سرمایه‌گذاری 650میلیارد تومانی در صنایع خراسان رضوی

تا سال ۹۰ ظرفیت تولید سیمان خراسان رضوی به ۹میلیون تن می‌رسد مشهد - خبرنگار دنیای اقتصاد: رییس سازمان صنایع و معادن خراسان رضوی گفت: سال گذشته ۶۵۰میلیارد تومان سرمایه‌گذاری صنعتی در استان به‌ بار نشست که با احتساب حوزه معدن این عدد به ۷۰۰‌‌میلیارد تومان می‌رسد. حسین احمدی، در ادامه گفت: پیش‌بینی می‌شود با افتتاح ۲ تا ۳طرح بزرگ که همزمان با ایام دهه فجر انجام خواهد گرفت، مجموع سرمایه‌گذاری‌های انجام شده، از مرز یک هزار‌‌میلیارد تومان نیز فراتر می‌رود.

وی با بیان این که در حوزه صنعت و معدن طی دو سه سال اخیر با استفاده از دو منبع حساب ذخیره‌ ارزی و محل بنگاه‌های زود‌بازده جهش‌های خوبی داشته‌ایم، تصریح کرد: هم اکنون در این حوزه اشتغال حدود ۲۰ هزار نفر فراهم شده است که نوعی رکورد در این حوزه محسوب می‌شود.

رییس سازمان صنایع و معادن خراسان رضوی یکی از مشکلات اساسی استان را سیمان دانست و گفت: به ثمر رسیدن چند طرح سیمان به عنوان یک عامل توسعه فزاینده، این مشکل را برای همیشه حل خواهد کرد.

وی با اشاره به این که هم اکنون در نظام بانکی، منابع جدید برای سرمایه در گردش، تزریق نمی‌شود و صنعت دوران سختی را می‌گذراند، اذعان کرد: اما وضعیت خراسان رضوی از میانگین کشور مطلوب‌تر است زیرا این استان، تنها استانی است که توسعه‌اش مبتنی بر سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است به طوری که ۹۵ درصد سرمایه‌گذاری صنعت و معدن را بخش خصوصی و حدود ۵ درصد آن را بخش دولتی انجام می‌دهد.

احمدی در خصوص مساله تحریم و اثر‌گذاری مثبت و منفی آن در حوزه‌های مختلف اقتصادی، علمی‌‌‌و سیاسی نیز اظهار کرد‌: اثرات منفی این امر از لحاظ بازار‌سازی جدید در حوزه صادرات و دست‌یابی کوتاه مدت به دانش فنی و تکنولوژی جدید است، اگر چه در بلند مد‌ت برای خود کفایی، افتخاراتی حاصل می‌شود و در واقع اختراعات و ابدعاتی جدید که محصول خلاقیت داخلی است به ثمر می‌نشیند.

وی افزود: در بخش‌های مختلف اتوماسیون، و تجهیزات حساسی که ملزم به استفاده از منابع خارجی هستند و نیز در فرآیند خرید، نقل و انتقال پول، با چالش‌هایی مواجه هستیم اما به عنوان موانعی جدی بر سر راه تلقی نمی‌کنیم و در حدی نیست که چرخه توسعه را کند و یا متوقف سازد.

احمدی در خصوص مشکل نقدینگی صنعت و معدن نیز با بیان اینکه آهنگ توسعه کشور در حوزه‌های مختلف تشدید شده است افزود‌: با توجه به این که بخشی از مصوبات سفرهای استانی دولت طرح‌های عمرانی و بخشی نیز طرح‌های سرمایه‌گذاری است که اجرای آن‌ها منوط به تسهیلات و منبع آن حساب ذخیره ارزی است، به تبع، توام با تغییرات قیمت نفت نوساناتی پیش خواهد آمد و مشکلاتی در نقدینگی ایجاد خواهد کرد.

وی در ادامه عنوان کرد: در یکی دو سال اخیر کاهش سود و کار مزد بانکی، با فرض کنترل تورم که متاسفانه محقق نشد و نیز فشارهای بیرونی و بحث‌هایی که در سیاست‌های داخلی بی‌تاثیر نبودند، باعث ایجاد خلا در کار و کاهش میزان سپرده‌گذاری شد‌ و نهایتا به دلیل افزایش تورم‌، منجر به کاهش میزان پول در نظام بانکی شد که مشکلات عدیده‌ای را ایجاد کرد.وی با بیان این که در ادامه میزان سرمایه‌گذاری‌های انجام گرفته افزایش یافت و بانک‌ها از منابع مازاد بر سهمیه خود تجاوز و از منابع در اختیار بانک مرکزی نیز استفاده کردند، اذعان کرد: این امر در نهایت موجب تغییر سیاست بانک مرکزی شد.

