با اجرای طرح کنترل اتوماتیک قطارها
ظرفیت تردد در مسیر مشهد به تهران دو برابر میشود
مشهد - خبرنگار دنیای اقتصاد: مدیرکل راهآهن خراسان رضوی گفت: ۴۲درصد از قطارهای مسافربری شبکه ریلی به سمت مشهد در حال تردد هستند.
ضیاییمهر، با اشاره به فعالیتها و اقدامات انجامشده توسط این اداره درخصوص توسعه زیرساختهای ریلی استان خراسان رضوی با بیان مطلب فوق، راهآهن خراسان رضوی را یکی از مناطق پرتردد در شبکه ریلی کشور دانست و افزود: این مسیر از نظر حملونقل بار و مسافر اهمیت ویژهای دارد و از نظر ترانزیتی و بینالمللی نیز بسیار حائز اهمیت است. وی با بیان اینکه به دلیل وجود بارگاه منور رضوی و همچنین جاذبههای گردشگری و توریستی استان حدود ۴۲درصد از قطارهای مسافربری شبکه ریلی به سمت مشهد در حال تردد هستند، افزود: به همین دلیل نیز توجه ویژهای نسبت به توسعه زیرساختهای شبکه ریلی استان طی سالهای اخیر صورت گرفته که باید در این زمینه تلاش کنیم تا این زیرساختها را با توجه به تناسب تقاضاهای روزافزون بخش بار و مسافر افزایش دهیم.
وی درخصوص بحث ساخت ابنیه و گسترش زیرساختهای شبکه ریلی در خراسان رضوی تصریح کرد: ظرف یک سال گذشته حدود ۶۵طرح به ارزش ۱۶۰میلیارد ریال شامل بهسازی خطوط، نوسازی خطوط ریلی، ایمنسازی و سبکسازی ترانشههای محور سرخس، تبدیل تقاطعهای همسطح به غیرهمسطح، توسعه ایستگاه سرخس و سیستم کنترل اتوماتیک قطارها در محور سرخس در دستور کار قرار داشته و این طرحها با حمایت دولت بهویژه راهآهن جمهوری اسلامی به انجام رسیده است.
وی با اشاره به عملکرد جابهجایی بار و مسافر شبکه ریلی خراسان طی ۳سال اخیر و مقایسه آن با گذشته خاطرنشان کرد: ظرف ۳سال اخیر حدود ۲۰میلیون مسافر از طریق راهآهن در محور خراسان جابهجا شدهاند که این رقم نسبت به مدت مشابه سالهای قبل ۲۵درصد رشد نشان میدهد.
وی افزود: همچنین در تابستان سال جاری نیز بهطور میانگین روزانه تعداد ۶۰رام قطار به صورت رفتوبرگشت در این مسیر تردد کردند که با توجه به این مساله روزانه حدود ۳۱هزار مسافر در حال جابهجایی است. وی ادامه داد: از این رو در این استان از نظر تعداد رام قطار و از نظر جابهجایی مسافر به ترتیب ۱۷ و ۱۳درصد رشد را در این دو بخش شاهد بودهایم.
ضیاییمهر همچنین به فعالیتهای راهآهن خراسان رضوی در بخش حملونقل بار اشاره کرد و گفت: ظرف ۳سال گذشته از طریق راهآهن خراسان رضوی ۱۳میلیون و ۵۰۰هزار تن بار جابهجا شده است که این رقم نسبت به مدت مشابه قبل از آن ۷درصد رشد داشته است.
وی اعتبارات هزینه شده در شبکه ریلی استان را طی این مدت ۱۰۵میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: به این منظور با همکاری راهآهن طرحهای توسعهای و زیرساختی را برای روانسازی حملونقل بخش بار و مسافر انجام دادیم که این فعالیتها نسبت به مدت مشابه ۱۰۰درصد رشد داشته است. وی همچنین به فعالیتهای بخش خصوصی در حوزه حملونقل بار پرداخت و افزود: طی ۳سال اخیر میزان سرمایهگذاری که بخش خصوصی در حوزه ریلی خراسان برای بالا بردن توان تخلیه کالاهای وارداتی از کشورهای CIS انجام داده حدود ۱۹۰میلیارد ریال بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه ۸۰درصد رشد داشته است. وی با بیان اینکه هم اکنون ۹۰درصد از حملونقل بار توسط بخش غیردولتی انجام میشود اظهار کرد: در بخش مسافربری نیز حدود ۴۰درصد از قطارهای مسافربری توسط بخش خصوصی اداره میشود که این مسائل در راستای اجرای اصل ۴۴بوده و روند خصوصیسازی در راهآهن سرعت خواهد گرفت.
