تعیین تکلیف طرح جامع گمرک پرویزخان

رئیس اتاق کرمانشاه معتقد است: این ظرفیت‌های تجاری استان توقعات از زیرساخت‌های مرزی استان را بالا می‌برد اما متاسفانه این زیرساخت‌ها‌ درحال‌حاضر متناسب با ظرفیت‌های استان نیست. کاشفی با اشاره به تعدد مرزهای استان تاکید کرد: این موضوع باعث شده آن‌طور که باید به تکمیل خدمات و زیرساخت‌ها در همه مرزها پرداخته نشود. وی در ادامه به طرح جامع گمرک پرویزخان اشاره کرد که اجرای آن زمان‌بر و باعث ایجاد مشکلاتی شده و افزود: باید پرویزخان هرچه زودتر از این نابسامانی خارج شود. رئیس اتاق کرمانشاه با اشاره به قدمت بیش از ۱۴ ساله مشکلات مرز پرویزخان و تاکیدی که در تمام این سال‌ها بر حل این مشکلات وجود داشته، گفت: اگرچه پرویزخان همان مرز ۱۴ سال پیش نیست و اقدامات زیادی در این مرز انجام شده اما بخشی از مشکلات آن پابرجاست. وی با بیان اینکه از خدماتی که در مرز پرویزخان ارائه می‌شود هم رضایتی وجود ندارد، گفت: تجار هر دو طرف ایران و عراق، کارگر و حتی مسوولان از این خدمات ناراضی هستند. کاشفی در ادامه به ظرفیت‌های مرز خسروی به‌عنوان نخستین مرز رسمی مشترک ایران و عراق اشاره کرد و گفت: فعالیت اقتصادی کنونی در این مرز اصلا در شأن خسروی نیست. وی با بیان اینکه این مرز می‌تواند دروازه ورود کالاهای ایران به سوریه، لبنان و‌ مدیترانه آن هم در بازه زمانی کوتاه سه‌روزه باشد، یادآور شد: تلاش زیادی کردیم تا عراق مرز خسروی را نیز در کنار مهران به‌عنوان مرز ترانزیتی اعلام کند تا بتوانیم حمل مستقیم از خسروی تا سوریه را شاهد باشیم. وی معتقد است: در چنین شرایطی نباید از ظرفیت مرز خسروی غافل شد و ارتقای فعالیت‌های تجاری خسروی قطعا نیازمند تعریف یک پروژه ویژه و جداگانه است.

رئیس اتاق کرمانشاه سپس به مشکلات گمرک کرمانشاه و قرار گرفتن آن در دل شهر اشاره کرد و افزود: بیش از ۱۰ سال است که موضوع جابه‌جایی گمرک کرمانشاه مطرح شده اما هنوز اجرایی نشده است. کاشفی خاطرنشان کرد: این جابه‌جایی نیازمند شجاعت مدیریتی است تا دیگر شاهد ورود و خروج کامیون‌ها به این محدوده نباشیم. عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران گفت: موضوع مهم دیگری که باید در زمینه تجارت از مرزهای استان مدنظر قرار گیرد باز شدن باب واردات از عراق است.

رئیس اتاق کرمانشاه همچنین از ناکافی بودن نیروهای گمرک در استان کرمانشاه یاد کرد و گفت: قطعا نیازمند تقویت نیروها در گمرک هستیم. کاشفی اظهار کرد: هنوز در مرزی مانند سومار نیروی کافی وجود ندارد و مرزی با حجم صادراتی مانند پرویزخان هنوز گارد گمرک و خودروی گشت برای مقابله با تخلفات ندارد. کاشفی با تاکید بر اینکه مرزهایی مانند سومار، شیخ صله و شوشمی که رسمی شدند نیز ظرفیت داشتن گمرک مستقل را دارند، گفت: این هم نیازمند تقویت نیروهای گمرک است. وی اعلام آمادگی کرد برای حل این مشکل نشستی با استفاده از ظرفیت نمایندگان استان در مجلس برگزار و این موضوع پیگیری شود. کاشفی به صادرات خاک از مرز شوشمی نیز اشاره کرد و افزود: تجار درخواست دارند این صادرات از مرز شیخ صله هم برقرار شود. وی صادرات خاک را فرآیندی کاملا قانونی دانست و اظهار کرد: خاکی که صادر می‌شود خاک قیمتی نیست و صنایع فولاد با مازاد این خاک مواجهند که فقط بخش بسیار کمی از آن صادر می‌شود.