سودآوری بنگاه‌ها از نوسان قیمت ارز

در این همایش فولاد مبارکه تندیس زرین، فولاد خوزستان تندیس سیمین و ۵ شرکت تندیس بلورین دریافت کردند

گروه صنعت و معدن- غزاله طایفه: سرانجام پس از برگزاری ۱۰ دوره همایش جایزه بهره‌وری و تعالی سازمانی، یک شرکت موفق به کسب امتیاز برای دریافت تندیس زرین این همایش شد. همایش امسال همچون سال‌های گذشته نبود، چرا که علاوه بر تندیس زرین، یک شرکت موفق به دریافت تندیس سیمین و پنج شرکت نیز موفق به دریافت تندیس بلورین شدند.

حداقل امتیاز مورد نیاز برای دریافت گواهی تعهد، تعالی و تقدیرنامه ۳۰۰، تندیس بلورین ۴۵۰، تندیس سیمین ۵۵۰ و تندیس زرین ۶۵۰ امتیاز است که شرکت «فولاد مبارکه» امسال تندیس زرین و شرکت «فولاد خوزستان» تندیس سیمین گرفتند. همچنین پنج شرکت دیگر نیز با کسب امتیاز لازم موفق به دریافت تندیس بلورین شدند. شرکت‌های پارس خودرو، ذوب آهن اصفهان، لعابیران (سهامی عام) و مجتمع فولاد خراسان در بخش ساخت و تولید و بانک پاسارگاد در بخش خدمات تندیس بلورین گرفتند.

سودآوری از نوسان قیمت ارز

دهمین همایش جایزه بهره‌وری و تعالی سازمانی در حالی برگزار شد که وزیر صنعت، معدن و تجارت استحکام درون سازمانی بنگاه‌ها را نیازمند نگاه عملیاتی دانست و گفت: این نگاه باید با دیدگاه راهبردی همراه شود. دیدگاه راهبردی دارای دو مشخصه است که مهم‌تر از همه درک مناسب تهدیدها و فرصت‌های محیطی است.مهدی غضنفری با اشاره به نوسانات نرخ ارز و سودآوری برخی بنگاه‌ها در سایه این رویداد، افزود: برخی بنگاه‌های تولیدی به دلیل افزایش قیمت ارز با رشد قیمت سهام در بورس مواجه شده‌اند که اگر چه این شاخصی ارزشمند است، اما باید این سوال را مطرح کنند که چنانچه قیمت ارز به اندازه سابق برگردد، آیا باز هم آمادگی دارند در این بازار ممتاز باقی بمانند؟

وی تصریح کرد: بنگاه‌ها باید به این نکته توجه داشته باشند که در تلاطمات ارزی ممکن است منافع ملی به دلیل اشتباهات سازمانی آنها فدا شود، چرا که این خطر وجود دارد که با بالا رفتن نرخ ارز، بنگاه‌ها نه به قیمت توانمندی، بلکه به قیمت از دست دادن بخشی از منافع ملی و حقوق مردم رشد کنند.

به گفته غضنفری، با رخ دادن یک اتفاق در فضای کسب و کار دیگر همه چیز سر جای خود نخواهد بود، اما ممکن است در این میان فرصت‌هایی رخ دهد که استفاده از آن اگر چه سودآور بوده ولی ممکن است خانمانسوز باشد.وی ادامه داد: زمانی که زنجیره‌ای از فعالیت‌های تولیدی در بنگاه‌های مختلف منجر به افزایش قیمت می‌شود، بازاری انحصاری به وجود خواهد آمد که هر کس در ذهن خود سودآوری از آن را دنبال می‌کند. در حالی که این سودآوری از طریق ناملایمات فضای کسب و کار به دست آمده و در نقطه‌ای دیگر ممکن است به ضرر فرد سودجو باشد.

