بلندترین سد بتنی دنیا در لرستان ساخته می‌شود

دنیای‌اقتصاد- استاندار لرستان گفت: بلندترین سد بتنی برق آبی دنیا با نام سد بختیاری با ارتفاع ۳۱۵ متر و حجم مخزن ۸/۴میلیارد مترمکعب آب در حاشیه خرم‌آباد در حال ساخت است. در عین اینکه سد رودبار لرستان نیز با پیشرفت بیش از ۵۰درصد در حال ساخت است که در مرحله اول ۴۵۰ مگاوات برق تولید می‌کند.

به گزارش خبرنگارما سیدحسین صابری با بیان اینکه حجم صادرات استان لرستان ۱۵میلیون و ۴۹۵هزار دلار است، افزود: بیشترین صادرات این استان در زمینه انار و دارو و... بوده و استان ۱۳۹درصد رشد صادرات داشته است.وی در خصوص حجم سرمایه‌گذاری‌های خارجی استان اظهار داشت: در این زمینه بسیار کم کار شده است، اما اولین سرمایه‌گذار خارجی در دو بلوک نفتی استان سرمایه‌گذاری کرده است. در عین اینکه در تولید لوله‌های GRP نیز از سرمایه‌گذاری خارجی استفاده شده است.

وی با بیان اینکه در استان پنج چاه نفت در حال بهره‌برداری وجود دارد، گفت: نفت خام از این چاه‌ها به صورت خام به خطوط منتقل می‌شود و برای آلوده نشدن محیط زیست ماهانه حدود ۲میلیون و ۷۰۰هزار متر مکعب گازهای همراه با نفت سوزانده می‌شوند.وی در پاسخ به این سووال که آیا استان لرستان دارای بیشترین تصادفات جاده‌ای در کشور است، افزود: در سال ۸۷ نسبت به سال ۸۶، ۲۶درصد کاهش در حوادث و تلفات جاده‌‌ای داشته‌ایم و در جهت اصلاح جاده‌ها نیز می‌کوشیم.

صابری در خصوص عملکرد بنگاه‌های زودبازده نیز اظهار داشت: بیش از ۲۳هزار طرح با رقم ۲هزار میلیارد تومان در مدت سه‌سال بررسی و ارزیابی شد، اما همه این طرح‌ها به مرحله عمل نرسیده است. حدود ۱۴هزار طرح با بانک به مبلغ ۶۵۰میلیارد تومان قرارداد منعقد شده و حدود ۱۰هزار طرح با اشتغالزایی ۱۶هزار نفر و سرمایه‌گذاری ۴۶۰میلیارد تومان به بهره‌برداری رسیده است.وی در خصوص سد بختیاری افزود: عرض این سد در پی ۵۰ متر، تاج آن ۴۳۴ متر، ظرفیت تخلیه ۵‌هزار و ۷۰۰ متر مکعب در ثانیه و تولید برق آن ۱۵۰۰ مگاوات خواهد بود که سالی ۲‌هزار و ۹۸۴ گیگاوات برق تولید خواهد کرد. استاندار لرستان با بیان اینکه سالانه ۵/۱۳میلیارد متر مکعب بارش در استان وجود دارد، گفت: متاسفانه تنها ۲۵‌درصد کشاورزی این استان آبی و بقیه به صورت دیم کاشته می‌شود. صابری افزود: همچنین سد رودبار در منطقه الیگودرز به ارتفاع ۱۵۸ متر و طول ۲۱۱ متر و عرض تاج ۸ متر با مخزن ۲۲۸‌میلیون متر مکعب و آبدهی ۲‌هزار و ۹۰۰ متر مکعب در ثانیه احداث می‌شود که دو واحد نیروگاهی با ظرفیت ۴۵۰ مگاوات در آن احداث می‌شود.

وی افزود: هدف از ساخت این سد‌ها علاوه بر تولید برق تبدیل زمین‌های کشاورزی دیم به آبی و استفاده بهینه از منابع آب استان است.

