی و ۱۸۸ طرح با ۴۰ تا ۹۰‌درصد پیشرفت فیزیکی در دست اجرا است.

از این تعداد طرح در مجموع ۸۳۱ طرح معادل ۲۸/۷۳‌درصد به میزان صد درصد به اتمام رسید، ۷۴ طرح معادل ۵۳/۶‌درصد بین ۸۰ تا

صد درصد، ۴۷ طرح معادل ۱۴/۴درصد بین ۶۰ تا ۸۰‌درصد پیشرفت، ۶۷ طرح معادل ۹۱/۵‌درصد بین ۴۰ تا ۶۰‌درصد، ۶۵ طرح معادل ۷۳/۵‌درصد بین ۲۰ تا ۴۰‌درصد و ۴۵ طرح معادل ۹۷/۳‌درصد بین صفر تا ۲۰‌درصد پیشرفت فیزیکی دارند و فقط پنج طرح معادل ۴۴ صدم‌درصد در دست پیگیری است.

مردم کردستان در واپسین روزهای اسفند ماه سال ۱۳۸۷ میزبانی از هیات دولت و رییس‌جمهوری را در قالب دور دوم سفرهای استانی تجربه کردند. رهاورد دومین سفر استانی هیات دولت برای مردم کردستان ۲۳۵ مصوبه در قالب ۴۰تصویب‌نامه هیات دولت بود که با اتکا به زیرطرح‌های تامین شده در قالب مصوبات استانی هیات دولت توان تازه به قطار توسعه این استان بخشید. اسماعیل نجار استاندار کردستان بر این باور است که با محقق شدن بیش از ۹۰‌درصد از مصوبات دور نخست، بستر لازم برای

تصمیم سازی‌های بزرگ در روند توسعه کردستان فراهم شد.

اگرچه هیات دولت در دور دوم سفرهای استانی همان گونه که پیش‌تر اشاره شد در یک نشست شش ساعته، ۲۳۵ مصوبه را در بخش‌های مختلف برای کردستان تصویب کرد، اما به دلیل تقارن آن سفر نخست با تعطیلات نوروزی و سپس با رخداد تاریخی سفر رهبر معظم انقلاب و در نهایت انتخابات دهمین دوره ریاست‌جمهوری کمتر مورد عنایت محافل رسانه‌ای اعم از استانی یا ملی قرار گرفت.

کرمانشاه

مسوول پیگیری مصوبات هیات دولت به استان کرمانشاه گفت: در دور اول سفر رییس‌جمهوری به استان (در تاریخ ۲۸/۹/۸۵)، ۱۶۳ مصوبه و توافق‌نامه برای سرعت بخشیدن به روند توسعه کرمانشاه به تصویب رسید که در مجموع شامل ۱۵۰ بند مصوبه و ۱۳ بند توافق‌نامه است. در دور دوم سفر (۱۰/۱۱/۸۷ ) نیز ۱۶۹ مصوبه و توافق‌نامه به تصویب رسید که شامل ۱۸۸ بند مصوبه و ۸ بند توافق‌نامه است.

کیاست امیریان گفت: در دور اول سفر به لحاظ منابع اعتباری ۶۷‌هزار‌میلیارد‌ریال منابع مالی و تسهیلات بانکی برای اجرای طرح‌ها برآورد شد که ۵۲۰۰‌میلیارد‌ریال آن اعتبارات مالی و مابقی تسهیلاتی است که از طریق بانک‌ها باید تامین می‌شد. به گفته وی بخش بیشتر این منابع تامین و ۹۴‌درصد طرح‌ها از طریق این اعتبارات اجرایی شده یا در دست اجرا است.

وی گفت: در دور دوم با توجه به این که برای بسیاری از این طرح‌ها باید نقشه اجرایی تهیه شود برآورد دقیقی هنوز از میزان منابع مالی موردنیاز آنها نشده، اما در این هفت ماه بیش از ۲۹‌درصد آنها اجرایی شده و بقیه در دست اجرا است.

وی با اشاره به این که اکنون ۹۴‌درصد مصوبات دور اول سفر رییس‌جمهوری به استان کرمانشاه اجرا شده یا در دست اجرا است، افزود: تعدادی از این مصوبات که باقی مانده اند با مشکلات خاصی مواجه شده اند.

کهگیلویه و بویراحمد

کوروش امیدی‌پور، مسوول پیگیری مصوبات هیات دولت در کهگیلویه و بویراحمد شمار مصوبات و توافق‌های دور اول سفر هیات دولت به این استان را ۱۸۴ مورد عنوان کرد که از این میزان ۱۴۸ مورد مصوبه و ۳۶ مورد نیز توافق است.

وی با بیان این که هیچ مصوبه اقدام نشده‌ای در طرح‌های دور اول سفر هیات دولت به این استان وجود ندارد، افزود: از مجموع این مصوبات ۷۲‌درصد معادل ۱۳۴ مورد اقدام شده، ۲۳‌درصد معادل ۴۴ مورد در دست اقدام و ۸/۳‌درصد معادل شش مورد هم در دست پیگیری است.

وی گفت: تعداد مصوبه‌ها و توافق‌های دور دوم سفر هیات دولت به این استان ۱۸۵ مورد است که از این میزان ۱۷۵ مورد مصوبه و مابقی توافقات است.