مدیر کل راهآهن خراسان رضوی از تعریف مسیرهای جدید برای قطارهای مسافربری در سال جاری خبر داد و گفت: قطارهای مسیر مشهد- کاشان، مشهد-قم، تهران- طبس، مشهد- شهرضا، مشهد-ساری، خواف- تربت- تهران و بالعکس مسیرهای جدیدی است که تعریف شدهاند و در حال حاضر از ۱۴ شهر و مرکز استان به سمت مشهد قطار مستقیم داریم.
ضیایی مهر در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا ظرفیت ناوگان مسافربری ریلی متناسب با توسعه زیرساختها افزایش یافته تصریح کرد: تقاضا برای سفر در تابستان و در ایام نوروز بسیار چشمگیر است و ما در بخشی از فصول سال که در غیر ایام پیک مسافرت است، ظرفیت قطارهایمان ۲۰ تا ۳۰درصد خالی است. وی ادامه داد: اما در ایام تابستان و نوروز اوج تقاضا برای مسافرت است که با توجه به این امر امکانات ما پاسخگوی این حجم عظیم مسافر نیست و در ایام یاد شده به دلیل افزایش تقاضا برای مسافرت با قطار تنها میتوانیم یک سوم متقاضیان را پاسخگو باشیم.
وی خاطرنشان کرد: سرمایهگذاری در راهآهن بسیار سنگین است و در این رابطه یکسری زیرساختها هم باید توسعه یابد و پیرو آن نیز باید نوسازی و افزایش ظرفیت ناوگان انجام شود که این مساله موجب کم شدن فاصله عرضه و تقاضا در این بخش میشود. وی با بیان اینکه یکی از برنامههای در دستور کار راهآهن خراسان رضوی توسعه ایستگاه مشهد است اظهار کرد: به دلیل آنکه طی شبانه روز و در ایام تابستان ۶۰ رام قطار و در ایام نوروز ۷۰رام قطار جابهجایی مسافر را از این ایستگاه انجام میدهند از این رو ظرفیت ایستگاه مشهد هم اکنون اشباع شده است و باید به سرعت ایستگاه یاد شده را توسعه دهیم. وی افزود: به لحاظ اهمیت موضوع این مساله در مصوبات سفر اول هیات دولت به خراسان رضوی گنجانده شد و پس از آن نیز راهآهن جمهوری اسلامی طرح افزایش ظرفیت میان مدت این ایستگاه را تهیه و مطالعات خود را آغاز کرد که هماکنون کار بررسی این طرح به اتمام رسیده و طرح مصوب آن نیز در سال جاری ابلاغ شده است.
ضیایی مهر با اشاره به اینکه مشکل زمین برای توسعه ایستگاه مشهد به جهت اجرای طرح میانمدت نداریم گفت: به دلیل اینکه این طرح بزرگ اعتبارات سنگینی را میطلبد اولویتبندی شده تا نوروز ۸۸ بخشی از این طرح را از محل اعتبارات راهآهن و شرکت رجا عملیاتی کنیم. وی افزود: برای اجرای فازهای بعدی این طرح و در نهایت بهرهبرداری، اعتبارات زیادی لازم است که با توجه به اهمیت ایستگاه مشهد انتظار مساعدت دولت و استانداری خراسان رضوی را در این زمینه داریم. وی همچنین با بیان اینکه طرح کنترل اتوماتیک قطارها (A.T.C) نیز در حال عملیاتی شدن است افزود: با اجرای این طرح ظرفیت تردد در مسیر مشهد به تهران حداقل به ۲ برابر افزایش مییابد. وی هزینه اجرای این طرح را نیز حدود ۶۰میلیارد تومان عنوان کرد. وی برقی کردن خطوط ریلی موجود مشهد- تهران را نیز یکی از طرحهای دیگر راهآهن عنوان کرد و افزود: این مساله جزو مصوبات سفر دوم هیات دولت به استان خراسان رضوی است که فرآیند مطالعات اولیه آن نیز به اتمام رسیده و برای اجرایی شدن طرح نیز انتخاب پیمانکار در حال انجام است.
وی هزینه عملیات اجرایی این طرح را حدود ۸۰۰میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: برنامه و پیشبینی راهآهن این است که عملیات اجرایی این طرح مهم و بزرگ تا پایان سال جاری آغاز شود.
وی در ادامه به اجرای طرح راهآهن خواف- هرات اشاره و تصریح کرد: طول این طرح ۱۹۱کیلومتر است که اکنون زیرسازی آن در حال انجام است و امیدواریم ظرف ۲ سال آینده پروژه یاد شده به بهرهبرداری برسد. وی اصلیترین مانع بر سر راه توسعه خطوط و زیرساختهای ریلی در خراسان رضوی را عدم تخصیص اعتبار دانست و افزود: خوشبختانه تمام طرحهای زیرساختی ریلی در کشور قابل انجام است و این مساله به دست متخصصین کشور صورت میگیرد.
ارسال نظر