رفتار بانک‎ها تیرخلاص برای صنعت است

مشهد - خبرنگار دنیای اقتصاد: رییس هیات‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی تولیدکنندگان صنعتی - معدنی خراسان رضوی گفت: رفتار بانک‎ها یکی از سیستم‌هایی است که تیر خلاص را بر پیکره صنعت می‌زند.

مهندس حسین قنبری ضمن تشریح وضعیت صنعت و معدن و اقتصاد موجود در کشور، اظهار کرد: سیستم مالی صنعت از این تصمیمات و تغییرات دائمی دچار شوک شده است، زیرا هر تغییر کوچکی در این زمینه‌ها، تغییرات بزرگ‌تر و غیرقابل اجتنابی را به وجود می‌آورد.

وی افزود: جریان نقدینگی، صرف‌نظر از مقدار و ‌درصد آن، به آرام نگه داشتن فضای تولید و کسب‌وکار بسیار کمک می‌کند. تغییرات پیوسته در نرخ بهره مشکلات زیادی از لحاظ عملی برای صنعت کشور ایجاد کرده است.

وی تاکید کرد: ما گله‌مندیم که چرا سیستم مالی کشور نمی‌تواند نرخ بهره را مشخص کند و مقصد اصلی در این زمینه بانک مرکزی است. زیرا یکی از اصلی‌ترین فلسفه‌های ایجاد بانک مرکزی تنظیم، تدوین و ایجاد ثبات در بازار پول و پایه پولی در کشور است.

وی خاطرنشان کرد: به طور قطع ما به عنوان تولیدکننده از نرخ پایین بهره بانکی، دفاع می‌کنیم و معتقدیم که این نرخ باید چیزی معادل متوسط نرخ منطقه و جهان باشد، زیرا نرخ بهره بانکی یکی از عواملی است که امکان رقابت با بازار جهانی را ایجاد می‌کند. رییس هیات‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی تولید کنندگان صنعتی - معدنی خراسان رضوی ابراز کرد: ما ملت پر مصرفی هستیم، طبیعتا این فرهنگ در بخش صنعت نیز وجود دارد، اما تلاش‌هایی برای اصلاح الگوی مصرف انجام شده و امسال نیز تمامی تولیدکنندگان به طور جدی به فکر این امر افتاده‌اند.

وی اظهار کرد: به دلیل بالا رفتن امکان رقابت از طریق اصلاح گرایی مصرف، در گذشته نیز این بحث در صنعت مطرح بوده است، اما امسال تشکل‌ها به طور جدی سعی در عمل به این اصل از طریق دوره‌های آموزشی کوتاه مدت و تکنیک تکرار این مطلب همواره با الزاماتی موجود برای کاهش بهای تمام شده، دارند.

وی درخصوص فرسوده بودن ماشین آلات صنعت عنوان کرد: برخی ماشین آلات صنعت و معدن خیلی مستهلک شده‌اند، خصوصا در صنایعی مانند صنایع غذایی، که سرعت تحولات تکنولوژیک خیلی سریع است، اما طی سال‌های اخیر تلاش‌های قابل توجهی در این زمینه صورت گرفته است، گرچه برنامه مدونی برای رفع این مشکل وجود ندارد.

قنبری در رابطه با اضافه شدن بخش معدن به وزارت صنایع بیان کرد: بین صنعت و معدن مرزبندی وجود ندارد، زیرا هر دو از یک خانواده‌اند و در واقع معدن اساس صنعت است، اما معدن به لحاظ ساختاری شرایط فیزیکی و مشکلات خاص خودش، مظلوم واقع شده که باعث گله‎مندی معدنکاران شده است. باید قدر معدنکاران را دانست و به آن‎ها توجه نمود.

وی در خصوص بحث مالیات بر ارزش افزوده ابراز کرد: در شرایطی که دنیا در فکر مکانیسمی برای تحول تولید یا ایجاد انگیزه در آن است و نقدینگی کم و فشار مضاعف بر صاحب کسب‎وکار شرایط را برای تولید کننده سخت کرده، وزارت اقتصاد بحث مالیات برارزش افزوده را مطرح می‌کند. وی ادامه داد: ما جزو طرفداران اجرایی شدن این قانون هستیم و هر شهروند نیز باید به این جریان کمک کند، زیرا اجرایی شدن آن یک عزم ملی می‌طلبد، اما نحوه خدمات اجرایی آن بسیار مهم است. در واقع باید مکانیزم‌های دریافت مالیات و ایجاد عدالت مالیاتی تصحیح گردند.

دبیرکل انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی گفت: بیشترین مالیات را بخش صنعت و معدن به دولت می‌پردازند، در حالی که بخش بازار، مالیات واقعی‌اش را نمی‌پردازد.

وی تصریح کرد: در چرخه کسب‎وکار فرآیند تولید از یک نقطه آغاز و در نقطه‎ای پایان می‎یابد. در شرایط فعلی نگرفتن مالیات بر ارزش افزوده از بخشی از زنجیره مشاغل و اصناف، انصاف نبوده و هر زمان که شرایطش فراهم شد، باید از تمامی بخش‌ها گرفته شود.

