در حالی که عرضه و تقاضای برنج در شالیکوبی‌های ‌استان مازندران راکد است در هفته‌های اخیر قیمت انواع برنج در بازار، دو هزار تا سه هزار و ۵۰۰ریال در هر کیلوگرم افزایش یافت. به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، بررسی قیمت انواع برنج رمضانی، فجر و خزر و طارم محلی که به ترتیب ۱۵، ۱۲، ۹ و ۱۸هزار ریال در شالیکوبی‌ها خرید و فروش می‌شود نشان می‌دهد که در مقایسه با دو هفته پیش افزایش زیادی دارد. این در حالی ‌است که خرید وفروش برنج ارقام «طارم محلی»، «فجر»، «رمضانی» و «خزر» در شالیکوبی‌های مازندران رونق چندانی ندارد و می‌توان از این وضعیت به عنوان رکود بازار یاد کرد. احمد قربانی از شالیکوبی‌داران بابل و از آگاهان بازار برنج مازندران به ایرنا گفت: اکنون فقط ۱۰درصد از شالی‌های کشاورزان در شالیکوبی‌ها وجود دارد که حاضر به فروش نیستند. وی عمده‌ دلیل افزایش قیمت را کمبود عرضه و تقاضای مکتوم بالا برای برنج عنوان کرد و در عین حال افزود: اکنون تقاضای اعلام نشده تجار برای خرید برنج نیز وجود دارد؛ ولی با قیمت‌های فعلی چندان رغبتی به خرید نشان داده نمی‌شود و به اصطلاح بازار در نوعی انتظار به سرمی‌برد. وی با بیان اینکه تاجران برنج مازندران از شهرهای مختلف کشور سفارش زیادی برای ارسال برنج دارند، تصریح کرد: امسال میزان تولید برنج کم بوده و کشاورزان بر خلاف گذشته پس از برداشت شالی بخش عمده‌ای از محصول را به فروش رسانده‌اند. قربانی گفت: قیمت فعلی برنج‌ها در شالیکوبی‌ها بوجاری نشده است و در صورت الک کردن و انجام بسته‌بندی و ارسال آن به مقصد، حداقل دو هزار ریال به قیمت برنج در هر کیلوگرم برای مصرف‌کننده اضافه خواهد شد.

عنایت‌ا... تورنگ، رییس سازمان جهاد کشاورزی مازندران پس از برداشت شالی اعلام کرده بود، امسال یک میلیون و ۴۰۰هزار تن شلتوک برنج از اراضی شالیزاری استان برداشت شد که‌از این مقدار ۹۰۰هزار تن برنج سفید به دست می‌آید. وی معتقد است: بارندگی خوب در فصل نشاکاری و آفتاب مناسب تیرماه در باروری این محصول موثر بود به‌طوری که امسال افزایش ۱۰درصدی محصول برنج در مقایسه با سال گذشته را شاهد بودیم. از سوی دیگر در حالیکه طی چند سال اخیر شاهد تغییر کشت از شالی به باغ مرکبات در اراضی شالیزاری استان مازندران بوده‌ایم، مسوولان جهاد کشاورزی به افزایش سطح زیر کشت برنج اشاره دارند. مسوولان جهاد کشاورزی مازندران در آماری سطح زیر کشت برنج را از ۲۳۸هزار هکتار در سال گذشته به ۲۴۲هزار هکتار درسال جاری اعلام می‌کنند.

براساس این گزارش، طرح خودکفایی برنج نیز طی دو سال گذشته ‌از سوی وزیر جهاد کشاورزی در مازندران نیز عنوان شده است. اسکندری وزیر جهاد کشاورزی در سفری به مازندران اعلام کرد: با اجرای طرح خودکفایی، تا دو سال آینده نیاز کشور به واردات برنج خارجی برطرف می‌شود. وی همچنین به مصرف برنج در کشور اشاره کرد و گفت: مطابق طرح خودکفایی برنج و با در نظر گرفتن مصرف سرانه ۳۶کیلوگرم، نیاز کشور به برنج وارداتی ۵۰۰هزار تن است،اما براساس آماردستگاه تنظیم‌کننده بازار، مصرف سرانه برنج کشور، ۴۰ تا ۴۵کیلوگرم در نظر گرفته می‌شود و مطابق این آمار برنج وارداتی مورد نیاز کشور بین ۸۰۰هزار تن تا یک میلیون تن متغیر است. با توجه به سخنان وزیر جهاد کشاورزی در طرح خودکفایی برنج تسطیح اراضی، نوسازی شالیکوبی‌ها، افزایش محصول در واحد سطح و کاهش مصرف از جمله طرح‌هایی است که برای رسیدن به خودکفایی برنج باید انجام شود اما به نظر می‌رسد این طرح‌ها نیز به کندی در حال انجام است یا اصلا شروع نشده است. مازندران دارای ۲۴۰هزار هکتار اراضی شالیزاری است که سالانه با تولید یک میلیون و ۳۵۰هزار تن شلتوک برابر با حدود ۹۰۰هزار تن برنج سفید، ۴۴درصد برنج کشور را تامین می‌کند.