ما به همان شیوه سنتی راضی هستیم - ۲۹ بهمن ۸۶

نگاه سوم- خبر فوت را هم جوری می‌دهند که لبخند بزنی. این از عجایب اخبار ۲۰:۳۰ است که مدتی است حیرت کارشناسان رسانه‌ای را برانگیخته است. اخبار ۲۰:۳۰ که چند سالی است راس همین ساعت از شبکه دوم سیما پخش می‌شود، از همان آغاز شیوه‌ای دیگر برای اطلاع‌رسانی‌اش برگزید، شیوه‌ای نزدیک به رسانه‌های زرد که با بهره گرفتن از اصطلاحات عامه، سعی در همراه کردن مخاطب با خود داشتند.

آنچه در فنون رسانه‌ای، در جایگاه رسانه عمومی چون صدا و سیما تعریف شده، بیانی است در قالب ادبیات رسمی کشور که برای رساندن منظورش نیازی به همسو شدن با مخاطب به هر طریق ندارد.

اما برخی با وجود تمامی این تعبیرها، نظر دیگری دارند. در خبرهای ایسنا کارشناسی در حوزه خبر که تنها نشان او «اسماعیلی» ذکر شده، این‌گونه توضیح می‌دهد: سیاستگذاری خبر تمام اطلاعات و تعاملات میان گوینده و بیننده را تعریف می‌کند و براساس همان سیاستگذاری که کارشناسی هم شده است، عمل می‌شود.

گاه ممکن است نتیجه مورد نظر را نگیرند و فرم را عوض کنند و فرم سومی به میان بیاید.

او با اعتقاد به اینکه حالت گوینده براساس جنس خبری که می‌خواند، متفاوت خواهد بود، می‌گوید: برای مثال نحوه ارائه خبری مبنی بر اینکه گوساله‌ای بزغاله زاییده که ارزش کمی دارد، با خبری درباره تخریب خانه فلسطینی‌ها بر اثر اصابت موشک اسرائیلی‌ها متفاوت خواهد بود.

نحوه ارائه خبر در بخش‌های خبری گوناگون نیز متفاوت خواهد بود.

اعلام اخبار با لحنی غیررسمی و حتی نزدیک به عامیانه که جلوه‌اش را می‌توان در برنامه خبر ۲۰:۳۰ دید، جدی‌ترین موضوع‌ها را به بازی می‌گیرد و برای دادن آگاهی به تماشاگر، چه در موضوعاتی چون قتل‌ها و فجایع اجتماعی و چه در موضوعاتی آرام‌تر،‌ لحنی یکسان دارد که چندان مورد پسند متخصصان علوم ارتباطات نیست.

گرچه آقای اسماعیلی، در جایگاه یک کارشناس خبر می‌گوید: نحوه ارائه خبر بستگی به این دارد که از آن بخش خبری چه تعریفی شده باشد، در چه ساعتی از روز پخش شود و مخاطبش چه گروه سنی باشند و همچنین براساس اینکه هر بخش خبری بیشتر دنبال چه خبرهایی می‌گردد، نوع تعامل گوینده با مخاطب متفاوت است.

جدا از اطلاع‌رسانی صمیمانه و تقریبا عامیانه خبررسانی در این برنامه، توصیف‌ها و لحن مجریان، خالی از اظهارنظر و جهت‌دهی در مورد موضوعات نیست که اساسا با اصول خبررسانی که بر بی‌طرفی و منع جهت‌گیری استقرار است، در تعارض قرار می‌گیرد.