لغو مسافرت کاری اردبیلی‌ها به پایتخت؟

دنیای اقتصاد - اردبیل - مهدی حسین‌نژاد: با حذف پروازهای صبحگاهی از اردبیل به مقصد تهران و بالعکس بسیاری از فعالان اقتصادی و افرادی که بنا به ضرورت‌های کاری، اعم از تجاری و اداری نیاز به سرعت در دسترسی به مرکز کشور را دارند از استفاده از مزایای سرعت انتقال و جابه‌جا‌یی با هواپیما محرومند. به گزارش خبرنگار ما از اردبیل، پروازهای صبحگاهی با مقصد و مبدا اردبیل - تهران و بالعکس در شش ماه اول سال دایر بود که به گواه مسافران و مسوولان هیچ‌گاه حتی یک نفر هم ظرفیت خالی نداشت اما در شش ماه دوم تقریبا هیچ پروازی قبل از ساعت ۱۳ در روزهای کاری از این دو ایستگاه پروازی انجام نمی‌پذیرد.

مدیر یکی از دفاتر خدمات مسافرتی در این باره گفت: اغلب مراجعه‌کنندگان برای استفاده از هواپیما در این فصل از سال یا فعالان اقتصادی و تجار هستند که با بازار تهران مراوده و معامله می‌کنند یا مسوولان ادارات، اساتید و فعالان اجتماعی اند که برای شرکت در سمینارها، همایش‌ها و مجالس برنامه‌ریزی می‌کنند.

وی گفت: افرادی با این ویژگی اغلب نیاز دارند صبح زود در مقصد باشند و در صورت امکان بتوانند غروب یا شب هنگام به خانه یا سرکار خود بازگردند، اما با وضع موجود و ساعت‌های پروازی فعلی چنین امری محال است. جواد پهلوان‌زاده گفت: البته ما مشکلات فنی را که موجب بروز چنین تصمیمی در نیمه دوم سال از سوی شرکت‌های هواپیمایی شده می‌دانیم، اما هر روز عده زیادی را هم مقابل میز خود به چشم می‌بینم که از مسافرت هوایی به همین دلیل منصرف شده و رنج و خطرساعات طولانی سفر زمینی را به جان می‌خرند.

پهلوان‌زاده افزود: اکنون اردبیل در اغلب روزهای هفته حداقل ۳ پرواز را به مقصد تهران و بالعکس دارد اما از نظر زمانی تقریبا همه پروازها به فاصله اندکی حول و حوش ساعت ۱۳ تا ۱۶ انجام می‌پذیرد.

وی تحلیل موجود در میان عامه را که اعتقاد دارند شرکت‌های هواپیمایی به اردبیل اهمیت نمی‌دهند و ساعت‌های بی‌خاصیتی را که خودشان ظرفیت خالی دارند و مسیرهای دیگر متقاضی آن نیستند، به اردبیل اختصاص داده‌اند را رد کرد و گفت: مگر به جز این است که شرکت‌های هواپیمایی به دنبال مسافر بیشتر و خدمات بهتر برای کسب درآمد هستند پس اگر امکان سرویس در زمان بهتر که موجب جذب مسافر بیشتر می‌شود وجود داشته باشد قطعا این فرصت را از دست نمی‌دهند.

وی تصریح کرد: به اعتقاد من همانگونه که بارها گفته شده و تجربه نیز ثابت کرده است این شرایط آب و هوایی و مشکلات فنی فرودگاه اردبیل است که شرکت‌های هواپیمایی را به سوی چنین تصمیمی در نیمه دوم سال می‌کشاند.

وی افزود: کنسل شدن هر پرواز هزینه‌های هنگفتی برای خطوط هوایی به دنبال دارد از همین رو است که شرکت‌های هواپیمایی تمایل چندانی به پروازهای زودهنگام و دیروقت از اردبیل را ندارند.

در حالی که یکی از نمایندگان حوزه انتخابیه اردبیل، نیر، نمین و سرعین از دایر شدن پروازهای صبحگاهی توسط ماهان در روزهای آینده خبر داده است یک کارشناس هواپیمایی گفت: با توجه به مشکلات فنی و نبود امکانات سیستم ناوبری پیشرفته در فرودگاه اردبیل که امکان نشست و برخاست هواپیماها را در هوای مه آلود صبحگاهی در فرودگاه اردبیل فراهم نمی‌کند طبیعتا شرکت‌های هواپیمایی نیز ریسک این پروازها را قبول نمی‌کنند.

