صدور 15میلیون تن کالا به ارزش 4میلیارد دلار از گمرک شهید رجایی

بندرعباس - خبرنگار دنیای اقتصاد: گمرک شهید رجایی به عنوان یکی از مبادی اصلی ورود و خروج کالا و از فعال‌ترین و شاخص‌ترین گمرکات کشور است که بیش از ۵۰درصد حجم عملیات گمرکی کشور را به خود اختصاص داده است. این بندر به عنوان قطب اقتصادی و سکوی تخلیه و بارگیری و توزیع کالا در اقتصاد استان هرمزگان و کشور از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است.

ناصر کاویانی، ناظر گمرکات استان هرمزگان و مدیر گمرک شهید رجایی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما، با بیان مطلب فوق با اشاره به اینکه روزانه حدود دو هزار و ۵۰۰ کامیون حاوی کانتینر و کالا پس از انجام تشریفات مقرر از در این گمرک خارج می‌شوند، افزود: در سال گذشته ۱۴میلیون تن کالا به ارزش ۲۰میلیارد دلار به این گمرک اظهار و ترخیص شده است.

وی اظهار کرد: همچنین ۱۵میلیون تن کالا به ارزش ۴میلیارد دلار نیز در سال گذشته از طریق این گمرک صادر شده است.

کاویانی در ادامه با بیان اینکه مقادیر زیادی از کالاهای سایر گمرکات کشور نیز پس از انجام تشریفات لازم از طریق این بندر به خارج از کشور صادر می‌شوند، افزود: میزان ترانزیت خارجی انجام شده در این بندر در سال گذشته ۲میلیون تن به ارزش ۱۰میلیارد دلار اعلام شده است.

کاویانی تصریح کرد: میزان درآمد وصولی واریزی به خزانه از طریق این بندر نیز طی سال ۸۶ معادل ۲هزار میلیارد تومان بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن، رشد ۲۳درصدی نشان می‌دهد.

وی گفت: این در حالی است که در سال ۸۶ به منظور اجرای دستورالعمل ابلاغی ریاست کل گمرک از بابت حقوق ورودی و به منظور جبران کمبود نقدینگی و تسریع و تسهیل در ترخیص کالا ۹۰۰میلیارد تومان ضمانتنامه بانکی به جای وجوه نقدی اخذ شده است.

کاویانی خاطرنشان کرد: در سال گذشته همچنین برای ۱۲هزار و ۶۵۰ کانتینر پروانه ترانزیت صادر شد که از این مقدار حسب درخواست صاحبان کالا، تعدادی ابطال پروانه شده و ۱۱هزار و ۳۱۶ کانتینر نیز به مقصد گمرکات غرب، شهریار، اصفهان، سیرجان، سهلان و یزد ترانزیت داخلی اداری شد.

وی بیان کرد: از ابتدای سال تاکنون نیز به‌رغم تعطیلات نوروزی سه هزار و ۳۰۰کانتینر ترانزیت داخلی - اداری انجام شده است.

کاویانی در ادامه با اشاره به اینکه میزان ترانزیت داخلی - شخصی طی سال گذشته ۳۵هزار TEU بوده است، گفت: این میزان ترانزیت انجام شده به سایر گمرکات کشور در ابتدای سال جاری سه هزار و ۲۰۰کانتینر است که تاثیر زیادی در تخلیه محوطه‌های بندر داشته است.

ناظر گمرکات استان هرمزگان و مدیر گمرک شهید رجایی در ادامه با اشاره به اینکه اعلام بحران تراکم و رسوب کانتینر در بنادر کشور به‌ویژه بندر شهید رجایی به میزان ۸۳هزار TEU طی ماه‌های پایانی سال گذشته برانگیخته شدن حساسیت و توجه ویژه مسوولان عالی‌رتبه کشوری را در پی داشته است، افزود: به این منظور ذکر این نکته ضروری و حائز اهمیت است که از نظر گمرک رسوب با موجودی تعریف مستقلی دارد.

کاویانی رسوب را ماندگاری کالا بعد از مدت‌ مجاز قانونی عنوان کرد و افزود: براساس ماده ۲۲ قانون امور گمرکی حداقل توقف کالا از تاریخ تسلیم مانیفست یا اظهارنامه اجمالی و تخلیه کالا، ۴ماه است.

وی ادامه داد: از سویی با توجه به ماده ۴ آیین‌نامه اجرایی قانون امور گمرکی در اماکن گمرکی و بندری قبل از روز دهم تخلیه کالا وجوهی بابت انبارداری اخذ نمی‌شود.

این مقام مسوول تاکید کرد: با توجه به اعلام اخیر مسوولان بنادر و کشتیرانی درخصوص عادی شدن میزان رسوب و موجودی کانتینر در بندر شهید رجایی که بالغ‌بر ۷۵هزار TEU است، به نظر می‌رسد تفاوت حدود ۸هزار TEU در ماه‌های پایانی سال گذشته که از آن به عنوان بحران تراکم کانتینر در بندر شهید رجایی یاد شده است با در نظر گرفتن فصل سرما و یخبندان بی‌سابقه چندروزه زمستان سال گذشته که منجر به کاهش تردد کامیون‌ها به استان هرمزگان شد، امری کاملا عادی غیرقابل اجتناب بوده است.

وی اذعان کرد: به این منظور با هدف تسهیل و تسریع در ترانزیت و ترخیص کالا با همکاری و هماهنگی گمرک، بنادر و راه‌آهن اقدامات خوب و مناسبی صورت گرفته که از آن جمله می‌توان به اضافه شدن تجهیزات بهره‌برداری از محوطه دپوی کانتینر، افزایش واگن‌های ارسالی به بندر، تلاش‌های انجمن شرکت‌های حمل و نقل ریلی کانتینری، اعلام آمادگی گمرک برای ترخیص سریع کالا و اقدام به ترانزیت داخلی - اداری به ۷ گمرک فعال کشور و نیز ترانزیت داخلی - شخصی به هر یک از گمرکات مورد درخواست صاحبان کالا، ابلاغ دستورالعمل ترخیص کالا با اخذ ضمانتنامه بانکی به جای وجوه نقدی از بابت حقوق ورودی، درخواست افزایش در خروج جدید به منظور افزایش سرعت عبور کامیون، ثبت و ضبط مشخصات کالا در در خروج و افزایش نیروهای متخصص در نقاط حساس اشاره کرد.

کاویانی در پایان افزایش اعتبارات به منظور اعمال هرچه بیشتر وظایف حاکمیتی گمرک و تهیه و تجهیز دستگاه‌های مکانیزه موردنیاز بندر از جمله x-Rey را به منظور ایفای هرچه بهتر وظایف این بندر از مسوولان خواستار شد.