مشهد - خبرنگار دنیای اقتصاد: مسوول اتحادیه پیله و ابریشم تربت حیدریه گفت: بین ۹۰ تا ۹۵درصد تولید ابریشم کشور متعلق به تربت حیدریه است که از این میزان حدود ۷۰درصد در بایگ تولید می‌شود.

محمود گلی مقام اول تولید پیله ابریشم را متعلق به استان گیلان دانست؛ اما گفت: ۲۵ تا ۳۰درصد پیله مورد نیاز کشور در تربت حیدریه تولید می‌شود.

وی با بیان اینکه به دلیل واردات ۷۰درصد پیله ابریشم از تاجیکستان، نوغانداری در حال از بین رفتن است، گفت:‌ برخی از نوغانداران در سال‌جاری به دلیل توجیه‌پذیر نبودن فعالیت، درختان توت را که از آن برای تامین غذای کرم ابریشم استفاده می‌شود، قطع کرده‌اند.

وی با بیان اینکه تا قبل از این پیله به صورت قاچاق وارد کشور می‌شد، گفت: اکنون پیله ابریشم آزادانه و گسترده وارد تربت حیدریه می‌شود که این مساله توجیه‌پذیر بودن فعالیت نوغانداری را به خطر انداخته و تولیدات داخل روی دست تولیدکنندگان پیله ابریشم مانده است.

وی اضافه کرد: در شرایطی که واردات بی‌رویه ابریشم و پیله مشکلات متعددی را برای صنعت نوغانداری ایجاد کرده، اخذ مالیات، مشکل در ارائه تسهیلات از سوی بانک‌ها و مشکلاتی از این قبیل باعث شده بسیاری از نوغانداران این حرفه را رها کرده و به شغل‌هایی نظیر مسافر‌کشی روی آورند.

گلی بایگی تعداد دستگاه‌های ابریشم‌کشی مستقر در تربت حیدریه را ۲ هزار دستگاه دانست و گفت: ۳ تا ۴ هزار نفر در کارهای نوغانداری مشغول فعالیت هستند.

وی معتقد است: شغل ۹۰درصد ساکنان منطقه بایگ نوغانداری است که با مشکلات یاد شده، در شرف از بین رفتن است.

وی با بیان اینکه از سال ۷۵ سالانه حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار جعبه تخم نوغان در گیلان و تربت‌حیدریه تولید می‌شود که از آن ۱۲ هزار تن پیله به دست می‌آمد، تصریح کرد: اکنون به دلیل واردات بی‌رویه ابریشم و پیله، این مقدار به مرز ۵۰۰ تا ۶۰۰ تن رسیده و تخم نوغان نیز به حدود ۴۰ هزار جعبه کاهش یافته است.

رییس شرکت سهامی پرورش کرم ابریشم در استان‌های خراسان نیز از رغبت اندک نوغانداران به پرورش کرم ابریشم خبر داد و گفت: امسال تولید پیله‌تر در استان‌های خراسان در مقایسه با سال گذشته حدود ۷۴ تن کاهش نشان می‌دهد.

فرید سرجمعی افزود: امسال نوغانداران خراسان رضوی، شمالی و جنوبی ۲ هزار جعبه تخم کرم ابریشم کمتر از پارسال تحویل گرفتند که ناشی از عواملی همچون خشکسالی، واردات بی‌رویه پیله و ابریشم و پایین بودن نرخ خرید بوده است.

وی در خصوص وضعیت فعلی نوغانداری در منطقه بایگ و تربت حیدریه نیز گفت: نوغانداری برخلاف آنچه تصور می‌شود تنها مختص بایگ نبوده و در دیگر مناطق تربت حیدریه نیز وجود دارد.

به گفته وی، باتوجه به توزیع یک هزارو ۷۰۵ جعبه تخم نوغان در تربت حیدریه و ۵۴۹ جعبه در بایگ، پیش‌بینی می‌شود امسال ۴۷هزارو ۷۴۰ کیلوگرم پیله‌تر تولید شود که ۸هزارو ۴۰۰ کیلوگرم ابریشم از آن استحصال خواهد شد.

سرجمعی خاطرنشان کرد: ابریشم‌های تولیدی به صورت خام برای مصرف در بافت قالی به شهرستان‌های قم، کاشان، اصفهان و تبریز ارسال می‌شود.

وی در رابطه با برنامه سال‌جاری گفت: امسال ۱۰ هزار جعبه تخم نوغان توسط این شرکت تولید شده است. وی با اشاره به افزایش نیافتن قیمت ابریشم نسبت به دیگر اقلام در رابطه با وضعیت بیمه نوغانداران گفت: طرح بیمه درآمد محصول ابریشم در سفر اول هیات دولت مطرح شد که هنوز به نتیجه نرسیده است. وی برقرار نشدن بیمه درآمد ابریشم، افزایش مالیات، واردات پیله و ابریشم و نبود صنایع جانبی در منطقه و حتی کشور را از مشکلات کلیدی این حرفه دانست.