وی که به عنوان سیزدهمین استاندار بعد از انقلاب اسلامی در لرستان حضور دارد گفت: بر اساس آخرین سرشماری سال ۸۵ جمعیت استان یک‌میلیون و ۷۱۶‌هزار نفر و امروز به یک‌میلیون و ۷۶۰‌هزار نفر افزایش یافته که ۸۳۶‌هزار نفر مرد و بقیه زن هستند. صابری افزود: بیش از ۵۰‌درصد جمعیت استان زیر ۳۰ سال سن دارند که این استان از جمعیت جوان برخوردار بوده و نیاز به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید برای جوانان احساس می‌شود.

استاندار لرستان مساحت استان را ۲۸‌هزار و ۱۵۷ کیلومتر مربع معادل ۷/۱‌درصد وسعت کشور ذکر کرد و گفت: لرستان با ۷ استان همسایه بوده و اقوام لر و لک در این استان ساکن بوده‌ و استان دارای ۹ شهرستان، ۲۳ شهر، ۲۳ بخش، ۲۷۵۰ پارچه‌ آبادی مصور و رسمی و در آینده با تصویب دولت شهر جدید چگینی در استان ایجاد خواهد شد.

وی با بیان اینکه این استان در شهرستان سلسله سردترین نقاط کشور و در منطقه پل دختر گرمترین نقاط کشور را در خود جای داده، گفت: لرستان با موقعیت استراتژیک و مرکزی خود به عنوان مرکز پشتیبانی و انبار کشور تلقی می‌شود و از این استعداد برای ساخت سیلو و انبارهای نگهداری مواد غذایی و ایجاد اشتغال می‌توان به بهترین نحو استفاده کرد.

صابری افزود: ۲۵‌درصد معادن سنگ ساختمانی کشور در این استان قرار دارد. همچنین بیشترین جنگل‌های بلوط در استان در کوه‌های زاگرس قرار گرفته، ۴۵۰ واحد سنگبری سنتی و قدیمی و پیشرفته در استان مشغول کار هستند.

استاندار لرستان با بیان اینکه مناسبترین کارخانه‌ آهک هیدراته در پل دختر قرار گرفته گفت: ۹۰‌درصد از محصولات این کارخانه صادر و بقیه در صنایع فولاد خوزستان استفاده می‌شود.

استاندار لرستان وجود باغ‌های انجیر سیاه به وسعت ۱۰‌هزار هکتار در پل‌دختر را از ویژگی‌های این استان دانست و گفت: ۱۱‌درصد تولید آب معدنی کشور در این استان انجام می‌شود.

صابری افزود: سدهای کارون و کرخه از این استان سرچشمه گرفته و تنوع آب و هوایی فراوانی در لرستان به چشم می‌خورد، همچنین اخیرا نهضت کاشت درخت زیتون در استان در اراضی شیب دار شروع شده است.

وی افزود: ۶‌میلیون و ۳۰۰‌هزار واحد دامی در استان وجود دارد. همچنین لرستان جزو ۳ استان برتر در تولید ماهی قزل‌آلای سردابی به شمار می‌رود و بزرگ‌ترین مجتمع تولید این ماهی در شهرستان سلسله قرار گرفته است.

صابری با بیان اینکه قبل از پیروزی انقلاب یک آموزشکده با ظرفیت ۵۰۰ دانشجو در استان وجود داشت گفت: امروز دانشگاه لرستان، علوم پزشکی لرستان، آزاد اسلامی و پیام نور و دانشگاه بروجردی بیش از ۵۲‌هزار دانشجو را در خود جای دادند و اخیرا دانشگاه علوم پزشکی استان از رتبه ۳ به رتبه ۲ ارتقا یافته است.

وی افزود: از ۱۴ نقطه کشوری در سال جاری ۲ نفر در استان لرستان بودند که آقای دکتر صالح‌نیا نخبه تولید گیاهان دارویی و ایجاد مزارع این رشته به عنوان نخبه در خدمات پزشکی شناخته شده است. همچنین دو کارخانه داروسازی اکسیر و داملران که اولی برای داروهای انسانی و دومی برای داروهای دامی فعالیت می‌کنند همچنین دو کارخانه کاشی سامان و جم در بروجرد قرار گرفته است و کارخانه زاگرس خودرو نیز در استان قرار گرفته است. استاندار لرستان همچنین افزود: بزرگ‌ترین کارخانه فروسیلیس و فروآلیاژ در خاورمیانه در شهرستان ازنا در دهه فجر امسال به بهره‌برداری رسید. همچنین از ۳۰ طرح نمونه در طرح ۹۰۰ سیمرغ ۲ طرح در استان به بهره‌برداری رسیدند و کارخانه فولاد الیگودرز در حال بهره‌برداری و همچنین کارخانه فولاد صدر خرم‌آباد در خط اول تولیدی به بهره‌برداری رسید.

