دنیای اقتصاد - کرمانشاه - الهام اکبری: در ۱۱ ماه امسال بالغ بر دو میلیارد دلار کالا از طریق مرزهای استان کرمانشاه به خارج از کشور صادر شده است. محسن مصطفایی، مدیرکل پیشین گمرکات استان کرمانشاه در مراسم تودیع خود با اعلام این مطلب افزود: طی این مدت در مجموع چهار میلیارد و ۴۷۵ میلیون دلار کالا از کشورمان به عراق صادر شده که ۴۵ درصد از این صادرات از مرزهای استان کرمانشاه صورت گرفته است.

مصطفایی با بیان اینکه استان کرمانشاه رتبه خوبی در بحث صادرات دارد، افزود: گمرک پرویز خان بین ۱۲۸ گمرک و بازارچه فعال کشور رتبه ششم را دارا می‌باشد.

وی همچنین میزان واردات انجام شده از طریق مرزهای استان در ۱۱ ماه امسال را ۴۷ میلیون دلار اعلام کرد.

مصطفایی با اشاره به جایگاه ترانزیتی استان، گفت: امسال در کل کشور ۱۰ میلیون تن کالا ترانزیت شده که ۸/۱ میلیون تن آن از طریق مرزهای استان کرمانشاه صورت پذیرفته است و مرز پرویزخان بین ۳۸ گمرک ترانزیتی کشور توانسته مقام دوم را بدست آورد.

مصطفایی در پایان به آمار مسافران ورودی و خروجی استان نیز اشاره کرد و گفت: امسال ۳۸۷ هزار مسافر ورودی و ۳۸۷ هزار مسافر خروجی از طریق گمرکات استان تردد کرده‌اند.

در ادامه عبدالمجید واحدی،‌ معاون برنامه‌ریزی استانداری کرمانشاه به فعالیت‌های عمرانی انجام شده در مرز رسمی پرویزخان اشاره کرد و گفت: با روندی که تداوم دارد، امیدوارم تا سه سال آینده پایانه بازارچه پرویزخان هم به بهره‌برداری برسد.

وی افزود: از شرکت گمرک ایران انتظار داریم تا توجه ویژه‌ای به مرز رسمی پرویزخان داشته باشد و نسبت به اجرای مصوبات سفر هیات دولت در خصوص گمرکات استان نیز اقدام نماید. وی اظهار کرد: یکی از مصوبات مهم سفر هیات دولت به استان، خرید و نصب دو دستگاه ایکس - ری کامیونی در پرویزخان و خسروی می‌باشد که متاسفانه هنوز اقدام خاصی به رغم پیگیری‌های استان از سوی مرکز به عمل نیامده است. واحدی گفت: با این حال در سفر مقام معظم رهبری این مصوبه باز هم مورد بازنگری قرار گرفت و مبلغ ۵۰ میلیارد ریال بدین منظور تخصیص یافت که ۲۰ میلیارد ریال آن از سوی دفتر مقام معظم رهبری ابلاغ شده و قرار است از محل منابع استانی هم ۲۰ میلیارد ریال و از سوی شرکت گمرک ایران هم ۱۰ میلیارد ریال تخصیص یابد که امیدواریم به‌زودی این امور محقق شوند.

وی در پایان با اشاره به توانمندی‌های صادراتی استان و جایگاه کنونی آن، گفت: هر چند هم‌اکنون وضعیت خوبی داریم، اما باید تلاش کنیم تا حجم صادرات استان را در آینده حتی تا مرز سه برابر میزان فعلی ارتقا دهیم.

دکتر بهزاد شیری، معاون طرح و برنامه گمرک جمهوری اسلامی ایران نیز بازنگری و به روز کردن قوانین گمرکی کشور و اجرای طرح تحول گمرکی را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر عنوان کرد.

شیری با بیان اینکه قوانین گمرکی کشورمان مربوط به ۴۰ سال قبل می‌باشد، افزود: با توجه به اینکه امور تجاری و صادراتی پدیده‌هایی سیال هستند و روز به روز در حال تغییر می‌باشند از این رو بازنگری قوانین گمرکی می‌تواند نوعی همراستایی و روان‌سازی امور در این خصوص باشد.

وی ادامه داد: ایجاد پنجره واحد در گمرکات کشور امری لازم است و فضای کسب و کار را تسهیل و ساده می‌کند که در این راستا در برخی از استانها با اجرای این طرح، تجربه موفقی بدست آورده‌ایم.

شیری همچنین اجرای طرح آمایش سرزمینی گمرکات کشور را یادآور شد و گفت: با توجه به تعدد گمرکات کشور، مدیریت آنها با رویه و سیستمی واحد غیرممکن است؛ بنابراین به این نتیجه رسیده‌ایم که در سه سال اول برنامه پنجم توسعه معادل ۳۰ درصد از گمرکات فعلی را کاهش دهیم. وی افزود: این مساله، مصوبه مجلس است و دولت الزام دارد تا آن را اجرایی کند. شیری در پایان سخنان خود در خصوص استقرار سیستم ایکس - ری در دو گمرک خسروی و پرویزخان کرمانشاه که از گله‌‌مندی‌های معاون برنامه‌ریزی استاندار کرمانشاه نیز بود، گفت: کارهای اولیه برای اجرای این مصوبه هیات دولت انجام شده است، اما معمولا ۱۸ ماه طول می‌کشد تا این دستگاهها ساخته و به کشور منتقل شوند.

علی سعدالدین، مدیر کل جدید گمرکات استان نیز در مراسم معارفه خود پس از بیان اهداف و برنامه خود گمرک را به عنوان یک سازمان بسیار تاثیرگذار در اقتصاد، تجارت و بازرگانی هر کشوری دانست.

وی با اشاره به سمت قبلی خود در گمرکات بندر امام گفت: در تجربه دو ساله خود چالش‌های مختلف در امور گمرکی را به خوبی لمس کرده و امید دارم با کمک همه مسوولان خدمت صادقانه‌ای در این سمت در راستای اهداف توسعه صادرات غیر نفتی کشور داشته باشم.

حذف سیستم‌های سنتی و دستی، استفاده از سیستم‌های یکپارچه مدیریتی، افزایش رضایت ارباب رجوع، ایجاد شاخص‌هایی جهت کاهش هزینه‌ها، درآمد گمرکی و مدیریت هزینه و... از جمله برنامه‌هایی بود که مدیر جدید گمرکات کرمانشاه از آن سخن گفت.

در ادامه کیوان کاشفی، رییس اتاق بازرگانی کرمانشاه آینده اقتصادی کشور را در گرو توسعه صادرات غیرنفتی دانست و اذعان کرد: اگر رقم صادرات غیرنفتی کشور همانند رقم صادرات نفتی شود، نرخ بیکاری در کشور تک رقمی خواهد شد.

کیوان کاشفی با اشاره به تصویب قانون جدید گمرکی کشور، افزود: این قانون بسیار جامع و پیشرفته است و قطعا به افزایش حجم صادرات کمک خواهد کرد.

وی گفت: کرمانشاه تنها استان کشور است که دارای رشد جهشی در صادرات می‌باشد اما به رغم این جهش صادراتی، متاسفانه در ایجاد زیرساخت‌ها و کارهای عمرانی، آنگونه که شایسته است توفیقی بدست نیاورده‌ایم.