غضنفری خودداری از کسب سودهای این چنینی را به نفع کشور دانست و تاکید کرد: سازمان‌هایی می‌توانند آینده را بسازند که خود را ساخته باشند؛ به این معنا که فرآیندها را کیفی کرده، هزینه‌ها را به حداقل رسانده و به سلایق و ذائقه‌های مشتری توجه دارند. به گفته وی، سازمانی پیشرو است که بتواند از معابر سختی که تحریم پیش روی آن قرار داده عبور کند. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: هر گرهی که از سوی بنگاه‌های ایرانی باز شود، بندی از تحریم را باز خواهد کرد. باید مطمئن بود هر جا گرهی باز می‌شود، به طور قطع دشمنان بند دیگری از تحریم به پای اقتصاد ایران خواهند بست که باید برای آن فکری شود.

خودارزیابی، اثر جایزه تعالی

در این همایش همچنین رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، با اشاره به تاثیر اعطای جایزه تعالی سازمانی، گفت: تاثیر مهم اعطای جایزه تعالی سازمانی این است که سازمان‌های صنعتی و غیرصنعتی خود را ارزیابی می‌کنند.

غلامرضا شافعی افزود: این خودارزیابی، در چهار حوزه مهم استراتژی، نیروی انسانی مدیریت و تکنولوژی صورت می‌‌گیرد. وی ادامه داد: در بین حوزه‌های یاد شده، عامل نیروی انسانی اهمیت بیشتری دارد، به طوری که اگر شاغلان یک سازمان، مورد توجه جدی مدیریت سازمان آن قرار بگیرند، سازمان و تک‌تک اعضای آن تعالی می‌یابند. شافعی بر اهمیت رعایت حقوق مردم و ذی‌نفعان سازمان‌ها و بنگاه‌ها اشاره کرد و افزود: تعالی بنگاه به معنای رعایت حقوق مشتریان، کارکنان و ذی‌نفعان یک بنگاه است و اگر این گروه‌ها رضایت نداشته باشند، تعالی رخ نمی‌دهد.

وی همچنین بر ضرورت رعایت حقوق دولت تاکید کرد و گفت: دولت وظیفه دارد خدمات زیربنایی ارائه کند و این امر با پرداخت مالیات امکان‌پذیر است. بنابراین اگر بنگاه‌ها مالیات خود را پرداخت نکنند، دولت نیز نمی‌تواند خدمات لازم را ارائه کند. وی همچنین گفت: رعایت حقوق بانک‌ها، بازپرداخت به موقع تعهدات، رعایت استانداردهای کمی و کیفی محصولات و خدمات بنگاه‌ها و سازمان‌ها از شرایط اساسی تعالی آنان به شمار می‌رود.

صنعت، لوکوموتیو توسعه اقتصادی

محسن خلیلی، رییس هیات مدیره انجمن مدیران صنایع از جمله کسانی بود که به نمایندگی از صنعتگران در این همایش سخنرانی کرد. وی با بیان اینکه صنعت لوکوموتیو توسعه اقتصادی است، گفت: من بسیار خوشحالم که با وجود تمام گرفتاری‌ها و شرایط اقتصادی کشور، سازمان‌ها در جایزه تعالی سازمانی شرکت می‌کنند. خلیلی از صنعتگران خواست تا با وجود تمامی مشکلات هیچ‌گاه سنگر خود را ترک نکنند. رییس هیات مدیره انجمن مدیران صنایع افزود: من ۶۰ سال است که در حوزه صنعت کار می‌کنم و از این مشکلات زیاد دیده‌ام و این شرایط هم رفع خواهد شد.