استاندار لرستان افزود: مجتمع فولاد ازنا در یک سال آینده بهره‌برداری می‌شود و مجتمع قضایی گهر لرستان در فاز اول در ۳ _ ۴ ماه آینده با تولید ۱۰‌میلیون لیتر آب معدنی در سال می‌تواند به عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده و صادر کننده آب معدنی به بهره‌برداری برسد.

وی همچنین افزود: مطالعات فاز ۱ و ۲ سد برق‌آبی تنگ منشوره در کوهدشت در مرحله نهایی قرار دارد که بخش عمده‌ای از شهرستان کوهدشت را زیر کشت آبی قرار می‌دهند، همچنین ۳۵‌هزار مترمکعب از اراضی مستعد منطقه از کشت آبی به دیم تبدیل خواهد شد.

وی همچنین با اشاره به اینکه قبل از انقلاب حتی ۲۰ کیلومتر جاده روستای آسفالته وجود داشت، گفت: امروز ۲۵۰۰ کیلومتر جاده روستایی به صورت آسفالته احداث شده همچنین آزاد‌راه خرم‌آباد به پل زال به مسیر

۶۴ کیلومتر در اندیمشک که مطالعات آن قبل از انقلاب انجام شده ولی در دولت نهم این آزاد راه ۱۰۴ کیلومتری شامل ۲۵ کیلومتر احداث تونل و ۴/۲ کیلومتر احداث پل ساخته می‌شود.

صابری افزود: این پروژه با ۵۰۰‌میلیون تومان سرمایه‌گذاری به کمک بخش خصوصی احداث می‌شود که برخی از تونل‌های آن در عمق ۱۲۰۰ متری زمین قرار گرفته‌اند.

وی افزود:‌با احداث این بزرگراه طول مسیر ۶۴ کیلومتر و زمان مسافرت ۲ساعت کاهش می‌یابد که در بهار سال ۸۸ راه‌اندازی خواهد شد.

لرستان بزرگ‌ترین تولیدکننده انار، عسل و انجیرسیاه

استاندار لرستان با اشاره به اینکه این استان از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان انار است، گفت: سال گذشته‌هزار تن انار به خارج صادر شد. این استان همچنین یکی از بهترین نقاط تولید عسل طبیعی و خالص در کشور به شمار می‌رود که سالانه ۷۰۰ تن عسل طبیعی حاصل کار زنبورداران استان است.

صابری افزود: متاسفانه به دلایل متعدد در چند سال گذشته از نظر نرخ بیکاری لرستان جزو استان‌های اول یا دوم کشور بوده گرچه در سه‌ماه چهارم امسال دو‌درصد کاهش یافت، اما همچنان از نرخ بالای بیکاری رنج می‌بریم.

استاندار لرستان افزود: بر اساس آخرین آمار مرکز آمار ایران نرخ بیکاری در لرستان ۵/۱۷‌درصد است.

استاندار لرستان همچنین در مورد مصوبات سفر دولت گفت: حدود ۹۲‌درصد مصوبات سفر اول شامل ۱۶۷ مصوبه اجرا شده یا در حال اجراست. همچنین از ۹۱‌درصد مصوبه‌های اجرا شده حدود ۶۱‌درصد بطور کامل به بهره‌برداری رسیده و ۲۸‌درصد در حال اجرا و ۸‌درصد نیز از مصوبه‌ها زمینه اجرا پیدا نکرده و مانده است.

استاندار لرستان در مورد سفر دوم هیات دولت به استان گفت:‌ در ۶ ماه گذشته ۴ کارگروه برای اجرای مصوبات هیات دولت تعیین کردیم که بیش از ۲۱۷ مصوبه و توافق‌نامه با دستگاه‌ها بوده است که در مجموع ۲۳۳ مصوبه در سفر دوم دولت وجود داشت که ظرف ۳ یا ۴ سال آینده کل طرح‌ها به بهره‌برداری می‌رسد.