رییس سازمان صنایع و معادن خراسان رضوی در ادامه خاطر نشان کرد: هم اکنون بانک مرکزی، خط اعتباری ۶ هزار‌‌میلیارد تومان را باز کرده و قرار بر این شده است در دو بخش سرمایه در گردش برای استفاده از موارد وارداتی و نیز طرح‌های نیمه‌تمام با پیشرفت بالای ۴۰ درصدی تسهیلاتی را داشته باشد که در مرحله ابلاغ به بانک‌ها است که به این صورت متقاضیان معرفی خواهند شد.

احمدی در خصوص روند توسعه در شهرک‌های صنعتی و امکان توسعه این شهرک‌ها نیزافزود: اجرای این مساله مستلزم دو شرط است یکی آن که شهرک صنعتی توسعه یابد تا جوابگوی نیازهای جدید باشد و دیگر این که واحدهای موجود که قدرت توسعه درون‌زا دارند، توسعه یابند که متاسفانه این موضوع از جانب دستگاه‌های متولی مسائل کمیسیون ماده ۵ شهرسازی و معماری استان و کار‌گروه مربوطه به دلیل نگرانی در مورد آب‌های زیرزمینی، مسائل ترافیکی و نیز حفظ اراضی برای توسعه جمعیتی مشهد، این امکان فراهم نشده است.

وی با اشاره به این که تا کنون از جانب مرجعی، ایجاد آلودگی محیط زیست توسط حوزه صنعت و معدن اعلام نشده است، گفت: ادعای حوزه صنعت و معدن این است که آلودگی فعالیت‌های صنعتی پیش از سایر فعالیت‌ها نیست، چرا که در بحث کشاورزی به دلیل مصرف بالای کود و سم ضایعاتی و نفوذ آن به عمق زمین، موارد کارگاهی و صنفی و نیز انجام خدماتی اعم از حمل‌و‌نقل آلودگی‌هایی ایجاد خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه روزانه حدود ۵ هزار تن سیمان در کارخانه سیمان شرق، سه هزار تن در سبزوار و سه هزار تن نیز در سیمان تربت حیدریه تولید می‌شود افزود: تا سال آینده فاز دو سیمان شرق و سبزوار و در سال‌های آینده نیز دو واحد سیمان یکی در خواف و دیگری در تربت جام به بهره‌برداری خواهند رسید که در این صورت تا سال ۹۰ به چشم‌انداز تولید ۹‌‌میلیون تن سیمان خواهیم رسید.

احمدی در خصوص سهم استان در برخی از محصولات منتخب گفت: ۱۰ درصد خودروی سواری کشور، ۲۶ درصد موتور سیکلت و دوچرخه و ۲۵ درصد قطعات خودرو کشور در استان خراسان رضوی تولید می‌شود که توسط این سه شاخص، در بخش خودروهای سواری‌، نیروهای محرکه و قطعه‌سازی قطب دوم خودرو‌سازی کشور هستیم.

وی در ادامه با بیان اینکه با تولید حدود ۸۰۰‌هزار تن فولاد در خراسان رضوی، ۷ درصد محصولات فولادی کشور را به خود اختصاص داده‌ایم افزود: ظرف ۳ سال آینده این مقدار به ۶‌‌میلیون تن خواهد رسید و در این صورت استان به قطب سوم فولاد‌سازی کشور تبدیل خواهد شد. وی در خصوص دیگر محصولات نیز گفت: تولید ۲۹ درصد لامپ روشنایی، ۲۱ درصد ادوات کشاورزی و قطعات آهنگری، ۱۵ درصد یخچال فریزر خانگی و صنعتی، ۲۴ درصد گازسوز‌ها شامل بخاری گازی و آبگرمکن خانگی، ۱۰ درصد فرش ماشینی و پارچه فاستونی، ۳۸ درصد قند و شکر، ۳۲ درصد آب میوه و کنسانتره و رب گوجه فرنگی، ۸۴ درصد ظروف اوپال و پیرکس که معروف به لایت گلاس است، ۳۱ درصد ظرفیت ظروف چینی و ۶۶ درصد اکسید مولیبدن که محصولی انحصاری است در اختیار استان خراسان رضوی است.

احمدی با اشاره به این که بر اساس آخرین آمار ۴ هزار و ۹۰۰ واحد صنعتی با ۱۵۷ هزار نفر اشتغال صنعتی و ۴۲۵ معدن با ۱۰ هزار اشتغال‌زایی که در مجموع سالانه حدود ۵/۱۲میلیون تن محصولات معدنی استخراج می‌‌‌کنند، افزود: محصولات معدنی خوراک صنعتی و بخشی از مصالح ساختمانی و فرآوری را تامین و بخشی نیز صادر می‌شود.