کشاورزی در جنوب از آب محروم میشود؟
تبعات انتقال آب کارون
دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علافپور: رئیس مجمع ملی تشکلهای کشاورزی کشور با اشاره به پیامدهای ناگوار انتقال آب کارون بر بخش کشاورزی خوزستان گفت: در کنار کارون، دشتهای مرغوب ایذه از آب محروم هستند و شهرستانهای لالی و اندیکا نیز کنار آب اما از آب محروماند. مسعود اسدی در همایش بررسی پیامدهای انتقال آب کارون اظهار کرد: در اطراف جاده اهواز - آبادان نیز دهها هزار اراضی کشاورزی از آب محروم شدهاند و معیشت مردم غیزانیه هم در اهواز بهدلیل نبود آب کشاورزی با مشکلاتی مواجه شده است.
دنیای اقتصاد، اهواز، محمد علافپور: رئیس مجمع ملی تشکلهای کشاورزی کشور با اشاره به پیامدهای ناگوار انتقال آب کارون بر بخش کشاورزی خوزستان گفت: در کنار کارون، دشتهای مرغوب ایذه از آب محروم هستند و شهرستانهای لالی و اندیکا نیز کنار آب اما از آب محروماند. مسعود اسدی در همایش بررسی پیامدهای انتقال آب کارون اظهار کرد: در اطراف جاده اهواز - آبادان نیز دهها هزار اراضی کشاورزی از آب محروم شدهاند و معیشت مردم غیزانیه هم در اهواز بهدلیل نبود آب کشاورزی با مشکلاتی مواجه شده است.
اسدی تصریح کرد: مسوولان اعلام میکنند طرحهای انتقال آب تنها برای شرب است این در حالی است که از آب انتقال یافته کارون در کشاورزی دیگر استانها نیز استفاده میشود. وی تاکید کرد: نباید آب کارون با نام شرب به مصرف صنعت استانهای دیگر برسد و زیرساختهای ما در خوزستان دچار سستی شود. اسدی با بیان اینکه طرحهای انتقال آب درون استانی یکی از راهکارهای مقابله با انتقال آب رودخانه به فلات مرکزی است، تصریح کرد: زندگی و امنیت مردم در خوزستان بهدلیل بیآبی در حال از بین رفتن است. آیا کارون نمیتواند جراحی را تقویت کند؟ آیا نمیتوان طرحهای انتقال آب را برای تالابها و دشتهای بیآب استان انجام داد؟
وضعیت کارون بسیار بحرانی است
مهدی قمشی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز نیز گفت: مشکل کنونی دنیا بهخصوص در خاورمیانه، کمبود آب شیرین قابلاستحصال است و براساس شاخص فالکن مارک، اگر سرانه منابع آبی کشوری کمتر از ۱۷۰۰ مترمکعب در سال باشد، آن کشور دچار کمبود آب است و با توجه به این شاخص، اکنون ایران نیز شدیدا دچار کمبود آب است. وی افزود: براساس شاخص سازمان ملل هرگاه مقدار مصرف آبهای سطحی و زیرزمینی در کشور بیش از ۴۰ درصد منابع آبی آن کشور باشد، آن کشور دچار بحران آب است. با توجه به اینکه ایران کشوری خشک و نیمه خشک است، ما اجازه نداریم بیش از ۶۰ درصد از منابع آبی خود را استفاده کنیم و با توجه به این شاخص نیز کشور دچار بحران آبی است که خشک شدن تالابها و افت آبهای زیرزمینی از تبعات بارز این بحران است. قمشی خاطرنشان کرد: در کل کشور ۱۸ میلیون هکتار زمین قابل کشت وجود دارد اما اگر بخواهیم از تمام منابع آبی کشور استفاده کنیم، نمیتوانیم بیش از ۱۰ میلیون هکتار را زیر کشت قرار دهیم. از این رو با توجه به بحران آب کشور باید سیاست حذف کشت برخی گونههای گیاهی در تمام استانها اعمال شود تا به این ترتیب در مسیر توسعه پایدار حرکت کنیم.