صابری با اشاره به اینکه برخی از روستاهای استان از جمله مناطق محروم بدون آب، برق و تلفن بودند که با مصوبه دولت آخرین روستاهای این استان شامل ۷ چشمه در منطقه چگینی با انتخاب پیمانکار شامل دو روستا با ظرفیت ۶۲ خانوار ظرف ۱۷ روز برق‌رسانی شده و از هفته آینده نیز سیم‌کشی مخابرات در این روستاها انجام خواهد شد. همچنین برای آموزش فرزندان روستا کانکسی برای احداث مدرسه قرار داده شد و آب آشامیدنی بهداشتی نیز در سفر دوم هیات دولت برای روستا مصوب شد.

صابری همچنین احداث پالایشگاه در استان لرستان از مصوبات سفر اول دولت بود که همچنین احداث مجتمع پتروشیمی در مسیر خط پلی‌اتیلن با ظرفیت ۱۰۰‌هزار تن تولید در سال احداث خواهد شد.

وی افزود:‌ لرستان در کنار همه استعداد آب و خاک منطقه نفت‌خیز بوده که در منطقه کوه‌دشت و پلدختر دو بلوک نفتی کشف شده و بهره‌برداری از چند حلقه چاه نفت از گذشته‌ها شروع شده و با ظرفیت ۱۲‌هزار بشکه در روز به صورت نفت خام به پالایشگاه‌های اراک و کرمانشاه تزریق می‌شود.

صابری افزود: اولین محموله سنگ لرستان به مقصد ونزوئلا در دو هفته قبل به ارزش ۸‌هزار دلار صادر شد. وی افزود: همچنین در حدود ماهانه ۲‌هزار و ۷۰۰‌میلیون متر مکعب گاز همراه نفت در آسمان لرستان می‌سوزد. اما دو منطقه اکتشافی جدید برای نفت در دست اقدام است‌که با مشارکت خارجی‌ها انجام می‌شود، شامل بلوک خرم‌آباد که‌هزار و ۲۰۰ کیلومتر طول دارد و در پلدختر قرار دارد. همچنین یک منطقه نفتی در تنگه سیاه کوه‌دشت با سرمایه‌گذاری خارجی در حال اکتشاف است، اما در عین حال شرکت برنده مناقصه یک ایرانی است.

همچنین سیدرضا دهناد، معاون برنامه‌ریزی استانداری لرستان گفت: روزانه ۵۰۰ تن شیر خام و سالانه ۴۰‌هزار تن گوشت قرمز در استان لرستان تولید می‌شود که همچنین ۵۰۰‌هزار تن گندم حاصل کار کشاورزان استان است که یک چهارم آن نیاز استان و بقیه به سایر استان‌ها عرضه می‌شود. معاون استاندار افزود: این استان از نظر تولید حبوبات شامل: نخود، لوبیا و عدس به سایر استان‌ها کمک می‌کند. وی افزود: در ۴ برنامه توسعه در استان‌های زاگرس‌نشین حجم سرمایه‌گذاری اندک بوده، اما در یکی دو سال اخیر شاخص‌های سرمایه‌‌گذاری در استان رشد چشمگیری داشته به‌گونه‌ای که در لایحه بودجه ۸۸ اعتبار بودجه‌ای برای سرمایه‌گذاری در استان لرستان با ۶۵‌درصد افزایش به ۵۷۰میلیارد تومان خواهد رسید. دهناد افزود: با عنایت دولت و به دستور رییس‌کل بانک مرکزی منابع بانکی در استان لرستان برای تسهیلات‌دهی افزایش یافته و بانک‌های استان مجاز هستند ۵/۲ برابر منابع خود تسهیلات ارائه کنند.

وی افزود: کارخانه آب معدنی با ظرفیت ۳۰۰‌میلیون تومان در فاز اول به ارزش ۶۰‌میلیون تومان به‌زودی راه‌اندازی می‌شود.

وی همچنین افزود: در حالی که رشد صادرات غیرنفتی در کشور ۱۲‌درصد بوده این رشد در استان لرستان ۱۳۹‌درصد انجام شده است.