مشکلات صنایع لبنی در استان زنجان
رونق بازار لبنیات در گرو ثبات قیمت شیر خام
دنیایاقتصاد - زنجان - اسدا... قربانزاده: این روزها افزایش قیمت نهادههای دامی موجب شده تا شرکتهای صنایع لبنی استان زنجان با مشکلات عدیدهای مواجه شوند. شرایط حاکم به گونهای است که برخی از این شرکتها ترجیح دادهاند، برای بقا و دوام در بازار، تولید خود را به نصف کاهش داده یا اقدام به تعدیل نیرو کنند. از سوی دیگر دامداران استان در پی افزایش قیمت نهادههای دامی، قیمت شیر خام را افزایش دادهاند زیرا این دو مقوله ارتباط تنگاتنگی با هم دارند. با این حال اگر افزایش قیمت حاملهای انرژی، حملونقل و نیز حقوق و بیمه کارکنان این واحدها را در نظر بگیریم، میتوان استنباط کرد که صنایع شیر استان روزهای مشقتباری پیشرو دارد که حمایت و اهتمام ویژه مسوولان به این صنعت میتواند گرهی از مشکلات آنها را باز کند.
کارشناسان اعلام کردهاند، با وضعیت کنونی میزان تولید شیر کشور از مرز ۹ میلیون تن در سال گذشته، به حدود۶ میلیون تن در سال جاری کاهش پیدا خواهد کرد. بیشک استان زنجان نیز که در این صنعت با وجود چندین شرکت فعال حرفهایی برای گفتن دارد جدای از بحران پیش آمده نیست.
شیر به عنوان ماده اولیه صنایع لبنی نقش بسزایی در رونق چرخه اقتصادی شرکتهای لبنی دارد.
یک کارشناس صنعت شیر استان زنجان با اشاره به تاثیر افزایش قیمت شیر بر بازار فروش محصولات لبنی گفت: باید در نظر بگیریم که افزایش قیمت علوفه بر روند رشد چشمگیر قیمت شیر خام به عنوان ماده اصلی صنایع لبنی استان تاثیرگذار است.
نرگس صادقی با بیان اینکه قیمت شیر خام در سال گذشته ۴۰۰ تومان بوده که تا مرز ۸۰۰ تومان افزایش یافت، افزود: در اواخر فروردین ماه سال جاری قیمت شیر پاکتی به مرز ۹۰۰ تومان رسید، این در حالی است که در اسفندماه سال گذشته قیمت این محصول ۶۰۰ تومان بود.
صادقی، نظارت و کنترل بر ثبات قیمت شیر خام و نیز حمایتهای دولت از دامداران و صنایع لبنی را راهکاری برای کاهش قیمت شیر به عنوان ماده اولیه این صنایع دانست.
افزایش قیمت محصولات لبنی متاثر از شیر خام است
نزدیک به ۷۰ درصد قیمت تمام شده محصول لبنی از قیمت شیر تاثیر میگیرد. از این رو افزایش قیمت محصولات لبنی متاثر از افزایش قیمت شیر است.
یک فعال صنعت شیر استان، از افزایش سرسامآور قیمت شیر خام نسبت به سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: متاسفانه افزایش صددرصدی قیمت این ماده اولیه در کنار افزایش قیمت حاملهای انرژی و هزینه حملونقل این صنایع را در آستانه روزهای سخت قرار داده است.
پرویز تنها، با بیان اینکه قیمت شیر و دیگر محصولات لبنی از مرحله خرید شیر خام تا مرحله مصرف زنجیروار به هم ربط دارد، افزود: با جو کنونی برای جبران نقدینگی سعی کردهایم، افزایش ۲۵ درصدی قیمت محصولات را در برنامه داشته باشیم.
حاشیه سود این روزهای صنعت شیر موضوعی بود که وی در صحبتهایش به آن اشاره کرد و گفت: اکثر شرکتها به مرز زیاندهی رسیدهاند و با سود اندک ادامه حیات میدهند.
افزایش بهرهوری و سودآوری
با این حال تنها اعتقاد دارد، با شرایط حاکم بر بازار، شیر که در سرانه مصرف خانوارها حضور دارد، باید کمکم از سبد خانوارها حذف شود، چرا که شرکتهای صنایع لبنی تا حدودی میتوانند با افزایش بهرهوری به سود هم فکر کنند. به هر حال در صورت کاهش خریدار در بازار، تعدیل نیروی انسانی و تنزل تولید اجتنابناپذیر خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه، ساختار نیروی انسانی در مدیریت تخصصی و علمی صنایع شیر تاثیرگذار است، بر لزوم تعامل نهادهای نظارتی و نیروهای متخصص برای حمایت از این صنایع تاکید کرد و گفت: این امر رونق اشتغال در مناطق روستایی از مرحله تولید علوفه دام تا کارخانه و مصرفکننده را موجب خواهد شد.
با این حال برای جلوگیری از افزایش قیمت محصولات لبنی و ثبات در بازار عرضه، خرید یک جا و جمعآوری میزان شیر تولیدی دامداریهای روستایی، شناسایی نقاط مستعد تولید شیر، فراهم کردن فضای رقابتی واحدهای تولیدی برای ارتقای کیفیت محصولات، نظارت و بازرسیهای مسوولان امر برای کنترل قیمت محصولات لبنی، حمایت از دامداریهای سطح استان و تامین نهاده ارزان قیمت می تواند بازار صنایع لبنی استان را رونق بخشد، چرا که نباید فراموش کنیم، صنعت شیر هم اشتغالزا است و هم با سلامت افراد جامعه در ارتباط است.
ارسال نظر