سهمی که سرانجام عرضه شد
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار دیروز شاهد تلاشی نفسگیر برای خصوصی سازی بزرگترین شرکت دولتی در صنعت پتروشیمی بود، تلاشی که سرانجام با تمدید زمان معاملات و سه بار تغییر قیمت نهایی شد. دیروز بازار شاهد عرضه اولیه هلدینگ خلیج فارس بود، عرضهای که یک بار در ۲۸ اسفند ماه به دلیل قیمت پیشنهادی ۹هزار و ۹۵۴ریالی به شکست انجامیده بود. بهرغم توصیه کارشناسان جهت تغییر روش عرضه و کاهش حجم آن از ۵درصد به ۲تا سه درصد و همچنین استفاده از روش ثبت دستورات به جای کشف قیمت ناگهانی باردیگر این هلدینگ دیروز به روی تابلو رفت. این امر که با عدم بازاریابی کافی برای این سهم مواجه بود، باعث شد تا گشایش نماد در قیمت ۸هزار و ۵۳۵ریال با پاسخ منفی بازار روبهرو شود. دقایقی بعد قیمت به ۸هزار ریال کاهش یافت اما این قیمت نیز مورد توجه بازار قرار نگرفت تا از یک میلیارد و ۲۳۹میلیون سهم عرضه شده تا انتهای زمان معاملات تنها نزدیک به ۵۰۰میلیون سهم خریداری شود. در این شرایط مسوولان بازار تصمیم به تمدید زمان معاملات گرفتند تا با ابطال معاملات صورت گرفته در قیمت ۸هزار ریال بار دیگر در ساعت ۱۲و پانزده دقیقه سهم را در قیمت ۷هزار و ۵۰۰ریال عرضه کنند، امری که در نهایت به خرید سهام منجر شد.
از دیدگاه کارشناسان عرضه سهام بزرگ بدون اعلام قبلی قیمت و واگذاری تصمیمگیری خریداران به لحظه عرضه نمیتوانست به خصوصیسازی این شرکت با ارزش بینجامد و از این رو اعلام قیمت عرضه معادل ۷هزار و ۵۰۰ریال و زمان تصمیمگیری معادل یک ربع راه را برای خصوصیسازی این شرکت باز کرد. هلدینگ خلیج فارس با این قیمت واگذاری ارزشی بیش از ۱۸هزار میلیارد تومان یافت تا همه رکوردها در مورد عرضه اولیه و ارزش بازار شرکتها را بشکند. با این شرایط هلدینگ خلیج فارس اینک با ارزش ترین شرکت بورس اوراق بهادار بوده و بالاتر از شرکتهای دیگر بورس قرار میگیرد. در همین حال با واگذاری این هلدینگ و همچنین با توجه به واگذاری بخش عمدهای از سهام این شرکت به بانکها در قالب رد دیون عملا خصوصی سازی دولت در صنعت پتروشیمی تکمیل شده و اجرای اصل ۴۴در این بخش نیز به مراحل آخر خود میرسد. پیش از این دولت با واگذاری سهام شرکتهای ذوبآهن اصفهان و فولاد خوزستان در بخش فولادسازی نیز به مراحل آخر اجرای اصل ۴۴ نزدیک شده و از این پس برنامه خصوصیسازی باید در بخش معادن و نفت و گاز به ویژه دنبال شود.
در همین حال دیروز شنیدهها حکایت از سهم عمده خرید سهام هلدینگ خلیج فارس توسط تامین اجتماعی، صندوق نفت و بانکهای خصوصی و دولتی داشت.
با این وجود حضور شرکت عظیمی همانند هلدینگ خلیجفارس که حجم مبنای معادل فولاد مبارکه نیز دارد موجب خواهد شد که تحولات این نماد برای بازار از اهمیت اساسی برخوردار باشد. دیروز همزمان با عرضه هلدینگ معاملهگران شاهد انتشار گزارش شفافسازی شرکت نیز بودند.
