مشهد- خبرنگار دنیای اقتصاد: مشاور سازمان کار و امور اجتماعی خراسان رضوی گفت: ‌وزارت کار و امور اجتماعی در مورد برخورد با قراردادهای سفید امضا سه راهکار اساسی اندیشیده است و برنامه ویژه‌ای دارد.

محمد نجاتی افزود: راهکار نهایی و اساسی در این زمینه بالا بردن میزان اشتغال در جامعه است تا درنتیجه شرایط کار برای کارگر مناسب شده و زمینه نادیده گرفتن قوانین از بین برود.

وی با اشاره به اینکه کمبود فرصت شغلی، کارگران را مجبور به پذیرفتن حقوق و دستمزد پایین و شرایط مناسب می‌کند، اظهار کرد: در سال‌‌های اخیر تلاش‌هایی برای تنظیم عرضه و تقاضای کار شده است تا با مناسب شدن شرایط عرضه کار، کارفرما ملزم به ارائه مزایا به کارگر شود تا بتواند کارگر ماهر و خوب را جذب کند.

وی ادامه داد: در ماه‌های اخیر حجم بالایی از اعتبارات دولتی به این امر اختصاص داده شده و بخشی از این اعتبارات نیز برای حفظ مشاغل موجود و در حقیقت نگهداری از فرصت‌های شغلی موجود اختصاص یافته است.

وی اذعان کرد: راهکار دیگر در زمینه جلوگیری از عقد قراردادهای سفید امضا تماس مداوم این سازمان با تشکل‌هایی کارگری برای اطلاع‌رسانی نحوه صحیح عقده قرارداد و حقوق کارگران است که البته هنوز در سطح وسیعی انجام نشده است.

وی با بیان اینکه راهکار دیگر که جنبه موقت نیز دارد بررسی شکایت‌ها در مورد قراردادهای سفید امضا در هیات‌های تشخیص است، افزود: سازمان کار و امور اجتماعی به محض اطلاع از امضای این‌گونه قراردادها هیات تشخیص تشکیل داده و پس از رسیدن به تشخیص واقعی رای صادر می‌کند. نجاتی ادامه داد: ‌در صورت حاد بودن مشکل و حساسیت آن، شکایت به قوه قضائیه ارجاع داده شده و در آنجا پیگیری می‌شود.

وی سهم عمده قراردادهای سفید امضا را در کارگاه‌های کوچک و جدیدالتاسیس عنوان و خاطرنشان کرد: معمولا کارگاه‌های قدیمی و کارگر بر روال رسمی را طی می‌کنند و تلاش وزارت کار بر این است که تا با گسترش تشکلات کارگری از انجام چنین قراردادهایی جلوگیری کند.

وی رشد توسعه تشکل‌های کارگری را قابل توجه ارزیابی کرد و گفت: وضعیت این‌گونه تشکل‌ها در حال حاضر نسبت به سه سال گذشته بهتر شده است، به طوری که تعداد مسوولان سازمان‌‌دهنده به تشکل‌های کارگری در سازمان کار از یک نفر به چهار نفر افزایش یافته است.وی تصریح کرد: در حال حاضر در سازمان کار و امور اجتماعی خراسان رضوی با سیستم تفکیک شده و منسجم به نحو مطلوبی در زمینه تشکل‌ها خدمات ارائه می‌شود و تعداد تشکل‌ها از ۲۵۰ در سال ۸۵ به ۳۵۰تشکل در حال حاضر رسیده است. وی با اشاره به اینکه تعداد نمایندگان کارگران از رشد خوبی برخوردار بوده است، خاطرنشان کرد: این تعداد از ۲۰ به ۱۰۰نماینده افزایش داشته و همزمان با توسعه کیفی آنان از طریق آموزش و راهنمایی مد نظر قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: تلاش ما بر این است که تا نمایندگان کارگران را با قانون آشنا کنیم و چگونگی مذاکره، چانه‌زنی و اجرای قانون را به آنان بیاموزیم تا بتوانند در تشکلات کارگری حضور موثری داشته باشند.

وی با بیان اینکه اخیرا در کمیسیون تحول اقتصادی تصمیمات خوبی گرفته شده است، اعلام کرد: اعتبارات قابل توجهی به بخش صنعت و معدن و کشاورزی اختصاص یافته تا طرح‌های نیمه تمام به بهره‌برداری برسد.

نجاتی افزود: با اتمام این طرح‌ها، فرصت‌های جدید شغلی ایجاد شده و عرضه و تقاضای کار بیش از پیش تنظیم می‌شود.