ایجاد فضای تشویقی برای مدیران

مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی نیز در این همایش با بیان اینکه برای نخستین بار یک شرکت ایرانی توانست تندیس زرین جایزه تعالی سازمانی را به دست آورد، گفت: سازمان‌ها با هر نوع فعالیت و ماموریت می‌توانند با استقرار مدل تعالی سازمانی و انجام خودارزیابی در فرآیند جایزه تعالی شرکت کنند. علی کرمانشاه افزود: هدف اصلی این جایزه ایجاد فضای تشویقی برای مدیران سازمان‌ها و شرکت‌ها است تا بتوانند در این فضا، دستاوردها و موفقیت‌های سازمانی خود را مطرح کنند. کرمانشاه گفت: در این دوره بیش از ۱۰۰ سازمان و بنگاه تقاضای خود را برای سطوح مختلف در این دوره از جایزه ارائه کرده‌اند که پس از ارزیابی، سازمان‌ها و شرکت‌های برتر معرفی شدند. مدیرعامل سازمان مدیریت صنعتی افزود: بیش از نیمی از شرکت‌کنندگان امسال جایزه تعالی سازمانی از بخش خصوصی هستند و بیشترین حضور مربوط به بخش ساخت و تولید به میزان ۵۰ درصد است. این امر بیانگر توجه خاص مدیران این سازمان‌ها و شرکت‌ها به استقرار نظام‌های مدیریت برای ارتقای شاخص‌های عملکردی و افزایش توان رقابتی آنها است.

وی در ادامه گفت: از محورهای اصلی فعالیت سازمان مدیریت صنعتی در سال‌های آینده ارتقای گفتمان مسوولیت اجتماعی خواهد بود. به گفته کرمانشاه، ۴۴۶ سازمان و شرکت در ۱۰ دوره جایزه تعالی حضور یافته‌اند که ۶۸ درصد سازمان و شرکت در رده بنگاه‌های بزرگ، ۲۶ درصد در رده بنگاه‌های متوسط و شش درصد در رده بنگاه‌های کوچک هستند.

در ادامه این همایش علیرضا زالی، عضو کمیته داوری جایزه بهره‌وری و تعالی سازمانی با ارائه گزارشی از روند ارزیابی سازمان‌ها و شرکت‌ها، گفت: در دهمین دوره جایزه تعالی سازمانی، ۱۰۹ سازمان ثبت‌نام و از بین آنها ۱۰۰ سازمان در موعدهای مقرر نسبت به ارائه اظهارنامه یا گزارش خود اقدام کردند.

وی افزود: از این میان تعداد ۱۵سازمان متقاضی سطح تندیس‌ها، ۳۹ سازمان متقاضی سطح تقدیرنامه و ۴۶ سازمان متقاضی سطح گواهی تعهد به تعالی بودند.زالی در ادامه گفت: از بین متقاضیان سطح تندیس‌ها در جمع ۷ سازمان واجد شرایط دریافت تندیس شناخته شدند. همچنین تعداد ۴۳ سازمان در بخش‌های مختلف موفق شدند تا به سطح تقدیرنامه برای تعالی دست یابند که از این میان ۸ سازمان به سطح تقدیرنامه ۴ستاره، ۱۲ سازمان به سطح تقدیرنامه ۳ستاره و ۲۳ سازمان به سطح تقدیرنامه ۲ستاره دست پیدا کردند. از سوی دیگر، تعداد ۳۹ سازمان در بخش‌های مختلف نیز حائز شرایط دریافت گواهی تعهد به تعالی شناخته شده‌اند.

اول تامین بازار داخلی بعد صادرات

حاشیه همایش جایزه بهره‌وری و تعالی سازمانی با محوریت مصوبه ممنوعیت صادراتی بود. اخیرا مسوولان شرکت ملی صنایع پتروشیمی از وزارت صنعت، معدن و تجارت درخواست کرده‌اند با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، هر چه زودتر مجوز صادرات محصولات پتروشیمی را صادر کنند تا مشکلات مجتمع های پتروشیمی تشدید نشود. موضوعی که وزیر صنعت، معدن و تجارت در مورد آن در جمع خبرنگاران گفت: هر تولیدکننده پتروشیمی موظف است ابتدا بازار داخل را به لحاظ مواد اولیه تامین کند و بعد مجاز به صادرات خواهد بود.

غضنفری گفت: محدودیت در صادرات محصولات پتروشیمی تنها برای آن دسته از صادرکنندگانی است که مواد اولیه مورد نیاز تولیدات داخلی را تامین نکنند.