وی عنوان کرد: در حال حاضر، پول ارزش خود را به عنوان یک کالا از دست داده است در نتیجه امکان پیش‌بینی بازتاب‌های آن وجود ندارد، مگر اینکه معجزه‌ای اتفاق بیفتد. بحران جهانی، مساله فشارهای ناشی از تحریم، تورم ۲/۲۵‌درصدی اعلامی بانک مرکزی و انتخابات پیش رو، مولفه‎هایی است که وضعیت را دشوار و پیش‌بینی آنچه که در آینده اتفاق خواهد افتاد را تقریبا غیرممکن کرده است.

قنبری افزود: خارج شدن از چنین جریانی کوشش‌های فراوانی می‌طلبد و زمانی که یکی از شرکت‎های بزرگ دنیا و اجلاس کشورهای بزرگ نتوانند انجام دهند، مسلما مسوول یک بنگاه کسب‌وکار در مشهد نیز نمی‌تواند. وی اظهار کرد: طرح‎های توسعه درجریان است، زیرا پیش نیاز سرپا بودن، این است که توسعه صورت بگیرد، اما به طور جدی نگرانیم که نتوانیم کاری انجام دهیم، زیرا شرایط برای ما سخت‎تر شده، با وجود کوشش انجام شده توسط مسوولان امیدواریم تدابیری برای این مشکلات

اندیشیده شود.

رییس هیات‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی تولید کنندگان صنعتی - معدنی خراسان رضوی گفت: بخش خصوصی خراسان فراگیر‌ترین بخش در صنعت است. ۸۳‌درصد صنعت در استان خصوصی و مابقی دولتی است در حالی که این‌درصد در کشور برعکس است. در نتیجه وضعیت برای بخش خصوصی مشکل‌تر بوده و زودتر آسیب می‎بیند.

وی در خصوص تاثیرپذیری ایران از اقتصاد جهانی بیان کرد: گرچه بعضی اوقات توانستیم مستقل عمل کنیم، اما فرضیه تاثیرناپذیری اقتصاد ایران از اقتصاد جهان را قبول ندارم، اگر وابستگی کلان صنعت ما به اقتصاد جهانی در حد یک‌درصد هم باشد، اقتصاد ما به همان میزان از اقتصاد جهانی تاثیر می‎پذیرد.

وی یادآور شد: وابستگی برای ما در تمامی این سال‎ها وجود داشته، اما اکنون اوضاع سخت‎تر شده است. سه قفله کردن بانک مرکزی که باعث خراب شدن وضع نقدینگی شده، نیز مشکلات را سخت‌تر کرده است.

قنبری عنوان کرد: عدم صلاحیت برخی مدیران برای اداره مراکز خصوصی عدم ریسک‎پذیری خلاقیت و نوآوری که از مصادیق کارآفرینی‌اند، جزو ضعف‌های بخش خصوصی است.

وی درخصوص تاثیر این بحران بر نرخ بیکاری خاطرنشان کرد: با وجود کمتر بودن نرخ بیکاری استان از میانگین کشور در صورتی که وضع موجود ادامه یابد، بیکاری افزایش خواهد یافت.

دبیرکل انجمن مدیران صنایع خراسان رضوی در خصوص میزان موفقیت طرح‎های زودبازده اظهار کرد: این طرح قطعا در کنار انحرافات، اثرات مثبتی نیز داشته است. در حوزه‎ای که ما مطالعه کردیم اعتباراتی که ازاین محل توزیع شده کمکی به توسعه بخش‌های مختلف بوده و اشتغال ایجاد کرده است.

وی در ادامه در رابطه با ادغام وزارت صنایع و معادن و وزارت بازرگانی تاکید کرد: بخش صنعت‌ومعدن ازطرفداران ادغام این دو وزارتخانه است، زیرا صنعت و معدن و بازرگانی در واقع به همه مرتبطند هر چه سازمان اداری کوچک‌تر باشد، برای صنعت بهتر است. قنبری یادآور شد: در واقع عدم ارتباط بازار و تولید، خسارت زیادی به بازار کشور وارد می‎کند. من به عنوان یک شهروند به راحتی می‌توانم ببینم که جدا بودن این دو دستگاه چه تاثیری دارد. ادغام این دو سازمان در تنظیم بازار مصرف، حفظ رقابت، واردات و صادرات و در زمینه تدوین الگوها و تعرفه‎ها، می‎تواند موثر باشد. وی در خصوص لزوم پیوستن ایران به WTO ابراز کرد: در مورد آثار پیوستن به WTO مطالعات مدونی وجود ندارد، اما با توجه به بحث جهانی شدن، پیوستن به آن اجتناب‌ناپذیر است، به همین دلیل صاحبان صنایع از طرفداران این امرند.

رییس هیات‌مدیره کانون انجمن‌های صنفی تولیدکنندگان صنعتی - معدنی خراسان رضوی بیان کرد: الزاماتی برای هر کشوری که به WTO می‎پیوندد وجود دارد، اما این پیوستن برای آینده اقتصاد کشور مفید است.

وی با بیان اینکه به اعتقاد من تا سال ۱۴۰۴ قطعا به WTO می‌پیوندیم، تاکید کرد: به نظر من ایران ۱۴۰۴ اگر می‌خواهد جزو کشورهای برتر منطقه باشد باید به WTO بپیوندد، به همین دلیل این امر دیر یا زود اتفاق خواهد افتاد.