نجات از خشکسالی با آبیاری نوین

زمین‌های کشاورزی استان ۱۹۸ هزار هکتار و میزان تولیدات کشاورزی استان در مجموع بیش از یک میلیون و ۶۶۰ هزار تن است که شامل ۳۳۱ هزار تن تولیدات باغی و ۷۳۴ هزار تن تولیدات زراعی است. تجهیز ۱۹۸ هزار هکتار از اراضی کشاورزی سمنان به سامانه‌های نوین آبیاری صرفه‌جویی بیش از ۵۰ میلیون مترمکعب آب را درپی داشته است. رئیس سازمان جهاد کشاورزی سمنان گفت: به منظور تشویق کشاورزان برای اجرای سامانه آبیاری تحت فشار، کشاورزانی که بهره‌وری آبیاری را بیش از ۸۰ درصد افزایش داده و ۹۰درصد در مصرف آب صرفه‌جویی کنند به ازای هرهکتار اراضی کشاورزی ۶۰ میلیون ریال وام بلا‌عوض دریافت می‌کنند.

سیدحسن میرعماد گفت: علاوه بر این میزان وام بلاعوض همچنین ۶۰ میلیون ریال تسهیلات مناسب و کم‌بهره نیز در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد. کشاورزان واجد شرایط باید برای اطلاع از نحوه دریافت تسهیلات مراجعه و اقدام کنند. وی خاطرنشان کرد: در سال گذشته بیش از ۱۰ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان به سامانه نوین آبیاری مجهز شد و برای امسال تجهیز ۱۰ هزار هکتار دیگر نیز در دستور کار است.علاوه بر این تجهیز ۱۹۸هزار هکتار از اراضی کشاورزان سمنان به سامانه‌های نوین آبیاری، صرفه‌جویی بیش از۵۰ میلیون مترمکعب آب را در پی داشته است.وی درادامه افزود: تعداد قابل توجهی از کشاورزان استان تمایلی به تجهیز اراضی خود به سامانه‌های نوین آبیاری ندارند، در حالی که برای نصب سامانه نوین آبیاری برای هر هکتار ۵۰ میلیون ریال و با احتساب لوله‌کشی‌های مربوط ۶۰ میلیون ریال تسهیلات به کشاورزان پرداخت می‌شود.

 تثبیت جمعیت در مناطق روستایی

رئیس هیات مدیره صنف کشاورزان استان سمنان گفت: دولت ۸۵ درصد هزینه‌های اجرای سامانه‌های نوین آبیاری را به‌صورت بلاعوض پرداخت می‌کند و بهره‌بردار فقط ۱۵ درصد هزینه را پرداخت می‌کند که به این ترتیب فرصت خوبی برای کشاورزان به منظور بهره‌وری بهتر از آب فراهم می‌شود.سعیدخادم عباسی افزود. از سویی دیگر کم‌آبی موجب از بین رفتن اشتغال وابسته به کشاورزی می‌شود و باعث می‌شود که بسیاری از کشاورزان از کار ناامید شده و در نهایت موجب مهاجرت روستاییان به شهرها شده و به این ترتیب کاهش تولید فرآورده‌های لبنی و همچنین صنایع‌دستی به اقتصاد کشور لطمه وارد می‌کند.وی در ادامه خاطرنشان کرد: در این دوره آب جدیدی به بخش کشاورزی تخصیص نیافته و افزایش تولید محصولات کشاورزی از طریق بهره‌وری آب موجود در اختیار حاصل می‌شود. همچنین در سه سال گذشته بازدهی آبیاری از ۳۴ درصد به ۴۶ درصد افزایش یافته و به عبارت دیگر از حدود ۷۰ میلیارد مترمکعب آب کشاورزی تخصیص یافته، نزدیک به پنج میلیارد مترمکعب مصرف آب کاهش یافته است.

 کشت غرقابی از بلایای خانمان سوز

علی زیاری، از کشاورزان شهرستان سمنان اظهار کرد: کمبود آب از چالش‌های اساسی بخش کشاورزی است و در ۱۰ سال گذشته حجم قابل توجهی از سطح آب چاه‌های منطقه افت پیدا کرده است، از طرفی برداشت بی‌رویه آب از چاه‌ها و قنات‌ها و خشک شدن زمین منجر به دست از کار کشیدن بسیاری از کشاورزان شده است.وی در ادامه خاطرنشان کرد: در مناطق بیابانی استان سمنان با افت سطح آب چاه‌ها در چند سال گذشته روبه‌رو شده‌ایم و به دنبال آن شاهد بیابان‌زایی و پدیده گرد و خاک و ریزگرد بوده‌ایم به این منظور تغییر الگوی کشت رویه مثبتی برای کاهش هدر‌رفت آب در شرایط کنونی استان سمنان خواهد بود.

 کاهش میزان تولیدات کشاورزی

محمدبیدختی از دانشجویان رشته کشاورزی دانشگاه سمنان نیز گفت: عدم مدیریت بهینه در بخش کشاورزی، توزیع نادرست آب در مناطق مختلف با توجه به نیازهای آبی متفاوت، عدم مدیریت صحیح در مصرف بهینه منابع آب، نبود برنامه‌ای مناسب برای ذخیره‌سازی نزولات جوی و خشکسالی‌های چنددهه و چندسال اخیر را می‌توان در زمره علل کم آبی اعلام کرد.وی افزود: تولید محصولات گلخانه‌ای در استان سمنان۲۹تن است که با توجه به کویری بودن وکمبود منابع طبیعی، توجه به تولیدات گلخانه‌ای، یکی از مهم‌ترین و موردتوجه‌ترین راه‌های برون‌رفت از مشکلات بخش کشاورزی است؛ از طرفی تغییر الگوی آبیاری کشاورزی از غرقابی و بارانی به قطره‌ای و گاه تبدیل کشت آبی به دیم نیز از راه‌های موثر است.برداشت بی‌رویه آب از چاه‌ها و قنات‌ها، عدم مدیریت بهینه در بخش کشاورزی، عدم مدیریت صحیح درمصرف بهینه منابع آب، نزول بارش درفصول با نیاز آبی کم، نبود برنامه‌ریزی درست به منظور ذخیره نزولات جوی و استفاده در زمان مناسب را می‌توان از علل کم‌آبی دانست که با استفاده از روش‌ها و تجهیزات نوین آبیاری و تغییرالگوی آبیاری کشاورزی و توجه به تولیدات گلخانه‌ای می‌توان با مشکل کم آبی به مقابله پرداخت.