وی افزود: از مجموع این موارد ۸۶ مصوبه معادل ۶/۴۶‌درصد در دست اقدام، ۷۴ مورد معادل ۴۰‌درصد در دست پیگیری، ۲۲ مورد معادل ۹/۱۱‌درصد اقدام شده و سه مورد معادل ۶/۱‌درصد نیز اقدام نشده است.

لرستان

سفر اول هیات دولت به لرستان اسفندماه سال ۱۳۸۴ و با حضور در ۹ شهرستان استان برگزار شد که هیات دولت در خرم آباد، ۱۱۸ مصوبه را به تصویب رساند.

منوچهر فراقی، معاون امور عمرانی استاندار لرستان افزود: در زمان حاضر از مجموع ۱۱۸ مصوبه سفر اول هیات دولت به لرستان، ۹۱ مصوبه اقدام شده و ۱۷ مصوبه در دست اقدام است. وی گفت: از کل مصوبات، هفت مصوبه در دست پیگیری و سه مصوبه نیز اقدام نشده است. معاون استاندار لرستان اضافه کرد: در مجموع از مصوبات سفر اول هیات دولت به لرستان، ۱۰۸ مصوبه انجام شده یا در دست اقدام است که این تعداد برابر با ۵۲/۹۱‌درصد از مصوبات را شامل می‌شود.

وی اظهار کرد: همچنین از مجموع مصوبات سفر اول هیات دولت به لرستان، ۴۸/۸درصد اقدام نشده یا در دست پیگیری است که این تعداد را ۱۰‌درصد مصوبات تشکیل داده‌اند.

فراقی پیشرفت مصوبات و توافقات اقدام شده سفر اول هیات دولت را ۸/۷۷‌درصد معادل ۱۳۰ بند عنوان کرد. سفر دوم هیات دولت به لرستان نیز آبان سال ۱۳۸۷ با حضور هیات دولت در این استان انجام شد.

در این سفر ۲۱۶ مصوبه و ۱۹توافق‌نامه به تصویب هیات دولت رسید که با گذشت

چندین ماه از تصویب این مصوبات، زمینه اجرایی بسیاری از مصوبات و توافقات فراهم شده است. معاون امور عمرانی استاندار لرستان در خصوص مصوبات سفر دوم‌ هیات دولت در لرستان گفت: از مجموع ۲۱۶مصوبه هیات دولت به لرستان تاکنون ۳۹ مصوبه برابر با ۰۶/۱۸‌درصد مصوبات اجرایی شده است.

فراقی افزود: همچنین ۹۴ مصوبه برابر با ۵۲/۴۳‌درصد در دست اقدام و ۷۰ مصوبه برابر با ۴۱/۳۲‌درصد از مجموع مصوبات سفر دوم در دست پیگیری است. وی تصریح کرد: همچنین از مجموع مصوبات سفر دوم ۱۳ مصوبه برابر با ۰۲/۶‌درصد تاکنون اقدام نشده است.

استاندار لرستان نیز گفت: مصوبات سفر دوم هیات دولت از توان اجرایی، عملیاتی و حقوقی خوبی برخوردار هستند؛ به طوری که با گذشت کمتر از ۱۰ ماه از سفر دوم هیات دولت به لرستان، ۱۳۳ مصوبه معادل ۵۸/۶۱‌درصد از مصوبات اجرایی شده یا در حال اجرا است.

همدان

دستاورد اجرایی دو سفر دولت به استان همدان که در ظرف زمانی ۲۱ ماه از تابستان ‏۸۵‏ تا بهار ۸۷ ‏انجام شد ۳۳۶‏مصوبه و توافق مشتمل بر ‏۴۵۰‏ طرح بود‏.

علی حیدر نوری، معاون برنامه‌ریزی استاندار همدان مصوبات سفر اول هیات دولت را ۲۱۵ مورد شامل ۱۴۹ مصوبه و ۶۶ توافق مشتمل بر ۲۸۵ طرح با اعتبار مصوب ۹‌هزار و ۱۰۴‌میلیارد و ۸۳۹‌میلیون‌ریال اعلام کرد. متوسط پیشرفت فیزیکی این مصوبه‌ها ۸۷‌درصد عنوان شده است.

بعد از گذشت ۲۱ ماه پرتکاپو براساس بستری که مصوبات سفر اول رییس‌جمهوری و نشست هیات دولت در همدان ایجاد کرده بود، استان همدان در تیرماه ۸۷ به مدت دو روز میزبان مرحله دوم سفرهای استانی کابینه دولت نهم بود که رهاورد آن ۱۵۹ مصوبه شامل ۱۳۶ مصوبه و ۲۳ توافق در قالب ۲۱۳ طرح است.

به گفته معاون برنامه‌ریزی استاندار همدان، مصوبات سفر دوم ۱۵۹ مصوبه شامل ۱۳۶ مصوبه و ۲۳ توافق در قالب ۲۱۳ طرح بودند که از این تعداد تاکنون با متوسط ۴۸‌درصد و ۲۵ صدم‌درصد پیشرفت فیزیکی اجرای ۵۳ طرح خاتمه یافته و به بهره‌برداری رسیده و ۱۶۰ طرح نیز در دست اجرا است.