وی با بیان اینکه کشور به دستیابی به منابع آبی جدیدی نیاز دارد، اعلام کرد: ایران سهم کمی از شیرینسازی آب در خلیجفارس دارد و تنها یک و نیم درصد از شیرین کردن آبهای خلیجفارس مربوط به ایران است. درحالیکه کشورهای حوزه خلیجفارس ۵/ ۹۸ درصد از این رقم را به خود اختصاص دادهاند و با شیرین کردن آب استفادههای لازم خود را میبرند. عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با تاکید بر اتخاذ و اعمال روشهای جلوگیری از اتلاف آب و فرهنگسازی برای کاهش مصرف آب گفت: باید از تمام ظرفیتها بهمنظور مدیریت مصرف آب در زمینههایی همچون کشاورزی استفاده کرد.قمشی گفت: آورد کنونی کارون برای خوزستان بسیار کاهش یافته، در صورتی که این حق طبیعی مردم این استان است اما با توجه به طرحهای انتقال آب، مردم استان بهره چندانی از این حق طبیعی خود نمیبرند. وی اظهار کرد: وضعیت در حوزه کارون بسیار بحرانی است و برخی فکر میکنند که ما از تمام آورد کارون استفاده میکنیم اما توجه ندارند که بیشتر آب کارون به فاضلاب و پساب تبدیل شده است. قمشی درباره تاثیر انتقال آب بر تولید انرژی برقابی تصریح کرد: بیشترین نیروگاههای تولید برق در خوزستان استقرار دارند که اجرای طرح انتقال آب ضررهایی را به تولید برق میزند و موجب کاهش سود تولید برق شده است.
وی ادامه داد: سالانه بهدلیل طرحهای انتقال آب در زمینه سود تولید انرژی برقابی، رقم زیادی را از دست میدهیم و نگرانی ما از طرحهایی است که اکنون در حال مطالعه هستند. در مجموع این طرحها هم به تولید برق و هم به سوددهی این صنعت آسیب میزنند و در کل اجرای هر مترمکعب انتقال آب، هزینههای زیادی را به کشور تحمیل میکند. وی گفت: اکنون کیفیت آب کارون بسیار تغییر یافته و میزان شوری آب افزایش بسیاری داشته است که این مساله عملکرد حوزه کشاورزی را دچار افت شدید میکند و با طرحهای جدید انتقال آب باید منتظر افت بیشتر کیفیت آب کارون باشیم. وی ادامه داد: خوزستان از نظر منابع آبی و همچنین کیفیت آب شرب و بهداشتی در بسیاری از شهرهای خود دچار مشکل است وگرنه ما با استانهای دیگرهیچ دعوایی نداریم.
اثرات منفی کاهش آب کارون بر شیلات
رئیس پژوهشکده آبزیپروری جنوب کشور نیز گفت: انتقال آب کارون و به تبع کاهش میزان آن، تاثیرات نامطلوبی بر صنعت شیلات و آبزیپروری خوزستان گذاشته است. جاسم مرمضی اظهار کرد: تاثیر کاهش آب کارون در شیلات و آبزیپروری استان بسیار مشخص است. تولید آبزیان در خوزستان در سال ۹۳، به میزان ۱۰۷ هزار تن و در سال ۹۴، به میزان ۱۱۲ هزار تن بود که با سطح تولید مدنظر در برنامه ششم توسعه فاصله بسیاری دارد. وی با بیان اینکه تولید بر اساس چشمانداز سال ۱۴۰۰ باید چند برابر میزان تولید فعلی باشد، تصریح کرد: توسعه شیلات و آبزیپروری در استان بهطور مستقیم تحت تاثیر رودخانه کارون است و با توجه به شرایط استان توسعه شیلات در اطراف رودخانههای کرخه و جراحی نخواهیم داشت. تمام برنامههای توسعه شیلات در اطراف کارون خواهد بود، به صورتیکه در بالادست رودخانه کارون تولید آبزیان سردآبی و در پایین دست تولید آبزیان گرمابی را خواهیم داشت.
ارسال نظر