وی گفت: رطوبت هوا و بخار آبی که از کرانه‌های دریای خزر بلند می‌شود از مسیر گردنه حیران به سمت دشت اردبیل سرازیر می‌شود از این رو درست در حوالی فرودگاه اردبیل با هوای سرد منطقه برخورد کرده و به زمین می‌نشیند، این پدیده اقلیمی موجب مه‌آلودگی فرودگاه اردبیل در اکثر روزها است. براساس این گزارش همزمان با این تغییر ساعت، هواپیمایی ماهان نیز پروازهای خود را از این مسیر پروازی حذف کرده است.

مسوول یکی از دفاتر خدمات مسافرتی در این باره گفت: مسیر پروازی اردبیل یکی از جذاب ترین مسیرهای خطوط هوایی به لحاظ استقبال مسافران به شمار می‌رود.

وی گفت: به احتمال فراوان پروازهای ماهان به دلیل سرویس دهی به حجاج فعلا تعطیل است؛ چرا که ماهان پروازهایی از اردبیل به مقصد مشهد و بالعکس نیز داشت که آن نیز همواره با استقبال مواجه بوده است.

وی اظهار امیدواری کرد که ماهان پس از موسم حج به خطوط هوایی اردبیل برگردد.

از سوی دیگر رییس ایستگاه هواپیمایی آتا در اردبیل گفت: درخواست‌های مکرری از سوی مردم استان در خصوص برقراری پروازهای زمان قبل از ظهر و صبح به دفتر هواپیمایی آتا ارسال شده است ما نیز به دفتر مرکزی منعکس کرده ایم و امیدواریم شرکت با این درخواست موافقت کند.

اصغر عباسی افزود: از آنجا که هیچ وقت پروازهای اردبیل خالی از مسافر نبوده است از این رو با افزایش اخیر قیمت، به نظر من هر شرکتی که پیش دستی کند و پروازهای خود را به صبح منتقل کند و نیاز مردم منطقه را پاسخ دهد شرایط پروازهایش اقتصادی تر خواهد شد.

عباسی به عنوان مسوول ایستگاه آتا مشکلات فنی فرودگاه اردبیل را تایید کرد و افزود: پروازهای صبح ممکن است مشکلاتی به لحاظ دایر بودن همیشگی داشته باشد، اما قطعا چاره هم دارد که این امر نیاز به کمی توجه بیشتر دارد تا حل شود.

در همین حال مدیر فرودگاه اردبیل نیز گفت: علت اصلی لغو پروازهای صبحگاهی اغلب به دلیل مه صبحگاهی است که دید حداقل را برای نشست و برخاست هواپیماها مختل می‌کند.

مصطفی صفایی گفت: الان دید حداقلی در فرودگاه اردبیل برای فعالیت‌های پروازی ۸۰۰ متر است که با وجود مه صبحگاهی حتی این امکان نیز برای پرواز مهیا نمی‌شود.

صفایی افزود: برای رفع این مشکل دو دستگاه RBR و ILS که سیستم‌های هواشناسی و تجزیه و تحلیل رایانه‌ای و کمک ناوبری برای هواپیماها می‌باشند مدنظر بوده که برای فرودگاه اردبیل خریداری و تجهیز شود که خوشبختانه RBR تهیه و در حال نصب است اما در مورد سیستم ILS مشکلاتی وجود دارد که در حال پیگیری هستیم.

وی گفت: RBR یک سیستم هواشناسی کامپیوتری است که تهیه شده و هم اکنون در حال نصب در فرودگاه می‌باشد.

صفایی گفت: در حال حاضر سیستم هواشناسی فرودگاه اردبیل سیستمی سنتی است به این صورت که یک هواشناس با حضور در محوطه فرودگاه، بر اساس تجربه به صورت چشمی حدود دید و ارتفاع ابر را محاسبه و حدس می‌زند.

اما با استقرار RBR این عمل با تجزیه و تحلیل اطلاعات رایانه‌ای انجام خواهد پذیرفت البته این را هم بگویم RBR بدون ILS قابل‌استفاده نخواهد بود.

وی دایر شدن پروازهایی که بتواند مسافران را صبح زود به مقصد برساند و عصر و شب نیز به خانه‌هایشان برگرداند خواست مردم منطقه و آرزوی خود دانست و گفت: اما متاسفانه موقعیت فرودگاه و شرایط جوی اردبیل به گونه‌ای است که فعلا با امکانات موجود، شرکت‌های هواپیمایی کمتر رغبت دارند که این خواسته مردم استان را تحقق بخشند.