رییس پژوهشکده اکولوژى خلیج فارس و دریاى عمان خبر داد
آموزش فراگیر برای مقابله با کشندقرمز
بندرعباس- علی نظری: رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان از توسعه کارگاههای آموزشی ویژه بهرهبرداران دریا با هدف ارتقای دانش علمی در خصوص مقابله با پدیده کشند قرمز خبرداد.
دکتر محمدصدیق مرتضوى افزود: کارشناسان مزارع پرورش میگو، پرورش دهندگان و جامعه صیادان استان به عنوان گروههای هدف، با شرکت در این دورههای آموزشی، روشهای مدیریت و مقابله باپدیده کشند قرمز را آموزش میبینند.
وی تصریح کرد: علاوه براین، یک دوره تخصصی دو روزه تحت عنوان «کار برد تصاویر ماهوارهای در پایش پدیدهکشند قرمز» نیز با حضور کارشناسان مراکز تحقیقاتی جنوب کشور شامل استانهای هرمزگان، بوشهر، خوزستان و همچنین چابهار، در پژوهشکده هرمزگان برگزار میشود که طی آن با استفاده از تکنولوژی تصاویر ماهوارهای، آموزشهای لازم را در خصوص این پدیده خواهند دید.
این مقام مسوول با اشاره به سفر هیات سه نفره شامل خود وی، رییس پژوهشکده اکولوژی کشور و رییس پژوهشکده میگو، به کره جنوبی، یادآور شد: در این سفر علاوه بر بازدید از امکانات و توانمندیهای کشور کره جنوبی، دیداری نیز با رییس موسسه تحقیقات کره داشتیم که منجر به امضای یک تفاهمنامه همکاری بین دو کشور در زمینه پدیده کشند قرمز شد و مقرر شد هیات کرهای آبانماه امسال سفری نیز به کشور ایران داشته باشد.
مرتضوی در ادامه با اشاره به نتایج گشتهای تحقیقاتی این مرکز در ارزیابی وضعیت کشند قرمز خاطر نشان کرد: براساس پایش آب دریا در ۲۱ ایستگاه این پژوهشکده در خلیج فارس، تراکم سلولهاى عامل کشند قرمز به شدت کاهش یافته است که براساس آخرین پایش گشتهاى تحقیقاتى، تراکم سلولهاى عامل کشند قرمز حدود یکمیلیون سلول در یک لیتر از آب دریا است.
وی بیان کرد: بیشترین تراکم سلولهاى عامل کشند قرمز پارسال تا ۳۰میلیون سلول در یک لیتر آب دریا بود.
وی ادامه داد: این روند کاهش در مردادماه نیز ادامه داشت که عمدهترین دلیل آن افزایش دمای هوا و مبارزه فیزیکی است.
به گفته مرتضوی، با شروع فصل پاییز و کاهش دما احتمال افزایش تراکم سلولهاى عامل کشند قرمز در خلیج فارس بیشتر مىشود.
وی دمای ۲۲ تا ۲۶ درجه سانتیگراد را مناسبترین دما براى تکثیر پلانکتون عامل کشند قرمز در دریا عنوان کرد و گفت: بیشترین میزان آثار این پدیده در سواحل غرب استان و کمترین آن نیز مربوط به سواحل شرقی استان در محدوده سیریک است.
رییس پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان در ادامه اظهار کرد: تاکنون هیچ یافته علمی مضرات این گونه بلوم را روی آبزیان که با تولید سم به همراه باشد و سلامتی انسان را به خطر بیندازد ثابت نشده است، بنابراین هیچ منعی در استفاده از گوشت آبزیان
دریایی نیست.
وی در بحث اعتبارات ویژه طرحهاى تحقیقاتى و مبارزه با کشند قرمز یادآورشد: ۳۷میلیاردریال براى اجراى این طرحها در اختیار کمیته ملى کشند قرمز قرار گرفت.
رییس پژوهشکده اکولوژى خلیج فارس و دریاى عمان اضافه کرد: ۵میلیاردریال از این اعتبار براى اجراى طرحهاى تحقیقاتى کمیته ملى کشند قرمز
و بقیه به صورت مساوى بین استانهاى هرمزگان و بوشهر هزینه مىشود.
به گفته مرتضوى، هم اکنون سه طرح پایش وضعیت کشند قرمز در آبهاى ساحلى هرمزگان کشت و خالص سازى پلانکتون عامل کشند قرمز و ارزیابى آثار اقتصادى ناشى از این پدیده بر جامعه صیادى استان در دست اجرا است.
رییس پژوهشکده اکولوژى خلیج فارس و دریاى عمان، همچنین از اجرای ۱۵ طرح تحقیقاتى با اعتبار ۲میلیارد و ۷۳میلیونریال از محل اعتبارات ملى و ۲۰ طرح دیگر با هزینه ۷میلیارد و ۴۰۰میلیونریال به سفارش ادارات و سازمانهاى دولتى و بخش خصوصى در این پژوهشکده خبر داد.
مرتضوی همچنین از افتتاح فاز دوم ایستگاه تحقیقاتى نرمتنان «بندرلنگه» با هزینه ۴میلیاردریال در مهر ماه امسال خبر داد و افزود: در این ایستگاه روى انواع صدفها تحقیق مىشود.
وى در ادامه افزود: فاز دوم طرح تکثیر صدف مروارید ساز لب سیاه، با اعتبار ۸۰۰میلیونریال اجرایی خواهد شد که طی آن ۵۰۰هزار صدفچه براى پرورش و بازسازى ذخایر در دریا رهاسازى مىشود.
مرتضوی در پایان، طرح رهاسازی میگو برای بازسازی گونه با همکاری شیلات و طرح توسعه زیستگاههای مصنوعی دریایی را از دیگر طرحهای این پژوهشکده عنوان کرد.
ارسال نظر