براساس این گزارش در پتروشیمی بندر امام واحد NF۳ شرکت اخیرا مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. توضیح اینکه ظرفیت دریافت خوراک در این واحد برابر با ۷/۲ میلیون تن در سال مایعات گازی است که از آن محصولات متان، پروپان، بوتان و پنتان به بالا قابل استحصال است.میزان محصولات بستگی به ترکیب درصد اجزای فوق در خوراک ورودی و راندمان استحصال واحد دارد.با توجه به قیمت خوراک مایعات گازی در شرایط فعلی تولید محصولات فوق به طور میانگین ۲۰۰ تا ۲۵۰ دلار در هر تن ارزش افزوده خواهد داشت که در سال حدود ۴۵۰ تا ۵۵۰ میلیون دلار ارزش افزوده ایجاد خواهد شد.البته سودآوری فوق منوط به تامین خوراک در ظرفیت طراحی است. توضیح اینکه بر اساس صورتهای مالی ۶ ماهه ۹۱ مجموع سرمایهگذاری انجام شده در طرح مزبور بالغ بر ۵۸۰ میلیارد تومان بوده است. واحد ASU در پتروشیمی اروند نیز اخیرا در مدار تولید قرار گرفته است. این واحد شامل دو خط تولید هر یک به ظرفیت ۷۵۰۰ نرمال مترمکعب در ساعت ازت گازی و ۷۵۰۰ نرمال مترمکعب در ساعت اکسیژن گازی میباشد. در حال حاضر یک خط از دو خط به بهره برداری رسیده است و نیاز مجتمع به دریافت ازت و اکسیژن از پتروشیمی فجر را مرتفع نموده است.
سرمایهگذاری انجام شده در واحد مزبور بر اساس صورتهای مالی ۶ماهه اول ۹۱ مبلغ ۶۰ میلیارد تومان میباشد. در بازار دیروز همچنین همزمان با بازار سهام در صحن مجلس بحث در مورد لایحه بودجه به سختی در جریان بود که تصمیمگیری در مورد رد یا تصویب کلیات این تا پایان بازار ادامه یافته و به جلسه عصرگاهی مجلس کشیده شد.
همچنین بازار دیروز با شایعاتی در مورد تصمیمات دولت در مورد حقوق دولتی و بهای گاز نیز همراه بود که این امر برای ساعاتی گروه پتروشیمی بورس را با کاهش قیمت همراه ساخت.
رفتار بازار جهانی نیز دیروز توسط معاملهگران دنبال میشد؛ جایی که پس از افتهای سنگین روز دوشنبه، قیمتها رو به تعادل گذشته و مجددا بهای مس بالای مرز ۷هزار و۲۰۰دلار، روی بالای هزار و ۸۰۰دلار و سرب بالای ۲هزار دلار قرار گرفت. در بازار دیروز در گروه تصفیه نفت، معاملهگران تحت تاثیر شایعه حذف واریز ۲۶درصد سهم صندوق توسعه ملی توسط پالایشگاههای دارای صادرات شاهد تشکیل صف خرید در نماد پالایشگاه بندرعباس بودند. در این گروه، برخی شنیدهها از احتمال انتشار گزارش پالایشگاهها در روزهای آتی خبر میدهد.
در گروه سیمانی، سیمان قائن نیز دیروز با تعدیل ۱۰درصدی تحقق سود ۸هزار و ۴۴۹ ریال را اعلام کرد. پیشبینی سود شرکت ۷هزار و ۶۵۹ریال بود.
در مجموع بازار دیروز بازاری در تب و تاب عرضه هلدینگ خلیج فارس بود که در آن شاخص با رشد ۲۱۳واحدی به ۴۰هزار و ۸۳۴ واحد رسید. ارزش معاملات نیز دیروز به هزار و ۱۰۰میلیارد تومان رسید که پس از حذف سهم هلدینگ خلیجفارس ارزش معاملات خرد بازار مبلغ ۱۷۳میلیارد تومان بود. از ۲۳۹نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند نیز ۸۰نماد با کاهش قیمت و ۱۵۳نماد با رشد ارزش همراه شد. سایر نمادها نیز بدون تغییر قیمت به کار خود پایان دادند.
ارسال نظر